Кајгана психолог

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Што се превзема кога еден има проблем со авторитет?
Mораш да дадеш повеќе информации. Авторитет е широк поим.
Авторитет: родител, предпоставен, шеф, професор, командант у војска, девојка/дечко, брат/сестра....................
Подобјасни се малце, наши сме :)

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.664
Поени од реакции
34.111
Mораш да дадеш повеќе информации. Авторитет е широк поим.
Авторитет: родител, предпоставен, шеф, професор, командант у војска, девојка/дечко, брат/сестра....................
Подобјасни се малце, наши сме :)
Каков авторитет ?
Значи општо, се' што се подразбира под авторитет. Just name it. Ок, Магде, освен командант во војска.
Дали ненадмината бунтовност која е резултат на хормонален дисбаланс кај тинејџер? Пошо тоа е својствено и сите го минат. А јас не.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Значи општо, се' што се подразбира под авторитет. Just name it. Ок, Магде, освен командант во војска.
Дали ненадмината бунтовност која е резултат на хормонален дисбаланс кај тинејџер? Пошо тоа е својствено и сите го минат. А јас не.
Не е хормонален дисбаланс.
Имаш период во животот кога сфаќаш дека твоите родители не се во право, лажат, не се идеални и ти решаваш за се шо ќе речат, ти да правиш обратно нешо и да се бунтуваш, да си го покажеш своето јас, да се изградиш како личност. Подоцна тоа се префрлува во секојдневните односи со сите.
Бунтовните деца имаат голем проблем со авторитет, штом им се појави некој таков во животот, одма се појавува малото ѓаволче шо сака да се инати, да иде контра, да беснее итн...
Е работата е што практично, не можеш да го смениш другиот човек, начинот на кој се однесува, збодува или се поставува... едноставно треба да го промениш начинот на кој реагираш.
Ако, да речеме, твоите почнуваат да ти го боцкаат бунтовното дете, можеш наместо да урлаш - да реагираш смирено, разумно и да се контролираш себе си...
Воглавно, бунтовноста само носи недоразбирања, проблеми, сплетки... Ама кога се однесуваш така скоро цел живот, само така знаеш да реагираш...

И терапија, не е лошо идеја:)

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.664
Поени од реакции
34.111
Не е хормонален дисбаланс.
Имаш период во животот кога сфаќаш дека твоите родители не се во право, лажат, не се идеални и ти решаваш за се шо ќе речат, ти да правиш обратно нешо и да се бунтуваш, да си го покажеш своето јас, да се изградиш како личност. Подоцна тоа се префрлува во секојдневните односи со сите.
Бунтовните деца имаат голем проблем со авторитет, штом им се појави некој таков во животот, одма се појавува малото ѓаволче шо сака да се инати, да иде контра, да беснее итн...
Е работата е што практично, не можеш да го смениш другиот човек, начинот на кој се однесува, збодува или се поставува... едноставно треба да го промениш начинот на кој реагираш.
Ако, да речеме, твоите почнуваат да ти го боцкаат бунтовното дете, можеш наместо да урлаш - да реагираш смирено, разумно и да се контролираш себе си...
Воглавно, бунтовноста само носи недоразбирања, проблеми, сплетки... Ама кога се однесуваш така скоро цел живот, само така знаеш да реагираш...

И терапија, не е лошо идеја:)
Не би се дефинирал како урлач, со маскара на очи и зелен у коса. Не textbook buntovnost 101. Не линкнав таква бунтовност со проблемот со авторитет. Но како passive-agressive - и тоа како! Mуабетот ми беше не некој да ме боцне, активира туку сосема обратно. Јас сум тој што започнува конфликт и морам да ја понижам таа илузија на авторитет што ја поседува, мањебитно што е реална. Поготово при прв контакт со субјектот. Ме сфаќаш?

Терапија кај нас инстант значи болен. А неќам да ме покажуват со прст илипак да ме снајде клада.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Имаш неки урок само треба да се каже тачна бајалица.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Не би се дефинирал како урлач, со маскара на очи и зелен у коса. Не textbook buntovnost 101. Не линкнав таква бунтовност со проблемот со авторитет. Но како passive-agressive - и тоа како! Mуабетот ми беше не некој да ме боцне, активира туку сосема обратно. Јас сум тој што започнува конфликт и морам да ја понижам таа илузија на авторитет што ја поседува, мањебитно што е реална. Поготово при прв контакт со субјектот. Ме сфаќаш?

Терапија кај нас инстант значи болен. А неќам да ме покажуват со прст илипак да ме снајде клада.
Има два вида на авторитет, хоризонтален и вертикален.
Вертикален е оној кој сам го препознаваш/дефинираш во одредена област по свој избор, а хоризонтален оној кој по дифолт мора да го признаеш затоа што некој друг така одредил.
Работата е што понекогаш тешко се дефинира кој е кој и како последица на нетрпеливоста кон наметнатиот (хоризонтален) авторитет, агресивност се искажува и кон вертикалниот, засилено од испади на егото да се “победи“,“понижи“ и слично...иако тоа веројатно трае кратко и е повеќе импулс отколку некаква голема промена во однесувањето...
Или поинаку кажано затоа што те курчи магарето маваш и по самарот...
Можеби чарето е во добра детекција кој е кој...и соодветно третирање што значи респект за оние кои сам ќе ги детектираш/перцепираш како заслужен автентичен авторитет а kick in the butt за останатите...

Проблемот е што живееме во идиотски систем во кој мора да се покоруваме на еден куп идиоти на кои не смееме да им кажеме дека се идиоти/морони/дебили затоа што од нив зависи плата,работа,испит,диплома ју нејм ит...и тоа ствара фрустрации...

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525

Не бре каков болен, истава состојба така да ја наречам сум ја преживувала за време и веднаш после средна школа, се сеќавам кога ќе се зарчкав со некој познаник нешто ако ми пререче и да ме навреди онака некако со скриена порака цинично знаеш како што највеќе мрзам, дури по пат си одев и си мислев е сега што нареден пат да му кажам да го симнам до земја во кал и така едно по друго и јас станав д бист:) послем сите ми се плашеа и никој не смееше да се рчка со мене и да ми преречува и така некако, а знаеш дека некои луѓе едноставно имаат потреба да понижуваат други луѓе така се осеќаат помоќно, особено тинејџерите знаат да бидат злобни, а и некој возрасни богами има такви ама поретко, затоа ти велам не е до тебе ти си нормален на другите околу тебе им треба терапија:)
PS: Мала исправка wot ти немаш проблеми со авторитет, имаш проблеми со набилдана ароганција, препотентност и превисоко себеоценување без никаква поткрепа при тоа, затоа таквите личности ако можам и така да ги наречам одбегнувај ги! не ги дружи и во било која прилика понижувај ги на знаеш ти добро каков начин:wink: и ич да не ти чуе за поинаку

Член од
5 август 2007
Мислења
3.587
Поени од реакции
2.616

Немој да ме сватиш погрешно, и да мислиш дека сакам да те навредам, ама по ова што го кажуваш, мислам дека патиш од комплекс на ниска вредност.

П

Пепси_

Гостин

Ова си во право го осетив на моја кожа ама ич к не ми слуша за таквите тоа се прости неедуцирани чаршијари кои брмчат за другите само.... а ти ако имаш сварно од било каква терапија оди тебе нека ти биде по арно други нека брмчат

Член од
25 февруари 2011
Мислења
4
Поени од реакции
1
Добро дечки јас имам голем проблем.
Значи постојат моменти кога целосно ум смирена и задоволна од се,но има моменти кога воопшто не верувам во себе,мислам дека ништо нема да постигнам колку и да се трудам,мислам дека јас не вредам ни 5%.Сакам да верувам во себе,да бидам цврста,да не се откажувам од ништо,но колку и дасе трудам,длабоко во себе иако не покажувам пред другите,чувствувам некоја голема несигурност,едноставно како цело време да се форсирам самата себе.Некогаш незнам каде сум,мислам дека таму кај што сум не припаѓам таму,некогаш задоволна сум со тие што сум будејќи сум сакала да сум со такви фаци,и тешко ми е и тогаш е тоа кога јас престанувам да верувам во себе и се потценувам,и ги вреднувам тие затоа што ете,имам таква слика дека тие се нешто повејќе од мене.А не дека се,јас свесна сум дека сите сме исти и дека никој не е ништо појќе од никого,ама самата потсвест ми прави да се чувствувам пониско од нив :(( Стварно имам проблем,знам што ми е имам размислувано за мене,не дека незнам која сум јас,ама незнам зошто,едноставно неможам да се вклопам никако во некоја средина,иако многу сакам.Страв ми е,постојано сум под притисок во себе дека некој ќе нема да ме цени,дека ќе останам без ниедно пријателство,дека нема да успеам во животот,дека нема да најдам некој што ќе биди со мене (некој што ќе биди како јас што имам замислено дека ќе е).Знам дека светот не е розов и дека животот носи се и се можиш да очекуваш од секого,па дури и од самиот себе,но јас изгубена сум самата во себе,незнам зошто тонам од ден на ден и се чувствувам се по безвредно и по безвредно од претходниот ден :Ѕ

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Значи постојат моменти кога целосно ум смирена и задоволна од се,но има моменти кога воопшто не верувам во себе,мислам дека ништо нема да постигнам колку и да се трудам,мислам дека јас не вредам ни 5%.Сакам да верувам во себе,да бидам цврста,да не се откажувам од ништо,но колку и дасе трудам,длабоко во себе иако не покажувам пред другите,чувствувам некоја голема несигурност,едноставно како цело време да се форсирам самата себе.Некогаш незнам каде сум,мислам дека таму кај што сум не припаѓам таму,некогаш задоволна сум со тие што сум будејќи сум сакала да сум со такви фаци,и тешко ми е и тогаш е тоа кога јас престанувам да верувам во себе и се потценувам,и ги вреднувам тие затоа што ете,имам таква слика дека тие се нешто повејќе од мене.А не дека се,јас свесна сум дека сите сме исти и дека никој не е ништо појќе од никого,ама самата потсвест ми прави да се чувствувам пониско од нив :(( Стварно имам проблем,знам што ми е имам размислувано за мене,не дека незнам која сум јас,ама незнам зошто,едноставно неможам да се вклопам никако во некоја средина,иако многу сакам.Страв ми е,постојано сум под притисок во себе дека некој ќе нема да ме цени,дека ќе останам без ниедно пријателство,дека нема да успеам во животот,дека нема да најдам некој што ќе биди со мене (некој што ќе биди како јас што имам замислено дека ќе е).Знам дека светот не е розов и дека животот носи се и се можиш да очекуваш од секого,па дури и од самиот себе,но јас изгубена сум самата во себе,незнам зошто тонам од ден на ден и се чувствувам се по безвредно и по безвредно од претходниот ден :Ѕ
Лоша вест :
Не очекувај помош од никого, затоа што никој нема да ти помогне.
Добра вест :
Не ти треба помош никаква од надвор. :)
Пробај нешто читни од човеков како за насока http://www.4shared.com/get/v05WeYTG/Tolle_-_Nova_Zemlja.html;jsessionid=068287C15EA22CD1E8E45E8D5148D67F.dc278

MartinFCB

Fcb
Член од
22 октомври 2010
Мислења
317
Поени од реакции
47
Имам чуено некои, како да речам задачи кои треба да ги извршиш за да си добиеш верност во себе, и да си го ујачаш егото. Ке ти ги напишам по пп. :)

Вилинско коњче

It is my party :))
Член од
31 декември 2009
Мислења
550
Поени од реакции
62
јас изгубена сум самата во себе, незнам зошто тонам од ден на ден и се чувствувам се по безвредно и по безвредно од претходниот ден :Ѕ
Илијана,

Би сакала да знам колку години имаш ...
Исто така сметам дека премногу си фокусирана на себе, премногу се измачуваш само со себе .... нема потреба ... зар нема работи кои те прават среќна и во кои уживаш .... ајде наброј ми
1. кој ти е најдобар пријател
2. како се сложуваш со семејството
3. имаш ли момче (си имала ли)
4. кое ти е омилено катче каде се чуствуваш спокојно
5. кое ти е омилено хоби
6. што сакаш да постигнеш .... и не се стегај .... пиши се што ти лежи на срце зошто овде никој не те обвинува за ништо

Пиши па ќе правиме муабет

Поздравќе

Kajgana Shop

На врв Bottom