Роднини во Бугарија!

• Креатор на темата Креатор на темата Mac.Koren
  • Време на започнување Време на започнување
Си помислил ли дека со некој од овдешниве Бугари на форумов можно е да си во крвна врска,а ти го навредуваш на најнизок можен начин?

Во право си за ова, јас гарантирам дека повеќето Бугари на овој форум се со македонско потекло и затоа се толку огорчени од нас, а и ние од нив.

Ние со Бугарите и во овие мрачни времиња имаме добри односи на релација човек-човек.
Реално,досега Бугарин ми нема згрешено(иако понекогаш ме откачуваат,како и секој еден Македонец,на тема историја и што викаш-разликата во доктрините)

Смешно ми е кога им викаме татари,а од кај да знаеш брате-можеби го нарекуваш татар некој твој братучед,кој ни го знаеш,ни го познаваш.

Си помислил ли дека со некој од овдешниве Бугари на форумов можно е да си во крвна врска,а ти го навредуваш на најнизок можен начин?

Лесно се навредува нешто што не се познава. Живеевме во изолација пола век со практично затворена граница така да ова се само последици на тој период.

Луѓето имаат едно воспитување и треба време тоа да се прилагоди на новонастанатата политичка реалност.

За 20 години ќе се смееме на овие работи.

Пс, Него на еден друг пост не ми одговори за разликите во менталитетот, тоа ептен ме заинтерерсира па ако можеш пиши :wink:.

Во право си за ова, јас гарантирам дека повеќето Бугари на овој форум се со македонско потекло и затоа се толку огорчени од нас, а и ние од нив.

Точно е тоа само што 90% од новите генерации тоа не го знаат.

Лесно се навредува нешто што не се познава. Живеевме во изолација пола век со практично затворена граница така да ова се само последици на тој период.

Луѓето имаат едно воспитување и треба време тоа да се прилагоди на новонастанатата политичка реалност.

Пс, Него на еден друг пост не ми одговори за разликите во менталитетот, тоа ептен ме заинтерерсира па ако можеш пиши :wink:.

Да се надеваме дека си во право, но на мене ми се чини дека работите се влошуваат последните неколку години.

Извини,сигурно сум го промашил постот,па затоа не сум ти одговорил.

Иначе,ќе можеш ли да потенцираш за какви разлики правиш муабет?
Не се сеќавам другар,не со еден сум влегол во конфликти на форумов,па на многумина заборавам да им одговорам.
Обично пишувам на брза рака,немам многу време за форум.:smir:

Да се надеваме дека си во право, но на мене ми се чини дека работите се влошуваат последните неколку години.

Тоа е се последица на нестабилноста на државата последниве две децении. Оној момент кога државата се стабилизира (ако се стабилизира) ќе се стабилизираат и односите со сите соседи (лоши или добри) а посебно со Бугарија. Затоа и велам 20 години се потребни да дојдат нови генерации кои претежно ќе ги интересира бизнис и соработка и тие сакале или нејќеле ќе мора да се прилагодат на новите текови.

Пак ќе повторам лесно се мрази она кое не се познава и за кое знаеме само преку јавните (не)медиуми.

Извини,сигурно сум го промашил постот,па затоа не сум ти одговорил.

Знам дека не си видел ама затоа да те потсетам :smir:. Штом го најдам ќе ти пуштам ПП. Може многу интересна тема за муабет да биде.

Во право си. Сите проблеми идват от непознаването. Ние сме два народа, истовремено многу близки и многу далечни. Колку бугари могат да кажат името, барем на един модерен македонски писател, колку са гледали барем един македонски филм?
Па кажете и вие, сте гледали бугарски филм, читали сте книга от бугарски автор (различни от Божо, Каракачанов и компани)? Мислам 99% ке отговорат не.

Се додека бугарите ке вадат заклjчок за сите македонци от писаниците на лjуге како Латас, а македонците ке мислат, оти стовот на Каракачанов е ставот на обичниа бугарин, ке сме така - близки и истовремено далечни.

јас немам роднини во бугарија...
ама на една другарка моја баба и.. таа е од децата бегалци...
И ми има раскажувано... кога бегале биле 3 браќа и 2 сестри и по пат нашле 2 бебиња крај пат остаени и ги зеле и нив и се збратимиле... сега само оваа бабата е во Македонија, еден од браќата заминал америка некаде и не го имаат видено уште од тогаш... а пак останатите се сите во Софија и ден денес одржуваат контакти...
внуците и внуките на браќата и сестрите на бабава идат во македонија скоро еднаш годишно...
за жал никој од браќата и сестирите нити од внуците не се чуствуваат македонци...
уствари се чуствуваат ама кога ќе му праеш за тоа муабет викаат "Ние сме с'што.."
и му викам како сшто.. уствари не прават разлика меѓу македонци и бугари...

на што е резултат е големо и комплексно прашање....

дали на општеството во кое израснале ? на букварите и слично ?
дали можеби биле бугари уште во егејскиот дел ? - за ова ја прашав бабата во македонија и избегнува или можеби не знае да одговори вика "Ние рисјани сме"...

Сепак можно е и едното и другото, знаеме како изгледа бугарско образование ( од букварот де) и секој од вас ако растел таму ќе се чуствувал бугарин, ама исто така останува и отворена можноста да биле бугари уште во егејска македонија поради можноста да потекнуваат од пограничните предели на границата бугарија/грција.. а во секој погранични предели на секој две држави има малцинства и од едната и од другата..

Како што ми кажуваат, и моите роднини во Бугарија се сметаат за Бугари. Но, разликата е дека никој не им забранува да се чувствуваат така. Кога ќе се запознаам јас со нив (се надевам наскоро) нема да им попувам дека се Македонци и дека им го испрале мозокот.

Кога ќе сфатат Бугарите дека токму попувањето е тоа што не иритира, тогаш ќе имаме напредок.

Во право си. Сите проблеми идват от непознаването. Ние сме два народа, истовремено многу близки и многу далечни. Колку бугари могат да кажат името, барем на един модерен македонски писател, колку са гледали барем един македонски филм?
Па кажете и вие, сте гледали бугарски филм, читали сте книга от бугарски автор (различни от Божо, Каракачанов и компани)? Мислам 99% ке отговорат не.

Се додека бугарите ке вадат заклjчок за сите македонци от писаниците на лjуге како Латас, а македонците ке мислат, оти стовот на Каракачанов е ставот на обичниа бугарин, ке сме така - близки и истовремено далечни.

Имав еден другар кој често повторуваше: „Незнаењето е смрт„. Не буквално но е смрт за душата и напредокот затоа што те држи во стагнација и те наведува на погрешни заклучоци и соодветно на тоа и погрешни дејствија.

Културната и било која размена помеѓу двете земји е скоро никаква така да и не е за изненадување што повеќето сеуште размислуваат како за време на информбирото.

Прашањето е на кого му одговора таква ситуација?

јас немам роднини во бугарија...
ама на една другарка моја баба и.. таа е од децата бегалци...
И ми има раскажувано... кога бегале биле 3 браќа и 2 сестри и по пат нашле 2 бебиња крај пат остаени и ги зеле и нив и се збратимиле... сега само оваа бабата е во Македонија, еден од браќата заминал америка некаде и не го имаат видено уште од тогаш... а пак останатите се сите во Софија и ден денес одржуваат контакти...
внуците и внуките на браќата и сестрите на бабава идат во македонија скоро еднаш годишно...
за жал никој од браќата и сестирите нити од внуците не се чуствуваат македонци...
уствари се чуствуваат ама кога ќе му праеш за тоа муабет викаат "Ние сме с'што.."
и му викам како сшто.. уствари не прават разлика меѓу македонци и бугари...

на што е резултат е големо и комплексно прашање....

дали на општеството во кое израснале ? на букварите и слично ?
дали можеби биле бугари уште во егејскиот дел ? - за ова ја прашав бабата во македонија и избегнува или можеби не знае да одговори вика "Ние рисјани сме"...

Сепак можно е и едното и другото, знаеме како изгледа бугарско образование ( од букварот де) и секој од вас ако растел таму ќе се чуствувал бугарин, ама исто така останува и отворена можноста да биле бугари уште во егејска македонија поради можноста да потекнуваат од пограничните предели на границата бугарија/грција.. а во секој погранични предели на секој две држави има малцинства и од едната и од другата..

Томсасо, ти начна дел од вистината во твоите размислувања и можните причини за несогласувањата денес.

Најголемата грешка која повеќето ја прават (од двете страни на границата) е што вадат денешни заклучоци врз база на состојба која била пред 100 години.

Вистината е дека кај мнозинството Македонци во почетокот на минатиот век разликата помеѓу Македонец и Бугарин била или непостоечка или многу мала што денес секако не е веќе случај.

Во Бугарија ги потенцираат сличностите а во Македонија ги потенцираат разликите, секој од свој аспект.

А всушност треба да се оди кон иднината :wink:.

Таа иднина ќе биде добра само ако биде без луѓе како Латас, Каракачанов, Божо Димитров, Александар Донски и останатите квази-новинари и квази-историчари, и тоа не само поради односите помеѓу Македонија и Бугарија, туку општото ментално здравје на народот.

Прашање е, како може да се отстранат овие штетни влијанија? Се додека вестите на Латас се најгледани и се додека луѓето купуваат „историски“ книги во кои историјата е превртена наопаку, овие влијанија ќе растат и јазот ќе се продлабочува.

Извинете ако звучам песимистички, но глетката на два народи кои зборуваат сличен јазик, имаат слични традиции и дури огромен број на семејни врски, а никаква економска и културна соработка ме прави таков. Факт е дека и двата народа дозволија радикалните струи да го преземат „дијалогот“, а останатите молчат.

Точно е тоа дека имаат многу Македонци роднини во Бугарија па дури и јас знам од кажување на баба ми дека во Софија живеат мои роднини иако ништо друго незнам за нив освен дека се чувствуваат Бугари. Е сега проблемот е што ние никогаш нема да прифатиме за нас име на некое турко монголско племе и се срамиме и најголемо понижување за нас е да се нарекуваме со такво име. Овие наши брадучеди па одбираат такво срамно име и покрај многуте докази дека тоа е навредливо име за нашиот народ наметнато од кој друг ако не атинците, така да може и да сме еден народ ама според мене тој народ е македонски. Доказ за тоа е што во Македонија никој не пее бугарски песни и не чита бугарски писатели додека во Бугарија сите слушаат Македонски песни читаат македонски писатели и со еден збор скоро цела култура им потекнува од Мк и се опседнати со името Македонија.

Вистината е дека кај мнозинството Македонци во почетокот на минатиот век разликата помеѓу Македонец и Бугарин била или непостоечка или многу мала што денес секако не е веќе случај.
Тоа е најмногу поради тоа што биле под иста црква. Црквата во тоа време имала најголемо влијание.

Тоа е најмногу поради тоа што биле под иста црква. Црквата во тоа време имала најголемо влијание.

Јас не навлегувам во причините тука само укажав на некои состојби пред 100 години но не верувам дека црквата била единствената причина.

Кај нас националната свест се смета за нешто непроменливо а се заборава дека многу народи неколкупати ја промениле.

Самите Грци до пред 500 години беа Римјани (Ромеи) и тоа било нивно национално име а денес се Хелени иако Хелен во Византија означувало паган. Самите Понтијци (Христијаните кои Грција ги насели во егејскиот дел) во народните песни пеат за Романија а не за Елада како нивна татковина.

Но бидејќи Грците имаат добар имиџ и разработена пропаганда никој не им труби дека се Романци а не Грци.

Да имаше Бугарија имиџ на моќна и силна држава денес и во Македонија ќе се потенцираа сличностите наместо разликите ама испаднало реалноста да е поинаква.

Треба трезвено да се согледа минатото и без комплекси да се оди напред.

Не било само до црквата... туку и влијанието кое татарите го имале тука, баба ми која за несреќа се школувала во времето на татарската окупација до скоро мислеше дека Крал Марко и Самоил се татари... онака случајно низ муабет спомна како ги терале да рецитираат песни за нив и нивните подвизи, исто така и тоа дека Охрид бил престолнина на татарите... тотално им го переле мозокот.

Таа иднина ќе биде добра само ако биде без луѓе како Латас, Каракачанов, Божо Димитров, Александар Донски и останатите квази-новинари и квази-историчари, и тоа не само поради односите помеѓу Македонија и Бугарија, туку општото ментално здравје на народот.

Прашање е, како може да се отстранат овие штетни влијанија? Се додека вестите на Латас се најгледани и се додека луѓето купуваат „историски“ книги во кои историјата е превртена наопаку, овие влијанија ќе растат и јазот ќе се продлабочува.

Извинете ако звучам песимистички, но глетката на два народи кои зборуваат сличен јазик, имаат слични традиции и дури огромен број на семејни врски, а никаква економска и културна соработка ме прави таков. Факт е дека и двата народа дозволија радикалните струи да го преземат „дијалогот“, а останатите молчат.

Абсолјутно си прав. Само сакам да додам, дека луге като Латас и слични оште много зло ке направат. За жал си мислим дека тоа е реалноста. Исто така тај патриотизам кој се помпа кај вас не ке доведе до ништо добро. След некое време овој балон ке се пукне, но ке се изгуби време. Инако иднината е јасна. Два много близки народи ке живејат без граница во ЕУ со много добра соработка и както пред 100 години не е имало разлика мегу бугарин и македонец така нема да има и во б'дештето. Прашаньето е как вашата политичка елита ке се адаптира кон новите времиньа, пошто те никогаш нема да сакат да ја изгубат власта. Во тоа немам на мисла ВМРО или Бранко али целата каста на политичари бивши УДБА-ши, квазистричнјаци и т.д. Тоа е една елита која е навикнала да цица много от државните пари.
Со здраве!:smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom