Достоинство за пушачите! Забраните стануваат дискриминација!

Дали се врши дискриминација кон пушачите?

• Вкупно гласачи
    288
  • Гласањето е завршено на .
и ја сум за поделба на светот, по пушачи и непушачи, нема друго, зашто ситиот на гладниот никогаш нема да му верува:pos2:

и ја сум за поделба на светот, по пушачи и непушачи, нема друго, зашто ситиот на гладниот никогаш нема да му верува:pos2:

Aко почнеме да се делиме по нашите навики и пороци,тогаш каде би ни бил крајот.Инаку уставниот суд во Германија веќе донесе одлука дека законот за забрана на пушењето во таква слична форма како нашиов,е дискриминаторски и се коси со начелата за еднаквост на сите луѓе.Значи накратко речено законот “падна“ на уставен,останува да видиме како тоа ќе се одрази во понатамошниот тек кај нас,оти владава има обичај да практикува само фалшиви закони од ЕУ,никако оние кој навистина треба да ги имплементира.:toe:

Џабе пиштите бе ова со законот против пушење е една од паметните работи, а не дека ги има многу, што оваа влада ги напрај.
Какво достоинство барате ако сакате достоинствено да се труете, трујте се сами дома или колективно само не во објекти посетени од јавноста.
Тоа што сте одбрале да пушите не ви дава никакво право да му наметнувате на непушачите услови, или како, и до сега да бидиме приморани да седиме во зачадени простории.

Џабе пиштите бе ова со законот против пушење е една од паметните работи, а не дека ги има многу, што оваа влада ги напрај.
Какво достоинство барате ако сакате достоинствено да се труете, трујте се сами дома или колективно само не во објекти посетени од јавноста.
Тоа што сте одбрале да пушите не ви дава никакво право да му наметнувате на непушачите услови, или како, и до сега да бидиме приморани да седиме во зачадени простории.

A јавноста сте демек вие непушачите,кој кур седите во зачадени простории,никој не ве приморава или не ви наметнува никакви услови,одете надвор под аспух на некое возило,вдишете два пати,и нема да гледате повеќе пушачи како и досега,па толку ли ви е тешко барем да пробате?:toe:

Услови?! Ние наметнуваме услови?! Го прочита насловот на темата? Нас ни се поставува услов, ти уживај си ако не пушиш. Извини вака, али во ЈАВНОСТА спаѓаме и ние. Не се само непушачите дел од јавноста, ти текна? Дома да седиме, ма немој молим те! Што ми рече... :vozbud:Не сме ние луѓе со некои посебни перформанси, па нашиот избор да го спроведуваме само дома. Нити диламе, нити смрдиме, нити крадеме, нити имаме вошки и не, сигурно не спиеме на таван. Ако е илегално да се пуши во кафич, зошто бе тебе да ти биде дозволено да си љокаш вотка во истиот? Што демек, твојот порок е пофраерски од мојот а? Ај олабај се...:pipi:

Услови?! Ние наметнуваме услови?! Го прочита насловот на темата? Нас ни се поставува услов, ти уживај си ако не пушиш. Извини вака, али во ЈАВНОСТА спаѓаме и ние. Не се само непушачите дел од јавноста, ти текна? Дома да седиме, ма немој молим те! Што ми рече... :vozbud:Не сме ние луѓе со некои посебни перформанси, па нашиот избор да го спроведуваме само дома. Нити диламе, нити смрдиме, нити крадеме, нити имаме вошки и не, сигурно не спиеме на таван. Ако е илегално да се пуши во кафич, зошто бе тебе да ти биде дозволено да си љокаш вотка во истиот? Што демек, твојот порок е пофраерски од мојот а? Ај олабај се...:pipi:

ако јас локам вотка,тоа не штети на твое здравје туку на мое.А што се однесува за пушењето се е кажано,така да,дај боже да се спроведува законот

A јавноста сте демек вие непушачите,кој кур седите во зачадени простории,никој не ве приморава или не ви наметнува никакви услови,одете надвор под аспух на некое возило,вдишете два пати,и нема да гледате повеќе пушачи како и досега,па толку ли ви е тешко барем да пробате?:toe:

Па и тебе никој како пушач сега не те приморава да влезиш во незачадена просторија. Шо бараш да влегваш ко не се пуши, седи си надвор и пуши или седи си дома.

Фнуке смири се жити детство. Сеа ние не сме криви шо не те остават дома да пушиш, па сеа да ги трпиме овде твојте испади.

ако јас локам вотка,тоа не штети на твое здравје туку на мое.А што се однесува за пушењето се е кажано,така да,дај боже да се спроведува законот
Жити мајка? Епа и пушењето му штети само и исклучиво на моето здравје АКО МИ СЕ ДАЕ СОБА У КОЈА ЌЕ ПУШАМ. Арно ама, нали, јас не серам за тебе и твојата желба да си пивнеш, туку само ти сереш за мојата да сакам да си пашнам...А за окта што чури со години, никаде ве нема. За Велешка топилница ич па. Арно ама цигариве и нашето неморално поведение, расклопен нервен склоп, будалаштија и слични особини кои нас пушачите самоубици(и најново-убици) не красат нели, одма сте тука! Хм... Нече мочи ове ночи. Кога ти нема да можеш да пиеш у кафанче алкохолче, тогаш и јас нема да пушам во истото. Не сум јас затвореник, дома да си пушам, никој не е НИКОЈ да ја загрозува мојата слобода на движење. Да не се пушело НА УЛИЦА :vozbud:А да се дила може, да се превртуваат коли може, да се млатат шизофреничари исто може, да се шитка алкохол после 7 такоџе, да се мафтаат питачи уште и те како! Има знаеш колку педофили на улица што исто така му штетат на нашето здравје, пред се психичко, па никој А не кажуе за нив? Многу си ми умен да ти кажам, ама треба да ја гледаш паричката од двете страни. :pipi:

Па и тебе никој како пушач сега не те приморава да влезиш во незачадена просторија. Шо бараш да влегваш ко не се пуши, седи си надвор и пуши или седи си дома.

Фнуке смири се жити детство. Сеа ние не сме криви шо не те остават дома да пушиш, па сеа да ги трпиме овде твојте испади.
Деде, мене дали ме оставаат или не, тоа е исклучиво семејна работа. А дали ќе идам у кафич да се социјализирам, е општествена. И исто така, погоре кажав дека во простории кои не се за пушење, јас не пушам. Ама во кафич да не запалам... хмм.. Извини, не сум ја црнец, да не е у план и посебен јавен превоз за нас? Нема логика. Мене ми е совршено јасно, дека тебе те е преку глава од димот што ти смета од несовесни граѓани кои пушат кај што не смее. Ама таквите, нека се казнуваат. А не грото раја како мене, кои ги почитуваат забраните за пушење во некои простории.

Вие на нас пушачите ни наметнувате услови, не ние на вас. Ние сакаме посебни простории, една за вас, една за нас. Вие дишете си чист воздух таму, ние ваму.

Сите кењате као демек на вас ви пречиме...бла бла. Нека има посебни простории кои што ќе се знаат дека се пушачки, па после не доаѓај таму. Кој те дрибла. И да...коа ќе се сретнеме пак коа ќе запалам цигара во затворен простор има да искачаш на тераса, жими очи ти викам. Најсериозно па после ќењај дека ти пречело дим.

јас сум пушач ама тези забрани требва да влезат в сила. На којто му се пуши - да ходи отв'н. Цигарите са говна.

П.П. има електронни цигари, струват 60-70 евра. Со тех е разрешено, нема вредни димове, мирише пријатно. Дури може на работното место да ги ползваш. Но не е исто като истинска цигара :( За неколко часа обаче в'рши работа.

Глупи закони само создаваат беспотребни фрустрации кај и онака напатениот народ.

Ако паѓа Владата на наредните избори, ќе падне заради нелогичниот закон за пушење, смешната прохибиција (после 19 да не смееш да си купиш пијалок во продавница), енормните казни за прекршоци во сообраќајот (казна = цела плата или две) и тн...

Кафанџиите, работодавците кои не смеат да си запалат цигара во сопствена фирма, пушачите, оние што чекаат гости после 19 часот, оние што сакаат да си купат пијалот од продавница (а не дупло поскап во кафич/диско), сопствениците на малите продавнички кои треба да оддвојат 20.000 за лиценца за продавање алкохолни пијалаци и возачите кои барем еднаш ги казниле оваа година заради банален прекршок кој ги исцедил финансиски - со еден збор ПРОСЕЧНИТЕ МАКЕДОНСКИ ГРАЃАНИ ќе размислат двапати пред да го дадат својот глас за оваа влада.

Јас искрено, нема да ги поддржам после овие смешни закони. Не може бе да се праиме поголеми Германци од Германците. Ало, спуштете се на земја.

Доволно е да се собере една партија од 10 пратеници кои ќе излезат со програма која ќе го врати пушењето во простории наменети за тоа, ќе продолжи да казнува, но ќе ги намали казните за прекршоци во сообраќајот, ќе го врати купувањето на алкохолни пијалоци после 19 часот и ќе ја укине лиценцата за продавање закони и Воала! Се друго и онака ќе остане исто... Не дека некој менува нешто значително. Јас откога знам за себе не сум осетил никаков поттик/помош од ниедна влада. Само не цедат. Сите. И после слушаме бедни оправдувања за тоа кој колку украл од претходниот мандат...

Aко почнеме да се делиме по нашите навики и пороци,тогаш каде би ни бил крајот.Инаку уставниот суд во Германија веќе донесе одлука дека законот за забрана на пушењето во таква слична форма како нашиов,е дискриминаторски и се коси со начелата за еднаквост на сите луѓе.Значи накратко речено законот “падна“ на уставен,останува да видиме како тоа ќе се одрази во понатамошниот тек кај нас,оти владава има обичај да практикува само фалшиви закони од ЕУ,никако оние кој навистина треба да ги имплементира.:toe:

токму тоа и го напишав јас во мојот саркастичен пост, даклем...нема шанси нешо шо не дрога да се забрани...се е тоа џабе...секој упорен на суд може да добие и влада ако го казнат за цигара палење, затоа што тоа не е дрога...легално е...и човеково право на избор е барем сега за сега...инаку не би се ни произведуеле легално тутуњето...

Деде, мене дали ме оставаат или не, тоа е исклучиво семејна работа. А дали ќе идам у кафич да се социјализирам, е општествена. И исто така, погоре кажав дека во простории кои не се за пушење, јас не пушам. Ама во кафич да не запалам... хмм.. Извини, не сум ја црнец, да не е у план и посебен јавен превоз за нас? Нема логика. Мене ми е совршено јасно, дека тебе те е преку глава од димот што ти смета од несовесни граѓани кои пушат кај што не смее. Ама таквите, нека се казнуваат. А не грото раја како мене, кои ги почитуваат забраните за пушење во некои простории.

За социјализација не е неопходна цигара, а ако ептен па сакаш да пушиш ќе одиш во поголемите локали каде има можност за пушална и таму ќе си седниш на столчето и ќе си чадиш цигарче.

Пак јас не сваќам која е лошата страна на законот. Шо губат граѓаните со овај закон?

Пак јас не сваќам која е лошата страна на законот. Шо губат граѓаните со овај закон?
Право на просторија за пушење?
Додека со просторијата за пушење наменета за пушачите - непушачите не би изгубиле ништо. Нели?

Право на просторија за пушење?

Добро де, се договоривме дека на хартија претходниот закон беше идеален. Секој локал има сектор за пушачи и сектор за непушачи. Во практика законот беше најголема фарса, кој кај сака пуши и контролата е невозможна.

Следствено ете ти порадикален закон, нема нигде пушење. Како шо разбрав, само во пушална со столче едно. Ако мораш пуши таму и готово.

И свати си го твоето лишување од задоволството на цигара во кафич или дискотека, како колатерална штета за постигнување на далеку поважни и позначајни работи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom