Македонија покрена тужба пред Меѓународниот суд на правдата во Хаг против Грција

• Креатор на темата Креатор на темата Dr_ViRuS
  • Време на започнување Време на започнување
Со ова дефинитивно Македонија се обидува да ги одложи преговорите и да не оддалечи уште повеќе од нато и еу. Жал ми е ама тоа е вистината!

Да да можеби тоа е вистината али се надевам дека стручњаците прво пред да се донесе одлуката за да се тужи хелас проучиле како би можело да се одива судењето и кои би биле последиците од тоа. Ако мене ме прашувавте околу спорто со името требаше порано пред повеќе години да се размисли и предвиди иднината и потезите кои хелас би ги направил. затоа и секогаш велев дека добар политичар е оној кој има визија.

Со ова дефинитивно Македонија се обидува да ги одложи преговорите и да не оддалечи уште повеќе од нато и еу. Жал ми е ама тоа е вистината!

И што, сакаш да бидеш безимен, непостоечки? :kesa:

Pa sea sto da vi kazam ,zeznata rabotava , epten zeznata ,ostanuva izborot da si umrete ko makedonci u toa getoto, bidejki sepak veruvam deka ne ste besmrtni ili nekoe care da barate......duri i srpski pasos stanuva alternativa, tie se sigurno vo evropa na pocetokot na vecnosta....makedoncite garantirano..potvrdeno na krajot...,

.............................a bugarive se be mazohisti, pa bugraski pasos makedonci potesko dobivaat od canadski, jebote Bog kako se izvrtea rabotive..........., a hrvative po posta im prakaat na svoite pokana so datum da dojdat da si gi zemat u toa poslanstvoto... :) i duri i pijacka davaat....
pederaana bugarska , a vamu s'stiot narod demek..., mrsnici be...

Pa sea sto da vi kazam ,zeznata rabotava , epten zeznata ,ostanuva izborot da si umrete ko makedonci u toa getoto, bidejki sepak veruvam deka ne ste besmrtni ili nekoe care da barate......duri i srpski pasos stanuva alternativa, tie se sigurno vo evropa na pocetokot na vecnosta....makedoncite garantirano..potvrdeno na krajot...,

.............................a bugarive se be mazohisti, pa bugraski pasos makedonci potesko dobivaat od canadski, jebote Bog kako se izvrtea rabotive..........., a hrvative po posta im prakaat na svoite pokana so datum da dojdat da si gi zemat u toa poslanstvoto... :) i duri i pijacka davaat....
pederaana bugarska , a vamu s'stiot narod demek..., mrsnici be...

:pos2::pos2::pos2: - добар си во вториот дел од постот, за првиот :kesa:

И што, сакаш да бидеш безимен, непостоечки? :kesa:

Не сакам, ама со ваквата политика по се изгледа ќе бидам и непостоечки , ќе бидам бугар и нема да имам никакви права да си го искажам идентитетот и згора на се надвор од еу и нато!

Е конечно,само не знам кој ќе биде исходот :toe:
Можно решение најдобро за нас, за максимум 4 години да ја решат тужбата во наша полза, со добро лоби на Америка и членки во нато по автоматизам не примат во нато, Атињаните се нервираат и им паѓаат владите како скапани круши.
Сепак останува референцата ФИРОМ но сосема доволно држави не признаа под уставното име МАКЕДОНИЈА, фиром ќе се користи само за да се задоволи размазените Атињани.
Сума сумарум, све зависи како ќе се изигра, преговорите треба да продолжат ама на начин шалабајзерски, нати ми го дајми го, ова ми се свиѓа она не ми се свиѓа ( ке отидат некоја пара од буџет за ветер и магла, ама и тоа е дел од играта )
Како ли да е ова е најдобриот потег после 95 години Букурешт.

Грците изјавиле дека ќе поднесат докази дека Македонија е таа што ја има прекршено Времената спогодба, а Грција никогаш не ја прекршила!? :uvo:

Грците изјавиле дека ќе поднесат докази дека Македонија е таа што ја има прекршено Времената спогодба, а Грција никогаш не ја прекршила!? :uvo:

Па што трубиме јас и Силен цело време?? Грчка не прекрши ништо. Алијансата како алијанса не донесе концензус за наш прием. Грчка фино лепо може да изиграва глупава држава.

Жими мајка не бев ја, ја само сакав со мојот мил сосед да решиме еден спор, а пријателите мои рекоа епа чим така, дур не решат македончишчана спор, нема да ги примиме. Не се секирајте грчишта, со вас сме.

И Грците хепи нормално, ние тужни и маваме груда као демек ние така силно и гордо ќе продолжиме да преговараме за тоа како уствари се викаме..

Колку убаво нели?? Епа...вистина е.

Brat, ne e poentata nekoj da se luti i da bide navreden, neli?

Ti dade argumenti no i Rimz dade argumenti, zatoa i diskutirame po niv. Nema lutis.

Prasanjeto e dali Makedonija kako tuzitel moze da dokaze nesto ako nema oficijalen NATO dokument kade Grcija se potencira kako problem za nepokanata?

Vo NATO izjavata pisuva ALLIES AGREED, sto znaci so konsenzus od site.

Vprocem da bese se kristalno jasno vo pravoto nemase da ima sudski sporovi i advokati na dvete strani.

Obrakanjeto na Kostas Karamanlis pred grckoto sobranie na pocetokot na 2008 koga jasno i glasno kaza:
-Bez resenie za imeto-oxi NATO.
Izjavata na Nikola Sarkozi na samitot vo Bukurest:
-Koga ke se resi sporot so imeto,FYR Macedonia ke bide del od NATO.
..potoa sledese izjava na Angela Merkel koja lucidno i mnogu inteligentno posochi:
-Koga ke se resi sporot pomegu Greece i Macedonia,RM ke moze da bide del od NATO.Pokanata e otvorena.Inaku kominiketo na NATO veli deka NATO clenki nemozat da bidat so nereseni prasanja.

Jasno kako den.Plus imame i Hrvat za sudija taka da,najverojatno ke go dobieme sporot.Problemot e kolku ova ke se odolgovleci.Obicno Haag znae i po 10 godini da tera slucai.

Olesnitelna okolnost na seto ova e,sto pred izvesno vreme go uapsija Karadzic,pa sega taa gjuvendijata Del Ponte nema potreba da se grizi dali ke se zatvori sudot do 2010 ili nema.Slucajot Karadzic garant ke potrae edno 10 godini,pa nema potreba da se vlecat so nas.

zashto pece_mkd gi citirash grcite.. ova se tochno zborovi na grchkite vlasti koi shto mozhe da se prochitaat na a1.com.mk.. ova e voobichaen odgovor od grcte so cel da se oddalechi i da se pomati vistinata od javnosta.. takozvano pernje mozok ne samo na grcite tuku i na narodot od eu

НИКОЛА СМЕНИ ЈА “ФАБРИКАТА“ БЕ,ТРЕБА ЛИ ДА ТИ НАЦРТАМ,ПОГРЕШНА ПРЕДСТАВКА А НЕ ТУЖБА,НА ПОГРЕШНА АДРЕСА,ВО ПОГРЕШНО ВРЕМЕ,СО ПОГРЕШНИ АРГУМЕНТИ,ТИ НАМЕСТИЈА ЕБАГО.:toe:

zashto pece_mkd gi citirash grcite.. ova se tochno zborovi na grchkite vlasti koi shto mozhe da se prochitaat na a1.com.mk.. ova e voobichaen odgovor od grcte so cel da se oddalechi i da se pomati vistinata od javnosta.. takozvano pernje mozok ne samo na grcite tuku i na narodot od eu

Кој ги цитира хелласите? Јас само посочувам на вистинсите гледишта на проблемов, Македонија ќе има сериозни проблеми доколку тужбата не биде прифатена во што и не се сомневам дека ќе се случи со оглед на тоа што грција е полноправна членка на ЕУ и НАТО и има 300 привилегии во Европа и Америка повеќе од нас. Зашто никој не го согледува фактот „шо ќе биде ако не е прифатена тужбата?“ Ако не ви текнува одговорот ќе ве потсетам, ќе изгубиме и име, и статус на кандидат, а на крајот на краиштата како сме тргнале со ваквата политика на подолгорочно би можело и недај боже..државичката наша да си ја изгубиме. Каква ли политика е тоа? Продлабочете малку во мислите.......не само површински....БРАВО БРАВО...да аплаудираме на се шо ќе напраи оваа популистичка влада! Тоа се е убаво ама ако сме биле на исто рамниште со Хелласс, ама штом не сме треба да си ја свиткаме опашката зашо може некој да ни ја прегази и после да не боли!

Obrakanjeto na Kostas Karamanlis pred grckoto sobranie na pocetokot na 2008 koga jasno i glasno kaza:
-Bez resenie za imeto-oxi NATO.
Izjavata na Nikola Sarkozi na samitot vo Bukurest:
-Koga ke se resi sporot so imeto,FYR Macedonia ke bide del od NATO.
..potoa sledese izjava na Angela Merkel koja lucidno i mnogu inteligentno posochi:
-Koga ke se resi sporot pomegu Greece i Macedonia,RM ke moze da bide del od NATO.Pokanata e otvorena.Inaku kominiketo na NATO veli deka NATO clenki nemozat da bidat so nereseni prasanja.

Се тоа убаво..ама официјалната причина од НАТО алијансата не беше ниту исказ пред грчкото собрание..ниту Никола Саркози кој инаку не е грк да не се збуниш, ниту Ангела Меркел е гркиња.
Многу убаво си посочи, поканата сеуште е отворена бе, никој ништо не попречил. Коминике си постои, со нерешени прашања, нема прием. Јебига, ние имавме нерешено прашање кое сами си го наметнавме.

Brat, ne e poentata nekoj da se luti i da bide navreden, neli?

Ti dade argumenti no i Rimz dade argumenti, zatoa i diskutirame po niv. Nema lutis.

Prasanjeto e dali Makedonija kako tuzitel moze da dokaze nesto ako nema oficijalen NATO dokument kade Grcija se potencira kako problem za nepokanata?

Vo NATO izjavata pisuva ALLIES AGREED, sto znaci so konsenzus od site.

Vprocem da bese se kristalno jasno vo pravoto nemase da ima sudski sporovi i advokati na dvete strani.

Ни најмалце нема љутиш бе Силен, само едно е да дадеш аргументи а друго е дали ќе држат.

Ако и после 2, 3 пати дадено објаснување продолжуваш да се натегаш веќе наликува на инаетливост.

Реков дека механизам како механизам ВЕТО не постои во НАТО, во однос на гласањето, туку на постигнување целосен консензус.
Ако го провериш лексиконот и зборот вето- значи приговор, забрана; право на поединец (или на држава) да може само со својот глас да го оневозможи донесувањето на некој закон или на некоја одлука.

Затоа никогаш нема да стои во ниту една одлука на НАТО, дека е ставено вето, туку секогаш дека ALLIES AGREED да се прифати или одбие.

Причината е многу јасно наведена, спорот со името, со Грција.

Јасно е потенцирано од највисоките луѓе во НАТО и многу претставници на други земји дека сме ги исполниле сите критериуми.

Изјавата на Караманлис дека доколку не постигнеме заемно прифатливо решение пред Букурешт ќе не блокира во НАТО, говори самото по себе и ја прекршува спогодбата која Грција ја потпиша, дека нема да го попречува влезот на Македонија во ниедна институција под привремената референца.

C. INTERNATIONAL, MULTILATERAL AND REGIONAL INSTITUTIONS

Article 11

1. Upon entry into force of this Interim Accord, The Party of the First Part ( ГРЦИЈА )agrees not to object to the application by or the membership of the Party of the Second Part in international, multilateral and regional organizations and institutions of which the Party of the First Part is a member; however, the Party of the First Part reserves the right to object to any membership referred to above if and to the extent of the Party of the Second Part is to be referred to in such organization or institution differently than in paragraph 2 of the United Nations Security Council resolution 817 (1993).

Security Council resolution 817 (1993). Henceforth the former Yugoslav Republic of Macedonia has formally accepted that the name of its State is an issue for negotiation as provided for in UN Security Council Resolution 817 (1993).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom