Мусаб овој себап да го носиш на судниот ден, бидејќи ти си причината што ми се разјаснија многу работи. Навистина е запишано дека месечината беше разделена, во Индија се спомнува. Да не објаснеше вака опширно немаше да сфатам никогаш. Фала му на Аллах и Аллах да те награди со Џеннет.
:smir::smir::smir:
Мојата благодарност ти ја пишав и на профил.
Ти сестро од секогаш си била (од калубела) во здружението на Мухаммед
(саллалахуалејхивеселлем) .Но ете некогаш се случуваат такви работи ,што ти се случила тебе,разлогот е што очигледно живееме во времето ахир заман,каде религијата поготово исламот безмилосно се напага од сите можни страни , со тв,радио,на улица,со завери итн
Срекен сум ако сум јас разлогот ,но милјарда пати захвалноста е на Аллах џеллешануху, на Мухаммед
(саллалахуалејхивеселлем) на Асхабите р.а ,Табиините р..а ина сите алими и великани поранешните и сегашните што ете елхамдулиллах не оставиле ништо без објаснување .Ова важи не само за тебе него за сите ,често јас самиот себеси си испитувам ,посебно често ми доага на памет овие ајети
136.
O vjernici, vjerujte u Allaha, i Poslanika Njegova, i u Knjigu koju On Svome Poslaniku objavljuje.
Амин! Welcome back to Islam! :smir:
Во контекст на прашањето за расцепување на Месечината ќе наведам нешто што го прочитав во една книга, а што треба додатно да се провери дали е точно или не. Имено еден турски часопис објавил дека истражувачите пронашле камен во една од кинеските покраини, на кого било напишано: " Поставен е овој камен во годината кога Месечината се располови на два дела!"
Ме интересира дали братот Мусаб е запознат за кој турски часопис станува збор, и дали постојат некои подетални информации околу погорната изјава.
Партнер, ортак, друг(и) бог(ови),политеизам = ширк (на арапски).
Не како што напишав во Кина не е видено пошто било рано наутро но тој натпис имало во Индија (ако не се лажам може да е во Јемен) и према пренесувањето на Миззи ,луге што патувале,во Индија во една зграда пишувало“Ова зграда е направено во времето кога месечината била раздвоена “ (Ибн Кесир)
Линкот на тоа научно истражувачко списание е ова (но на жалост нема сите работи ,пр. Книгите што ги имам при себе ги нема тука само мал дел,но сепак доста)
http://zaferdergisi.net/author/?yazar=7058
и ова е доста интересен
http://www.karakalem.net/?cat=12A
Зошто луѓето конвертираат во ислам?
ве молам воздржете се од коментари од типот: тоа е вистинската вера и сл., туку дајте ваше реално и објективно мислење, поткрепено со докази и вистинити случки.
Радице има еден многу важен збор а тоа е “колку пати лугето земаат здив,толку патишта постојат што човекот го водат до Бог“
На ова твое прашање тешко да се одговори ,но основата на све ова е често оспорувана од ваша страна ,а исто многу пати кажувано од наша страна а тоа е Чесниот Куран.
Секој посебно има своја сторија , така да:
-За едниот е сурето Лахаб ,вели дека целата книга ја читав но кога стигнав до ова суре сватив дека Куранот е чудо ,сурето гласи вака:
1. Neka propadne Ebu Leheb, i propao je!
2. ne}e mu biti od koristi blago njegovo, a ni ono {to je stekao,
3. u}i }e on sigurno u vatru rasplamsalu,
4. i `ena njegova koja spletkari;
5. o vratu njenu bi}e u`e od li~ine usukane!
И велит:
Ебу лехеб ,кој овој ајет објаснува дека ке оди во џехеннем е објавена 8 години пред негов смрт,и во ова време ,чак и лажно никогаш ебу лехеб не рекол постанав муслиман ,што би било доказ дека ајетите не се во право, тој ни стана муслиман ,нит никогаш тоа не го изјавил.
-Друг еден ,морепловец се прашува да ли Мухаммед
(саллалахуалејхивеселлем) бил морепловец зошто ? поради суре Нух 40 ајет:
40. ili su kao tmine nad dubokim morem koje prekrivaju talasi sve jedan za drugim, iznad kojih su oblaci, sve tmine jedna iznad drugih, prst se pred okom ne vidi, - a onaj kome Allah ne da svjetlo ne}e svjetla ni imati.
Кога добива одговор дека се родил во пустина ,живеел во пустина и починал во пустина ,и вели дека “јас безброј морски бури проживеав , и човек што не осетил како е тоа ,и кој живеел во пустина ,не може да објаснува на овој начин ,ова мора да се Аллаховите зборови.
-Третиот ,постанува муслиман поради коњите. Да патиштата кои водат до Аллах се интересни, Џералд Дикс бил професор во Харвард иначе теолог.Бил влубеник во коњите ,поготово арапските,па почнал со коњите ,па после арапската култура па религијата ,сега овој професор пишува книги мегу кои најинтерсна е ова книга The Cross and the Crescent
-И така разни стории ,еден од најинтересни убедливо барем за мене последните што сум погледнал е ова ,многу интересно 1 дел (многу интересно пред крај )
втор дел