Ден на дрвото - 19 ноември

• Креатор на темата Креатор на темата rossonerka
  • Време на започнување Време на започнување

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
После првата акција Ден на дрвото која што беше пред 7 месеци на 12ти март следува и втората акција ден на дрвото која првично беше закажана за 29ти октомври, но поради временските услови е презакажана за 19ти ноември.

Акцијата беше одложена поради тоа што иницијативниот одбор на „Денот на дрвото - Засади ја својата иднина!“ тогаш информира дека за пошумувањето да биде успешно потребна е одредена влажност на почвата, но поради подолгиот топол период во текот октомври, настанато е исушување на површинскиот дел од почвата. Според експертите за шумарство, широколисните видови, багрем, јасен, јавор, даб, се уште не ги отфрлиле листовите и физиолошки не се подготвени за садење и затоа е неопходно одложување на акцијата.

Но сега временските услови се одлични за посадување на дрва.
Со оваа акција е предвидено да се засадат 6 милиони дрвца на 100 локации низ Македонија. Акцијата ќе ја следат претставници од министерствата за земјоделство на Словенија, Хрватска, Србија, Црна Гора, Босна, Албанија, Косово и Турција, кои од неодамна се приклучија кон проектот „Ден на дрвото - Засади ја својата иднина!“.

Бубо Каров и маестро Борис Трајанов, членови на Иницијативниот одбор за спроведување на акцијата, велат дека на оваа акција повеќе ќе се даде акцент на најмладата популација, односно околку 400 детски институци ќе бидат вклучени во подвигот.

- Целта за вклучување на поголем број деца е за да ги научиме уште од мали како да се грижат за дрвцата. Очекуваме повторно масовно излегување на граѓаните, рече Каров.

Душица Перишиќ, извршен директор на ЗЕЛС информираше дека за успешно реализирање на акцијата сите општини веќе се мобилзирани, општинските координатори се одредени, а договарањето на деталите е пред крај.

Како партнер на акцијата Владата на Република Македонија ќе ја обезбеди целата логистика. Според министерот Спасеноски, целата грижа по посадувањето на дрвцата ќе биде доделена на претпријатието „Македонски шуми“ и Секторот за шуми во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

За спроведување на акцијата одвоен е буџет од 90 милиони денари односно еден милион и четиристотини илјади евра.

На 12 март оваа година беше спроведена првата акција „Ден на дрвото - засади ја својата иднина“ во која два милиони садници насадија околу 185 илјади граѓани на Македонија. Според проценките речиси секое второ засадено дрво било успешно.

Но колку што сум информирана овојпат нема да биде неработен ден 19ти ноември.

Како што знам јас и како што ни кажаа у школо во среда нема да се учи ама ке вракаме во сабота.:tapp:

Хахаха, ова сајтов за еднократна употреба изгледа им е.

Инаку еве го распоредот за поаѓање и за пошумување.

Скопје

Остатанатиот дел од Република Македонија

Кликнете на сликите за поголеми.

Aman be, kolku denovi na drvoto ke ima u da go ebam?
A u picku mater, izgleda narednive pet meseci sekoja nedela ke sadime drva.

Засадувањето на дрва е планирано да се одвива два пати годишно, се со цел да се обноват шумите во Македонија.
Конкретно за ова пошумување беше планирано уште кога беше планирано и првото пошумување, па потоа беше одложено поради неповолни временски услови.

Локацијата е блиску до ОКТА, оние што протестираа со пикник веројатно ќе им текне на ридовите. Што се однесува до мене, јас би организирал пошумувања се додека во радиус од 15 километри од ОКТА не стане се зелено.

И за крај , Кварк, никој не те присилува да одиш. Ентузијазмот е „виновен“ за напредокот на светот во многу сегменти.
Мрчатори ко тебе, нека си седат дома.

Засадувањето на дрва е планирано да се одвива два пати годишно, се со цел да се обноват шумите во Македонија.
Конкретно за ова пошумување беше планирано уште кога беше планирано и првото пошумување, па потоа беше одложено поради неповолни временски услови.

Локацијата е блиску до ОКТА, оние што протестираа со пикник веројатно ќе им текне на ридовите. Што се однесува до мене, јас би организирал пошумувања се додека во радиус од 15 километри од ОКТА не стане се зелено.

И за крај , Кварк, никој не те присилува да одиш. Ентузијазмот е „виновен“ за напредокот на светот во многу сегменти.
Мрчатори ко тебе, нека си седат дома.
E ubo de, aj nek ti bide..... ooooooo ti golem entuzijastu..

се тоа е одлично...ама делот кој кажува дека ке учиме во сабота ми оди на нерви... мрзам коа така ке ми се расипе викендот..

дај боже да не се работи ...полагам тогаш така да ми одговара да одложат настава хехе:vozbud:

Vo sekoj slucaj blagorodna ideja.Lesno e da unistis tesko e da go zacuvas i odgledas.Shumite se nase nacionalno bogastvo.

дај боже да не се работи ...полагам тогаш така да ми одговара да одложат настава хехе:vozbud:

Баш ради тоа се нервирам
Полагам и не знам сеуште дали ќе се работи или не, т.е не знам дали мојот факултет ќе работи :(

Инаку браво за сите оние кои планираат да садат и садеа дрва минатиот пат. Тончи беше главен тогаш:)
На првиот ден на дрвото само државните институции не работеа а во град сите беа излезени на шопинг и на кафе на кеј. Нема да е подобро и сега.

супер иницијатива само да се садат дрвата како што треба а не со коренот нагоре,разбрав дека имало и такви случаи прошлиот пат

Inicijativata e odlicna.No,dali e odbran vistinskiot nacin i vreme?.Sega vremeto e pogodno,pa mozebi ke uspeat da poroziveat pogolem broj sadnici,za razlika od prvoto sadenje,za koe mislam deka vremeto bas i ne mu odese vo prilog.Pa taka vo Stip,mislam deka nitu 10% od sadnicite ne go preziveaa letoto.Po sogleduvanjata,mozebi ke se odlucat na samo eden termin ili sega ili vo fevruari koga se sadat najgolem broj na drvja.
A samo administracijata i ucenicite se ucesnici na akcijata?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom