Македонското православие, дали да се приклучи на унијатството?

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување
Corleone, necitas ili ne sakas da procitas?

I ne gi mesaj vo verskiot aspekt nitu "kucinjata na vojnata".

Mislam deka izbegavme od temata.
Sega uste edno ne mi e jasno, drugo se mi razjasnivte. Kako naednas eden kup katolici dobija simpatii kon Hrvatska za koja do vcera nemaja slusnato, pa sega dobija izliv na tolku jaki emocii sto trgnaja da se borat i da branat...STO??? Vukovar??? abe ajde ke vi propadni temata, A pak drugite pravoslavnite dobija simpatii kon srbija pa i tie trgnaja... Brakja na verska osnova se borea budalite, dodeka drugi bea pricinite i celite. I sto sakam da dokazam na krajot???

Се будиш од "православните заблуди" или како треба да го сфатам ова? :pos2:

Како сакаш ти, така толкувај го. Во секој случај ќе бидеш во грешка.

Уште неможам да си ја сфатам поделбата на Христијанската Црква јасно ни е дека основан причина била интересот,кој повеќе ќе зема од колачот на Римската империја,но биднало што биднало,ова е добро прашање дали треба да се приклучиме кон Ватикан,јас сум ЗА и мислам дека поголема добивка ќе имаме и ако сме со Ватикан,но истотака не само ние туку сите Цркви да сме едно оти сепак верувам во ист Бог обичаи ни се слични а поделени не држи вода поделбата,затоа јас сум да дојде до обединување на Црквите,а верувајте кога тогаш ќе дојде тој ден,ама само рускава и српскава Црква глумат лудило нешто,инаку до тогаш МПЦ кон Ватикан да си се обедини,еве еден пр.зашто повеќе не почитуваат:секој Велигден или Божиќ и папата Јован Павле Втори и Бенедикт 16-ти се обраќаат со името Македонија и читаа на македонски и ред др примети од признавање на нашата Црква,земја,почит кон Св.Кирил и Методиј и сл.

Папата католиците го сметаат за претставник на Господ на земјата, а православните не го прифаќаат тоа. Тоа е една од основните разлики меѓу католиците и православните. Мене ми е неприфатлив предлогов.

Се знае ние кои сме и каде припаѓаме. Што ни стана на нас Македонците стварно не ми е јасно!?

Што зборуваш? Апсолутна глупост.

Единствената разлика е што православните земји не ја признаваат јурисдикцијата на Папата,односно неговиот примат ( на Римската бискупија) над другите бискупии.

Рим е во оваа улога поради неговото значење во времето на Римската империја, како главна бискупија во тогашната империја.

Ајде продолжи. Во 2001 на чија страна беа Српските доброволци??? Пази политиката на србија е смрт за нас, Србија чека криза тука па да не подели со грција... Шо кур бараја да се борат на наша страна???

Go imash odgovorot:

I.S.Corleone, vo Hrvatsko-Srpskata vojna na chija strana bea MAKEDONSKITE DOBROVOLCI.??Zatoa lichnite simpati na dobrovolcite kon odredeni narodi od bivsha Jugoslavija ne gi vitkaj vo verska obvivka-toa beshe Srpska teza za zatskrivanje na agresorskata politika.

znachi lichnite simpatii bile presudni vo izborot na stranata na koja ke i pomognat.A shto e prichinata na simpatiite spisokot bi bil mnogu dog i ke prochitash sekakvi prichini.
No da se vratam na temata.Unijatstvoto neznachi promena na verata.Makedoskata Prvoslavna Crkva namesto da se moli za priznavanje do koe nema nikogash da dojde, ima dva izbora:
-da go prifati UNIJATSTVOTO
-da ja vozobnovi OHRIDSKATA ARHIEPISKOPIJA kako nositel na Prvaslavieto, sega zasega so Crnogorskata i Ukrainskata Pravoslavna Crkva.

Go imash odgovorot:

znachi lichnite simpatii bile presudni vo izborot na stranata na koja ke i pomognat.A shto e prichinata na simpatiite spisokot bi bil mnogu dog i ke prochitash sekakvi prichini.
No da se vratam na temata.Unijatstvoto neznachi promena na verata.Makedoskata Prvoslavna Crkva namesto da se moli za priznavanje do koe nema nikogash da dojde, ima dva izbora:
-da go prifati UNIJATSTVOTO
-da ja vozobnovi OHRIDSKATA ARHIEPISKOPIJA kako nositel na Prvaslavieto, sega zasega so Crnogorskata i Ukrainskata Pravoslavna Crkva.
Dobro.Gotovo. Verata e ukras nema nikakvo vlijanie. Samo simpatii. Lepe oci. I ne mi preskoknuvaj eden post. Na nego cekam replika

Mitropolitot Teodosij Gologanov go iznesuva istorijatot na nezakonskoto ukinuvanje na Ohridskata Arhiepiskopija vo 1767 g. i bara nejzina obnova vo unija so Rimokatolickata crkva.
Mitroplit Teodosij Gologanov do Papata Lev XIII Do Svetiot Otec Papata Lev XIII Rim Jas, dolupotpisaniot Mitroplit skopski Teodosij, po milosta bozja kirijarh na skopskata eparhija, ja podnesuvam ovaa svoja molba od svoe ime i od imeto na cela pravoslavna pastva od Makedonija, so koja ja molime negovata svetost da ne primi vo kriloto na Rimokatolickata crkva, otkako ke nija obnovi starodrevnata Ohridska arhiepiskopija, nezakonski ukinata od sultanot Mustafa III vo 1767 godina, i ke ja stavi vo kanonsko edinstvo so Rimokatolickata crkva. Nasata zelba proizleguva od istoriskoto pravo na makedonskiot pravoslaven narod da se oslobodi od jurizdikcijata na tuginskite crkvi, Bugarskata egzarhija i Carigradskata patrijarsija, da se obedini vo svoja edinstvena pravoslavna crkva i gi dobie site belezi na narod koj koj ima pravo na samostoen dohoven i kulturno-prosveten zivot. Ve molime, Vasa Svetost, da gi imate predvid specificnostite na pravoslavieto, od koi pravoslavniot narod nikogas nema da se otkaze: nezavisnosta vo duhoven pogled, bogosluzbata i svestenickata obleka. Se preporacuvam na Vasite molitvi i snishodveno Vi se poklonuvam, Vas vo Hrista brat i molitvenik, 4 Dekekemvri 1891 godina Skopje Teodosij Mitropolit skopski Vo prilog na pismoto se dadeni uslovite za premin vo unija so Rimokatolickata crkva. Archivio della S. Congregazione de propaganda Fide – Roma: "Indice della Ponenza-Marzo 1892-93", Somm. XV, f. 132-141

Очигледни се бенифициите од приближувањето кон Ватикан. Настрана евентуалната подршката која би ја добиле од Католичките земји, одделувањето од некои непријателски цркви како грчката и српската, туку би имале и пристап до Ватиканските архиви во кои има исклучително важни документи за Македонија (па, и Самоил ја доби круната од Папата).
Инаку, владиката Михаил имаше обиди да направи некое приближување кон Рим, али брзо почнаа да го етикетираат.

НО...Има едно големо но. Не може да се разгледуваат црковни проблематики, само од световен, политички апсект.
Иако во Унијатството би го задржале православниот обред, ние сепак би морале да го признаеме Папата, кој според католиците е директен пратеник од Бога (православниот владика ја нема таа "тежина"). И иако ова делува минорно навидум, во суштината е многу посериозно, особено за верниците.
Не може од позиција на атеист, или верник, но само по традиција, да разглабате црквни ствари.
Понатаму, се ставаме во улога на одметници....И од православието и од католичанството.
Гледајте што и се случува на Украина, баш поради Унијатството.

Нејсе, православието, тоа изворно Христијанство, кое во себе го носи изворниот, древен обред, е нешто прекрасно. Благословени сме што го имаме. А, да не збориме и дека нема крвави раце како што има католичанството низ историјата.
Затоа, штета е да бегаме сега од него, само поради политички разлози.
Пак ќе речам едно е световното, друго е духовното.

@Братот: Кај католиците (и не зборам на ниво на луѓе кои живеат во католички земји, туку за особи малку посериозно инволвирани во догмата) постои историски анимозитет кон православието, кој е посилен и од оној кон протестантите. И тоа е факт.

И Флава не кажа глупост. Кај католиците Папата е директен пратеник од Господ.
:)

Ќе смени и те како ќе смени. Ватикан има огромна почит кон Македонија, најмногу поради тоа што од Македонија почнало ширењето на христијанството низ Европа,

.. от македонските евреи почнало ширеньето. И какво с Ватикана? Зашто не вземете направо на Мека да се кланјате, да се обрежете? Така нај-голјам кјар ште извадите.. Направо (Тајван)^2 ште е.

тоа нема кој не го знае. Не станува збор тука за потеклото, бидејќи Ватикан не се сомнева во нашето Македонско минато, наспроти Цариград кој го НЕГИРА, правејќи не нас, словени, бугари...небулоза!

Нема ништо да биде полошо, туку подобро од сегашнава ситуација.

Ватикан'т нај-веројатно има такова отношение к'м миналото, каквото са си записвали в архивите си, от среднија век натат'к. Не мислја, че те биха правили преференции на нјакаква малка пост-југославска историографија от преходен (транзиционен), т.е. все оште недоизјаснен, дискутантен, характер.

Секако дека МПЦ треба да отиде во унија со Ватикан. Па најголемо зло Македонија има видено од нашите православни „браќа“ од Грција, Бугарија, па и од Србија.

Прво треба да знаете 3 основни работи:

1. Охридската Патријаршија е официјализирана од Папата/Ватикан Гргур Петти во 996 г., не од Цариград.
Цар Самоил не бил крунисам од источњачки свештеник од Цариград, туку од Ватикан. Крината на Цар Самоил дошла од Ватикан, не од Цариград.

2. Црквата е една и единствена и таква како што сакал Господ Бог била до 1045 г., кога се скарале источнете и западните христијани дали центарот на црквата да биде во Цариград или во Рим, а не од религиски разлики.

3. Унијатството со Ватикан значи само унија/сојуз и практицирање на православјето и православните обреди, а не и прифаќање на католицизмот; во молитвите и службите по македонските храмови, ќе се споменува и Папата.

Еден ден, католиците и православните пак ќе се спојат во едната единствена христијанска црква, а зошто да не бидеме ние едни од првите кои ќе го направат тој чекор на смирување меѓу христијанските браќа?

Украинците се во апсолутно мнозинство православни унијати со Ватикан, но тоа не ги прави католици.

Не мислја, че те биха правили преференции на нјакаква малка пост-југославска историографија от преходен (транзиционен), т.е. все оште недоизјаснен, дискутантен, характер.

Извини мајмун еден, кој курац си ти да ми се мешаш мене у држава и историја? Македонија ја има спомнато св. Павле во Библијата бре!!! И ти ќе збориш за недојасен карактер и југословенска историографија.

Секако дека МПЦ треба да отиде во унија со Ватикан. Па најголемо зло Македонија има видено од нашите православни „браќа“ од Грција, Бугарија, па и од Србија.

Прво треба да знаете 3 основни работи:

1. Охридската Патријаршија е официјализирана од Папата/Ватикан Гргур Петти во 996 г., не од Цариград.
Цар Самоил не бил крунисам од источњачки свештеник од Цариград, туку од Ватикан. Крината на Цар Самоил дошла од Ватикан, не од Цариград.

2. Црквата е една и единствена и таква како што сакал Господ Бог била до 1045 г., кога се скарале источнете и западните христијани дали центарот на црквата да биде во Цариград или во Рим, а не од религиски разлики.

3. Унијатството со Ватикан значи само унија/сојуз и практицирање на православјето и православните обреди, а не и прифаќање на католицизмот; во молитвите и службите по македонските храмови, ќе се споменува и Папата.

Еден ден, католиците и православните пак ќе се спојат во едната единствена христијанска црква, а зошто да не бидеме ние едни од првите кои ќе го направат тој чекор на смирување меѓу христијанските браќа?

Украинците се во апсолутно мнозинство православни унијати со Ватикан, но тоа не ги прави католици.
Да, се делат црквите поради политички причини во 1045, но православието го задржува изворното христијанство, а католичанството прави промени.
И после од него се раѓаат најголемите злосторства во средниот век.

А, признавање на Папта не значи дека само ќе се споменува ради реда. Не ја минимизирајте со сила улогата која тој ја има кај Католиците.

И да, ќе дојде ден кога сите цркви ќе се сполтат во една Христова црква.
Но, се додека Папата го претставуваат како мини-верзија на Месијата, такво сплотување не може да има.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom