Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
и Garfield ви го поставуваше ова прашање ама бегавте ?

каква простота ?

неписмењаштија , протаклук , мизерија , бедутија ...па да бидеш богоугоден ?

.
.
.

немаш одговор на ниедно прашање па се криеш за пароли на некој ПРОСТАК говедар кој проповедал ПРОСТОТИЛАК неписмењашија како би можеле да ги владеат - лажат широките простачки народни маси .

камо одговор на прашањата кој ги поткрепив со ДОКАЗИ ?
ај доста се кревте зад некој грчки простаци говедари .
имате или не одговори или вечно ќе бегате ќе се криете .

а ете темата е ............ПРАШАЊА ЗА ХРИСТИЈАНСТВОТО .

ама што џабе ...........бегаат се кријат усвет фаќаат .
А бе се „тури„ од докажување...И што докажа?

Не треба да се поистоветува простота со простаклак , иако се слични. Кога велиме прост, просто, простум со тоа се зборува за едноставен, едноставно итн. некомплицирано нешто, додека зборот простаклак веројатно е некоја пермуатција но со сосема поинакво значење, најчесто се употребува за човек без манири, некултурен и сл. Кога во христијанството се употребува зборот прост или простота, тоа несомнено значи едноставно, а никако некултурно, необразувано и сл.:toe:
Се согласувам: „простота„ не е исто што и „простотилак„.
Небаре, „сложеноста„ ќе ми ги даде сите потребни одговори...

S

smart ass

Гостин
Бог за злодело казнува до 77-мо колено.(Недокажано)

БУШ за злодело истиот двоцифрен број го собира и става на КУБ!!!(докажано!!)

Така ли беше,памтам кога читав библија пишуваше ако правиш добро дело 7 колена ќе бидат благословени и ќе би ОК,ако направиш лошо казна до 77-мо колено.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
А бе се „тури„ од докажување...И што докажа?

Се согласувам: „простота„ не е исто што и „простотилак„.
Небаре, „сложеноста„ ќе ми ги даде сите потребни одговори...
Блажени се простите ПО ДУХ, сиромашните по дух, обездуховените, тука лежи зајакот!

П.С.
~~~~~ треба да идеш на бан, подолг, за директна навред акон мики1!

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.927
Поени од реакции
12.500
Едно прашење: дали Исус се посомневал кога на крстот рекол "Господе зошто ме напушти?" Дали единствениот, како што се вели, негов син се посомневал?
Станува збор за погрешен превод, погрешна интерпретација или едноставно за сомнеж кој постои кај секој ЧОВЕК?

Bidikov

Server guru
Член од
25 јануари 2005
Мислења
2.680
Поени од реакции
693
Ај смирете страстите со навреди и тролување - ако продолжите вечер доагам со сатарот :nenene:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Едно прашење: дали Исус се посомневал кога на крстот рекол "Господе зошто ме напушти?" Дали единствениот, како што се вели, негов син се посомневал?
Станува збор за погрешен превод, погрешна интерпретација или едноставно за сомнеж кој постои кај секој ЧОВЕК?
"Eli, Eli, lema sabachthani?" means "My God, my God, why have you abandoned me?"

Симболично е прикажана борбата на бесмртниот дух со земските стравови и потребата од истракност и опстојност през стравови, премрежија и колебања.

Не се посомневал, туку преносно прикажал дека и во најстрашниот момент и час не смееме да се колебаме и поколебаме туку дека треба да истраеме!

Кажувајќи го тоа, Исус умира на крстот и следствено се вознесува, покажувајќи дека не смее да има колебања бидејќи Бог никогаш нема да не напушти!

П.С. Ова што говорам во прво лице еднина не значи дека јас сум рисјанин, туку за полесно да разберат другите :)

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
bog isusa hrista imal i covecka priroda no bog od sekogas e vtoro lice na presveta troica,go citiral psalmot na david , boze moj boze moj zosto me ostavi

Ako e taka togas sto e ova

"I koga sedese vo Eleonskata gora, pri Nego dojdoa ucenicite Negovi nasamo i Mu rekoa:" Kazi ni, koga kje bide toa, i kakov kje bide znakot na Tvoeto doagjanje i za svrsetokot na svetot?"

A Isus im rece : " Za toj den i cas nikoj ne znae, nitu angelite nebesni, a samo Mojot Otec."( Matej 24:3, 36).
znaci angelite se bozji glasnici , kako sto kaza nikoj ne znae ni angelite , a samo bog , no sto e tuka cudno

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.927
Поени од реакции
12.500
"Eli, Eli, lema sabachthani?" means "My God, my God, why have you abandoned me?"

Симболично е прикажана борбата на бесмртниот дух со земските стравови и потребата од истракност и опстојност през стравови, премрежија и колебања.

П.С. Ова што говорам во прво лице еднина не значи дека јас сум рисјанин, туку за полесно да разберат другите :)
Ова ме буни, тоа преведеното, навистина ми нема логика , го воздигнуваат до божество а тој се сомнева:

And about the ninth hour Jesus cried out with a loud voice, saying, "Eli, Eli, lama sabachthani?" that is, "My God, My God, why have You forsaken Me?" (Matthew 27:46)
I had not heard of this before, so I did a bit of research. The argument comes strictly from the Aramaic; basically that "lama" was mistransliterated into Greek and that the actual Aramaic would should have been "lemana". There are several problems with this idea, but the primary one is that Matthew, inspired by the Holy Spirit, gives us a translation of what Jesus said -- we don't have to guess. The Greek word enkatelipes which translated sabachthani means "desert, abandon, leave remaining." You can see its use in Acts 2:27, 31 when Peter takes about Jesus' soul not being abandoned in Hades. Or Paul talking about those who had abandoned him in II Timothy 4:16. Or, not forsaking the assembly in Hebrews 10:25.
The claim that the Greek allows for a translation of "for this I was kept" is unsupported by any Greek source that I read, and it does not match its usage in the New Testament in other verses. The Aramaic, with some alterations, might allow this alternative meaning, but the Holy Spirit narrowed the definition for us.

PrincezZ

Death It's Only The Begin
Член од
25 март 2010
Мислења
123
Поени од реакции
9
Јас сакам да поставам едно прашање ама ако може да одговорат само непристрасни и коректни.Пред време се извинувам ако некој се навреди стварно не ми е таква намерата не би паднала толку ниско да вреѓам некој заради неговиот начин на верување, прашањево го поставувам заради што сакам да научам повеќе се разбира ако некој знае да ми одговори.
Како прво зошто да верувам дека Исус е нашиот Бог, кога Бог е нешто единствено нешто што не личи на никој од нас и нешто што никој не го видел, а Исус изгледаше исто како нас и умре на крстот. Како можеме и да си замислиме дека на СЕМОЌНИОТ сме имале доволна моќ да го убиеме. Како да поверувам дека Исус е син на Бога кога и него подоцна сме го нарекле Бог. Па зарем Бог не е недостижен како тогаш живеел на земјата со нас како човек, имал жена и тн. Зошто кога мајка ми оди во црква се исповеда и бара опрост од попот, зошто да барам прошка од некој кому кога ке му се исповедам му се дига (се извинувам), зошто да му дадам толкава важност на попот кој е он да ме исповеда нели само Бог има право да простува?... Зошто да се молам на светци кога само Бог има право да простува и дарува како наш створител Господар како наш единствен Бог... Зошто кога Бог е единствен го има на 3 дела... Јас искрено се извинувам ако некого навредив со моето прашање ќе повторам не ми е тоа намерата. Кога брат ми ја отфрли религијата и стана атеист ме навлече и мене на тоа па ми требаше долго време да поверувам дека Бог навистина постои, меѓутоа не е возможно да не стои голем креатор и голем уметник зад сите нас... Ама овие работи ме наведуваат на размислување. Уште кога слушам како го замислуваат Бог навистина не можам да поверувам, зарем на големиот креатор и создател на светот и сите нас да му припишуваме изглед сличен на Ѓорѓи Колозов... ??? Па со самата таа помисла паѓа во вода самото значење на Бог...Јас уште еднаш се извинувам ако навистина изгледа како да напаѓам некого, ама религијава ми изгледа како приказни за деца...Сакам да ми одговори некој кој навистина се разбира во овие работи ако може да ми објасни...

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Објасенто е многупати Принзез, одоговорт на тие прашања е повеќеслоен, можеме да шпекулриаме за вистината, се е до вербата.

Оди и расчитај ја оваа тема и можеби ќе најдеш некој од одговорите кои ги бараш.

PrincezZ

Death It's Only The Begin
Член од
25 март 2010
Мислења
123
Поени од реакции
9
Објасенто е многупати Принзез, одоговорт на тие прашања е повеќеслоен, можеме да шпекулриаме за вистината, се е до вербата.

Оди и расчитај ја оваа тема и можеби ќе најдеш некој од одговорите кои ги бараш.

Јас би поверувала кога во 2 Библии не би прочитала различно, затоа ми треба некој кој навистина се разбира во овие работи па да ми објасни подобро...

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
Па нели го викате Бог на Исус. Знаете ли вие самите дали е син божји или е Бог ?
незнам каде го имаш тоа слушнато,од тој што го имаш тоа,сигурно не е христијанин...ние сигурно знаеме дека Исус е Син Божји,но има такви како тебе што сакаат да ни наметнат нешто што не е...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom