Прашања за Исламот I

Статус
Затворена за нови мислења.

Silber

Peace/Salaam
Член од
31 март 2009
Мислења
500
Поени од реакции
15
Ovaj propagandni film i malo dete od muslimanska vera odmah ke prepoznaje da glumci nikako nisu muslimani.

Kako prvo kad uzme abdest (opere ruke) , nije to ko sta pravi musliman, ko drugo kad se podigne ruke da se moli Allaha ne diga odozgo pupakot, neko na odozgo kolena.

Preslaba propaganda.

Nikoj od muslimanite nema da go jade forata.

Prijaten den.

Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
479
Ovaj propagandni film i malo dete od muslimanska vera odmah ke prepoznaje da glumci nikako nisu muslimani.

Kako prvo kad uzme abdest (opere ruke) , nije to ko sta pravi musliman, ko drugo kad se podigne ruke da se moli Allaha ne diga odozgo pupakot, neko na odozgo kolena.

Preslaba propaganda.

Nikoj od muslimanite nema da go jade forata.

Prijaten den.
Никој те не тера ништо да прифатиш.Факт е дека е куран после 500 години настанал од христианската Библиа.Куран е мешавина од сите религии.Немам ништо протиф таа книга само си го кажувам мислението.
А во Библиата никаде нема да се најде дека требаш некого да убиваш ниту пак да ратуваш,во куранот е сосема друга приказна.

Silber

Peace/Salaam
Член од
31 март 2009
Мислења
500
Поени од реакции
15
Никој те не тера ништо да прифатиш.Факт е дека е куран после 500 години настанал од христианската Библиа.Куран е мешавина од сите религии.Немам ништо протиф таа книга само си го кажувам мислението.
А во Библиата никаде нема да се најде дека требаш некого да убиваш ниту пак да ратуваш,во куранот е сосема друга приказна.
¨

Da fakt e deka Kuranot e od istiot Bog(Allah), sto ja pratil kako poslanik Isa(jesus) posle nego ja pratil Muhammed A.V.S.

Kuranot ne e mesavina na religii nego popravka na promenitelite na biblijata.
A ova ne e moe mislenje nego Bozja rabota.

A sto mislis i sto znaes za Kuran , aj kazi kaj pisuva deka treba da ubivas ili da ratuvas. Ili i ova e edno od tvoe mislenje a ne istinata.

A uste nesto da te pomenam deka ovde e tema za prasanje za Islamot a ne sam da komentiras od glava za Islamot.

Aj ostani mi dobro.

Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
479
¨
Kuranot ne e mesavina na religii nego popravka na promenitelite na biblijata.
A ova ne e moe mislenje nego Bozja rabota.

A sto mislis i sto znaes za Kuran , aj kazi kaj pisuva deka treba da ubivas ili da ratuvas. Ili i ova e edno od tvoe mislenje a ne istinata.

A uste nesto da te pomenam deka ovde e tema za prasanje za Islamot a ne sam da komentiras od glava za Islamot.

Aj ostani mi dobro.
Добро батка еве прашање..
Истина ле е дека Мухамед земал за жена некое девојче од 12 години а он имал 50-и нешто...И Чиво е тоа дете било?

reemteY

Ако...
Член од
27 март 2009
Мислења
426
Поени од реакции
36
Куранот е совршен и не е мешавина на нечија религија, туку е директен АЛЛАХОВ (БОЖЈИ) РЕЧ!
Е да бе Билијата учи само да љубите вије! Ма дај ,ти бато немаш ни малку познавање на христијанствот, и тоа не е убаво од твоја страна, жал ми е! ВО БИБЛИЈАТА ИМА ЦИТАТИ КАДЕ ШТО БОГ НАРЕДИЛ ДА УБИВАТ ЦЕЛО СЕЛО, ЖЕНИ,ДЕЦА, А И ЖИВОТНИТЕ, Ужасно нели ?! Доколку не ми веруваш земи читај Библија, и врати се после ако имаш попамети прашања !:smir:
Такада, ти посакувам се најубаво!
Поздрав

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Куранот е совршен и не е мешавина на нечија религија, туку е директен АЛЛАХОВ (БОЖЈИ) РЕЧ!
Е да бе Билијата учи само да љубите вије! Ма дај ,ти бато немаш ни малку познавање на христијанствот, и тоа не е убаво од твоја страна, жал ми е! ВО БИБЛИЈАТА ИМА ЦИТАТИ КАДЕ ШТО БОГ НАРЕДИЛ ДА УБИВАТ ЦЕЛО СЕЛО, ЖЕНИ,ДЕЦА, А И ЖИВОТНИТЕ, Ужасно нели ?! Доколку не ми веруваш земи читај Библија, и врати се после ако имаш попамети прашања !:smir:
Такада, ти посакувам се најубаво!
Поздрав
Коранот е копија на двете предходни религии затоа што си зема елементи од нив.

Sura 4:89 “seize them and slay them wherever you find them: and in any case take no friends or helpers from their ranks.”
И во Куранот има делови за убивање на луѓе.

Silber

Peace/Salaam
Член од
31 март 2009
Мислења
500
Поени од реакции
15
Добро батка еве прашање..
Истина ле е дека Мухамед земал за жена некое девојче од 12 години а он имал 50-и нешто...И Чиво е тоа дете било?
Dobro batko. Aj jas ke ja ostavam tebe sam sebe da se prasuvash.
Dali nekoj sto zemal devojka od 12 god a sam imal 50 god mozhe da bide bozji poslanik.
Zar uste ne si svesen deka ovie se stvarno antiislamski propagandi.
Jas znam deka povekemina isto i od hristijanska vera ne veruvat na ova.
Ama ova prashanje vrti se vrti , mozhe da kazham deka okolu 15 pati se prasuva.
Najdobar odgovor imas na poranesnite razgovori za ova prasanje, kade dosta se zboruval.
Na koi i detalno e dokazano deka ne e istina.

Ako si imas malo respekt na religiite , sam ke ja najdesh odgovorot.
Bez da ja zemam tvoe vreme.

Aj srecna ti nova.

Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
479
Добро дечко докажи како може Куран да биде постар од Библијата:tapp:
Имаш докази?

Silber

Peace/Salaam
Член од
31 март 2009
Мислења
500
Поени од реакции
15
Добро дечко докажи како може Куран да биде постар од Библијата:tapp:
Имаш докази?
Ne. Kuran e najnova kniga, kolku sto jas znam.
Najstara religija e Islam.

Sega ke prasash kako e mozno?
Vo poranesnite knigi od kuranot, biblijata i drugite knigi ne se tie originalnite sto bile mnogu slicni na kuranot.

Sega jas ke te prasam.
Dali znaesh kolku pati e promenet biblijata?

Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
479
Najstara religija e Islam.
Sega ke prasash kako e mozno?
Vo poranesnite knigi od kuranot, biblijata i drugite knigi ne se tie originalnite sto bile mnogu slicni na kuranot.
Sega jas ke te prasam.
Ха..Добро ајде сега морам да прашам каде пишува тоа дека е најстара религија Ислам?Докази имаш? Ај ке чекам.:tv:
Него немам ја појма за Библијата...не е битно сега за тоа.Овдека е тема за исламот па велам ајде да ја видам вашата вера.

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Ха..Добро ајде сега морам да прашам каде пишува тоа дека е најстара религија Ислам?Докази имаш? Ај ке чекам.:tv:
Него немам ја појма за Библијата...не е битно сега за тоа.Овдека е тема за исламот па велам ајде да ја видам вашата вера.

Islamot e vera na site proroci, od Adam,Abraham, Isus pa se do Muhammed.

An adherent of Islam is a Muslim, meaning "one who submits (to God)".The word Muslim is the active participle of the same verb of which Islām is the infinitive. Muslims regard their religion as the completed and universal version of a monotheistic faith revealed at many times and places before, including, notably, to the prophets Abraham, Moses and Jesus. Islamic tradition holds that previous messages and revelations have been changed and distorted over time

Islamot e totalno pokoruvanje kon edniot i semokniot Bog, i takvi bea site proroci, Adam, Noa, Abraham, Jakov, Ismail, Isak, Josif, Mojsej, David, Solomon, Lot, Isus i na kraj Muhammed a.s

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Islamot e vera na site proroci, od Adam,Abraham, Isus pa se do Muhammed.

An adherent of Islam is a Muslim, meaning "one who submits (to God)".The word Muslim is the active participle of the same verb of which Islām is the infinitive. Muslims regard their religion as the completed and universal version of a monotheistic faith revealed at many times and places before, including, notably, to the prophets Abraham, Moses and Jesus. Islamic tradition holds that previous messages and revelations have been changed and distorted over time

Islamot e totalno pokoruvanje kon edniot i semokniot Bog, i takvi bea site proroci, Adam, Noa, Abraham, Jakov, Ismail, Isak, Josif, Mojsej, David, Solomon, Lot, Isus i na kraj Muhammed a.s
Тој дел треба да се запази.

Не знам зошто секогаш треба да се заобиколува исламот и да не се критикува само за да не се повредат чувствата на верниците. Пример за двојните стандарди кои секаде се применуваат, па дури и на форумов каде христијанството редовно се напаѓа од нехристијани и атеисти ама кога е исламот во прашање слушаме работи ко анти-исламски пропаганди, повредување на чувства...

N

Nephthys

Гостин
Dali nekoj sto zemal devojka od 12 god a sam imal 50 god mozhe da bide bozji poslanik.
Во сахих хадис од Бухари се кажува дека Ајша имала 6 години кога се склучил бракот помеѓу неа и Мухамед,а бракот бил конзумиран кога имала 9 години.Постојат повеќе хадиси кои кажуваат дека била помеѓу 9 и 14 години,но најверодостојни се оние кои кажуваат дека имала девет а тоа се сахих хадиси од Бухари и Муслим.

Во арапската култура во минатото а и денес постои традиција да се склучи брак и тој брак подоцна да се конзумира ако девојката телесно сеуште не е созреана односно додека не ја добие првата менструација и со тоа се смета за полнолетна според шеријатскиот закони подржани од сите 4 мезхеби.

Даваш слика за муслиманите,бидејќи исламот се заснова на афирмирање на вистината а не на прикривање.Постојат други причини и објаснувања за прифатливост на таков брак во старите култури и цивилизации,а не со извртуваер и со сокривање на факти.

Колку?И докажи,затоа што овде никој нема да ти верува на збор.Само со докази се дискутира.

Речено - сторено. Еве тема каде што ќе се обидам да одговорам на твоите прашања или нејаснотии кои ги имаш во врска со Исламот,нормално онолку колку што знам.За се што не знам ќе правиме прескок или ќе повикам пријател...:) И не е лошо да поставуваш по едно прашање, па откако ќе го исцрпиме истото преминуваме на друго.

Rubyred повели со поставување прашања. :)
Треба да се засрамиш затоа што не си компетентен да даваш одговри на верски прашања,посебно кога е исламот во прашање.
Прво како верник,не би смеел да вреѓаш и пцуеш,не ја познаваш јасно тематиката за која говориш така што правиш грешки.
Не е срасмота да не се знае,ама е срамота и опасно да се збори за вера кој Бог ја објавил како вистина а начинот на кој што ти тоа го работиш прави луѓето да ги одведеш во заблуда.
Покажи малку понизност и држи се до она за што си 100%посто сигурен дека го знаеш,и не збори на памет работи кои не знаеш да ги објасниш.

П.С. Нема луѓето да ги повикаш во ислам ако зборуваш негативно за нивните верски убедувања или традиции,подбро ти е да говориш афирмативно за исламот и за тоа што е исламот и да избегнуваш конфронтации,затоа што никој не сака кога им се напаѓа културата,верата и традицијата.

Мораш да знаеш дека е Марија(Мерјем) една од четирите најпочитувани жени во исламот и дека е голем грев да збориш за неа со непочитување без разлика на кој му реплицираш.
Во Куранот еден од ајетите и една од причината поради која Бог ги проколнува евреите од времето на Исус е затоа што тврделе дека Марија е блудница.
Исламот исто тврди дека Марија го зачнала Исус со помош на Божјиот дух кој Габриел го вдахнал во неа.Така да секое исмевање на концептот на безгрешното зачнување е исмејување не само на христијанската туку и на исламската доктрина)без тразлика што исламот не смета дека Исус е Бог или Божји син,исламот не го негира извонредниот начин на неговото зачнување)така да исмејувањето на светиот дух е грев кој е доволно голем за да излезеш од вера ако не се покаеш.

Генерално треба да знаеш дека треба со почитување да збориш за Библијата,бидејки и Куранот тврди дека е тоа Божји збор,изменет или не,исламот забранува исмејување на Библијата.
Треба посебно да бидеш внимателен кога говориш за Библијата затоа што можеш да тврдиш дека е нешто лажно а да испадне дека е вистина а ти не знаеш.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom