Прашања за Исламот I

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Тој дел треба да се запази.

Не знам зошто секогаш треба да се заобиколува исламот и да не се критикува само за да не се повредат чувствата на верниците. Пример за двојните стандарди кои секаде се применуваат, па дури и на форумов каде христијанството редовно се напаѓа од нехристијани и атеисти ама кога е исламот во прашање слушаме работи ко анти-исламски пропаганди, повредување на чувства...
Nema sto da se zapazi. Toa e sosema normalno, definicija za Islamot davaat muslimanite. Ili slucajno tebe treba da te prasat muslimanite sto e Islamot?!:toe:

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Nema sto da se zapazi. Toa e sosema normalno, definicija za Islamot davaat muslimanite. Ili slucajno tebe treba da te prasat muslimanite sto e Islamot?!:toe:
По кои стандарди е нормална цензура за само една религија ?

И кај пишува дека само муслиманите даваат дефиниции. Колку што знам слобода на изразување теоретски има во барем 90% од државите на планетава.

Silber

Peace/Salaam
Член од
31 март 2009
Мислења
500
Поени од реакции
15
Тој дел треба да се запази.

Не знам зошто секогаш треба да се заобиколува исламот и да не се критикува само за да не се повредат чувствата на верниците. Пример за двојните стандарди кои секаде се применуваат, па дури и на форумов каде христијанството редовно се напаѓа од нехристијани и атеисти ама кога е исламот во прашање слушаме работи ко анти-исламски пропаганди, повредување на чувства...
Ti ne idi daleko za da nesto pokazes.

Sega ako jas ti kopiram tvoite kritici i navredi kon islamot niti googe nema tolku GB.
Pa aj traj i srami se malce.

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Ti ne idi daleko za da nesto pokazes.

Sega ako jas ti kopiram tvoite kritici i navredi kon islamot niti googe nema tolku GB.
Pa aj traj i srami se malce.
Од што да се срамам ?

Навреда е да кажам смрт за исламот, муслиманите смрдат, муслиманите се педофили... А такво нешто 99% сум сигурен дека немам речено.

Silber

Peace/Salaam
Член од
31 март 2009
Мислења
500
Поени од реакции
15
Во сахих хадис од Бухари се кажува дека Ајша имала 6 години кога се склучил бракот помеѓу неа и Мухамед,а бракот бил конзумиран кога имала 9 години.Постојат повеќе хадиси кои кажуваат дека била помеѓу 9 и 14 години,но најверодостојни се оние кои кажуваат дека имала девет а тоа се сахих хадиси од Бухари и Муслим.

Во арапската култура во минатото а и денес постои традиција да се склучи брак и тој брак подоцна да се конзумира ако девојката телесно сеуште не е созреана односно додека не ја добие првата менструација и со тоа се смета за полнолетна според шеријатскиот закони подржани од сите 4 мезхеби.

Даваш слика за муслиманите,бидејќи исламот се заснова на афирмирање на вистината а не на прикривање.Постојат други причини и објаснувања за прифатливост на таков брак во старите култури и цивилизации,а не со извртуваер и со сокривање на факти.

Колку?И докажи,затоа што овде никој нема да ти верува на збор.Само со докази се дискутира.

Треба да се засрамиш затоа што не си компетентен да даваш одговри на верски прашања,посебно кога е исламот во прашање.
Прво како верник,не би смеел да вреѓаш и пцуеш,не ја познаваш јасно тематиката за која говориш така што правиш грешки.
Не е срасмота да не се знае,ама е срамота и опасно да се збори за вера кој Бог ја објавил како вистина а начинот на кој што ти тоа го работиш прави луѓето да ги одведеш во заблуда.
Покажи малку понизност и држи се до она за што си 100%посто сигурен дека го знаеш,и не збори на памет работи кои не знаеш да ги објасниш.

П.С. Нема луѓето да ги повикаш во ислам ако зборуваш негативно за нивните верски убедувања или традиции,подбро ти е да говориш афирмативно за исламот и за тоа што е исламот и да избегнуваш конфронтации,затоа што никој не сака кога им се напаѓа културата,верата и традицијата.

Мораш да знаеш дека е Марија(Мерјем) една од четирите најпочитувани жени во исламот и дека е голем грев да збориш за неа со непочитување без разлика на кој му реплицираш.
Во Куранот еден од ајетите и една од причината поради која Бог ги проколнува евреите од времето на Исус е затоа што тврделе дека Марија е блудница.
Исламот исто тврди дека Марија го зачнала Исус со помош на Божјиот дух кој Габриел го вдахнал во неа.Така да секое исмевање на концептот на безгрешното зачнување е исмејување не само на христијанската туку и на исламската доктрина)без тразлика што исламот не смета дека Исус е Бог или Божји син,исламот не го негира извонредниот начин на неговото зачнување)така да исмејувањето на светиот дух е грев кој е доволно голем за да излезеш од вера ако не се покаеш.

Генерално треба да знаеш дека треба со почитување да збориш за Библијата,бидејки и Куранот тврди дека е тоа Божји збор,изменет или не,исламот забранува исмејување на Библијата.
Треба посебно да бидеш внимателен кога говориш за Библијата затоа што можеш да тврдиш дека е нешто лажно а да испадне дека е вистина а ти не знаеш.
Detence. Dodeka ti baras dokazi treba i ti dokazi da stavis kaj si cital deka Ajsa imala 6 godini.
Abe zar mnogu sakas da igras uloga na edno detence.

Dodeka dodavas od glava deka pisuva da se ratuva, ISLAM (na Makedonski se prevodi MIR-vera na ljubomirost), ne spomnuvas deka na biblijata Isus rekol Jas ne sum dosol vo svetot za da dovedem mir. Nego ogan i zhar.
No nie muslimanite sme protiv ova i ve branimo vas hristijanite i kazemo deka on Hz Isa ne rekol taka , nego autorite na biblijata ja promenile istinata.

A nie so dokazi se umorivme.
Se ova sto prasuvas imame odgovoreno.
Ne treba 100 pati da pisuvame za ova.
Trazi gi i citaj gi, pa se izvini potoa.

Sega kazi ti mene koj negira i kade pisuva nesto loso od muslimanite za Hz. Merjem(Marija).
Te molam bidi korekt.

Zaklucok za ova e so neki od vas e samo gubenje na vremeto.

Vie ne ste ovde da prasuvate za islamot, i potoa na odgovorite da se blagodaruvate na nekoj sto se potrudil da odgovori.
I potoa da postuvate edna religija.

Na mnogumina od vas ovde e samo da:
1- kritikuva, od glava da komentira,
2-nikogas ne cital Kuran a misli deka moze da komentira nesto za Islam,
3-Iako dobie odgovor bez da pazi na istinata koj imal odgovorot so Kuranski Ajeti , pak iskrivi kako on saka.
Nikako da vidi istinata.
4-Za tie doktorki vo engleska vo temata bese deka muslimankite ne perat racete. Kolku pati rekovme deka toa ne e Islamski naprotiv Islam bara mnogu cistota od site , a ne samo za doktorkite. So ajeti dokazavme .
No vie ne gledate odgovorot i ponatamo nastavevte so komentiranje od glava.
5- Ova se vidi deka so Balkanska glava e tesko da se diskutira.
6- Mnogumina od vas prasanjeto sto ja postavat pred toa izmislil na koj nacin ke ja napadne islamot potoa.
A eden od ovie bese Rybured, Radnick Rebel, Human.A i mnogu drugi.

NA OVIE NE IM E DO ISTINATA, na ovie e provokacija i navredi kon druga religija, so drugi negativni nameri.
On ja cita istinata vo odgovorot no i ponatamo nastavuva da komentira od glava.

Sega barajte ja celiot forum i kazite kade sme navredile nie Isus, ili bilo koj od svetite licnosti na Hristijanska vera ili Biblijata.

Ednas barem na zivot naucite da bidete iskreni, i da pocituvate drugiot.
Ne moras da bides kako on sto misli, no mozes da go pocituvas kako covek.

Ucite, istrazite. Citajte ja Kuranot pa potoa gledaj kolku si slab za kritikuvas Kuranot. A ne bez da si ja znaes istinata , so znaenje na eden srednoskolec da komentiras tuka od glava.

Pa ke se setite na Silber, ne treba da se izvinete od mene.
Izvinete se na Bog(Allah) Dzele Shehanuhu. Od mene imate oprosteno, no od Boga (Allaha) toa moze samo on da zna .

Од што да се срамам ?
dva pati na melenica se zboruva.

N

Nephthys

Гостин
Прво научи македонски добро да читаш и да пишуваш па послем дојди на форум да дискутираш,бидејќи ако знаеше добро да читаш македонски ке сватеше дека во ниеден дел од мојот пост не го напаѓам исламот туку оние кои се лоши презентатори на истиот.

Ислам не значи вера на мирољубивост,туку значи покорување(покорност) и тоа е глаголска именка од четвртата глаголска група на арапскиот јазик,а поврзана е со зборот мир(silm).Мора да бидеш прецизен во преводот.

За Ајша напишав кои се изворите,но и покрај тоа што на мелница не се зборува како милуваш да кажеш јас сепак ке ти повторам дека тоа е познат факт од кој муслиманите не се срамат бидејќи ја познаваат целосната културолошка позадина на тоа време и на таа нација а Мухамед бил во човечки работи,човек на своето време а извори за таквото тврдење ке најдеш во Сахихул-Бухари и Сахихул-Муслим.

Isus rekol Jas ne sum dosol vo svetot za da dovedem mir. Nego ogan i zhar.
Прекини да ја толкуваш Библијата пошто не знаеш да го толкуваш ни куранот ДЕТЕНЦЕ.
исус не рекол дека доаѓа да донесе оган и жар,туку дека доаѓа да донесе меч,а тоа што го рекол не е во никаква контрадикторност со учењето на Мухамед и со самиот ислам.Бидејќи тоа значи дека,вистината која ја донел Исус,како и Мухамед ќе ги подели луѓето така да неминовниот исход ќе биде војна.
Sega kazi ti mene koj negira i kade pisuva nesto loso od muslimanite za Hz. Merjem(Marija).
Еве ти линк од темата која е навредлива за христијаните и поради тоа и завршила од канта
http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=45155

бтв го имам прочитано куранот а и ден денес го препрочитувам на арапски.
а одговорите кои ги давате со Омар Фарук или како веч му беше никот да беа јасни и недвосмислени немаше да ви се поставуваат едни те исти прашања по 100 пати.

Silber

Peace/Salaam
Член од
31 март 2009
Мислења
500
Поени од реакции
15
Прво научи македонски добро да читаш и да пишуваш па послем дојди на форум да дискутираш,бидејќи ако знаеше добро да читаш македонски ке сватеше дека во ниеден дел од мојот пост не го напаѓам исламот туку оние кои се лоши презентатори на истиот.

Ислам не значи вера на мирољубивост,туку значи покорување(покорност) и тоа е глаголска именка од четвртата глаголска група на арапскиот јазик,а поврзана е со зборот мир(silm).Мора да бидеш прецизен во преводот.

За Ајша напишав кои се изворите,но и покрај тоа што на мелница не се зборува како милуваш да кажеш јас сепак ке ти повторам дека тоа е познат факт од кој муслиманите не се срамат бидејќи ја познаваат целосната културолошка позадина на тоа време и на таа нација а Мухамед бил во човечки работи,човек на своето време а извори за таквото тврдење ке најдеш во Сахихул-Бухари и Сахихул-Муслим.

Прекини да ја толкуваш Библијата пошто не знаеш да го толкуваш ни куранот ДЕТЕНЦЕ.
исус не рекол дека доаѓа да донесе оган и жар,туку дека доаѓа да донесе меч,а тоа што го рекол не е во никаква контрадикторност со учењето на Мухамед и со самиот ислам.Бидејќи тоа значи дека,вистината која ја донел Исус,како и Мухамед ќе ги подели луѓето така да неминовниот исход ќе биде војна.

Еве ти линк од темата која е навредлива за христијаните и поради тоа и завршила од канта

а одговорите кои ги давате со Омар Фарук или како веч му беше никот да беа јасни и недвосмислени немаше да ви се поставуваат едни те исти прашања по 100 пати.
Sega i ti pretera.
Jas ti rekov izvadi dokazi od citati od Сахихул-Бухари и Сахихул-Муслим. sto velis deka pisuva deka ajsa imala 6 godini.
A ne da kazes na koja kniga.

A sega niti imam namera da naucam poveke Makedonski. ova e premnogu sto ja znam.
Jazicite sto mi trebat jas vek gi znam.
Jas ova sum ja dozivel odamna tie sto nemat pdgovor odmah skocat i kazuvat nauci dobro Makedonski toa ne e nesto novo.
Jas ke naucam super makedonski koga ke naucis ti malce Albanski.
Sega ova sto jas ja znam da zboram ova e golem plus pored tebe drugarce.
I so pritisok nema snaga koj moze da me natera da naucam nekoj jazik.
Dete:
Jas zboruvam 6 jazici. 7 jazik nema da gos spomnuvam zatoa sto ova e makedonskiot i nema da ja broim zatoa sto ne ja znam dobro.
Detence i da znaes deka ova ne mi e samo da ti odgovaram.
Jas ne zivema vo Mk a pak zborim na Mkdonski.
A dali jas treba da te prasam tebe , za da vlezam vo forumot so slabo Makedonski jazik. Sigurno da nema da te prasam.
Neka izvolat Administratorite neka me brkat.
Ako nekoj od administartorite e tvojot dobar drugar mozes da se zalis kaj nego.
Kako sto sekoja rabota vo Mk ide so poznastvo i nacionalisticki.

Ne mi kopiraj temi da mi kazuvas kaj se navredite , nemoj da mislis deka so decava imas rabota.
Prvo gledaj tvoite sonarodnici sto pisuvale i so koi navredi ,za Islamskiot prorok Muhammed S.A.V.S

I bidete ISKRENI rekov Barem ednas na zivotot.
Postom ke ostanete kako lazni narod so vakov mentalitet.

Jas nema da vlezam sam veke na ovoj forum.
Dodeka vidim deka (ti pomalce) od nekoi drugi, sega iskren da bidem.
Na koi rekov ne im e namerata da prasuvat za Islam na ova tema.
Nego samo da navreduvat i da napadnuvat Islam.
A toa ne mozel niedna snaga vo svetot pa ke ne mozat i ovie deca vo forumot.
Sto tolku napadnuvat uste poveke ni se pocvrstuva ljubovta kon Allah xh.sh ili Boga.

A sto znaci Islam vo prevod na Makedonski ke te zamolam uste da se prasuvas, i naucis. Pa ke mi davash pravo za ova.
Prevodot gledaj ja imas na mojot avatar kaj slikata odamna.

Site koi se potrudea drugarski da odgovorat na prasanjeto vo Islam vidoa deka so kakvi ljudi imat rabota , pa si otidoa.

Dzaba e da se gubi vreme so vas ovde.
Zatoa i jas nema da odgovaram veke. TOLKU I OD MENE.

Od odgovori so dokazi i Ajeti se umorivmo. No mnogumina nastavuvat da provocirat. Ti bar ne bidi kako drugite.
A radnick rebel za mene po ponasanje bil sekogash cigan i cigan ke ostane.
Javno ova sum ja rekol i ke ja kazam ponovo deka e samo eden Cigan.

Zatoa Allah(Bog) da vi ja pokaze praviot pat, i da vi ja ocisti srceto od omrazata kon islamot i kon site drugi losi raboti.

Ostanete mi zdravi.

Allah emanet.

SURA FATIHA

BISMILLAHIR-RAHMANIR-RAHIM

EL-HAMDULILLAHI RABBIL-ALEMIN
ER-RAHMANIR-RAHIM. MALIKI JEVMID-DIN.
IJJAKE NA BUDU VE IJJAKE NESTE IN.
IHDINES-SIRATAL-MUSTEKIM. SIRATALLEZINE
EN AMTE ALEJHIM, GAJRIL-MAGDUBI ALEJHIM,
VE LED-DALILN.

Amin
Prevod

Sura Pristup

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo,
Milostivog, Samilosnog,
Vladara Dana sudnjeg,
Tebi se klanjamo i od Tebe pomoć tražimo!
Uputi nas na Pravi put,
na Put onih kojima si milost Svoju darovao,
a ne onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali,
niti onih koji su zalutali!

Amin

Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
479
Ајде бре какав ислам..Измислена вера 500 години после Христа...

O

Omer el Faruk

Гостин
Еве ме конечно повторно. :)

Nephthys, ако добро го познаваш арапскиот јазик тогаш не би требало да те буни воопшто тоа што ние велиме дека Исламот покрај другото го има и значењето: МИР! Првото значење е терминолошко, а второто етимолошко. Мора да бидеш прецизен и ти во преводот и значењето на зборот.:wink:

Мелницата не меле само еден вид на жито,затоа мило ќе ми биде по незнам кој пат повторно да ги протресиме тие нарации и да видиме што и колку држи вода.:wink: Муслиманите не се срамат од унакрсно испитување на одредени тврдења по одредено прашање.

:nenene: Темата заврши во канта на мое барање, а беше отворена како контра резултат на одредена членка која немаше доблест и волја да пристапи на еден културен начин да дебатира за Исламот.

Ова болдираното посебно ме радува и мило ќе ми биде да ги споделиш со нас твоите сознанија и да ми (ни) укажиш на нашите грешки. Белким на твоите одговори нема да поставуваат репете прашања. :)

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Ај едно прашање за Исламот.
Според Исламот Исус, ака Иса е пророк исто како Мохамед. Зошто тогаш нема протести против тв станиците кои го прикажуваат Исус во компромитирачки ситуации во филмови, стрипови, мјузикли и којзнае што не. Фала однапред на одговорот.

A

amco2009

Гостин
Halid Tulic
ISLAM I DRUGE VJERE
Zahvala pripada samo Allahu, Slavljen je i Uzvishen, i neka je blagoslov i spas Njegov na
posljednjeg Poslanika Njegova i one shto ga slijedice na Istini i sve ostale Božije
Poslanike i one koji ih slijedice na Uputi.
Covjekovo je da se kad - tad upita: “Zbog cega sam se nashao na ovoj kugli zemaljskoj i
zbog cega mi je mrijet a radije ne bih? Pametnom je jasno da to zacijelo ima neki
smisao, samo od koga ga saznati i kako ga doseshi? Svakom razumnom koji se zagleda
u nebo osuto sazvjež|ima ili se zgrane nad tvonicom shto neprestano djela i u tijelu
njegovu a on ni habera nema, jasno je da iza toga stoji Tvorac, a Stvaranje je njegovo
posigurno s odre|enim ciljem, ali kako ga otkriti? Svemoguci nije pustio ljude da
lutaju, vec im je slao Objave putem poslanika, ljudi obicnih i smrtnih, poznatih po
pravednosti, istinoljublju, kako bi im ljudi lakshe povjerovali kada Objava pocne silaziti.
Dostavlja Objava od Boga je melek (andzeo) Džibril (Gabrijel) i svi su Božiji Poslanici
pozivali u istu vjeru, jer je taj poziv dolazio iz istog izvora, pozivashe u predavanje
(Predavanje-Islam; Predani-Muslim) Jednom Bogu (Allah). Lanac Poslanika pocinje s
prvim ovjekom Ademom (Adam), a zavrshava s Muhammedom, sallallahu alejhi ve
sellem, preko kojeg je tokom 23 godine doshla poslednja Božija Objava covjecanstvu, a
ime joj je
“Knjiga koja se cita” (Kur'an).
Poslanici koji su prethodili Muhammedu bili su od jevrejskog naroda: Musa (Mojsije)
cija se objava zove Tevrat (Tora; Stari zavjet) i njegov brat Harun (Aron), zatim Davud
(David) cija se objava zove Zebur (Psalmi Davidovi), i sin mu Sulejman (Solomon) i
drugi Poslanici, a oni koji su neposredno prethodili posljednjem Poslaniku bili su
Zekerijja (Zakaria) i sin mu Jahja (Ivan Krstitelj) i Isa (Isus), neka je na sve njih
blagoslov Božiji i spas. Neki jevrejski sveshenici, medzutim, nisu htjeli prihvatiti
poslanstva Jahje niti Isaa tako da Jevreji i dan-danas cekaju poslanika, jer nisu htjeli
priznati niti Muhammedovo poslanstvo, kao ni neki od onih koji su prihvatili istinitost
Isaova poziva, iako je dolazak posljednjeg Božijeg Poslanika najavljen i preko Musaa i
preko Isaa. Jevreji su ocekivali da posljednji poslanik bude od loze drugog sina
Poslanika Ibrahima - Ishaka, od kojeg i sami poticu, a ne od loze prvog mu sina
Ismaila, kojeg je Ibrahim skupa s majkom mu Hadžerom ostavio u Mekki i gdje je
skupa sa sinom obnovio Božiji Hram17 kojeg mi i danas hodocastimo. Ismail se oženio
medzu tamoshnjim plemenima, i posljednji je Božiji poslanik Muhammed od njegove
loze. Sljedbenici Isaova poslanstva su držali vjeru neiskvarenom tri stoljeca nakonshto
ga je Allah uzdigao kod Sebe i sacuvao od pokushaja ubistva od strane Rimljana. Zadnji
nas Božiji Poslanik obavjeshtava da ce Isa biti vracen na Zemlju pred kraj ovog
dunjaluka, u vrijeme Mehdije cija ce vojska doci do Rima. Tada se pojavljuje i
Dedždžal (Antikrist) koji ce pozivati ljude da povjeruju u njega kao Boga. Isa ga ubija i
ubija svinju i prelama krst, shto ce uvjeriti krshcane da prime Islam. Treba ovdje
napomenuti da ovaj dolazak Isaa na Zemlju ne znaci poslanstvo, jer on ne dolazi s
novom Objavom Božijom, nego s novom odredzenom zadacom - ubistvo Dedždžala i
dokazivanje istinitosti Islama. U cetvrtom stoljecu nakon Isaa pocelo je vjerovanje u
njegovu božanstvenost. Rimski car koji je tada preshao u krshcansku vjeru naredio je
spaljivanje svih knjiga koje govore da je Isa samo covjek i Poslaniki Božiji i
proganjanje svih onih koji ne vjeruju u Isaovo Božanstvo. Tako danas sve razlicitekrshanske crkve pozivaju u vjerovanje u “Trojstvo”, tj. u tri osobe koje su sadržane u
jednoj osobi(?!): Otac- Sin - Duh Sveti. “Otac” bi trebalo da predstavlja Boga, “Sin”
Njegova sina - Isaa, a “Duh Sveti” meleka Džibrila - prenosioca objava. Ako upitate
kakvog krshcanskog sveshenika da vam objasni kako to da tri može da bude jednako
jedan, ili kakav je to Bog koji jede i pije i spava i biva razapet na križu (ko se onda
brine za Kosmos?) Odgovore vam da je to tajna koja ce biti objashnjena na drugom
svijetu. Stoga nije cudo da mnogi ljudi na krshcanskom Zapadu danas ni sami ne znaju
kakvoj vjeri pripadaju. Nasha je odgovornost pred Bogom da ih pozovemo Istini. To je
bio cilj islamskih vojni kroz povijest - upoznati covjecanstvo s Istinom, ne sileci nikoga
u nju. Danas Zapad, bar za sada, ne pravi otvorene smetnje pozivu u Islam, i
svakodnevno ulazi u nashu vjeru veliki broj ljudi. Jedna krshcanska sekta koja se i dalje
drži kroz vjekove izvornog vjerovanja u Jednog Boga i smatra Isaa samo Poslanikom i
covjekom jesu “Unitaristi” (Jednoboshci). Mnogi su ameriki predsjednici njima
pripadali, kao i mnogi poznati ucenjaci. Za vrijeme osmanske carevine, nalazili su
sklonishta u njoj i podrshke od progona onih shto vjrovace u “trojstvo”. Iz razgovora s
mnogim mladim ljudima na Zapadu, licno sam bio uvjeravan da je mali broj mladih
ljudi koji se josh drže vjerovanja u “trojstvo”.
Problem danashnjih Jevreja i Krshcana je shto su se zagubili originali Objava njihovih
Poslanika, a u jedinu sacuvanu Božiju Objavu - Kur'an, ne žele da povjeruju. Na nama
je prevoditi Kur'an na sve jezike i neumorno je dijeliti, jer i onom ko je cita u prijevodu
biva jasno da joj autor nije covjek. Dok su prijacnjim Poslanicima davana od Boga
cudesa kako bi im ljudi povjerovali, zadnjem je Božjem Poslaniku dat Kur'an kao
najveci dokaz. I sam Kur'an opetovano poziva sve ljude i džine da se sakupe i sastave
neshto slicno njemu. Danas krshcani posjeduju 76 verzija o životopisu Isaovom, a
priznaju od njih samo cetiri, iako se i ove medzusobom u mnogo cemu suprotstavljaju.
Ove životopise nazivaju Evandzeljima (Indžil), kako se zvala Objava poslana po Isau,
iako je malo u tim životopisima ostalo od izvorne Objave. cak ni u ta cetiri, kod njih,
priznata životopisa, nema nishta shto bi upucivalo u božanstvenost Isaovu, jer se “Sin
Božiji” može shvatiti preneseno, a i sam se Isa obraca u tim životopisima svom narodu
sa: “Djeco Božija”. S druge strane, cinjenica je da je Isa rodzen bez oca, po Allahovoj
Odredbi, ne znaci da je on Božiji sin. Prvi covjek Adem, stvoren je i bez oca i bez
majke, i niko za njeg ne tvrdi da je Božiji sin, kao shto niko ne tvrdi za Havvu (Evu) da je
Božija kci. Jedan od nepriznatih Isaovih životopisa je životopis koji je zapisan od
strane njegova ucenika Barnabe. Dok se od cetiri priznata životopisa, samo jedan
pripisuje Isaovom uceniku (Matijino Jevandzelje) i u njemu nema spomena “trojstva”.
Ivanovo Jevandzelje koje se pripisuje Isaovom sljedbeniku Ivanu Ribaru, ocito da nije
njegovo jer stil odgovara kakvom filozofu iz drugog stoljeca. To je jedino Jevandzelje u
kojem se direktno spominje Isusovo “Božansko” porijeklo. Druga dva Jevandzelja se
pripisuju ucenicima ucenika. Barnabino Jevandzelje se sacuvalo u grobu svoga autora,
ciji je grob pronadzen u petom stoljecu. Odatle je dospio u Papinsku knjižnicu, a iz nje
u Dvorsku knjižncu u Becu, gdje se i sad nalazi. Kad je prvi put preveden na engleski
jejzik i {tampan 1907. u Londonu, tajanstveno je nestao iz knjižara. Sacuvane su samo
dvije kopije, jedna u Britanskom muzeju, a druga u Kongresnoj knjižnici u Vashingtonu.
Odatle je krishom iznesen mikrofilm, shto je omogucilo njeno ponovno shtampanje. U
ovom životopisu, Barnaba pripovjeda (str. 220) kako su plakali i tugovali za Isaom
skupa sa njegovom majkom Merjemom (Marija), mislece da su ga Rimljani razapeli
skupa s razbojnicima. Medzutim, Isa se pojavio nakon tri dana i objasnio im kako je
Allah dao da Juda koji ga je odao Rimljanima, nalii njemu, pa su razapeli Judu
umjesto Isaa i da ce ova varka ostati do pojave Muhammeda, koji ce razjasniti istinu oIsau onima koji slijede Božiji zakon. I doista, Kur'an veli za ovu zgodu:
“Niti ga ubishe, nit ga razapeshe, vec im se pricini.” (En-Nisaž :157).
I u onom shto se danas naziva Starim zavjetom i Novim zavjetom iako sadrže tek
poneshto od originalnog Starog, (Musau objavljenog) odnosno Novog, (Isau objavljenog)
zavjeta, nalazimo pasuse koji upucuju na dolazak Muhammeda (“Pohvaljeni”) kao
poslednjeg Božijeg Poslanika.
U poglavlju “Ponovljeni zakon” iz Starog zavjeta nalazimo:
“Podignut cu im poslanika izmedzu njihove sabrace, kao shto si ti. Stavit cu Svoje Rijeci u
njegova usta, da im kaže sve shto mu zapovjedim. A ne bude li tko poslushao Mojih
Rijeci shto ih Poslanik bude govorio u Moje Ime, taj ce odgovarati preda Mnom.” (18:18)
Sabraca Jevreja mogu biti samo Arapi, kao shto smo spomenuli, jer im je zajednicki
predak Ibrahim, a poslije Musaa kojem se ovdje obraca Bog, nije bilo poslanika koji
nije bio Jevrej osim Muhammeda. S druge strane, prijashnji poslanici nisu prenosili
rijeci doslovno, kako su im silazile od Džibrila, nego su prenosili narodu njihovo
znacenje. Muhammedu je medzutim naredzeno da prenosi Objavu doslovno pisarima,
kao shto se ovdje kaže:
“Stavicu Svoje Rijeci u njegova usta, da im kaže sve shto mu zapovijedim.”
shto se tice Novog zavjeta, ciji original ne postoji, kao shto je slucaj i sa Starim zavjetom,
ali krshcani danas zovu “Novim zavjetom” životopise poslanika Isaa, i kao shto smo
ranije spomenuli, priznaju vjerodostojnim od tih životopisa samo cetiri: Matijino,
Markovo, Lukino, Ivanovo, dok za sve ostale kažu da su proturena, cak i u tim
životopisima za koje kažu da su vjerodostojni, nailazimo na ono na shto nas upucuje
Svemoguci u Kur'anu:
“A kada Isa sin Merjemin rece: ”O sinovi Israilovi, ja sam vam Allahov Poslanik, da
vam potvrdim prije mene objavljeni Tevrat, i da vam donesem radosnu vijest o
Poslaniku cije ce ime biti Ahmed “Pohvaljeni”.
(Es-Saff: 6)
Ako pogledamo Ivanovo Jevandzelje, jedno od cetiri priznata kod krshcana, naci cemo
ovaj pasus u kojem se Isa obraca svojim ucenicima:
“Ako me volite držat cete se mojih naredbi, a ja cu se moliti Ocu i On ce vam dati
drugog Utjeshitelja koji ce biti s vama zauvijek.” (14:15-16)
“Ali Utjeshitelj, koji je duh istine, koga ce Otac poslati u moje ime, potsjetit ce vas
svemu shto sam vam govorio”. (14 : 26)
“Kad vam on, duh istine dodze, vodit ce vas prema potpunoj istini, poshto on ne govori
od sebe, nego govori ono shto cuje, i reci ce vam o stvarima koje tek trebaju da
dodzu.”(16:13)
Ako se povratimo originalnom grckom prijevodu, vidjecemo da rijec “Utjeshitelj” glasi
na grckom “Parakletos” dok “Pohvaljen” (kako Isa naziva Poslanika iza njega) se u
grckom kaže “Praklete”. Osim zamjene slova, grcki su prevodioci sa izvornog
armejskog jezika josh dodali: “... koji je duh istine...”, sadashnja crkva veli da se to misli
na Svetog Duha, koji predstavlja jednog od cinioca trojstva u kojeg vjeruju: (Otac - Sin
- Duh Sveti). S ovim tumacenjem, da je “Utjeshitelj” u stvari Duh Sveti, crkva upada u
nerazmrsivu proturjecnost, jer to znaci da Svetog Duha nije bilo u vrijeme dok se Isa
obraca ucenicima, a s druge strane, kad Isa kaže da ce Otac poslati drugog
“Utjeshitelja”, ispada da ima vishe “Svetih Duhova”. U isto vrijeme, nalazimo u povjesti
ranog krshcanstva veci broj osoba koje su za sebe tvrdile da su obecani “Utjeshitelj”, shto
ne bi bilo moguce ako se vjerovalo da je “Ujeshitelj” Duh Sveti. Ne nailazimo nanagovjeshtaj dolaska poslednjeg Božijeg poslanika samo u krshcanstvu. Pogledajmo u
svete hinduske knjige za trenutak:
U svetoj knjizi Hindusa “Bhavishya Purana” nalazimo:
“Pojavit ce se duhovni Ucitelj, stranac sa svojim drugovima. Zvat ce se ”Pohvaljeni"...
O, ponosu covjecanstva, stanovnice pustinje! Okupio si veliku silu da ubijesh Sotonu, a
sam si zashticen od neprijatelja." (Khand 3, Adhya 3, Shalok 5-8).

A

amco2009

Гостин
U svetoj knjizi stare perzijske vjere “Dasatir” (14) citamo:
“Kad Perzijanci nisko padnu u cudoredzu, rodit ce se covjek u Arabiji ciji ce sljedbenici
oboriti njihov prijesto i vjeru. Naduti mocnici Perzije bit e savladani. Kuca koja je bila
sagradzena, i u kojoj su mnogi kipovi postavljeni, bice ocishcena od njih, i ljudi ce se
njoj usmjeravati za vrijeme molitve. Njegovi ce sljedbenici pokoriti gradove Perzije i
okolo nje. Ljudi ce se izmijeshati medzu sobom. casni ljudi Perzije i drugi pridružit ce se
njegovim sljedbenicima.”
No i pored nagovjeshtaja o dolasku poslednjeg Božijeg Poslanika, neki su ga porekli.
Stoga danas imamo na svijetu oko cetvrtinu ljudstva koja prihvata posljednjeg Božijeg
Poslanika i slijedi poslednju Božiju Poruku, dok druga cetvrtina covjecanstva naziva
sebe “krshcanima”, premda nemaju zajednicke vjere, nego su podijeljeni na bezbrojne
grupe od kojih svaka vjeruje da je samo njeno vjerovanje ispravno i cesto cak ratuju
medzu sobom, protestanti protiv katolika, katolici protiv pravoslavnih itd. Neki od njih
vjeruju u “trojstvo”, drugi ne vjeruju, nego smatraju da je Isa samo Poslanik, a ne Bog,
a najveci ih dio i ne zna shta vjeruje, niti zna da li bi se Bogu obracao za pomoc ili
kakvom svecu. Veliki broj ljudi u onom shto se zove “krshcanskom civilizacijom”, u stvari
žedno je istine i traga za njom.
shto se tice onih koji ne samo da ne priznaju Muhammeda, nego ni Isaa za Božije
Poslanike, nego josh uvijek ocekuju da im dodze neko od njihova jevrejskog roda, njihov
broj u citavom svijetu ne prelazi 15 miliona, rashtrkanih po citavom svijetu, najvishe u
SAD, ali su mocni zbog medzusobne brige i potpomaganja. Mnogi svjetski centri moci
su u njihovim rukama, poput banaka i sredstava obavjeshtavanja. cak su uspjeli uz
pomoc krshcanskog svijeta, koji je prema njima osjetio grižu savjesti zbog progona koje
su cinili nad Jevrejima tokom povijesti, otmu od muslimana Palestinu i uspostave
svoju državu u njoj. Ona je otvorena svakom Jevreju svijeta da se doseli i živi u njoj. I
po nashoj vjeri musliman smije da živi samo u muslimanskoj državi kojom vladaju
muslimani. Na žalost, vecina muslimanskih država spremna je materijalno pomoci
muslimanskim manjinama koje žive u nemuslimanskim državama, ali im nije spremna
dozvoliti da se nasele. To je dokaz da su njihovi vladari vishe nacionalno usmjereni
nego islamski. Oni pak vladari cija je vjera jaca, otvorit ce vrata bratu muslimanu, shto
im je vjerska dužnost.
Preostala polovica covjecanstva josh uvijek se klanja kipovima i vjeruje u bezbrojna
božanstva, poput Hindusa, Budista, Shintoista itd. cak i medzu muslimanima ima
neznalica koji traže posrednika do Boga i ne shvatajuci da timec~ine neoprostiv grijeh,
pripisivanje sudruga Allahu. Ima medzu ljudima i onih koji ne vjeruju ni u shta i misle da
je citav kosmos stvoren slucajno i sam po sebi. Takvi su ak imali i svoje države u
vrijeme komunizma, ali su danas iscezle. I na kraju da se upitamo: Kad bi covjek
vjerovao da je samo Jedan Bog i da Isa nije nego covjek i poslanik Božiji, ali ne vjeruje
u poslanstvo Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, poslednjeg Božijeg Poslanika
upuenog covjecanstvu niti se drži propisa koje je propisao, dali mu se takva vjera
prihvata kod Boga? Ovako odgovara Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, na topitanje:“Tako mi Onog u cijoj je ruci dusha Muhammedova, koji god Jevrej ili Krshcanin cuje za mene, pa
umre ne povjerujuci u ono shto mi je poslano, biva od drugova vatre.” Drugi može da upita: “A
oni koji ne cuju za Islam?"18
Odgovara Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:
“cetvoro se požale Sudnjega Dana: gluhi shto nishta ne cuje, nerazumni, od starosti posenilio i ko
umre ne cuvci za Islam. Pa veli gluhi: ”Gospodaru, dodze Islam, a ja nishta ne cujem. I veli
nerazumni: “Gospodaru, dodze Islam, a ja nishta ne shvatam, a djeca se za mnom bacaju balegom.”
A matuh kaže: “Gospodaru, dodze Islam, a ja nishta ne razumijem.” A onaj shto umrije ne cuvci za
Islam veli: “Gospodaru, ne dodze mi Tvoj Poslanik.” Potom se obavežu na poslushnost, pa im se
naredi da udzu u vatru. Onaj koji udze bude mu hlad i spas, a koji ne udze bude odvucen u nju."19
A shto se tice djece nemuslimanskih roditelja, veli Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve
sellem:
“Djeca mushrika su posluga stanovnika dženneta."20
Kad spomenusmo djecu, da vidimo shta je s muslimanskom djecom. Kaže Poslanik,
sallallahu alejhi ve sellem:
“Djeca vjernika su u džennetskom brdu, brine se o njima Ibrahim i Sara, dok ih ne povrati
roditeljima Sudnjeg Dana.Sretne jedan od njih roditelja svoga pa ga uzme za odjecu i ne pushta ga
dok ih Allah ne uvede skupa u džennet."21
I na posljetku važna napomena. Nije musliman svako ko sebe naziva muslimanom.
Možda ste culi za razlicite cudne nazive: Cije, Ahmedije, Ismailije, Bektashije, Alevije,
Behaije... Svi oni sebe nazivaju muslimanima, ali je njihova vjera sasvim razlicita od
nashe. Ahmedije i Behaije vjeruju u nova “poslanstva”. Bektashije i Alevije vjeruju u
trojstvo. Ismailije vjeruju u sedam nepogreshivih imama nakon Božijeg Poslanika,
sallallahu alejhi ve sellem, a shije u dvanaest! Rijeci tih imama smatraju objavom! cak i
oni shto su poznati pod imenom “dervishi” (sufije) vjeruju u nepogreshivost svojih
shejhova, a ti shejhovi ih poduavaju kako je ono shto je stvoreno dio Boga! Svi ovi gore
navedeni vjeruju da Kur'an ima svoje vanjsko znacenje za obicne ljude, i tajno
skrovito znacenje, koje samo oni znaju, pa ce vam onda tim svojim tajnim znacenjima
dokazivati ispravnost svoje vjere. No, Božiji nas je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,
unaprijed upozorio da ce se njegova zajednica podijeliti u 73 skupine, 72 ce u vatru a
jedna u džennet. Kad ga ashabi upitashe za džennetsku skupinu, odgovori im:
“Zajednica... Koja se drži vjere moje i mojih drugova.”
Ta se grupa zove “Ehli sunnetom”, poshto se pridržavaju sunneta - pravca Božijeg
Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Oni cine oko 90% od onih koji sebe zovu
muslimanima. A veli Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:
“Moj se ummet (zajednica) nece okupiti na zabludi.”
Zamolimo Allaha Svemoguceg da nas ucvrsti na ispravnoj stazi i sacuva od zablude.

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Изгледа не ми го свати прашањето. Значи, ако Исус постои како пророк во Кур`анот, заедно со Мојсеј и Абрахам, дали е дозволено да се цртаат карикатури од него , да се преставува во несоодтветни слики и слично? И ако не е зошто муслиманите не се бунат за тоа?

A

amco2009

Гостин
Изгледа не ми го свати прашањето. Значи, ако Исус постои како пророк во Кур`анот, заедно со Мојсеј и Абрахам, дали е дозволено да се цртаат карикатури од него , да се преставува во несоодтветни слики и слично? И ако не е зошто муслиманите не се бунат за тоа?
vo islamot e storgo zabraneto crtanje bilo sto sto prestavuva zjiva priroda posto kako sto se veruva ako nesto nacrtas go imitiras boga a ako go imitiras na toj svet toj tvoj crtez od tebe ke bara i dusa ne samo slika...
Drugo mislis zosto ne se bunime koga hristijanite gi Crtaat Isa a.s Musa a.s Mejrem i mnogu drugi pa odgovrot e jasen samata pobuna e prestavena vo Kuranot i Alah d.z vika nema da nastupi sudni den dodeka islamot ne vleze vo sekoja familija ili vo sekoja kukja e sega ova e malku dvosmisleno moze na dva nacina da se tolkuva
Barem vo sekoja kukja da ima musliman
ILi barem sekoj da slusne za vrednostite i ucenjata na islamot

A toa sto ti vikas ne se bunime gresis nie sekojdnevno se bunjime so toa sto povikuvame na islam povikuvame na spas posto toa e nasa obrska e seka koj ke ne slusne slusne koj nema da ne slusne ke odgovara pred Alah d.sh za toa.....

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom