TpH_Bo_OkO
Трноризец
Што ни стана на нас Македонците стварно не ми е јасно!?
Се будиме!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Што ни стана на нас Македонците стварно не ми е јасно!?
Се будиме!
Sega uste edno ne mi e jasno, drugo se mi razjasnivte. Kako naednas eden kup katolici dobija simpatii kon Hrvatska za koja do vcera nemaja slusnato, pa sega dobija izliv na tolku jaki emocii sto trgnaja da se borat i da branat...STO??? Vukovar??? abe ajde ke vi propadni temata, A pak drugite pravoslavnite dobija simpatii kon srbija pa i tie trgnaja... Brakja na verska osnova se borea budalite, dodeka drugi bea pricinite i celite. I sto sakam da dokazam na krajot???Corleone, necitas ili ne sakas da procitas?
I ne gi mesaj vo verskiot aspekt nitu "kucinjata na vojnata".
Mislam deka izbegavme od temata.
Се будиш од "православните заблуди" или како треба да го сфатам ова? :pos2:
Папата католиците го сметаат за претставник на Господ на земјата, а православните не го прифаќаат тоа. Тоа е една од основните разлики меѓу католиците и православните. Мене ми е неприфатлив предлогов.
Се знае ние кои сме и каде припаѓаме. Што ни стана на нас Македонците стварно не ми е јасно!?
Ајде продолжи. Во 2001 на чија страна беа Српските доброволци??? Пази политиката на србија е смрт за нас, Србија чека криза тука па да не подели со грција... Шо кур бараја да се борат на наша страна???
I.S.Corleone, vo Hrvatsko-Srpskata vojna na chija strana bea MAKEDONSKITE DOBROVOLCI.??Zatoa lichnite simpati na dobrovolcite kon odredeni narodi od bivsha Jugoslavija ne gi vitkaj vo verska obvivka-toa beshe Srpska teza za zatskrivanje na agresorskata politika.
Dobro.Gotovo. Verata e ukras nema nikakvo vlijanie. Samo simpatii. Lepe oci. I ne mi preskoknuvaj eden post. Na nego cekam replikaGo imash odgovorot:
znachi lichnite simpatii bile presudni vo izborot na stranata na koja ke i pomognat.A shto e prichinata na simpatiite spisokot bi bil mnogu dog i ke prochitash sekakvi prichini.
No da se vratam na temata.Unijatstvoto neznachi promena na verata.Makedoskata Prvoslavna Crkva namesto da se moli za priznavanje do koe nema nikogash da dojde, ima dva izbora:
-da go prifati UNIJATSTVOTO
-da ja vozobnovi OHRIDSKATA ARHIEPISKOPIJA kako nositel na Prvaslavieto, sega zasega so Crnogorskata i Ukrainskata Pravoslavna Crkva.
Ќе смени и те како ќе смени. Ватикан има огромна почит кон Македонија, најмногу поради тоа што од Македонија почнало ширењето на христијанството низ Европа,
тоа нема кој не го знае. Не станува збор тука за потеклото, бидејќи Ватикан не се сомнева во нашето Македонско минато, наспроти Цариград кој го НЕГИРА, правејќи не нас, словени, бугари...небулоза!
Нема ништо да биде полошо, туку подобро од сегашнава ситуација.
Не мислја, че те биха правили преференции на нјакаква малка пост-југославска историографија от преходен (транзиционен), т.е. все оште недоизјаснен, дискутантен, характер.
Да, се делат црквите поради политички причини во 1045, но православието го задржува изворното христијанство, а католичанството прави промени.Секако дека МПЦ треба да отиде во унија со Ватикан. Па најголемо зло Македонија има видено од нашите православни „браќа“ од Грција, Бугарија, па и од Србија.
Прво треба да знаете 3 основни работи:
1. Охридската Патријаршија е официјализирана од Папата/Ватикан Гргур Петти во 996 г., не од Цариград.
Цар Самоил не бил крунисам од источњачки свештеник од Цариград, туку од Ватикан. Крината на Цар Самоил дошла од Ватикан, не од Цариград.
2. Црквата е една и единствена и таква како што сакал Господ Бог била до 1045 г., кога се скарале источнете и западните христијани дали центарот на црквата да биде во Цариград или во Рим, а не од религиски разлики.
3. Унијатството со Ватикан значи само унија/сојуз и практицирање на православјето и православните обреди, а не и прифаќање на католицизмот; во молитвите и службите по македонските храмови, ќе се споменува и Папата.
Еден ден, католиците и православните пак ќе се спојат во едната единствена христијанска црква, а зошто да не бидеме ние едни од првите кои ќе го направат тој чекор на смирување меѓу христијанските браќа?
Украинците се во апсолутно мнозинство православни унијати со Ватикан, но тоа не ги прави католици.