АЛБАНЦИ = ИЛИРИ ?

• Креатор на темата Креатор на темата MakedoN_Ares
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Која креативност и игра со зборови.:vozbud:
Значи по твоја логика државата ИЛИНОИС-САД е наречена по Илирите:pos2:

П.С сакам кажам незнам речам.

Извинете на offtopic-от:
Никој Арап не се срами од тоа што е Арап, ти не си зборел со Египќани - Арапи. Според муабетот што ти го направиле, луѓето najverojatno биле Египќани - Копти.

Toчно така, и голем дел, да не кажам сите се Христијани.

Цитат:
Напишано од Македонцки
се повикувате на пТОЛОМЕЈ, НО ПТОЛОМОЕЈ ГОВОРИ ЗА

Strabo, Ptolemy and Pliny all write that at this time, the border between Albania and the Kingdom of Greater Armenia was the river Kura

Kruja.
Што не е јасно? :)

Тикво, како што не ејасно погоре описот е за кавкаска Албанија не се санкај...

Влора, за шкипер, и претходно го видов тоа со скендер берг..но претпоставка е...значи те прашувам дали има конкретен датум или документ кога тоа е споменато, и како ви пишува на пасошите албанија или шкиперија..кога се формираше државата албанија кое име го одбраа и зошто....значи ме интересира официјалното преименување...

до браката

1.темава е за да се дискутира и да се извадат фактите на маса...од една страна нас не интересираат повеке физички докази кој се најрелевантни, пастирани текстови јас ке извадам за Александар, од едни професори дека бил грк, од други Македонец од трети словен од четврти бугар...затоа бараме слики цело време
2.кавкаска Албанија е реалност премногу идентичмна за да биде коинциденција, ако копаме и се интересираме не значи дека некого негираме.

до Македонците

Очигледно дека името не ги врзува толку јако како нас, на секој 200 километри преселба имаме различно име, значи во дискусијатѕа не можеме да одиме по наши аршини и логика за да се разбереме двете страни треба да ги искриват малку главите под друг агол.

Било да се дојдени од Кавкас или обратно...не дошле на пуста земја, одредени елементи преживеале..пример името Илир..се поставуваме во ситуација на Грците.

со ладни глави јуриш....

Interesno mislenje od edna moja drugarka po poteklo Gruzijka:

Serbs came from Caucasus ?
scratchchin.gif
... So interesting
biggrin.gif

I don't remember from history Caucasian Sebrs
shrug.gif

But how about Caucasian Albanians ? Which were our orthodox christian neighbours ?

Caucasian Albanians were related with us (Iberians) and Armenians until Arabs came in Caucasus
smile.gif

Alo sto kur se zamaras so nasata istorija, nie znaeme sto sme i od kade ni e potekloto, osven toa nasata istorija ja poznavat i prifakat site, ajde te molam pogledni gi malku videata na picaso, pa potoa obidi se da razberes. I me interesira sto tolku se zamaras so nasata istorija i poteklo, dali sme iliri ili mongolci ili pa arapi, eve batka imas svoj problem daj obidi se da tvrdis deka si makedonec ili pak daj obidi se da napravis nesto vo toj pravec. Ti uste ne si tvrdel kakvo sopstveno poteklo imas, si najde da tvrdis sto se albancite.
:tapp: so youtube ke go dokazuvate vashiot indetitet, sekoj glupak sho znajt da ukluchit kompjuter mojt da klajt video na youtube a ochgledno od ovie gore videava gi imat mnogy. Inache ne znam dali slushnavte za studiata na toj shvajcarski institutshto se zanimava so genetika, tie totvrdija deka albancite vo sebe imaat 15% Ilirsko poteklo nasproti 67% Ilirsko poteklo na Srbite, Hrvatite i Boshnjacite od BiH.:tapp::tapp:

:tapp: so youtube ke go dokazuvate vashiot indetitet, sekoj glupak sho znajt da ukluchit kompjuter mojt da klajt video na youtube a ochgledno od ovie gore videava gi imat mnogy. Inache ne znam dali slushnavte za studiata na toj shvajcarski institutshto se zanimava so genetika, tie totvrdija deka albancite vo sebe imaat 15% Ilirsko poteklo nasproti 67% Ilirsko poteklo na Srbite, Hrvatite i Boshnjacite od BiH.:tapp::tapp:
Ej одлично му кажа јас претходно не сакав да коментирам за да не вреѓам али овој глупак очигледно не е салам.Албанската националност не е ништо друго туку словени со слаб карактер кои за да грабнат што повеќе земјиште и робови го признале муслиманството а сега не сакаат да го признаат тоа и демек Илири сме ние-е курац илири.Колку што сум јас Антички македонец толку се и Шиптаранава Илири.И да му одговорам на последната реченица-Словени

a be so youtub klipovi, so knigi, citati, so se sto imame go dokazuvame toa sto sme a toa deka naseto poteklo e od ILIRITE, imate i vie na raspolaganjese se sto vi treba samo prelistajte nekolku strani nazad gi imate site argumenti/fakti se sto vi treba da ja dozanete vistinata, a toa sto ne sakate namerno da ja doznaete, i se obidete da filozofirate mozete samo da ni se fatite za muda.:helou:

a be so youtub klipovi, so knigi, citati, so se sto imame go dokazuvame toa sto sme a toa deka naseto poteklo e od ILIRITE, imate i vie na raspolaganjese se sto vi treba samo prelistajte nekolku strani nazad gi imate site argumenti/fakti se sto vi treba da ja dozanete vistinata, a toa sto ne sakate namerno da ja doznaete, i se obidete da filozofirate mozete samo da ni se fatite za muda.:helou:

Опомена !

Се што бараме е да ни се докаже што е Кавкаска Албанија.
Ако сте Илири,тогаш би требало вечно да сте тука,зарем не ?

Опомена !

Се што бараме е да ни се докаже што е Кавкаска Албанија.
Ако сте Илири,тогаш би требало вечно да сте тука,зарем не ?

Никој никаде не бил вечно...

Илирите се потомци на Пелазгите кои и тие самите живееле на северна африка, блискиот исток, балканот и европа...

Имало мешање, мешање, турање, сексање на балкана, што и накрај не се излегува... Но преовладува генот на Илирите и нивниот ментален код...

Добро турете кур сега на политика...

би сакале но политиката ни го има турено прва на сите...

отпорот од наша страна и копањето толку длабоко, е резултат на со сила подигањето споменици и музеи..и смешно театрални повикувања на дардании во древното скупи(и двата македонски топоними)

од ваша страна има еден куп дупки и повеке теориои од физички доказии... наместо да проба да се објасни се доага до позиција на трескање од земја и урлање(опасниот)...

форумот е историја..мое следно прашање

1.има ли некој било контакт со кавкаска албанија?
2.Лирија е слобода не Илир

2.Лирија е слобода не Илир

Lirija = Слобода
I Lirë = Слободен.

Што повеќе да кажам?? Убеден си дека знаеш албански подобро од мене...па ќе постираш работи како болдираното, и после што и да кажам за тебе ќе биде невистинито, дека нели...Илир не значи слобода...:) Ама толку знаеш албански, така си прочитал некаде на некој блог.

Иста финта користи и Анавено...се обидува мене да ме учи албански :) Аферим.

што кур скокаш...од сите вас еден влора знаеше да објасни на ниво...не сум убеден, работам со албанци и ги прашав...само за името...

како е слобода ... лирија..за школото зборевме
за тоа си тука да дообјасниш

пу диво бре...не се разговара

Според генетските истражувања сите сме во право. :toe: Така да не гледам потреба за продолжување на дискусијата. Сега кој јазик го говореле Илирите или Македонците во антиката тоа е сеуште дискутабилно ама крвната врска се знае.
http://www.igenea.com/index.php?content=132&st=278

што кур скокаш...од сите вас еден влора знаеше да објасни на ниво...не сум убеден, работам со албанци и ги прашав...само за името...

како е слобода ... лирија..за школото зборевме
за тоа си тука да дообјасниш

пу диво бре...не се разговара

Па и ја ти одговорив де :) не ти одговараше па дојде до закључок дека не се разговара или како? :):)

врати се две три страни назад и читај...не си способен за дијалог

чек те бара еден пријател,

Rymz, mesenguc shokin tem mes dvi atje. ok

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom