Законот на Телема

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.158
Јас не разбирам зошто секогаш мора да има некое учење што треба да се следи. Не разбирам зошто секогаш се бара некоја скриена смисла во све и свашта. Веројатно тоа е дел од нашата психологија, да бидеме поинакви од повеќето, малку од оние што ја сфаќаат суштината...кој знае? Единствено што е реално и опипливо е дека човек се раѓа, учи, умира. Во меѓувреме чувствува-бес, лутина, задоволство, радост, сочувствува, сожалува, чувствува љубов или омраза-се ова во различни нијанси и интензитет. Никогаш погрешно, чувствата не прават оноа што сме-луѓе. Исклучување на било кое чувство не прави-вообразени луѓе...Толку. Вакви смешни дебати, каде што постојано има некои што (најчесто мислат) дека сфаќаат се и некои што не сфаќаат ништо, се апсолутно непотребни. Нема никаква корист од нив. Само на крај мистериозен заклучок дека кој разбрал-разбрал...а најчесто никој ништо не разбира.
Штета што не разбираш зошто е сето тоа така. Исто така не е одговор ВЕРОЈАТНО... веројатно е дека ќе одам во пеколот, но дали е точно, Веројатно не е... или пак? И што кажав? Веројатно добра реченица?

Имаш право човекот се раѓа, учи, умира, и искусува СМРТ.
Инаку, Умира сметам дека ти значи живее. Бидејќи реално(сите сакаме реалност нели) ние умираме од почетокот.
Проблемот во низата раѓање, живеење, учење, искусување смрт, е тоа што луѓето, мнозинството, учи, но наученото(ако научил нешто) не го искористува или погрешно го искористува во неговото умирање, поточно да бидам благ, живеење.
Секој е крив самиот за својот неуспех. Не е крива ниедна филозофија, ниедно учење, ниедно општество. ПОединецот го прави општеството нели. Смени го поединецот ќе се смени и општеството. Е тука се игра.

Инаку,чуствата се дел од нас. Но ако не знае човек да ги скроти и управува, за џабе е Човек.

И ова не е дебата овде. Се е, но дебата не е. Да беше дебата ќе беше убаво.

Магус, како не те мрзеше... :)

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Штета што не разбираш зошто е сето тоа така. Исто така не е одговор ВЕРОЈАТНО... веројатно е дека ќе одам во пеколот, но дали е точно, Веројатно не е... или пак? И што кажав? Веројатно добра реченица?

Инаку, Умира сметам дека ти значи живее. Бидејќи реално(сите сакаме реалност нели) ние умираме од почетокот.
Проблемот во низата раѓање, живеење, учење, искусување смрт, е тоа што луѓето, мнозинството, учи, но наученото(ако научил нешто) не го искористува или погрешно го искористува во неговото умирање, поточно да бидам благ, живеење.
Секој е крив самиот за својот неуспех. Не е крива ниедна филозофија, ниедно учење, ниедно општество. ПОединецот го прави општеството нели. Смени го поединецот ќе се смени и општеството. Е тука се игра.

Инаку,чуствата се дел од нас. Но ако не знае човек да ги скроти и управува, за џабе е Човек.

Абе чоек, ти како да покушаваш да го збуниш соговорникот. Но, тоа е дел од секој култ.
Тоа кај ќе одиме после никој не знае. Дали живееме или полека умираме или пак со смртта започнуваме вистински да живееме, исто така е мистерија. Дали правилно живееме или не, исто така не се знае. Можеби оноа што за мене е успех и "правилно живеење" за тебе ќе биде далеку од вистинито...Дефинирај успех (во животот), дефинирај правилно искористување на наученото, бидејќи јас не можам. Знам само дека во животот собираме искуства. Некои се општествено прифатливи и одобрувани-според тоа и правилни, некои не се. Малку храбри има меѓу нас, кои се одвојуваат од групата т.е што ги кршат правилата.
Ако имаш рецепт за тоа како треба да се смени поединецот, кажи го па да почнеме сите така да се менуваме-но размисли, до каде би дошле ако сите на исто се промениме?
И колку што знам, општеството-заедницата уште од мали нозе не укалупува, конкретно во смисла на зауздавање на емоциите. На пример, ако фатам да се дерам на сред улица-погодуваш прво што ќе застане пред мене е бело комбе кое ќе ми понуди кошула со прилично долги ракави. Дали е ова добро или лошо, па ВЕРОЈАТНО уште многу ќе се расправа за ова.
Ако во животот ти е потребен некој (човек, идеја, учење) што ќе ти го покаже патот, тоа е твое право на избор. Веќе некое време практикувам да не осудувам нечиј живот, определба, но исто така особено ценам кога и другите ја почитуваат мојата перцепција. И да, можеш да се зафатиш со ставање на прашалници на секој збор, но ти гарантирам тие прашалници се само твои-ти си тој што бара одговори конкретно на темава. Единствено што посакувам, е да пронајдеш одговор на секое поставено прашање (ако е воопшто можно)...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.158
Абе чоек, ти како да покушаваш да го збуниш соговорникот. Но, тоа е дел од секој култ.
Тоа кај ќе одиме после никој не знае. Дали живееме или полека умираме или пак со смртта започнуваме вистински да живееме, исто така е мистерија. Дали правилно живееме или не, исто така не се знае. Можеби оноа што за мене е успех и "правилно живеење" за тебе ќе биде далеку од вистинито...Дефинирај успех (во животот), дефинирај правилно искористување на наученото, бидејќи јас не можам. Знам само дека во животот собираме искуства. Некои се општествено прифатливи и одобрувани-според тоа и правилни, некои не се. Малку храбри има меѓу нас, кои се одвојуваат од групата т.е што ги кршат правилата.
Ако имаш рецепт за тоа како треба да се смени поединецот, кажи го па да почнеме сите така да се менуваме-но размисли, до каде би дошле ако сите на исто се промениме?
И колку што знам, општеството-заедницата уште од мали нозе не укалупува, конкретно во смисла на зауздавање на емоциите. На пример, ако фатам да се дерам на сред улица-погодуваш прво што ќе застане пред мене е бело комбе кое ќе ми понуди кошула со прилично долги ракави. Дали е ова добро или лошо, па ВЕРОЈАТНО уште многу ќе се расправа за ова.
Ако во животот ти е потребен некој (човек, идеја, учење) што ќе ти го покаже патот, тоа е твое право на избор. Веќе некое време практикувам да не осудувам нечиј живот, определба, но исто така особено ценам кога и другите ја почитуваат мојата перцепција. И да, можеш да се зафатиш со ставање на прашалници на секој збор, но ти гарантирам тие прашалници се само твои-ти си тој што бара одговори конкретно на темава. Единствено што посакувам, е да пронајдеш одговор на секое поставено прашање (ако е воопшто можно)...
Ете пишувам и ништо. Зошто мене ме обвинуваш ако ти се буниш нешто? Зошто мене ми велиш дека сакам да те збунам? Не сакам...
Јас кажав искусуваме СМРТ не кажав што после смртта.
Ми велиш дефинирај ми успех, среќа или што и да е битно за поединецот... до кога некој друг за нас ќе дефинира? Дефинирај си сама... спознај ја твојата Волја и дејствувај.
Јас за мене си знам и дејствувам и сум задоволен таму каде што сум и што сум.
Зошто се воодушевуваш ако некој друг ја цени твојата перцепција? Што имам јас ако ти ми ја цениш мојата перцепција? Доказ дека сум во право? За да се чуствувам ок?
Нормално ние не одиме да оценуваме нечие искуство. Овде е обратно. Сите што дојдоа не осудија. И тоа на клоци. :)

Колку е закон кога ќе сретниш некој и ќе ти каже wow исто мислиме.. Ахам да... баш исто...

Инаку што ќе најдам и како е мое. Се додека не смета на друг околу мене, мислам дека се е ок.
Никој не е силуван.

ВО секој случај, јас сум задоволен што се збори на темава. Собрано глобално ок е...
Сега извинете ме, но сепак сум на работа, се нема време доволно. Се читаме... 93 93/93 :)

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.931
Поени од реакции
12.518
Секој број е бескраен; нема разлика.

Ова е голема и света мистерија. Иако секоја ѕвезда има свој број, секој број е еднаков и совршен. Секој маж и секоја жена не е само дел од Бога, туку е и Врховен Бог. "Центарот е насекаде, а работ никаде". Старата дефиниција за Бог добива ново значење за нас. Секој од нас е Еден Бог. Ова може да биде сфатено единствено од страна на иницијантите; за да се увиди тоа, човек мора да достигне висока состојба на свест.

Секоја "ѕвезда" директно е поврзана со секоја друга ѕвезда и бидејќи Просторот е без Граница (Аин Соф), Тело на Нуит, секоја ѕвезда подеднакво е Центар како што е било која друга. Секој човек инстинктивно чувствува дека е Центар на Космосот, но филозофите се потсмеваа на таа негова претпоставка. Сепак, тој беше сосема во право. Земјоделецот не е ништо "помалку вреден" од Кралот, ниту Земјата е помалку вредна од Сонцето. Секое едноставно, елементарно Себство е врховно, Сам Бог. Да, во оваа Книга Вистината е речиси неиздржливо Величенствена, бидејќи Човекот премногу долго се криел од сопствената слава: тој се плаши од бездната, од безвремениот Зпсолут. Сепак Вистината ќе го ослободи!

- Извадок од Законот е за Сите (Авторизирани Популарни Коментари на Книгата на Законот) - Алистер Кроули.

Љубовта е закон љубов под волја.

S

smart ass

Гостин
Оваа книга е диктирана во Каиро, помеѓу 12 и 13 часот, три последователни дена, на 8, 9 и 10 Април 1904 година. Авторот се нарече себеси Аиваз (Aiwass) и тврдеше дека е "пратеник на Хоор-Паар-Краат", т.е. пратеник на силите кои што сега владеат со земјата. Како можел тој да докаже дека е всушност суштество од вид посупериорен од секоја човечка раса, и со тоа овластен да говори со авторитет? Очигледно дека тој морал да покаже ЗНАЕЊЕ и МОЌ какви што ниту еден човек досега не поседувал.

"Постои битие наречено Аиваз, бестелесна интелигенција, кој ја напиша Книгата на Законот, користејќи ја мојата рака и уши. Умствено тој е сигурно посупериорен од мене во знаење и моќ, зашто уште оттогаш тој владееше со мене и ме поучуваше"
Кроули

Прави што ти е Волја и тоа нека биде цел Закон
Алистер Кроули,па покрај злоупотребата на психотропни супстанци можна е и акутна....шизофренија.

--- надополнето ---

Да помагаш на некој, своеволно е навредливо. .

П.С. Кој има прашања, бујрум нека пишува приватни пораки. Но не секои ќе бидат одговорени. Добри прашања заслужуваат добри одговори :) Идам јас на пиво. Сепак сум Човек :)
Еве ти прашање-оти помагањето ил услуга на некој да е НАВРЕДЛИВО??

Значи кон тој што е насочена помошта го сметаш за слаб, неспособен
Значи и дека не мора да значи истото-веродостојноста на твоето тврдење е компромитирана-ако ти некој сметаш за неспособен па затоа помаш тогаш чуму ги помагате слабите(нели е неспособен=ЏАБЕ)-нека пропаднат,нека не кочат...велат системот ги отфрла овие т.н ....неадаптираниве:)

--- надополнето ---

ПОединецот го прави општеството нели. Смени го поединецот ќе се смени и општеството. Е тука се игра.
Епа како бе...дај кажи,јас не ја признавам Смитовата невидлива рака,јас не го признавам тој "ЧОВЕК"-употребен во претпоставките....на капитализмот.(не се такви луѓето...егоисти али јбг би Лоботомија).

Јбг неможеш, да го смениш поединецот,точно е дека работите од микро ниво се рефлектираат на макро ниво но овде немаме Иницијатор за таква промена на свеста....

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444

Кое општество го сменил Кроули?
Има некој пример за ова што го пишуваш?
Викторијанска Британија?
Pax Brittanica?

Општеството (кое...хммм.......те сака :vozbud: ) си има своја социјална динамика,инерција,масовна психологија.
Или со еден збор консензус реалити.
Најмногу што поединецот може да направи е да комбинира што да прифати и што да не прифати од сето тоа...

Муабетот ти е секој е крив за својот неуспех во она што му е цел да го стори.
Гореспоменатиот Андреј Чикатило е крив затоа што бил фатен.
Целта - сексуално задоволување на своите болесни нагони врз деца.
58 жртви се криви затоа што му се нашле на патот (претежно мали девојчиња кои ги масакрирал во ростовските шуми)...
Никој не им е крив на девојчињата што не успеале во својата цел...да му избегаат.Побрз бил и посилен од нив.
Многу кривица во ова телемава бе...ццц...бетар од католичанство...:pos2:

Сега извинете ме, но сепак сум на работа, се нема време доволно. Се читаме... 93 93/93
Реков јас...:pos2:
Ах...чиновници...ццц...:pos2:

1.Еугеника
2.Социјален дарвинизам
3.Телема
4.Нацизам

Играта е позната.
Ниту сите имаат иста стартна позиција во животот ниту секој има шанса да го направи она за што е створен,за кое има талент,кое е способен.
Дали евреите се криви за нивното гушење во комори?
Еден безначајно мал процент од нив кои биле богати или познати успеале да избегаат од нацистичка Германија.
Другите немале таква можност.
Немале документи,немале можност,ниту можеле да предвидат дека по неколку години некој масовно ќе ги убива.
А освен тоа ниедна земја не била особено расположена да ги прими.

Дали оние неколку деца кои веќе умреа од глад некаде по светов дури ние овде ги пишуваме овие постови се самите криви?

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
A zosto stalno da trazime krivica vo nekoj drug? Sekoj covek e individua i treba da si zeme odgovornost za svoi postapki i za ishodite. Vie odma skokate na globalno nivo! Ovde zborime za individua.

Treba da si ja uvidime nasata greska, a ne odma da pokazeme so prst kon nekoj drug ili nesto drugo. With that we give the power over our life to someone/something else.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
A zosto stalno da trazime krivica vo nekoj drug? Sekoj covek e individua i treba da si zeme odgovornost za svoi postapki i za ishodite. Vie odma skokate na globalno nivo! Ovde zborime za individua.

Treba da si ja uvidime nasata greska, a ne odma da pokazeme so prst kon nekoj drug ili nesto drugo. With that we give the power over our life to someone/something else.
Точно...но не може да се примени секогаш и секаде и за секого.
Има ситуации каде поединецот е крив за сопствените неуспеси и маки.
Има ситуации каде поединецот не е крив.
Нема универзално правило.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.931
Поени од реакции
12.518
Точно...но не може да се примени секогаш и секаде и за секого.
Има ситуации каде поединецот е крив за сопствените неуспеси и маки.
Има ситуации каде поединецот не е крив.
Нема универзално правило.
Освен ако веруваме во Карма...нормално :)

Ако ете веруваме во Карма и да кажеме дека Хитлер сега се раѓа како мало слатко и невино девојче, и бива малтретирано и силувано и касапено...тогаш дали е ок или... ?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.158
Значи идеме пак одново.

За помагањето. Немаме зошто да помагаме или да даваме услуга од некој ако не побарал од нас нешто. Ако за да се чуствуваш убаво и исполнето си трчкал да помогнеш на некој, тогаш си лицемер и ништо повеќе. Ќе ми кажеш тоа е хуманост? Тоа глупост. Ако е тоа хуманост, јас сум сит за многу време од таквите што помагаат.

И пак да кажам јас како да се смени поединецот. Е па колку пати се кажа како. Прави што ти е Волја и тоа нека биде целиот Закон. Љубовта е закон, љубов под волја.
Не знам колку пати е објаснето.
Мене не ме интересира што е вашата волја, што можете и сакате во животот да постигнете. Но немојте да гонете желби. Тоа не е телема.
Желбите се вистински дроги за душата.
Најди ја Својата ВОлја и дејствувај. Зарем толку е тешко тоа?

Еве читам примери со манијаци и слични глупости и бедотии. Зарем за вас тоа е телемата или таква сте ја разбрале, ако некогаш сте пробале да ја примените?
Па после толку страници испишани, вие ништо не сте ни пробале да разберите. Вие сакате оваа филозофија да ја накалемите на вашата за да ви се допадне.
Нема овде што да ви се допаѓа и да запаѓате во занес.
Работи. Дознај што можеш во овој живот и работи.

Не е битен почетокот. Зошто цело време се врти околу пари и материјален статус? Ах, никако да се гледа поинаку. НИКАКО. Да си дозволував ќе ве пожалев малку, онака, заради хуманост. :)
Глупости се прашуваат, глупости треба да се одговараат. А јас се изморив.
Има кај да се поставуваат прашања. Кој барал, сигурно и тропнал и му е одговорено.
Другите, ве оставам со вашиот став за Телемата.
Нема потреба телемата од ничие одобрување, прифаќање или отфрлање.
Мојата желба да коментирам е исцрпена. Тие што треба, видоа.

Како и да е, тоа е реалноста. Сурова и прекрасна реалност. Телемата е Волја. Кој колку разбрал до сега доста е.

Љубовта е Закон, Љубов под Волја.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Освен ако веруваме во Карма...нормално :)

Ако ете веруваме во Карма и да кажеме дека Хитлер сега се раѓа како мало слатко и невино девојче, и бива малтретирано и силувано и касапено...тогаш дали е ок или... ?
Освен ако не ја земеме кармата,нормално.
Но кармата е систем на верување и нема докази за неа ниту пак можеме да се потпреме на кармата околу вакви работи.
Ако ја прифатиме кармата тогаш секое страдање е како казна за нешто направено во минатите животи.
Со што се поништува одговорноста на поединецот и топката се префлрла кон некоја космичка димензија со особини на вага која мери кој колку страдање нанесол во претходните инкарнации за да биде санкциониран во оваа,сегашна.
Хитлер...ех...типот е одговорен за смрт на околу 50 милиони луѓе...
према кармичките законистости нели би требало да се реинкарнира 50 милиони пати и 50 милиони пати да умре во агонија?
Испаѓа дека што повеќе злочини - повеќе реинкарнации за страдање а во исто време се подалеку од нирваната која е некаква цел на бескрајните циклуси на реинкарнација...:toe:

П.С. дали кармата го спасила Хитлер од 45-те атентати,во еден случај му се примочало и отишол да моча...за тоа време експлодирала бомбата која била наменета за него,умреле некои други нацисти од помал ранг...

Но тоа е друга тема...:)

S

smart ass

Гостин
Значи идеме пак одново.

За помагањето. Немаме зошто да помагаме или да даваме услуга од некој ако не побарал од нас нешто. Ако за да се чуствуваш убаво и исполнето си трчкал да помогнеш на некој, тогаш си лицемер и ништо повеќе. Ќе ми кажеш тоа е хуманост? Тоа глупост. Ако е тоа хуманост, јас сум сит за многу време од таквите што помагаат.
.
Па хуманост е....Лицемер сум(бев) кога ми се јавија од болница крв им требаше хитно па појдов???

Сега ова лицемерие е??

И пак да кажам јас како да се смени поединецот. Е па колку пати се кажа како. Прави што ти е Волја и тоа нека биде целиот Закон.
Најди ја Својата ВОлја и дејствувај. Зарем толку е тешко тоа?
На некои ПСИХИ им е волја и тоа им е целиот закон и љубов да силуваат деца,да убиваат....зарем ова е од Љубов??

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Освен ако не ја земеме кармата,нормално.
Но кармата е систем на верување и нема докази за неа ниту пак можеме да се потпреме на кармата околу вакви работи.
Ако ја прифатиме кармата тогаш секое страдање е како казна за нешто направено во минатите животи.
Со што се поништува одговорноста на поединецот и топката се префлрла кон некоја космичка димензија со особини на вага која мери кој колку страдање нанесол во претходните инкарнации за да биде санкциониран во оваа,сегашна.
Хитлер...ех...типот е одговорен за смрт на околу 50 милиони луѓе...
према кармичките законистости нели би требало да се реинкарнира 50 милиони пати и 50 милиони пати да умре во агонија?
Испаѓа дека што повеќе злочини - повеќе реинкарнации за страдање а во исто време се подалеку од нирваната која е некаква цел на бескрајните циклуси на реинкарнација...:toe:

П.С. дали кармата го спасила Хитлер од 45-те атентати,во еден случај му се примочало и отишол да моча...за тоа време експлодирала бомбата која била наменета за него,умреле некои други нацисти од помал ранг...

Но тоа е друга тема...:)
Kako se ponistuva odgovornosta so karmata? Nikoj ne te sudi - ti sam si go pravis toa. Toa sto go isprakas - toa ti se vraka! Od tebe samiot ide toa, a ne od nekoja sila.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Kako mozes da sakas nekoj drug ako ne se sakas sebe prvo? :smir:
Да , точно е тоа.
Што не значи дека некој се сака ако прифатил ја филозофијата "service to self" :)
Има и добри луге верувам и таму ама ...........

Kajgana Shop

На врв Bottom