Задачи - комбинаторика и веројатност

ssseee

sangreBLANCAenMISvenas
Член од
25 јули 2008
Мислења
228
Поени од реакции
5
Може некој да ми помогне со задачава:
На колку начини можат да се наредат 8 бели и 5 црвени топчиња во една линија, така да нема две црвени топчиња едно до друго?

Фала однапред

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
На колку начини можат да се наредат 8 бели и 5 црвени топчиња во една линија, така да нема две црвени топчиња едно до друго?

Фала однапред
Ќе ставиш бело па црвено, па бело па црвено, па бело па црвено се додека ти снема црвени и после само ги доредуваш белите... Не гледам некој проблем во ова едноставно е мн :)

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458

Фала однапред
Оу мај факинг гад....плавуша?
Ко што ти кажа Хак, ама не ти докажа целосно.

Значи првиот начин е тој почнуваш да редиш бело црвено се додека не ти останат само бели на крајот од низата
Втор начин ти е ко 1*2=2*1
е сега имаш уште неколку други комбинации, имаше нешто множење, и ми се блокираше мозокот....

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Инаку, за да се реши задачава треба со равенка. Сигурно нема на тест да црта топчиња. Претпоставувам дека дечкото/девојката, бара начин со формула да се реши оваа задача. Јас не знам, бидејќи кец добив на тестот за оваа тема.:pipi:

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Не мора равенка, може да си објасниш едноставно логички како и што правиш чекор по чекор. Едно е сигурно. Имаш серија од девет топчиња што одат црвено-бело-црвено-...-црвено и треба нив да ги земеш како целина. Понатака е прелесно. Целата серија има 13 топчиња. И сеа редиш прво целината па остатокот од белите, па едно бело, па после две бели... Има 4 варијанти вкупно, зошто 13-9=4. Таа серија црвено-бело-црвено не си менува место само четирите бели, само зависи колку бели ќе има лево или десно од овие девет. Ептен лесно.

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
Хехе.
Проблемот е на разгледување на поедитие груби случаеви и пресметка на комбинации од претходните. Велам комбинации пошто претпоставам дека сите бели и црвени топчиња не се на некаков начин обележани така да не се прави разлика помеѓу нив. Исто така, претпоставувам дека топчињата ги редиме од лево кон десно и дека истата комбинација само со обратен редослед е всушност различна комбинација :).
Така, ајде сега.

1. Прв случај, првин бело топче.
-бидејќи црвените топчиња не может да се најдат едно подруго, следува дека за секое црвено има и едно бело топче што е веднаш до него. така да од 8 бели,едно си ставил напред, 5 се врзани, имаш само уште 2 слободни. Различните комбинации следуваат на база на тоа на колку различни места можеш да ги поставиш овие две. Тоа е како да пополниш 6 дупки со 1 или 2 топчиња.
5+4+3+2+1 = 15 начини акосе разместува најмногу едно топче во дупка и
6 начини ако се сместат две топчиња во една дупка.

2. Втор случај првин црвено топче. Веднаш зад него иде бело топче и пак се сведува проблемот на разгледување на случаеви со 7 бели топчиња и 4 црвени. Ова го прави проблемот рекурентен.

Моја груба претпоставка е дека решението е:
(5+4+3+2+1)+(4+3+2+1)+(3+2+1)+(2+1)+1+(6+5+4+3+2+1) = 15 + 10 + 6 + 3 + 1 + 21 = 56

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Не мора равенка, може да си објасниш едноставно логички како и што правиш чекор по чекор. Едно е сигурно. Имаш серија од девет топчиња што одат црвено-бело-црвено-...-црвено и треба нив да ги земеш како целина. Понатака е прелесно. Целата серија има 13 топчиња. И сеа редиш прво целината па остатокот од белите, па едно бело, па после две бели... Има 4 варијанти вкупно, зошто 13-9=4. Таа серија црвено-бело-црвено не си менува место само четирите бели, само зависи колку бели ќе има лево или десно од овие девет. Ептен лесно.
Ееејј да бе. Не, ништо, не ми е точно решението. Јас тотално заборавив дека може и повеќе од едно бело помеѓу две црвени.

By Me

BLAH....
Член од
10 февруари 2008
Мислења
1.121
Поени од реакции
29
Ќе ставиш бело па црвено, па бело па црвено, па бело па црвено се додека ти снема црвени и после само ги доредуваш белите... Не гледам некој проблем во ова едноставно е мн :)
Оу мај факинг гад....плавуша?
Ко што ти кажа Хак, ама не ти докажа целосно.

Значи првиот начин е тој почнуваш да редиш бело црвено се додека не ти останат само бели на крајот од низата
Втор начин ти е ко 1*2=2*1
е сега имаш уште неколку други комбинации, имаше нешто множење, и ми се блокираше мозокот....

ЛЕЛЕЕЕЕЕЕ во колку саат го пишувавте ова бе????:tapp: не може да се стави бело-бело-црвено........(а не само бело-црвено)

П.С. иначе не ми текнува што формула беше за пресметување иначе на вакв задачи 4-ка добив на тест ама сега ништо не ми текнува

ФлоуБТ

Потпис: Clever Bastard
Член од
17 февруари 2008
Мислења
1.582
Поени од реакции
66
Имав во некоја книга формула, само сега ме мрзи да барам. Барај формула на Гугл за комбинации без повторување, и имаш решение :smir:

C

cige

Гостин
не трескајте глупости за нешто што не се разбирате

ова се решава со равенка
лани учевме за ова по математика изборна
ја побарав тетратката од лани ама не можам да ја најдам
инаку се израдував декаќе ти помогнам

Член од
2 октомври 2009
Мислења
1
Поени од реакции
0
○●○●○●○●○ _ _ _ _ (ostanuvaat 3 beli i 1 crveno )
●○●○●○●○ _ _ _ _ _ (ostanuvaat 4 beli i 1 crveno)
se rasporeduva samo crvenoto topce na praznite mesta
kombinacii od klasa 1 od 4 elementi + kombinacii od klasa 1 od 5 elementi
C(1,4)+C(1,5)=4!/(3!*1!)+5!/(4!*1!)=4+5=9

Kajgana Shop

На врв Bottom