Прашања за Исламот I

• Креатор на темата Креатор на темата Omer el Faruk
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
abe ja znam deka svinjata e gnasna zivotinja ali mesoto e zakon brat

Mene toa mi e zabraneto od Higienski aspekt .Aram vo islamot oznacuva nesto sto mu naseteuva na tvojot organizam, a ne na gospoda znaci svinjata kako aram e zabraneta radi nasa zastita od zdravstveni pricini i higienski valjda.

Mene toa mi e zabraneto od Higienski aspekt .Aram vo islamot oznacuva nesto sto mu naseteuva na tvojot organizam, a ne na gospoda znaci svinjata kako aram e zabraneta radi nasa zastita od zdravstveni pricini i higienski valjda.

sp znam brat ja jadam svinsko i neam maka e sea za postari ljudi vikat ne smeat poso e mrsno i moe da im napravi maka so zdravlje ako se jade so kompir przen i leb i vino to e za mlad coek so raboti ne e za stari a za higiena so vikas svinjava koa ja kolat prvo ona se sere do daska ne znam zaso ali uvek taka ako si gleal e posle to ja derat kozhata i se mie so crevo i ostavat krvta da isteche taka da nema muka od higiena poso znam ja sto dushi so jadat svinsko i nemat muki nikad a eden drugar go kasna pcela i on otece celiot be plav stana u vrat nas panika ne fati i na doktor go nosevme so taxi sreca so fativme taxi na vreme

sp znam brat ja jadam svinsko i neam maka e sea za postari ljudi vikat ne smeat poso e mrsno i moe da im napravi maka so zdravlje ako se jade so kompir przen i leb i vino to e za mlad coek so raboti ne e za stari a za higiena so vikas svinjava koa ja kolat prvo ona se sere do daska ne znam zaso ali uvek taka ako si gleal e posle to ja derat kozhata i se mie so crevo i ostavat krvta da isteche taka da nema muka od higiena poso znam ja sto dushi so jadat svinsko i nemat muki nikad a eden drugar go kasna pcela i on otece celiot be plav stana u vrat nas panika ne fati i na doktor go nosevme so taxi sreca so fativme taxi na vreme
Toj sto imal maka so pcelata alergicen e na penicilin neka vnimava drug pat. Jas bez svinsko zjiveam 25 godini mozam uste tolku BLAGODARAM

За двата пола.

Да но зошто ако е така само жените се депилираат тасма? Нели можеби во тој пропис се крие пратениковата желба за што по...овај...подетски изглед на женскиот полов орган?:kesa:

Да но зошто ако е така само жените се депилираат тасма? Нели можеби во тој пропис се крие пратениковата желба за што по...овај...подетски изглед на женскиот полов орган?:kesa:

:uvo:

не,
тоа е за хигиена

а ти да немаш недостаток на полов орган па вакви прашања ти се мотаат у глаа?

Саломе јас не сум Муслиманка и се депилирам, исто и моите другарки Христијанки... Тоа е до хигиената...:pos2:

Кон болдираното.

Што работиш во реалноста, со оглед на твојата убеденост дека мажите муслимани не се депилираат тасма? :vozbud::vozbud::vozbud:

Кои се најголемите гревови во Исламот...???

Кои се најголемите гревови во Исламот...???

Првин би сакал да ти нагласам дека гревот во исламот, дали е голем или мал остава траги на нашето срце и влијае на нашата вера, како што не предупредил Мухаммед а.с. кога рекол: " Кога грешникот ќе направи некој грев, тој му остава црна точка (флека) на неговото срце, па ако се покае и побара опрост, неговото срце ќе се очисти, а ако не се покае, таа црна точка ( флека) ќе се наголемува додека потполно не го прекрие неговото срце."

Додека Аллах џ.ш. во Кур'анот рекол: " Она што го направија, ги покри нивните срца." (Ел-Мутаввифун,14)

Она што Мухаммед а.с. сакал да им го порача на луѓето е тоа дека мноштвото на гревови го затврднуват срцето и од него го изваѓаат доброто, па човекот прави се што сака и шејтанот(ѓаволот) го зема за свој пријател наместо Бога, а тој, Ѓаволот го наведува на зло и нема да биде со него задоволен се додека не го одведе во неверство, доколку биде во состојба.

Поради тоа и Создателот посебно во Кур'анот на повеќе места ја нагласува опасноста од поедини гревови и ги предупредува на оние кои (ќе) ги работаат со најтешка казна.

Меѓутоа, ние во Кур'анот (Аллаховата Книга) и Хадисот (Зборовите и постапките на Мухаммед а.с.) иако сме известени за поедини гревови за кои е речено дека спаѓаат во големите гревови кои што на човекот го носат во пропаст, сепак не го знаеме точниот број. Причината за неспомнувањето на одредениот број на тие гревови, вероватно е таа, луѓето да се чуваат и оттргнуваат од сите гревови, плашејќи се некои од нив, токму да не бидат големи гревови.

Сега следуваат некои од тие гревови кои што се спомнати во Кур'анот и Хадисот а кои се окарактеризирани како големи:

- Куфр – неверство

-Ширк – припишување здруженик на Бога или обожување на други битија, или верување во повеќе богови (Политеизам)

- Убиство

- Непослушност на родителите

- Криво сведочење

- Крива заклетва

- Клевета на морално чиста личност

- Узурпација на имотот од сирачињата

- Кражба

- Блуд

- Пиење алкохол

- Дрогирање

- Бекство од воено поле

- Самоубиство

- Сихир (Бавење со магија)

- Недавање на Зекатот (верското обавезно давање дел 2/5 % од средствата кои што се предмет на зекатот)

- Раскинување на роднинските врски

- Коцкањето

- Вознемирување на соседите

- Озборувањето

- Неисполнувањето на обврските

- Верување на гатар

итн.итн.

Дали е грев ако гледам во филџан...???

Дали е грев ако гледам во филџан...???

Не е грев да гледаш во филџан, освен ако си убедена дека тоа што го гледаш во филџанот е дел од твојата судбина и како такво неминовно ќе ти се случи. Нашата судбина единствено ја знае само Аллах, Господарот наш.

Затоа гледај го во филџанот единствено доброто сварено кафе и пиј го на тенане, и нека ти е на здравје! :smir:

Која е казната за овој грев?

Нема овосветска казна. :) Личноста сама се казнила. А оносветската казна ќе биде Џехеннемот/Пеколот, додека Бог не му прости.

Е тогаш 99.99% се во гревови.

Кога станува збор за озборувањето потполно си во право.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom