Ден на дрвото - 19 ноември

• Креатор на темата Креатор на темата rossonerka
  • Време на започнување Време на започнување
одлична идеја треба да има повеќе дрва и.....и да не се учи на 19ти :kesa:

Korisen praznik.Bravo za onoj koj go predlozil.Da mozat da gi vratat i rabotnite akcii...
Samo edno me buni.Veke 20 godini kako gi posumuvaat veleskite ridovi i edno drvo se nema fateno.Koj se grizi za tie mladi stebla?Vojskata na vremeto gi navodnuvase,ama sega nema vojska..
Na vremeto kradevme drvca i gi zasaduvavme na maalo...ubavo e cuvstvoto da posadis drvo i da rastes zaedno so nego:)

e so ova glupive akcii ke se spasi nesto mislite ke gi pustat ovcite i aj so zdravje so praeme so sumsko i secata na sumata koja e nevidena do sega se golsek za 10 g se isece suma kolku sto ne bese isecena iljada g nekolku pati imam pisano za ova sea aj da ne sum dosaden

Одлично, го барав распоредот на поаѓање. Тончи, фала ти многу, цар си. :zver:

Бев и на претходниот ден на дрвото да засадам, одам и сега, дефинитивно. Вакви акции не се пропуштаат. :))))

Остваруваме :pos2: за да купуваме дрва од Љуботен со 50% попуст.

се тоа е одлично...ама делот кој кажува дека ке учиме во сабота ми оди на нерви... мрзам коа така ке ми се расипе викендот..
Момче младо, има време за расипани викенди. Две години од време на време ми се расипуваше викендот бидејќи ми доаѓаше ред за дежурање на работа.

Инаку во врска со тоа кој ќе биде активен тука. Минатиот пат излезе армијата, полициската академија, еден куп невладини организации, учениците од основните училишта во општината, вработените во ВИП операторот. На ридовите над Миладиновци акцијата заврши некаде околу 11 часот бидејќи беа засадени речиси сите садници, а слична беше ситуацијата и на другите места каде што се вршеше пошумување.

Инаку со вакви акции СФРЈ заличила на држава.
Во Словенија вакви пошумувања биле вршени уште во 19тиот век.
Мора да се почне некогаш, за да има за следните генерации.

И за крај некој спомна корењата наопаку, па багремите се малку карактеристични, тешко се разликува кај садникот каде е коренот. Кај боровите немаше такви забуни.
Остваруваме :pos2: за да купуваме дрва од Љуботен со 50% попуст.
Е ако де, битно се работи, дај кажи ми дали партиите кои ти ги симпатизираш направиле нешто корисно за државата. Или и тие би сработиле доколку имаат свој расадник.
Сешто... Само да се мрчело против оние кои сакаат да направат нешто за себе и за луѓето околу нив.

Ајде луѓе идете да ја помогнете кампањата за перење пари, повторно...

Ги упропастија минатиот пат, само прачки садеа, ништо не се фати, се испосушија дрвцата, ама сепак некој си лапнал тендер, јебеш...

Е ако де, битно се работи, дај кажи ми дали партиите кои ти ги симпатизираш направиле нешто корисно за државата. Или и тие би сработиле доколку имаат свој расадник.
Сешто... Само да се мрчело против оние кои сакаат да направат нешто за себе и за луѓето околу нив.
Многу од работите кои оваа влада ги направи или идеите кои ги има досега ги симпатизирам. Дали е тоа трансакциска сметка, бруто плата, гонење на криминалци, плукање, пушење и да не набројувам, премногу позитивни работи се случуваат...и се е ок. И не ме интересира дали и колку кој ќе земе од тендер, тоа било, е и ќе биде. Не е тендерот и процентот на крадење наша измислица.
Но во поглед на пошумувањето, тоа е малку специфично. Тоа што ќе се засади треба да се сочува. Пред повеќе години посадија дрвца пред фабриката "Наше дете" (у Бутел 1, сега не постои). Сите ги искорнаа, до едно.
Еден дел од садниците од претходната акција завршија во приватни дворови. Тоа не е многу према тоа колку се засади, но постои недозволена сеча и тоа во големи размери, е тоа загрижува. Ако кубик редовно е 2500-3000 денари, на диво ќе го најдеш за 2000 и поевтино.
Зошто впрочем масовно се пошумува, а голем дел од Македонија е соголен? Затоа што секое село сече ко да му е последно. Пола Скопска Црна Гора е исечена на диво, па сега види ти зошто ми е бесцелно да се пошумува, без да се заштити.
А за сушење дрвца POWER-MKD не е во право пошто пролет е понеповолна за ваква операција. Ова време е најдобро (може и почеток на декември) за садење (овошни, шумски) дрвја. За тоа сигурно се консултирани и колегите од Македонски Шуми.
И луѓе не плачете за една сабота, не е ништо страшно.

Aman be, kolku denovi na drvoto ke ima u da go ebam?
A u picku mater, izgleda narednive pet meseci sekoja nedela ke sadime drva.
Глеј сега Quark,
за да направиш пара,па макар таа била и од провизија треба
идеја и реализација!

И кога си планински овчар (ко гротото ботови од дпбне) , тогаш идејата мора да ти биде у вези со шума.
:toe:
Така да,
секое дрвце = 1еуро провизија,
има да сади народ...
па мајка Јана да им е!

Окау е што ќе садиме дрва and stuff...Али ако не учиме у среда, а после учиме у сабота...не би било тоа исто ако си учиме у среда, па у сабота да си тераме нормален викенд?

Окау е што ќе садиме дрва and stuff...Али ако не учиме у среда, а после учиме у сабота...не би било тоа исто ако си учиме у среда, па у сабота да си тераме нормален викенд?
на крајот на краиштата никој не те тера да садиш.... и сега на 16 жалиш за еден нормален викенд... ке видиме ко ке фркнеш 20... ке жалиш за секој викенд што си го оставил некаде.. вака барем ке направиш нешто паметно за себе, за другите.. башка и никој не те тера со сила... јас те частам кафе на кеј помини си ја средата таму, само аман не мрчи

Леле кој ќе оди по планините!!!Ама ајде за општо добро е,нека иде од мене :toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom