Прашања за Исламот I

Статус
Затворена за нови мислења.

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
abe ja znam deka svinjata e gnasna zivotinja ali mesoto e zakon brat
Mene toa mi e zabraneto od Higienski aspekt .Aram vo islamot oznacuva nesto sto mu naseteuva na tvojot organizam, a ne na gospoda znaci svinjata kako aram e zabraneta radi nasa zastita od zdravstveni pricini i higienski valjda.

Член од
6 јануари 2010
Мислења
248
Поени од реакции
54
Mene toa mi e zabraneto od Higienski aspekt .Aram vo islamot oznacuva nesto sto mu naseteuva na tvojot organizam, a ne na gospoda znaci svinjata kako aram e zabraneta radi nasa zastita od zdravstveni pricini i higienski valjda.
sp znam brat ja jadam svinsko i neam maka e sea za postari ljudi vikat ne smeat poso e mrsno i moe da im napravi maka so zdravlje ako se jade so kompir przen i leb i vino to e za mlad coek so raboti ne e za stari a za higiena so vikas svinjava koa ja kolat prvo ona se sere do daska ne znam zaso ali uvek taka ako si gleal e posle to ja derat kozhata i se mie so crevo i ostavat krvta da isteche taka da nema muka od higiena poso znam ja sto dushi so jadat svinsko i nemat muki nikad a eden drugar go kasna pcela i on otece celiot be plav stana u vrat nas panika ne fati i na doktor go nosevme so taxi sreca so fativme taxi na vreme

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
sp znam brat ja jadam svinsko i neam maka e sea za postari ljudi vikat ne smeat poso e mrsno i moe da im napravi maka so zdravlje ako se jade so kompir przen i leb i vino to e za mlad coek so raboti ne e za stari a za higiena so vikas svinjava koa ja kolat prvo ona se sere do daska ne znam zaso ali uvek taka ako si gleal e posle to ja derat kozhata i se mie so crevo i ostavat krvta da isteche taka da nema muka od higiena poso znam ja sto dushi so jadat svinsko i nemat muki nikad a eden drugar go kasna pcela i on otece celiot be plav stana u vrat nas panika ne fati i na doktor go nosevme so taxi sreca so fativme taxi na vreme
Toj sto imal maka so pcelata alergicen e na penicilin neka vnimava drug pat. Jas bez svinsko zjiveam 25 godini mozam uste tolku BLAGODARAM

salome

Пали-Баба
Член од
8 март 2010
Мислења
46
Поени од реакции
2
За двата пола.
Да но зошто ако е така само жените се депилираат тасма? Нели можеби во тој пропис се крие пратениковата желба за што по...овај...подетски изглед на женскиот полов орган?:kesa:

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Да но зошто ако е така само жените се депилираат тасма? Нели можеби во тој пропис се крие пратениковата желба за што по...овај...подетски изглед на женскиот полов орган?:kesa:
:uvo:

Член од
29 октомври 2008
Мислења
596
Поени од реакции
13
не,
тоа е за хигиена

а ти да немаш недостаток на полов орган па вакви прашања ти се мотаат у глаа?

PrincezZ

Death It's Only The Begin
Член од
25 март 2010
Мислења
123
Поени од реакции
9
Саломе јас не сум Муслиманка и се депилирам, исто и моите другарки Христијанки... Тоа е до хигиената...:pos2:

O

Omer el Faruk

Гостин
Кон болдираното.

Што работиш во реалноста, со оглед на твојата убеденост дека мажите муслимани не се депилираат тасма? :vozbud::vozbud::vozbud:

PrincezZ

Член од
25 март 2010
Мислења
123
Поени од реакции
9
Кои се најголемите гревови во Исламот...???

O

Omer el Faruk

Гостин
Кои се најголемите гревови во Исламот...???

Првин би сакал да ти нагласам дека гревот во исламот, дали е голем или мал остава траги на нашето срце и влијае на нашата вера, како што не предупредил Мухаммед а.с. кога рекол: " Кога грешникот ќе направи некој грев, тој му остава црна точка (флека) на неговото срце, па ако се покае и побара опрост, неговото срце ќе се очисти, а ако не се покае, таа црна точка ( флека) ќе се наголемува додека потполно не го прекрие неговото срце."

Додека Аллах џ.ш. во Кур'анот рекол: " Она што го направија, ги покри нивните срца." (Ел-Мутаввифун,14)

Она што Мухаммед а.с. сакал да им го порача на луѓето е тоа дека мноштвото на гревови го затврднуват срцето и од него го изваѓаат доброто, па човекот прави се што сака и шејтанот(ѓаволот) го зема за свој пријател наместо Бога, а тој, Ѓаволот го наведува на зло и нема да биде со него задоволен се додека не го одведе во неверство, доколку биде во состојба.

Поради тоа и Создателот посебно во Кур'анот на повеќе места ја нагласува опасноста од поедини гревови и ги предупредува на оние кои (ќе) ги работаат со најтешка казна.

Меѓутоа, ние во Кур'анот (Аллаховата Книга) и Хадисот (Зборовите и постапките на Мухаммед а.с.) иако сме известени за поедини гревови за кои е речено дека спаѓаат во големите гревови кои што на човекот го носат во пропаст, сепак не го знаеме точниот број. Причината за неспомнувањето на одредениот број на тие гревови, вероватно е таа, луѓето да се чуваат и оттргнуваат од сите гревови, плашејќи се некои од нив, токму да не бидат големи гревови.

Сега следуваат некои од тие гревови кои што се спомнати во Кур'анот и Хадисот а кои се окарактеризирани како големи:

- Куфр – неверство

-Ширк – припишување здруженик на Бога или обожување на други битија, или верување во повеќе богови (Политеизам)

- Убиство

- Непослушност на родителите

- Криво сведочење

- Крива заклетва

- Клевета на морално чиста личност

- Узурпација на имотот од сирачињата

- Кражба

- Блуд

- Пиење алкохол

- Дрогирање

- Бекство од воено поле

- Самоубиство

- Сихир (Бавење со магија)

- Недавање на Зекатот (верското обавезно давање дел 2/5 % од средствата кои што се предмет на зекатот)

- Раскинување на роднинските врски

- Коцкањето

- Вознемирување на соседите

- Озборувањето

- Неисполнувањето на обврските

- Верување на гатар

итн.итн.

PrincezZ

Член од
25 март 2010
Мислења
123
Поени од реакции
9
Дали е грев ако гледам во филџан...???

O

Omer el Faruk

Гостин
Дали е грев ако гледам во филџан...???
Не е грев да гледаш во филџан, освен ако си убедена дека тоа што го гледаш во филџанот е дел од твојата судбина и како такво неминовно ќе ти се случи. Нашата судбина единствено ја знае само Аллах, Господарот наш.

Затоа гледај го во филџанот единствено доброто сварено кафе и пиј го на тенане, и нека ти е на здравје! :smir:

O

Omer el Faruk

Гостин
Која е казната за овој грев?
Нема овосветска казна. :) Личноста сама се казнила. А оносветската казна ќе биде Џехеннемот/Пеколот, додека Бог не му прости.

Е тогаш 99.99% се во гревови.
Кога станува збор за озборувањето потполно си во право.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom