vo 1996 god vo bugarija bese nekoja golema kriza inflacija itn itn ....jas so eden vojnicki drugar odime malku na provod vo sofija nekolku dena i toa ``na slepo`` kaj nekoj tip koj ziveese pod kirija vo naselba ljuljin mislam se vikase i koj go imase zapoznaeno od nekoe letovanje i slusnati 2-3 pati po telefon.
ne primi domakinski so toa so imase duri i na spalna ne stavi da spieme, golema siromastija bese se gledase ali coekot od se srce sve sto imase ni ponudi. nie se pogrizivme da nabavime zajre za edna ubava sedenka i pijanka, na taa pijanka dojde sestra na zenata negova studentka po istorija..kaj dojde kaj se zapusti, doduse licna bugarka ama ostra be na jazikot opo po po.....i taka dodeka ne bevme podnapijani so od kultura so od uctivost premolcuvavm e i nie i studentkata..lele mori majko ko pocnavme posle toa...te egzarhii, te vostanija, te samoil , te pismo, te ilinden, te aleksandrov se eba zabavata..aj malku domakinkata ne opomena i se pribravme. drugarov moj svirese na gitara i ja opna makedonsko devojce...pejam jas, studentkava uste posilno vika demek ako viknam posilno pesnava e demek moja ))))..ja zaredivme do utrina so pesni koj poveke ke vikne n a makedoska pesna. i sabaljinata mi vika studetkava ti bi bil prekrasen bugarin koga ke se osoznaes......ajjj jas si vikam nek si ebe majka be cel zivot ziveam ko makedonec, od dedo so pamtam se za toa mi e zborveno..i sega ovaja od 5 sati poznanstvo mi vika ne sum bil osoznaen......e toa e navreda demek glupav si ne se znaes...jas i vikam nejze de fati me, sobodno gibni me pocustvuvaj..za da imas fizicki dokaz deka sum makedonec. da bevme nasamo so znaes mozebe ke me gibnese vaka pijani sekoj si ostanavme na svoeto