- Член од
- 7 јануари 2009
- Мислења
- 391
- Поени од реакции
- 20
Mislam deka podednakvo i malite i golemite nesta vo zivotot igraat ista uloga barem kaj mene.Jas sum po priroda golem sitnicar taka da se razglabam i trosam vreme i na tie mali raboti ,iako mi velat mnogu luge da ne se zamaram so mali raboti mene mi se podednakvo vazni kako i nekoja ozbilna rabota ili problem.Ne mozam da odgovoram na toa dali e zaludno potroseno vreme ako covek se fokusira na se i sesto okolu sebe,no mene mi znaci mnogu se sto se slucuva okolu mene i znam da se izraduvam i na najnebitni i mali raboti.Mi znaci mnogu i edna poseta primer koga ne mi e najdobro ili telefonski poziv od prijatel koga mi e tesko. Ne mora da znaci deka samo covek treba da se raduva na pokloni i materijalni raboti ima tolku mnogu drugi stvari koi mozat da mi go razubavat denot i da me ispolnat dusevno so sreka i radost a da pri toa ne sum dobila nisto opiplivo,no sepak go pamtam i mi znaci.I znam da go zapazam sekoj dobronameren gest od lugeto storen za mene pa posle gledam duplo da se oddolzam za toa,ne zaboravam.Колку им придавате значење на малите нешта?
Мислите ли дека токму малите нешта се оние кои го прават животот убав и воопшто кои се одговорни за најважните работи кои ни се случуваат во животот?
Дали е во ред да ним им придаваме еднакво значење како и на оние другите, односно да им посветуваме многу време во нивно решавање? Но, зарем тие не се главни поттикнувачи и за големите успеси?
Колку вие сте ситничари?
Дали мислите дека тоа е добар или лош пристап кон работите и зошто? Колку добро завршените мали нешта, се пресудни за добриот исход и на оние поголемите и можеби поважните?
Мислите ли дека малите нешта навистина се најважни во животот или пак го застапувате мислењето дека тие и не се толку важни и не треба да им се обрнува внимание?
Дали сте од тие луѓе кои се фокусираат само на според вас, важните нешта, притоа не придавајќи им значење на оние другите едноставно затоа што ги сметате за помалку важни и не сакате да трошите време на нив?
Но, дали мислите дека тоа е сепак залудно потрошено време?
Или пак, гледано од друга страна, колку вам ви значат и воопшто им придавате внимание на малите нешта кои другите ги прават за вас? Може ли една искрена насмевка да ви го разубави денот, или некоја ситна грешка да ви го расипе?
Колку овие навидум мали нешта, се сепак големи и во што се состои нивната големина?
Колку вие внимавате преку овие мали гестови да ја пренесете вистинската порака, или не обрнувате внимание на можноста да бидете погрешно сфатени?
Мислите ли дека треба да се внимава на малите нешта или не ги сметате за нешто значајно?
И секако, колку вам ви значат таквите гестови кога се упатени кон вас?
повелете:helou:
како мало дете.