Македонија покрена тужба пред Меѓународниот суд на правдата во Хаг против Грција

• Креатор на темата Креатор на темата Dr_ViRuS
  • Време на започнување Време на започнување
За да се повикаш на меѓународно право истото треба да го почитуваш. РМ тоа не го стори кога беше во прашање независноста на Косово, тогаш играше на картата полтронство кон САД и остали сателити.

Кој рекол дека мора?

Си правиме како што ни одговара, неможе во исто време на сите да им удоволиме, на САД, Србија, Косово, Грција, исто како и останатиот дел од светот, секој за себе си гледа.

vo slucajot so kosovo bevme pod neviden pritisok da se priznae.moze za priznavanjeto ke dobieme pomos vo ovoj problem.

да ми го онакваш најискрено, си го разбирал ти арнаутинот. Копук еден малоумен. Абе, просјак еден невоспитан...јас сум тој кој ти вика ПРЕКИНИ СО ПРЕГОВОРИ!!!

Зашто преговараш за нешто што е твое??? Да ти дојдам јас дома да ти кажам дај ми ја куќата моја е...ќе преговараш??

Си разбирал ти жими џими. Пополистичка продадена душа паѓаш на евтини приказни и неиздржани судски спорови, па ќе ми зборуваш тука за напад у одбрана и како се водело битка.

Та преку таквото што мајка се замарам јас да ви објаснам дека наместо да трошиме време ресурси и нерви за развој на самите себе, ние трошиме време и пари да грците ги правиме посреќни.
После арнаутинот си го разбирал, ма гони ми се, у право е Халили кога вакви како тебе ќе ми се качат на ку*ац и ми изиграваат паметњакович.

Тоа е Зборот....кажано концизно, со народен речник, многу реално!

Кој рекол дека мора?

Си правиме како што ни одговара, неможе во исто време на сите да им удоволиме, на САД, Србија, Косово, Грција, исто како и останатиот дел од светот, секој за себе си гледа.

Да може и така да се гледа на работите, но сепак треба да се почитува мислењето на мнозинството граѓани на РМ.

mnozinstvoto za zal se prasuva samo za izbori sekade na balkanot.zar milosevic go prasuvase mnozinstvoto na vremeto.site politicari na balkanot go prasuvaat narodoto na izbori.

vo slucajot so kosovo bevme pod neviden pritisok da se priznae.moze za priznavanjeto ke dobieme pomos vo ovoj problem.

Притисок од кого ?

Буш ?

Албанците ?

Буш го нема, а утре прва “држава“ која ќе го подржи и признае одцепувањето на западниот дел ќе биде токму Косово.

За застапник на Република Македонија пред меѓународниот суд на правдата е застамник министерот Антонио Милошоски, а како ад-хок судија во овој случај пред Судот е назначен хрватскиот професор по меѓународно право, д-р Будислав Вукас, ианку професот на Правниот факултет на Загрепскиот универзитет.

Истата таа Америка ја доведе РМ до федерализација.

Да може и така да се гледа на работите, но сепак треба да се почитува мислењето на мнозинството граѓани на РМ.

Да не одиме офтопик на сосема друга тема. Доколку се почитуваше мислењето на граѓаните, тогаш ниту една земја ниту ќе го признаеше Косово ниту ќе пратеше своја војска во Ирак или Авганистан.

Но се работи за некои испреплетени интереси и зависности, жално е да се признае но тоа е реалноста.

види, неофицијалната верзија сите веќе ја знаеме...
Официјалната верзија е дека не сакале да се караме со грците, мора прво со нив да се смириме, дека официјално и поканата е отворена. Така да...само треба да се смириме со грците, затоа викам дека не е издржливо на суд, дека немаме никакви докази дека баш грчка ни попречила во интеграциите, кога имаме отворена покана :) наше е да се смириме и да ја прифатиме, работа која што не ни иде во прилог.

Е сега,чекај малку....викаш,тие не поканиле,така,арно ама оти со Грција скарани сме,да не се лутела таја,зато не влегуваме......
Еми чим е таква работава,ко ке дојди времето за на суд,Грција за уши..Чекај бе пиле скарани сме со вас?!?!?!Можи да влезиме во НАТО?!?!?!
Ако речи скарани сме,значи добиваме....така?(во однос на спорот)
Ако речи не сме скарани,тогаш,ете кажа пред суд Грција,дека не сме скарани,значи влегуваме во нато....
Можи да влезиме во нато??? - Можи. Ок фала пријатно
- Не можи. (ете пак тие се кабаетлии,договоро го прекршува)
И сега што те буни тебе батка???

За да се повикаш на меѓународно право истото треба да го почитуваш. РМ тоа не го стори кога беше во прашање независноста на Косово, тогаш играше на картата полтронство кон САД и остали сателити.

За разлика од другите земји за Македонија важат двојни стандарди. Па така ова нема да е проблем.

А тоа што до сега не се јавија... па многу едноставно. Едно треба консултации со луѓе што го познаваат спорот, па со луѓе што имаат разбирање за ситуацијата и правници еден куп. Друго нешто што мораше да се чека е тоа да НАТО неколку пати повтори дека Македонија не е во НАТО, само поради тоа што Гејлада има проблем со Македонското име. Штом тие многу пати не тешеа дека сме зрели за НАТО но дека гејлада не дава, Македонските политичари веќе имаа доволно докази и имаа соодветни услови за покренување на тужбата. И јас се нервирав зошто никој не превзема ништо, но сега ми е јасно зошто се почека.

Но проблем е тоа што за влез во НАТО треба концензус. Е сега име или не ако Гејлада не сака да не прими, нема да сме во НАТО. И да одиме по овој процес, нема да се гарантира концензус во НАТО, а со тоа Македонија нема да биде вклучена. Незнам дали ова е можно (правник може да каже), ама ако не сака Гејлада, Македонија неможе да биде примена.

Ако пак Гејлада го нема ратификувано договорот. Тогаш назад име и назад знаме во ОН.

Па што трубиме јас и Силен цело време?? Грчка не прекрши ништо. Алијансата како алијанса не донесе концензус за наш прием. Грчка фино лепо може да изиграва глупава држава.

Жими мајка не бев ја, ја само сакав со мојот мил сосед да решиме еден спор, а пријателите мои рекоа епа чим така, дур не решат македончишчана спор, нема да ги примиме. Не се секирајте грчишта, со вас сме.

И Грците хепи нормално, ние тужни и маваме груда као демек ние така силно и гордо ќе продолжиме да преговараме за тоа како уствари се викаме..

Колку убаво нели?? Епа...вистина е.

Ни најмалце нема љутиш бе Силен, само едно е да дадеш аргументи а друго е дали ќе држат.

Ако и после 2, 3 пати дадено објаснување продолжуваш да се натегаш веќе наликува на инаетливост.

Реков дека механизам како механизам ВЕТО не постои во НАТО, во однос на гласањето, туку на постигнување целосен консензус.
Ако го провериш лексиконот и зборот вето- значи приговор, забрана; право на поединец (или на држава) да може само со својот глас да го оневозможи донесувањето на некој закон или на некоја одлука.

Затоа никогаш нема да стои во ниту една одлука на НАТО, дека е ставено вето, туку секогаш дека ALLIES AGREED да се прифати или одбие.

Причината е многу јасно наведена, спорот со името, со Грција.

Јасно е потенцирано од највисоките луѓе во НАТО и многу претставници на други земји дека сме ги исполниле сите критериуми.

Изјавата на Караманлис дека доколку не постигнеме заемно прифатливо решение пред Букурешт ќе не блокира во НАТО, говори самото по себе и ја прекршува спогодбата која Грција ја потпиша, дека нема да го попречува влезот на Македонија во ниедна институција под привремената референца.

C. INTERNATIONAL, MULTILATERAL AND REGIONAL INSTITUTIONS

Article 11

1. Upon entry into force of this Interim Accord, The Party of the First Part ( ГРЦИЈА )agrees not to object to the application by or the membership of the Party of the Second Part in international, multilateral and regional organizations and institutions of which the Party of the First Part is a member; however, the Party of the First Part reserves the right to object to any membership referred to above if and to the extent of the Party of the Second Part is to be referred to in such organization or institution differently than in paragraph 2 of the United Nations Security Council resolution 817 (1993).

Security Council resolution 817 (1993). Henceforth the former Yugoslav Republic of Macedonia has formally accepted that the name of its State is an issue for negotiation as provided for in UN Security Council Resolution 817 (1993).

Момци!!!!!.....Момци со ѕвонци.......
Математиката е едноставна, во договорот се вели дека гр не треба ни директно ниту индиректно да го попречи интегрирањето. гр индиректно го попречи интегрирањето, бидејќи индиректно го наметна како услов решението за името. Тоа што во НАТО се донесува одлука со консенсуз не го менува фактот дека грција е таа која фалела за консесуз.
АМА ова е политика и право, а тоа занчи дека 2+2 не се 4 туку како ќе ќе се договори некој или како ќе сака некој. Да беше така едноставно во политиката и правото како во математиката досадно ќе беше.
Како и да е важи едно правило во животот кое вели ако не пробаш нешто нема да знаеш дали ќе успее или не, а никој не е способен да каже однпред дали нешто ќе успее или не. Тоа не е можно 100% во природните науки, па не во другите сфери во животот.
Така да ај ќе ве молам не го ЦЕВЧЕТЕ до толку, и онака вас нема никој вам да ве праша на тој суд да сведочите односно да си го дадете важето објаснување.
Тужбата е пратена, сега останувада се обидеме добро да ја изиграме, па ќе го видиме резултатот. Во меѓувреме дај да стегнеме малку газовите и да си ја направиме државава да ни функционира како што треба, независно од корумпираните и тупи политичари полни само со лични интереси да се на власт и да земаат пари, кои очигледно нема друго решение освен или да ги протеруваме од држава или да ги гласаме на избори.

Значи да сублимираме:

Македонската влада денес се одлучи на долгоочекуваниот потег,да се жали на меѓународен суд затоа што една соседна земја ја попречува Македонија во остварување на основните човекови права,користење на сопствено име и партиципирање во меѓународни организации,сојузи и форми,како право на секоја рамноправна членка во ОН.Македонската влада тоа го направи избрзано,без посебна консултација со луѓе кој навистина знаат како,каде и кога може една држава да биде сериозно обвинета,судена и осудена да постапи според одлуката на некој суд чии одлуки се обврзувачки,истовремено продавајќи му бубрези за мадиња на сопствениот народ дека така констатирале “експертите“ од кој како и секогаш во последниве две години нема ни трага ни глас,се разбира доколку за “експерти“ не се рачунаат чичковци,стрини,вујни,братучеди,тетки и по некое “другарче“ на премиерот,кое саму му врзува “машни“ дека му е вистинско другарче,а од друга страна му го турка “сандакот“.:tapp:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom