Кајгана психолог

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Значи сосема е нормално да фатиш девојче на 16 години и да излегуваш со неа. Па и малце да попуштиш во школо. Само мислам дека лошо е тоа што ти на твоите не си им ги разрешил дилемите за тоа зошто е тоа така, бидејќи не си им кажал за девојчето. Мислам дека штом татко ти ти го зборувал тоа (а мислам дека се лажеш за тоа дека било кажано во смисла како да си ретардиран) е фин човек, и има разбирање за пубертетот. Значи во пубертет си, имаш девојка, љубопитен си, излегуваш. Татко ти мислам дека се сеќава како било во негово време, дека сфаќа дека ти вријат хормоните и дека е океј. А мајка ти, како жена, мислам дека повеќе потпаѓа под коментарите на баба ти и тетка ти, зашто жените се попаничарки, поише се замараат, нешто да не испадне како што не треба. И ти, нормално како син се нервираш зашто е тоа така и зашто те замара толку. Тоа што ти се јавува во 11 да си дојдеш дома пред другарите, можеби не е во ред, ама она тоа не го гледа така. Сфаќам дека сега си изреволтиран од сите околности, ама пробај и ти малце да ги сфатиш и смирено да им пријдеш на работите. На пример, не би ти штетело да поразговараш со твоите малце. Ама без тетка ти и баба ти. Они се дел од твоето семејство, ама мајка ти и татко ти ти се најблиски, и мислам дека со нив прво треба да збориш. Кажи им отворено дека има девојче, ама ти било глупаво да им кажеш зашто не си знаел како ќе изреагираат. Кажи им дека друштвото може е малце поразлично од другите, ама сите се фини и никој нема лоши намери. Кажи им дека не си луд да се упропастиш со дроги и глупости, дека многу добро знаеш како стојат тие работи и дека воопшто не ти се свиѓа тоа. Речи им дека пред се, си ветуваш себе дека ако приметиш дек аима нешто што не е во ред, дека одма ќе се оддалечиш од тие луѓе. Само замоли ги да ти дадат шанса да докажеш дека не се во право. И, да. Пробај со школото да си средиш, зашто тоа е најголема работа што ги тера од такт. Значи поправи ги оценките и нема да имаат што да ти кажат, нека осетат дека си сфатил нешто и си променил. И кај мене дома е нешто слична приказна, само јас сум женско. И мене исто ми се префрла цело време за глупости, на 20 години иам ограничен излаз, и треба да прашувам пред да излезам дали може да останам до 2 зашто ќе излезам со друштво. Значи ништо повеќе од 2. И успесите не ми се уважуваат, а сметам дека прилично добар успех имам остварено, во средно секогаш сум била одлична, а на факултет еве и сега не ми се лоши оценките. И пак немам браво, супер си со учење, можеш (на пример) да останеш до покасно. Никогаш не сум доволно добра. Само проблемот кај моите е што не се разговара со нив, зашто си имаат некои гледишта што со ништо не можам да ги променам, и наопаку да се свртам. А твоите гледам дека може да се збори со нив, само ти не си зборел отворено. Така да, мислам дека можеш да го решиш проблемот така. И, уште нешто. Знам дека си машко и претпоставувам дека мислиш дека е срамота да го направиш тоа, ама мајките многу паѓаат ако нивните синови ги гушнат, ги бацат или напраат нешо така. Пробај на таа карта да ја фатиш. Лигави и се малце, и нема шанса да не ја добиеш :) Знам по дечко ми, се што му треба ќе отиде од сабајле, ќе и се ували на мајка му во кревет и ќе и рече да го чешка, и ќе почне муабет. И тогаш нема шанса да не добие што сака :) Пробај, ќе видиш. Се надевам ќе средиш се :)
Да гледам од друг агол малце. Ти си бил одличен, добар, те фалеле дрн дрн.. тие ја имале контролата врз тебе. Тоа ги прави среќни. Ама ти растеш сфаќаш си имаш свои проблеми кои тие не ги гледаат колку и да им ги кажуваш. Како што ти повеќе растеш така повеќе им бегаш од контола не е по нивно тоа е нормално, ама тие не сакаат да го прифатат тоа. Тоа е дел од растењето. Секој има расправии.. терај си по свое учиш од искуствата макар се и болни. доаѓа времето кога стануваш карактер, човек маж/ жена.. не ти е потребен никој да ти кажува што како ако станеш зависен од нив нема да знаеш во животот да се снајдеш без нив. Дојде времето да им кажеш не на владеењето на твоите родители НЕ, во смисла нема да ги откажам другарите заради вашето мислење и Не дека ти пречи притисокот што ти го прават. Понатаму ќе им кажеш не и на многу посериозно работи јас имам тотално спротивни мислења од моите и мојот избор во животот не зависи од нив туку само од мене. Да може ќе погрешам нешто ама тоа е најдоброто нешто што можеш да го добиеш - искуство. Ако не пробаш ништо нема да можеш да се развиеш. Слатко мало не можеш да ги промениш родителите но можеш да ги навикнеш на тебе. 20 години.. да имаш до 2 саат излез :\ и моите биле такви некогаш ама јас сум малце терсен имало доста расправии ама како што минува времето тие се навикнуваат на тебе ... и ќе престанат, ќе видат дека можеш и без нив.

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
Да гледам од друг агол малце. Ти си бил одличен, добар, те фалеле дрн дрн.. тие ја имале контролата врз тебе. Тоа ги прави среќни. Ама ти растеш сфаќаш си имаш свои проблеми кои тие не ги гледаат колку и да им ги кажуваш. Како што ти повеќе растеш така повеќе им бегаш од контола не е по нивно тоа е нормално, ама тие не сакаат да го прифатат тоа. Тоа е дел од растењето. Секој има расправии.. терај си по свое учиш од искуствата макар се и болни. доаѓа времето кога стануваш карактер, човек маж/ жена.. не ти е потребен никој да ти кажува што како ако станеш зависен од нив нема да знаеш во животот да се снајдеш без нив. Дојде времето да им кажеш не на владеењето на твоите родители НЕ, во смисла нема да ги откажам другарите заради вашето мислење и Не дека ти пречи притисокот што ти го прават. Понатаму ќе им кажеш не и на многу посериозно работи јас имам тотално спротивни мислења од моите и мојот избор во животот не зависи од нив туку само од мене. Да може ќе погрешам нешто ама тоа е најдоброто нешто што можеш да го добиеш - искуство. Ако не пробаш ништо нема да можеш да се развиеш. Слатко мало не можеш да ги промениш родителите но можеш да ги навикнеш на тебе. 20 години.. да имаш до 2 саат излез :\ и моите биле такви некогаш ама јас сум малце терсен имало доста расправии ама како што минува времето тие се навикнуваат на тебе ... и ќе престанат, ќе видат дека можеш и без нив.
Ми се свиѓа начинот на размислување, убаво е за храбрите. Ама кај мене не е само до храброста, не дека не сум кажала не, не дека не сум се спротивставила, не дека не сум побарала мои права, ама јас живеам во малце поинакви услови, и ете моите такви се, едноставно дека сум женско и не знам... Знам дека може подобро, знам. И сакам да биде, ама не знам како да го направам тоа. Зашто некогаш ако претерам може и да бидам казнета, или некое шамарче да летне. А коа се карам со моите не можам да издржам, зашто вујко ми е таков, малце тврдоглав и не сака да прифати ништо што не е негов став. Едноставно така е, и за сите овие години не сум успеала ова да го сменам.

Член од
31 октомври 2010
Мислења
338
Поени од реакции
59
зошто минатото секогаш се враќа кога сме сигурни дека сме го оставиле во некое свршено минато време? ќе заврши ли еднаш?

Член од
10 септември 2010
Мислења
273
Поени од реакции
25
Ми се свиѓа начинот на размислување, убаво е за храбрите. Ама кај мене не е само до храброста, не дека не сум кажала не, не дека не сум се спротивставила, не дека не сум побарала мои права, ама јас живеам во малце поинакви услови, и ете моите такви се, едноставно дека сум женско и не знам... Знам дека може подобро, знам. И сакам да биде, ама не знам како да го направам тоа. Зашто некогаш ако претерам може и да бидам казнета, или некое шамарче да летне. А коа се карам со моите не можам да издржам, зашто вујко ми е таков, малце тврдоглав и не сака да прифати ништо што не е негов став. Едноставно така е, и за сите овие години не сум успеала ова да го сменам.
Пробај со уцена мора да успее

V

Viktor g

Гостин
зошто минатото секогаш се враќа кога сме сигурни дека сме го оставиле во некое свршено минато време? ќе заврши ли еднаш?
Знаеш колку пати сум се прашал и јас тоа. најверојатно судбината сака да провери колку си силен и колку навистина тоа за тебе е само минато. Понекогаш имаш можеби некој нерасчистени сметки и односи со некој од порано еве ти ја шансата искажи се дочисти ги можеби тогаш ќе остане само минато

Член од
31 октомври 2010
Мислења
338
Поени од реакции
59
Знаеш колку пати сум се прашал и јас тоа. најверојатно судбината сака да провери колку си силен и колку навистина тоа за тебе е само минато. Понекогаш имаш можеби некој нерасчистени сметки и односи со некој од порано еве ти ја шансата искажи се дочисти ги можеби тогаш ќе остане само минато
Јас расчистив, тоа не расчистило со мене, сега ме разбираш? не се прашувам повеќе, ги имам сите дефиниции, имам сегашност. Се е така добро... од мене се бараат одговорите кои не се кај мене, останаа во некој џеб, кај некоја лебарка.

spaso

Search Pretty Girls from your city for night
Член од
5 септември 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
779
Moram da ve prasam posto se nerviram mnogu :) :) :) na momenti dobivam napadi na panika otkako ke se iznerviram nesto ili razocaram i posle napadot mnogu omalaksuvam i zapagam u glupi misli koi mi kruzat non stop i neznam kako da gi ottrgnam , za nekoj saat mi pominuva sve i funkcioniram normalno kako sto treba , e sea dali se raboti za rastresen nerven sistem poradi toa sto sum mnogu nervozen ili se raboti za nekoj tip anksioznost / depresija ili sto znam nekoe drugo psihi4ko sranje :wink::wink: mozete li da go analizirate ovoj slucaj i tocno da kazete za sto se raboti !?

Blagodaram

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Moram da ve prasam posto se nerviram mnogu :) :) :) na momenti dobivam napadi na panika otkako ke se iznerviram nesto ili razocaram i posle napadot mnogu omalaksuvam i zapagam u glupi misli koi mi kruzat non stop i neznam kako da gi ottrgnam , za nekoj saat mi pominuva sve i funkcioniram normalno kako sto treba , e sea dali se raboti za rastresen nerven sistem poradi toa sto sum mnogu nervozen ili se raboti za nekoj tip anksioznost / depresija ili sto znam nekoe drugo psihi4ko sranje :wink::wink: mozete li da go analizirate ovoj slucaj i tocno da kazete za sto se raboti !?

Blagodaram
брат верувај го имам истото срање, но не седам со вкрстени раце, делувам, читам, анализирам, учам од се што можам за да се сфатам себеси, за да се најдам себеси. Сите тие работи што ги правам усфари пробувам да се пронајдам, единствено што можеш да направиш е да го прифатиш тоа како што е и да не му се спротиставуваш само така можеш да го победиш. А кога ќе се сфатиш себеси верувај ќе ги сфатиш сите

--- надополнето ---

Сум бил казнуван и сеуште се обидуваат да ме казнуваат, и да ми вршат притисок, знам како е.
Ама тоа ти е искуство повеќе кога реков да кажеш НЕ, не мислев буквално туку со сите тие казни, шамари и глупости. До крај сум одел. ќе видат дека шамарот не делува највеќе што можат е да не ти дадат пари. Боли се тоа психички ама јас да не беа таквите периоди немаше да прочитам мал милион книги, да пишувам, да ми е гајле за цел свет итн. И што направив се снајѓам натаму наваму читај она читај тоа, да најдам економски средства да не бидам ЗАВИСЕн зошто само тоа ме држи врзан за моите. И успеав 1200 евра си ги земав со мое снаоѓање мои гледаат дека можам и сам и повеќе почнуваат да веруваат во тебе и да те остават на мира.

V

Viktor g

Гостин
Јас расчистив, тоа не расчистило со мене, сега ме разбираш? не се прашувам повеќе, ги имам сите дефиниции, имам сегашност. Се е така добро... од мене се бараат одговорите кои не се кај мене, останаа во некој џеб, кај некоја лебарка.
hm epa ako toa ne rascistilo so tebe dozvoli mu da rascisti obajasni se kako sto e

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Значи треба ми совет од психолог за убедување
како да ги убедам моите да ме префрлат во школото шо го сакам?Требат ми методи на убедување ,ама оти тешко се убедуват,ке ми треба добри психологии и методи да ги убедам.
П.С.магде од тебе сакам совет!И сите други се добредојдени ако се издржливи,оти стварно ке ми е мака ако не идам у тоа школо.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Значи треба ми совет од психолог за убедување
како да ги убедам моите да ме префрлат во школото шо го сакам?Требат ми методи на убедување ,ама оти тешко се убедуват,ке ми треба добри психологии и методи да ги убедам.
П.С.магде од тебе сакам совет!И сите други се добредојдени ако се издржливи,оти стварно ке ми е мака ако не идам у тоа школо.
Aj oбјасни малце поубаво. Сакаш да се запишеш во едно школо а твоите сакаат во друго?
Или веќе си запишана и сакаш да се префрлиш?
Си разговарала со твоите?
Кои се нивните аргументи? Кои се твоите?
Зашто сакаш да се префрлиш?

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Aj oбјасни малце поубаво. Сакаш да се запишеш во едно школо а твоите сакаат во друго?
Или веќе си запишана и сакаш да се префрлиш?
Си разговарала со твоите?
Кои се нивните аргументи? Кои се твоите?
Зашто сакаш да се префрлиш?
Со задоволство
веќе сум запишана,и сакам да се префрлам
со моите имам разговарано милион пати-безуспешно.
Моите аргументи се-во тоа школо ги изучувам предметите шо ке ми притребат за факс(стручно електро),а во општата гимназија се и сешто(не велам дека тоа нема да ми протреба во животот) ама стварно мислам дека повекето од тај материјал е тупење на празно (премногуинформации,ни чак норис не може да запамне се за у живото-зашо толку да одвојуваш внимание за нешто шо нема се да запамнеш место нанешто шо го сакаш)
Таму ке учам програмирање во 2ра официјално,а во гимназијата дури во 4та официјално(имаме секција програмирање,ама цело време паскал се уче оти професорките не знаат друг јазик) а во другото школо се изучуват 3 програмски јазика + имаш електротехника,ел.материјали,струјни кола (убавини) а тоа го нема во општата,само некои си општи предмети од кои повекето се тупење
Нивен аргумент за школото-не го сакат оти у истата зграда учат и ѕидарите (знаеме колку сериозно е ѕидарското-занает) и машинско (шо не значи дека се лоши паралелки) ама од времето било „јане јака гимназија карев слабо и мислат уште е така-а јас знам дека е построго сеа за оценки од порано.И демек од таму немало предомислување(пример-нема да можам да идам медицина и сл) и оти сам добра биологија(ама само на хартија оти се гадам од крв и нема шанса за медицина да бидам) а јас тоа ми е желба уште од 6то одделение.
+ во општата има некои професори се изживљават врз нас учениците од др градови (запишах се у друг град оти нејкеех да учам у мојо-недисциплина никаква ако не го носе името каубојско)
и сега,избегах од мојо град за подисциплина,оти мислат дека ке се врнам на недисциплина,дури и полоша ја опишуват во карев а нема врска,нашта гим.е по каубојска само нема такво име извадено и уште важе за „најдобра у регионо“

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
Со задоволство
Моите аргументи се-во тоа школо ги изучувам предметите шо ке ми притребат за факс(стручно електро),а во општата гимназија се и сешто(не велам дека тоа нема да ми протреба во животот) ама стварно мислам дека повекето од тај материјал е тупење на празно (премногуинформации,ни чак норис не може да запамне се за у живото-зашо толку да одвојуваш внимание за нешто шо нема се да запамнеш место нанешто шо го сакаш)
Таму ке учам програмирање во 2ра официјално,а во гимназијата дури во 4та официјално(имаме секција програмирање,ама цело време паскал се уче оти професорките не знаат друг јазик) а во другото школо се изучуват 3 програмски јазика + имаш електротехника,ел.материјали,струјни кола (убавини) а тоа го нема во општата,само некои си општи предмети од кои повекето се тупење
Нивен аргумент за школото-не го сакат оти у истата зграда учат и ѕидарите (знаеме колку сериозно е ѕидарското-занает) и машинско (шо не значи дека се лоши паралелки) ама од времето било „јане јака гимназија карев слабо и мислат уште е така-а јас знам дека е построго сеа за оценки од порано.И демек од таму немало предомислување(пример-нема да можам да идам медицина и сл) и оти сам добра биологија(ама само на хартија оти се гадам од крв и нема шанса за медицина да бидам) а јас тоа ми е желба уште од 6то одделение.
+ во општата има некои професори се изживљават врз нас учениците од др градови (запишах се у друг град оти нејкеех да учам у мојо-недисциплина никаква ако не го носе името каубојско)
и сега,избегах од мојо град за подисциплина,оти мислат дека ке се врнам на недисциплина,дури и полоша ја опишуват во карев а нема врска,нашта гим.е по каубојска само нема такво име извадено и уште важе за „најдобра у регионо“
Не знам колку е добро ова што ќе ти го кажам, не мора да ме послушаш. Само како идеја, што ни мене лично не ми се свиѓа многу, ама никој не знае подобро од мене колку е лошо кога на родителите не можеш да им докажеш нешто. Имам братучед, неговите исто го напнаа во средно да се запише нешто електро или нешо така. А он сакаше за пекар. Сварно многу сакаше. И збореше, се расправаше и не попуштија. Електро па електро. И за инат падна година со сите кецови да им докаже дека тоа сака. Не им се потчини, после они му ги префрлија документите. И коа си се запиша ваму испадна еден од најдобрите у клас, еве го сеа трета година, и веќе му имаат понудено работа на повеќе места, да заврши и може одма да почне.
Значи јас пошо неам храброст, не би го направила тоа. А и не е мала работа да изгубиш цела година, знаеш после како ќе те гледаат, како пропалица. Ама ете, успеа он, се коцкаше и доби.
А пошо ти се тврдоглави, не знам што да ти кажам, сварно не сум паметна за некој добар совет, тоа најдобро Магде ако знае некоја финта или нешто, може и мене да ми користи :)

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Не знам колку е добро ова што ќе ти го кажам, не мора да ме послушаш. Само како идеја, што ни мене лично не ми се свиѓа многу, ама никој не знае подобро од мене колку е лошо кога на родителите не можеш да им докажеш нешто. Имам братучед, неговите исто го напнаа во средно да се запише нешто електро или нешо така. А он сакаше за пекар. Сварно многу сакаше. И збореше, се расправаше и не попуштија. Електро па електро. И за инат падна година со сите кецови да им докаже дека тоа сака. Не им се потчини, после они му ги префрлија документите. И коа си се запиша ваму испадна еден од најдобрите у клас, еве го сеа трета година, и веќе му имаат понудено работа на повеќе места, да заврши и може одма да почне.
Значи јас пошо неам храброст, не би го направила тоа. А и не е мала работа да изгубиш цела година, знаеш после како ќе те гледаат, како пропалица. Ама ете, успеа он, се коцкаше и доби.
А пошо ти се тврдоглави, не знам што да ти кажам, сварно не сум паметна за некој добар совет, тоа најдобро Магде ако знае некоја финта или нешто, може и мене да ми користи :)
Ајде ке видам и магде шо ке каже
инаку мене со братучед ми ми беше планирано
заедно да се запишеме и да завршеме и да сме колеги и на факс,не само у средно...ама мојте го скршија тоа.И сакам по можност да сум со него,а не година под него :S

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Со задоволство
Океј, значи прво разбери дека твоите не ти го праат ова да ти го уништат животот или да те малтретираат, они веруваат дека прават добра работа, дека вака ќе имаш повеќе опции во иднина ако се премислиш итн. Тоа што си прва година, во нивни очи те прави мала и пубертетлија, а обично луѓето во оваа возраст ги менуваат своите одлуки на секои 15 минути. Освен тоа, родителите се плашат дека во такво училиште ќе навлезеш во лошо друштво и дека ќе тргнеш по лош пат, можеби со алкохол/дрога/ран секс итн, и нивните стравови се оправдани со оглед на тоа што се слушнале дека се случува.
Мој совет е да ги седнеш уште еднаш и најсмирено да им кажеш дека ти си одлучена дека тоа ќе го учиш во иднина и дека со тоа што те тераат да учиш во тоа школо само те уназадува и дека ќе имаш проблеми во иднина кога на факултет нема да знаеш она што ти треба навистина. Кажи им дека се гадиш од крв и дека со тој факт ти не можеш да се занимаваш со нешто што е поврзано со крв низ целото работно време.
Кажи им дека сама сакаш да одлучиш за твојата иднина затоа што во иднина треба да го работиш она што го сакаш, а не она што го мразиш. И дека ако згрешиш во своите одлуки, дека треба сама да се освестиш за тоа а не цел живот да ги обвинуваш нив.
Ти поенцирам смирено да збориш со нив, зашто они секое твое повишување на глас, секое карање го гледаат како пубертетлиско однесување и нема да те сватат сериозно.
Е сега, имаш опција, доколку не го прифатат ова фино објаснување, кажи им дека ти нема да одиш во школо се дур не се префрлиш таму кај што сакаш, едноставно нема да присуствуваш на часови зашто не гледаш поента да одиш таму. Само да ти кажам дека ова може да испадне лошо зашто е уцена, али ако е единствен избор што го имаш, некогаш може да делува.
И втора опција ( за која повеќе гласам јас ) е да им кажеш дека си размислила убаво за она што го велат они и дека ќе продолжиш да одиш во тоа училиште, но ти би сакала да одиш на курс за да ги надокнадиш знаењата кои би ги добила во другово училиште каде што сакаш да се префрлиш. Единствено така, твоите би биле мирни дека одиш во „примерно“ училиште, дека твоите опции за идна професија се отворени, а и ти ќе го учиш она што го сакаш.
Секако, сигурна сум дека за ова ќе треба да има повеќе трошоци, но тоа е мирниот начин да си ги решиш работите и двете страни да бида задоволни.

Kajgana Shop

На врв Bottom