Work and travel USA

Член од
29 ноември 2010
Мислења
66
Поени од реакции
3
Дејана, погоре гледав беше нагласено дека се знаеш... фино
се надевам дека ќе ти послужи и таму твојата знајовитост и способности...
иначе разгледај баш види.. Дакота не е туристичкместо само за информација..

и ако има ресторани нешто хотели сигурно си има вработено работници шо работат редовно.. поздрав
Незнам зашто се лутиш јас кажав дека немам никаква информација за Дакота само кажав дека не е можно да нема ресторани и хотели
Тоа дали јас знам или незнам нешто не те засега тебе ни најмалку.....
Па дури и во нај малите градови во Македонија има ресторани а не па Америка...

А биди сигурен дека мојата "знајовидост" како што ја нарекуваш ќе ми послужи многу повеќе отколку тебе што ти служи твојата

Поздрав

C

cige

Гостин
Дејана, погоре гледав беше нагласено дека се знаеш... фино
се надевам дека ќе ти послужи и таму твојата знајовитост и способности...
иначе разгледај баш види.. Дакота не е туристичкместо само за информација..

и ако има ресторани нешто хотели сигурно си има вработено работници шо работат редовно.. поздрав
Во сите агенции викаат дека ако сакаш повеќе пари да заработиш оди во Колорадо или Дакота.

fearless

in Arsenal we trust!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
185
Во сите агенции викаат дека ако сакаш повеќе пари да заработиш оди во Колорадо или Дакота.
e од кај искочи ова сеа...јас ко што знам за повеќе пари се алјаска(црнецда бидеш) и мартас винјард,нентакет,хамптонс(ну),упер ист сајд(ну) и слично...како се викаат тие места во дакота и колорадо баш кај што има повеке пари и ние да провериме па ако не сите таму да идеме...

Член од
7 декември 2010
Мислења
23
Поени од реакции
2
e од кај искочи ова сеа...јас ко што знам за повеќе пари се алјаска(црнецда бидеш) и мартас винјард,нентакет,хамптонс(ну),упер ист сајд(ну) и слично...како се викаат тие места во дакота и колорадо баш кај што има повеке пари и ние да провериме па ако не сите таму да идеме...
Ништо нема врска.. секаде има пари се зависи од среќата и од способностите.. јас на таа шо имам уплатено во Колорадо е 7,5 во Дакота викат по 10 и нагоре од 10 е саатницата, ама преку таа агенција по шо е нова не ми се одеше а и Дакота како Дакота шо би видел таму.. нема правила каде подобро и полошо ако се распрашаш секаде има шо поминале лошо и добро се зависи од среќата и од способностите, јазикот и сл.

C

cige

Гостин
Тоа е така затоа што таму се пусти места, нема што да видиш и никој не сака таму да иде.

Член од
20 март 2008
Мислења
107
Поени од реакции
12
nekoj da spodelit kelnersko iskustvo.. mislam dali ima nekoj so rabotel kako kelner.. ?

Член од
4 септември 2010
Мислења
136
Поени од реакции
32
Moze li mala pomos.....Planiram da odam za USA pa da mi kazete kako prvo dali e kasno sega da si podnesam dok i preku koja agencija da apliciram i dali e pametno i dali e lesno da se ostane posle dogovorot ?? Fala vi mnogu

Член од
20 октомври 2009
Мислења
58
Поени од реакции
13
Moze li mala pomos.....Planiram da odam za USA pa da mi kazete kako prvo dali e kasno sega da si podnesam dok i preku koja agencija da apliciram i dali e pametno i dali e lesno da se ostane posle dogovorot ?? Fala vi mnogu
Не е касно, во глобала некаде до крајот на февруари може да се аплицира, сепак тие што порано аплицираат имаат поголем избор на работни позиции. За агенција треба да си разгледаш која најмногу ќе ти одговара, има различни понуди со различни цени. Околу останувањето - тоа е против законски меѓутоа ако сакаш можеш да си останеш со тоа што ти ќе бидеш одговорен за последиците.

C

cige

Гостин
И тоа колку е паметно, многу повеќе одколку што ти е глупо прашањето. Па нели е тоа договор за да бидеш додека е летниот распуст, се останато е надвор од законот.

fearless

in Arsenal we trust!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
185
вака сеа ајде да отвориме нешто ново на темава...дека ме прашуваат другари а и мене ме интересира...!!!

што правиме за останување подолго...после рокот што е и слично...знам имало продолжување на визи,работни визи, некој фори со работа и слично!!! знам дека и многу остануваат на црно и слично...ај кој знае нешто нека пише добро е и тие искуства да ги споделиме :D

Член од
20 март 2008
Мислења
107
Поени од реакции
12
vaka... i ja znam deka mojt da se ostanit. Mozelo da se prodolzit vizata.. ama mislam deka toa bilo 3-4 meseci i toa prodolzvenje bilo kako turisticki a ne rabotno. Eden clen na forumov mi spomna deka mozelo i vozacka dozvola i licna karta neso da se istajt od tamu... pa pri kontorla od policija (slucajno ) mozis da se legitimiras so niv. Plus isto taka davale i nekoj rabotni potvrdi ( ne vizi) so mojs neso da rabotis... ali pak nemas nekoj... kojznajt kakov status. Dan e nekoj za ostanvenje ? :D :D

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Да се јавам и ја на темава :)
Планирам и ја летово да отидам у америка Арно ама... прво - незнам како ке биде таму, шрва година ке ми биде како шо ке одам незнам дали ке се снајдам незнам шо работа да одберам како ке биде за смештај јадење пиење работно време едно друго... башка им викам на друштвово да дојде некој со мене ТАПА се.. никој несака да оди :\

Батали тој муабет на страна - едно ме мучи многу. - незнам на кое ниво ми е англискиов и тука ептен сум у заблуда пшто нели сепак бирање на работно место ти зависи од нивото колку знаеш англиски. прашував по агенцииве како одат работите што се работи како се плаќа горе доле ми објаснија ми дадоа понуди за работни места ми кажаа што документи се потребни ама стварно незнам со англискиов.. не е да сум дупка дупкосана па да незнам да отворам уста мислам знам да се разберам со човек да го сватам да му одговорам ама ја сам за себе не сум сигурен - се плашам дека ке се здткам со некој таму некаде па нема да можам ни да гукнам не од друго туку од трема :) Океј сеа има некои зборови шо не ги знам има и некои шо прв пат ги слушам али....

дајте некој нека размени некое искуство или ако имал некој ваков сличен проблем ко мојов нека ми каже како си го решил пошо ја сам не наоѓам решение! :)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Лесно е,моја другарка остана 5 години после договорот.Работат за бакшиш без документи,има синџири на ресторани и пицерии кој ги примаат луѓето на црно.Можеш и да се ожениш,има многу наши таму и да останеш за секогаш (доколку сакаш). Значи проблемот е што не си згрижен од државата,здравствено е тешко без документи.Ќе видиш,ќе одлучиш.

--- надополнето ---

Планирам и ја летово да отидам у америка Арно ама... прво - незнам како ке биде таму, шрва година ке ми биде како шо ке одам незнам дали ке се снајдам незнам шо работа да одберам како ке биде за смештај јадење пиење работно време едно друго... башка им викам на друштвово да дојде некој со мене ТАПА се.. никој несака да оди :\

Батали тој муабет на страна - едно ме мучи многу. - незнам на кое ниво ми е англискиов и тука ептен сум у заблуда пшто нели сепак бирање на работно место ти зависи од нивото колку знаеш англиски. прашував по агенцииве како одат работите што се работи како се плаќа горе доле ми објаснија ми дадоа понуди за работни места ми кажаа што документи се потребни ама стварно незнам со англискиов.. не е да сум дупка дупкосана па да незнам да отворам уста мислам знам да се разберам со човек да го сватам да му одговорам ама ја сам за себе не сум сигурен - се плашам дека ке се здткам со некој таму некаде па нема да можам ни да гукнам не од друго туку од трема :) Океј сеа има некои зборови шо не ги знам има и некои шо прв пат ги слушам али....

дајте некој нека размени некое искуство или ако имал некој ваков сличен проблем ко мојов нека ми каже како си го решил пошо ја сам не наоѓам решение! :)
Повеќето имаат проблем со англискиот не бараат перфект,ама треба да знаеш да се разбереш.Таму ќе го испечеш јазикот.Оди и не се мисли :)

fearless

in Arsenal we trust!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
185

ако и бил по курсеви (знаеш да склопиш реченици), гледаш филмови без превод и се разбираш значи дека се разбираш што то зборат освен некое зборче чат пат...башка на програмава сите работодавци знаат дека треба да бидат трпеливи...не ти зборат 300 на саат да неможеш да разбираш... јас имав проблем летово еден од работниците како супервизор што беше збореше со soutern акцент, они разбери се да те видам али за недела дена фрки немав...а самите американци не го разбираат... имав другар со мене на почетокот не му се збореше ни во продавница да купи сокче...на крајот само он збореше...башка ќе се опуштиш нема да се замараш со ништо и ќе зборуваш повеќе и повеќе...на крај краева па и они нека научат малце мкд :D

--- надополнето ---

Лесно е,моја другарка остана 5 години после договорот.Работат за бакшиш без документи,има синџири на ресторани и пицерии кој ги примаат луѓето на црно.Можеш и да се ожениш,има многу наши таму и да останеш за секогаш (доколку сакаш). Значи проблемот е што не си згрижен од државата,здравствено е тешко без документи.Ќе видиш,ќе одлучиш.
хммм не дека сакам да останам али ме интересира дека секој кажува некоја смешна сторија и ме интересираше... не е поентата да се оженам или слично...мислев работната виза да си ја продужувам на пример ми истекува во септеври и да ја продужам за 6 месеци нешто у тој стил...а за женење неаме војна тука па да бегаме :D знам нешто фори имало да те пријават ко демек неможат таков работник да најдат во уса мнг е тешко па им требаш...во пекари,и ресторани... и слично

Член од
29 ноември 2010
Мислења
66
Поени од реакции
3
--- надополнето ---

[/COLOR]

хммм не дека сакам да останам али ме интересира дека секој кажува некоја смешна сторија и ме интересираше... не е поентата да се оженам или слично...мислев работната виза да си ја продужувам на пример ми истекува во септеври и да ја продужам за 6 месеци нешто у тој стил...а за женење неаме војна тука па да бегаме :D знам нешто фори имало да те пријават ко демек неможат таков работник да најдат во уса мнг е тешко па им требаш...во пекари,и ресторани... и слично[/QUOTE]

прво за да останеш ти треба спонзор исто ко сега што сите кои ќе заминат имаат спонзор т.е. некоја американска организација што соработува со нашиве агенции...така тогаш мора да имаш спонзор кој може да биде и работодавецот и по некоја причина да сака да останеш таму и да ти се продолжи визата...
е сега се фино ама неможе Ј1 визата да се продолжи што значи ке мора да се замени со друг тип виза... на пример работна виза за да имаш право на работа...прво е многу тешко да го убедиш работодавецот да се занимава со тебе а друго е дали ти ќе му требаш него ва наредните 6 месеци па да се бафта со тоа
Друг начин е да ја продолжиш како туристичка ама тогаш нема да имаш право на легална работа т.е. ќе треба да работиш на црно
Знам дека многу што се отидени пробаа со студентска...т.е. се запишуваат на некои курсеви и ја продолжуваат визата во студентска ама тука има проблем што тие курсеви коѓтаат многу и треба да имаш доволно пари направено за тоа...ама не ти се исплати ако сакаш 6 месеци да останеш зошто ништо не правиш...

значи ако си одлучен да останеш остануваш и крај и не мислиш да се враќаш во скоро време бидејки се друго кошта пари, заебанција.....и на крај можност никад веќе да не добиеш виза....

:)

Kajgana Shop

На врв Bottom