Од лошите искуства најдобро се расте но за тоа не мислам дека постои возрасна граница кога тоа ќе се случи...Но да, ќе се согласам со тоа дека ако човекот доживее потешкотии во животот уште на таа мала возраст дефинитивно тоа многу ќе влијае на неговото брзо пораснување и сфаќање на животот.Таквите луѓе многу рано стануваат свесни и се носат со тежината на животот, неуживајќи доволно во своите најубави години. Мислам дека не постојат такви што никогаш не пораснуваат, само до самите нас и нашиот ум е колку време ќе ни биде потребно за тоа, но и секако самите нешта кои ни се случуваат во животот се пресудни.Да,мирното детство е добра подготовка за спремни да го дочекаме периодот на возрасните и така ќе ни биде и полесно да се соочиме со иднината!!!Дали мислите дека е ова точно? Факт е дека некои луѓе едноставно никогаш не пораснуваат, но дали тешкотиите низ детството, тинејџерството, допринесуваат или не? Дали е сосема обратно? Мирното детство да ни овозможи подлога за спознавање на светот и со тоа да влеземе лесно во светот на возрасните... М?
Зошто наеднаш на темава сите се фатија за родителите?
Како тоа да е е единствениот и најбитниот фактор за растењето на една личност, детето не се гради бре само дома.
Не мора да се фрлаш на сите, цитирај ме мене дека јас најмногу ги потенцирав родителите. Има и друга варијанта ... можеби ме персираш, а во тој случај благодарам.Не мислев во ниту еден случај да те убедувам, само, наеднаш сите почнаа да ги „обвинуваат“ родителите за она во што пораснале.:smir:
Да, детенцето кое тргнува на училиште почнува да прима и туѓи влијанија, но како што кажав, тоа веќе би требало да е оформено и да има еден темел, врз кого ќе знае што треба да изгради. Можеби и нема да знае бидејќи е премало тогаш, но нешто длабоко во себе ќе му кажува што треба да прифаќа, а што да одбива. Ќе знае што е лошо и што не треба да прави, доколку на тоа е научено од дома. А за нештата со кои прв пат ќе се соочува, ќе биде слободно да разговара со родителите повторно, и со нив заедно да продолжи да учи како да живее и да се снаоѓа.Не го негирав влијанието на родителите во ниту една прилика, но едноставно е премногу ограничено да се претпостави само дека они се најбитниот фактор или да се замине до таму и да се каже дека се единствениот.
Една личност се гради со многу сегменти во себе, детенце од прво одделение кога ќе замине на училиште почнува да прима влијанија и да се подложува себеси под истите, дали тоа ќе бидат наставнички, соученици или нови полиња на интерес, исто е, се тоа ќе ја гради личноста.Родителот може да ги постави темелите до некоја 4/5 година, но потоа кога ќе почнат да се мешаат сите останати фактори, тогаш веќе доаѓа интересниот дел полн со контрадикции.
Нормално дека тргнуваш од себе, но треба сепак уште многу работи да учиш. Со вакво размислување не си спремна за мајка.Со оваа перцепција тргам од себеси, што можеби не е правилно, но родителите се само 30% од што личноста може да биде и е, се друго е фактор сам по себе надвор од домот.
Јас не сум Дивајн, ама мерак ми е да ти одговорам, иако се надевам и Дивајн ќе го стори тоа, плус, знаеш колку многу форумот и неговите членови уживаат во нашите преписки. Да живее сеирот :smir:Еве Дивајн,како промотор и форсирач на врховноста од родителското воспитување,нека ми даде одговор на неколку прости прашања.
1. Дали човек со неприкосновената љубов која ја добил од родителите може полесно да созрее?
2. Дали секој родител знае однапред што е најдобро за своето дете?
3. Дали секој родител е вистински возрасна и зрела личност,па со тоа и компетентна да гради темел на еден млад и неразвиен карактер?
4. Дали преку лагата за постоење на Дедо Мраз и Tooth Faery децата се заштитуваат од надворешниот свет,или тие илузии кои родителите ги создаваат,по рецепт на Кока-Кола и браќата Грим,се повеќе од потребни за да се подготват младите луѓе полесно да созреат?
Првиот случај е пример за лош родител. Вториот може да е или полош или подобар. Зависи од тоа за кое дете се работи и колку е истото храбро, за од таквото нивно однесување да извлече нешто позитивно. Но тоа веќе го пишав претходно, да не се повторувам.Родителите пречесто можат да извршат контра-услуга со тоа што на детето ќе му всадат одредени (за нив) вредности и ќе му изџвакаат начин на однесување и снаоѓање во околината.Наспроти тоа,оние насилни родители кои ги млатат сопствените деца,кои не им обезбедиле никакви здрави услови за надградба и учење,следствено придонесуваат детето да се труди повеќе,да учи и да гледа што побргу да избега од своите тирани.Со една таква подлога и такво преемптивно однесување,тоа дете бргу ќе се прилагоди на надворешниот свет,бидејќи колку и да налета на лоши ситуации,веќе е навикнат на нив и како искуство ги има всадено и процесирано.
А мораме да бидеме реални и да признаеме дека светот е гладијаторски круг.
Уште еднаш "нападната" дека форсирам нешто што не е исправно, нормално ќе одговорам и се надевам ако и јас поставам прашање, овој пат од тебе барем ќе го добијам. Туку може на тоа па некој сосем трет да ми се пушти, ама во ред, се е одлично додека имаме предизвик да реплицираме на вакви прекрасни теми.:smir:Еве Дивајн,како промотор и форсирач на врховноста од родителското воспитување,нека ми даде одговор на неколку прости прашања.
Дали човек со неприкосновената љубов која ја добил од родителите може полесно да созрее?
Дали секој родител знае однапред што е најдобро за своето дете?
Дали секој родител е вистински возрасна и зрела личност,па со тоа и компетентна да гради темел на еден млад и неразвиен карактер?
Дали преку лагата за постоење на Дедо Мраз и Tooth Faery децата се заштитуваат од надворешниот свет,или тие илузии кои родителите ги создаваат,по рецепт на Кока-Кола и браќата Грим,се повеќе од потребни за да се подготват младите луѓе полесно да созреат?
Ако сакав да ти се обратам лично тебе со постот, тогаш токму тоа и ќе го направев.Напротив, ги калкулирав сите постови заедно и дојдов до заклучок дека поголемиот процент на темава отпаѓа врз „како родителите си ги воспитуваат децата“, затоа не најдов причина тебе лично на било која основа да те цитирам и да ти барам одговори.Не мора да се фрлаш на сите, цитирај ме мене дека јас најмногу ги потенцирав родителите. Има и друга варијанта ... можеби ме персираш, а во тој случај благодарам.
Е сега да ти дообјаснам како што е ред, за да се смириш малку, бидејќи изгледаш доста изреволтирана.
Повторно се повикува на генералниот концепт за тоа како работите би требало да бидат, а не како се и која е нивната позадина.Семејството како поим со текот на времето го менува своето значење, со што аналогно на тоа и влијанието што родителите треба да го имаат врз своите деца ја менува својата функција, интензитет и енормност.Родителите не се единствен, но се најбитен фактор и не за растењето, туку за созревањето и воспитувањето на детето. Без оглед до која година сакаш да биде тоа, со нив почнува. Нека бидат главни до неговата 4-та, 10-та или 20-та година - сеедно. Коренот е нивен и пресуден. Понатаму, кога детето само почнува да го запознава светот околу него, зависи како ќе го прифаќа токму од тоа како е научено да го. Ако успеале родителите да му посветат доволно внимание, ако го сакале повеќе од нивната работа, кариера, љубов, проблеми итн, успеале и да му докажат дека најважно и најскапоцено нешто од се` е семејството и само тоа ќе го поддржува понатаму во секоја негова одлука, во секое негово паѓање и станување. Според тоа, тоа секогаш би требало да се придржува на нивните совети кои секогаш би биле најдобронамерни, а исто така и да ги прифаќа.
Така воспитано дете нема да си ги тресе гаќите од некој трет, што за мене лично е малку глупаво, без навреда. Неможе некој од улица да ми е поголем авторитет од моите родители. Ни ме рани, ни ме чува, ни се грижи за мене колку нив. Според тоа, не би можел да ми влијае повеќе од нив и точка.
Претпоставка со која што се сложувам, темелот на детето, да, треба да биде изграден, ама куќата нема само темели.:smir:Да, детенцето кое тргнува на училиште почнува да прима и туѓи влијанија, но како што кажав, тоа веќе би требало да е оформено и да има еден темел, врз кого ќе знае што треба да изгради. Можеби и нема да знае бидејќи е премало тогаш, но нешто длабоко во себе ќе му кажува што треба да прифаќа, а што да одбива. Ќе знае што е лошо и што не треба да прави, доколку на тоа е научено од дома. А за нештата со кои прв пат ќе се соочува, ќе биде слободно да разговара со родителите повторно, и со нив заедно да продолжи да учи како да живее и да се снаоѓа.
Кога ќе дојде денот да се најде во ситуација која му е нова и само знае како да изреагира и при тоа да донесе правилна одлука, тогаш веќе е на пат кон возрасните.
Ќе треба уште многу да учам и во моментот кога ќе станам мајка, а за тоа каков родител ќе бидам, не станува збор на темава, крајно, јас им давам големи предности не само на воспитувањето, туку и на гените, активноста на индивидуата и околината во која што мислам да ја пораснам ќерка ми.Нормално дека тргнуваш од себе, но треба сепак уште многу работи да учиш. Со вакво размислување не си спремна за мајка.
(Мала шала во врска со тоа што сама изјави на друга тема.:wink
Во слободно, либерално општество кога влијанието на родителот е само едно во низа на сите бомбардирања од страна на пријателите, медиумите и модерните трендови, никогаш вината нема да отпадне само на родителот.Затоа што колку и да биде добро завршена една работа, никогаш, не смее да се заборави дека станува збор за човек, карактер кој што шифтира и се менува и е пред се подложен, не можеме да очекуваме финален производ од човекот.А за да не прекине тука муабетот, еве и едно прашање.
Што мислиш, родителите не се одговорни за синот кој се дрогира или за ќерката која секој ден е во различен кревет? Со таа незрелост, немаат врска родителите? Или тоа децата го учат на улица, а родителите нема што да прават тука повеќе?
Субјективно, не може ни тоа да се генерализира би рекол, некои добро учат на туѓи грешки и искуства, некои ни на свои ни на туѓи. Интересно е она што Разиел го напиша за радикално лоши родители, како тие можат најдобро да влијаат на осамостојувањето на детето, но и тоа може понекогаш роб да им стане. Веќе видено во многу хорори, крими па и комедии. А и во реалност.Дали мислите дека е ова точно? Факт е дека некои луѓе едноставно никогаш не пораснуваат, но дали тешкотиите низ детството, тинејџерството, допринесуваат или не? Дали е сосема обратно? Мирното детство да ни овозможи подлога за спознавање на светот и со тоа да влеземе лесно во светот на возрасните... М?
Муабетов ти е као на Небо666... “дефинирај вселена“. Јебига не знам да дефинирам возрасен, ама можам да ти речам овој е! - после пол саат муабет на маса.Освен годините, кои носат физички промени според кои ја класифицираме личноста како дете, адолесцент, возрасен, што друго ја право поделбата помеѓу дете и возрасен (во поширока смисла)?
Затоа што верувам дека тука разговараме за емотивна состојба, а не за т.н "билошки часовник", ме интересира кои се карактерните одлики на дете, а кои на оној што е возрасен?
Баш затоа што не можам да направам таква поделба, побарав дефиниција, односно твој став (пошо си автор на темава) или нечиј друг, сеедно, кој ќе ми даде смерници за дикусија.Муабетов ти е као на Небо666... “дефинирај вселена“. Јебига не знам да дефинирам возрасен, ама можам да ти речам овој е! - после пол саат муабет на маса.
Шо знам, ти дефинирај го пред себе, како ти е мерак, па ако се сложиме ќе дискутираме, ако не, ќе ти кажеме каде не се сложуваме, може така? :smir: