Исповед

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Уште колку цитати ти се потребни? Ги има барем половина дузина низ евангелијата...А сите тие веќе се постирани на форумов. Прочепкај малку...
 
A

ateist

Гостин
Душата е енергија, не е способност...само ние треба да имама способност да ја "слушнеме" душата. И душата нема врска со емоционални системи и критериуми...сето тоа е креација на умот.
БОГ Е ЕНРГИЈА

ДУШАТА Е ЕНЕРГИЈА

ДУХОТ Е ЕНЕРГИЈА

ЧУДНО.....ПРИ ТОЛКУ ,МОГУ ЕНЕРГИЈА ОНИЕ ОД EVN НАЈАУВААТ ЕНРГЕТСКА КРИЗА И МОЖНИ РЕСТРИКЦИИ НА ЕНЕРГИЈАТА
МОЖЕ БОГ ПАПСАЛ МУ ОПАДНАЛ НАПОНОТ АМПЕРАЖАТА ДОБИЛ ТАХИКАРДИЈА
НЕШТО НЕЕ ВО РЕД СО ЧОВЕКОТ ......

АБЕ ОВА КАКО ЈА НАПРАИВТЕ РАБОТАВА

БИБЛИЈАТА ЌЕ МУ ДОЈДЕ НЕКАКО КАКО

ПРИРАЧНИК ЗА ЕЛЕКТРИЧАРИ
 

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Со оглед на тоа дека не се чувствувам Бог знае колку религиозен... (feel the irony, ha?)

Сметам дека покајанието за кое се зборуваше во првиот пост (пред да премине во дебата за светеници) е важно но само во случај кога навистина доаѓаме до точка каде имаме што да си кажеме на себе. Тоа да не биде миг, по трагична случка каде наеднаш сме најголеми верници, туку себеспознание по кое сме решени да го одиме патот кој ни се гледа правилен.
Дури и покајанието низ зборови според мене не игра никаква улога. Чувството е важно, а како што би рекле верниците, Бог е во сите нас, тогаш со самата помисла ние веќе сме се исповедале и покајале. Ништо не значи кажувањето некому дека ни е жал, дека бла бла. Важни се делата понатаму.

Не ми кажувај дека ме сакаш... покажи ми!!!! :coffee:
Токму тоа...Нема да наведувам цитати од Библијата и светите оци, туку накратко ќе потврдам дека тежина на покајанието му дава само и единствено фактот дека не ги повторуваме гревовите за кои сме се покајале и исповедале.
Доколку само чувствуваш грижа на совест, или збориш како се каеш за твоте гревови, а не превземаш ништо за да ги спречиш и ги повторуваш упорно...тогаш твојата исповед не била делотворна и не си се покајал вистински, него си направал еден површен позерски чин кој е прав и пепел.


Божја...света тајна.....исповед . Непостои.

Ниту е Божја а никогаш и немало ништо свето во неа .

Потребата за измислување на една ваква манијалкална работа да се навлезе во интимата на луѓето се јавила со цел за масовна контрола на населението . И овааа работа е измислена после 300-тата година по нарачка на римските императори а како потреба на државата за едно тоталитарно владеење .
Имајќи предвид дека државата насила ја наметнала “христијанската”религија значи зад “верувањата” на црквата стоела вооружена сила која фино лепо без пардон ги ликвидирала “неверниците” што само по себе значело населението “доброволно” да се јавува кај свештенството кое во конкретниов случај дејствувало како јавно – тајна државна полиција – служба .Токму една ваква позиција на религијата со разноразните измислици за вечен живот, значи едно големо влијание над неписменото примитивно население плус подржано со вооружена сила од државата.....довело до тоа религијата да стане совладетел со државата .
И двете страни си го наоѓале интересот...државата си воспоставила тоталитарен режим со кој го контролирала секој поединец и неговата интима а црковниот сталеж како продолжена рака на државата како јавно – тајна полиција своето заслужено место си го наоѓала според класната поделба ...тие биле најголемите богаташи најголемите земјопоседници заедно со владетелот и владеачката феудална класа како крупни земјопоседници . Државата преку црквата можела да се пресмета со секој поединец поготово на удар била интелегенцијата и притоа да остане со “чисти раце”..оти “божјите луѓе” можеле да обвинат , да судат осудат и спроведат казна над секого кого си сакаат .. ..под усрани обвиненија дека е обземен од демони ѓаоли вештерки.....улавштии невидени ...ама луѓе мажи жени биле живи спалувани , брутално измачувани ...од таквите црковни будалаштии .Значи станува збор за еден перверзен метод со кој црквата си остварувала контрола над луѓетоа таа услуга дебело си ја наплатувала од владетелите , владеачките сталежи , класи , државата воопшто .
Па дури во некој случаи црквата превземала цели ингеренци од државата ...станала толку моќна што можела да си дозволи организирање на воени походи .

Ваквиот начин на исповед на гревови........нема никакво значење според библијата . Ниту тој на кого му ги кажуаш гревовите има право да ти ги прости . ако се направени кон трето лице.........мора да се платат . Кога Христ му отишол на Захеј дома ...не му ги простил парите што овој ги поткраднувал од трети лица....туку фино лепо си ги вратил крадените пари со 300 % камата . Христ вакви работи не простувал ..без разлика дали парите биле крадени од Евреи или други националности или вери .Нема милост нема прошка....краденото мора да се врати со соодветно обештетување .....Откако ќе се врати е после може проштавање а пред тоа никако . Тоа е обична црковна измислица ..лага .....дека некаков наводен божји човек бил овластен да простува гревови- кривични дела .

Исповед со покајание не проповедал Христ ( барем не бил прв ) туку ВНАТРЕШНИОТ СУДИЈА кај секој човек ...Илија – Јован – Крстителот огнениот сотирач Судија на Совесноста .Така што пораката е јасна ...секој сам себе да се преиспита во-со совесноста а никако пред некој себе реламиран наводно божји слуга .А ова тешко се прави пред 25-30 година од животот бидејќи млад човек колку и да му кажуваш ќе си ги направи еден куп грешки како и секој друг човек ...за да стекне позитивни и негативни животни искуства . Е после тоа може во себе исповед и покајание ноооооооо ако е направена штета кон трето лице мора да се надокнади .

А инаку ако некој неможе да си прости за некоја работа себеси тешко дека некаква си исповед ќе му помогне....сумњам .....
Или ако ти е тоа начин на душевно празнење како изговор.........тогаш дефинитивно ти пак ќе си го повториш делото ...само вака си нашол рамо за плакање .
Се на се ..........заостаната , забегана , неоправдана манијалкална работа......... Не се работи дека “исповед – покајание” е само еден жалосен остаток на најмрачниот период од “христијанаската” религија ( оти христијанството и не религија туку идеологија ) ...туку се работи за жалосен остаток од најмрачниот и најсрамниот период од човековата историја воопшто .

Ваквата пракса треба законски да се забрани
Вљубеник во конспирации и реал-комунизам, или само параноја е во прашање?

Ти можеби немаш Бог, но некој друг има.
Затоа е несоодветно и премногу самоуверено да речеш, нема Господ.

И му доаѓа исто како слеп човек од раѓање да тврди на останатие дека нема светлина. За него нема, но за другите има.
 
A

ateist

Гостин
.



Вљубеник во конспирации и реал-комунизам, или само параноја е во прашање?

Ти можеби немаш Бог, но некој друг има.
Затоа е несоодветно и премногу самоуверено да речеш, нема Господ.

И му доаѓа исто како слеп човек од раѓање да тврди на останатие дека нема светлина. За него нема, но за другите има.
МНОГУ ПОГРЕШНИ ЗАКЛУЧОЦИ

ОД МНОГУ КОНКРЕТЕН И ТОЧЕН ТЕКСТ

НО
ЗА ДА ДОБИЕШ (АКО САКАШ ) ВИСТИНСКА ПРЕТСТАВА ЗА МОЕ ВИДУВАЊЕ

ПО ОВА ПРАШАЊЕ МНОГУ ПООПШИРНО СЕ ИМАМ ИЗЈАСНЕТО

ВО ТЕМАТА ПОКАЈАНИЕ

ПОЗДРАВ
 
Член од
27 ноември 2008
Мислења
60
Поени од реакции
2
Зошто бараш од него библиски доказ? Па тој не рече дека во Христијанството е така, туку во православието. Во Христијанството Божји Збор е Светото Писмо и затоа сме навикнати marijancho за секое наше тврдење да бараме потврда во Светото Писмо, но мораме да имаме предвид дека во другите вери не е така.
А што се однесува за христијанството, еве ти библиски доказ дека не ни треба други посредници освен Исус Христос:

"Зашто Бог е Еден , и Еден е Посредникот меѓу Бога и луѓето: Човекот Христос Исус"
(1 Тимотеј 2:5)
Aman, so tie bibliski dokazi! Ajde dokazhi, kade vo Biblijata Hristos zabranuva ispoved pred sveshtenik? Zborot "pravoslaven" (pravoveren), znachi da se ima ispravna vera vo Hrista i pravilna sluzhba na Gospoda. Terminot "pravoslavna", Crkvata go upotrebuva po golemata shizma, shto ne znachi deka pred toa bila krivoverna. Ne treba chovekot da navleguva vo teoloshki raspravii, ako prvenstveno ne razbira prosti zborovi. Tvojot napad vrz pravoslavieto, go dokazhuva samo tvoeto krivoverie. Shto sakash povekje od sopstveniot dokaz?

Shto se odnesuva na temata i postavenoto prashanje, dokaz ima vo Evangelieto po Mateja (16:19). Hristos veli deka kluchevite od Carstvoto Nebesno kje i gi dade na Crkvata Svoja, i shto kje svrze na zemjata, kje bide svrzano na nebesata; i shto kje razvrze na zemjata, kje bide razvrzano na nebesata. Toa znachi, deka niedno krshtenie, venchanie, pokajanie, itn., t.e. se shto ne e sklucheno (svrzano) vo Crkvata, nema ni Bog da go priznae na nebesta.

I shto sega, dali kje se preumish, imajki go ovoj dokaz? Ili, kako obichno, poveden od svoeto krivoverie, i nego krivo kje go protolkuvash?!

1Timotej 2:5, se odnesuva na Hristos (chovekot) kako posrednik pomegju Otecot i chovekot, t.e. vo otsustvo na Hrista, chovekot ne mozhe da se priblizhi kon Otecot. Kade, vo toj konkreten tekst, Hristos zabranuva da se ispoveduvame pred Boga vo prisustvo na sveshtenik? koga seto se odnesuva na molitvata, t.e. povelba na Svetiot apostol Pavle do Timoteja, da se izvrshuvaat molitvi, proshtenia i blagodarenia za site lugje, osobeno za nachalstvoto, za da imame bezmetezhen zhivot vo blagochestie i chistota, zatoa shto toa e dobro i ugodno na Spasitelot nashiot Bog, Koj saka site lugje da se spasat i da dostignat poznanie na vistinata. "Zashto eden e Bog, i eden e Posrednikot megju Boga i chovekot, CHOVEKOT ISUS HRISTOS". Kolku shto jas gledam ovde ne se govori za svetoto tainstvo na Pokajanie i kako treba da se izvrshuva. A ne mi e jasno, od kade li go izvleche tvojot zakluchok? Bezdrugo, tvoeto tolkuvanje e svoevolno i von kontekst!

Душата е енергија, не е способност...само ние треба да имама способност да ја "слушнеме" душата. И душата нема врска со емоционални системи и критериуми...сето тоа е креација на умот. Душата нема за што да се исповеда, човекот има.
А дека ќе си ги исплатиш гревовите, со тоа се согласувам...само не сме свесни, постојано враќаме нешто. Ако ви се случува нешто што не ви е по кеиф и се прашувате зошто баш мене...ете го одговорот, ако не е ваш гревот...тогаш е на некој ваш предок, но тоа е длабока тема...да не навлегувам

Dushata ne e energija (teloto ima telesna energija), tuku zhivotna sila, bez koja, chovekot e mrtov. Taa e dovolno kompleksna, taka shto ni najuchenite psiholozi i psihijatri ne mozhat da proniknat vo site nejzini dlabochini, bidejki pred se, e nevidliva. Vsushnost, dushata e psiha, a se projavuva niz umot (misli), chuvstvata (emocii) i voljata (zhelbi). Znachi, umot e dusheven, t.e. del na dushata. Grevot zapochnuva od umot (preku mislite) i se prenesuva na chuvstvata, i ako ne se sopre i ispoveda navreme, mozhe da go zagadi siot organizam. Neispovedanite grevovi gnijat vo dushata i ne retko izleguvaat na povrshina, vo forma a telesna bolest. Toa, pak, ne znachi deka sekoja bolest e proizvod na grev, no vo osnova, bolesta i smrtta se cena na chovechkiot pad (grev).
 

Бушавка

Differentiated by Style
Член од
4 јули 2008
Мислења
746
Поени од реакции
61
Dushata ne e energija (teloto ima telesna energija), tuku zhivotna sila, bez koja, chovekot e mrtov. Taa e dovolno kompleksna, taka shto ni najuchenite psiholozi i psihijatri ne mozhat da proniknat vo site nejzini dlabochini, bidejki pred se, e nevidliva. Vsushnost, dushata e psiha, a se projavuva niz umot (misli), chuvstvata (emocii) i voljata (zhelbi). Znachi, umot e dusheven, t.e. del na dushata. Grevot zapochnuva od umot (preku mislite) i se prenesuva na chuvstvata, i ako ne se sopre i ispoveda navreme, mozhe da go zagadi siot organizam. Neispovedanite grevovi gnijat vo dushata i ne retko izleguvaat na povrshina, vo forma a telesna bolest. Toa, pak, ne znachi deka sekoja bolest e proizvod na grev, no vo osnova, bolesta i smrtta se cena na chovechkiot pad (grev).
Малце ми е нејасно ова....душата е животна сила, што е тоа животна сила?? Јас сеуште сум на став дека е енергија која, во суштина не дека телото има душа, туку душата го има телото, без неа тоа е безвредно, односно нема живот...тоа е и случајот на клиничка смрт, телото функционира ама е неподвижно и несвесно, душата го напуша телото....може да се врати, а може и да не се врати.

Понатаму, психолозите и психиатрите, нив им треба 1000 години да ја зголемат свесноста на еден човек. Та е затоа што веруваат само на материјалното и рационалното, но прашај некој спиритуален човен, јогин или слично, ќе ти ја објасни душата во две реченици...тоа не значи дека не е комплексна. Умот не е дел на душата, јас би рекла дека е дел од егото, односно егото е дел од умот..

Душата нема желби, неа не и треба BMW, не и се пуши цигара, не и се пие коњак. Телото и умот имат желби, што кажува дека не се во согласност со душата. Умот е навикнат да паѓа под влијание и да следи затоа што не е доволно паметен...па затоа учи и оди во школо. Оној талет што го гледаш кај уметниците доаѓа од душата, не од умот.

Волја и желби за мене не е исто, на пример: јас имам желба да постигнам нешто, голема желба...но насабајле кога ќе станам од кревет немам волја за ништо, не е исто

Се согласувам со тебе околу гревот, дека се претвора во физичка болест и слично...сите болести кај човекот настанале од мисла...а потоа се развивале. Секоја мисла има одредена вибрација која останува во нас. Затоа пазете што мислите, позитивн мисли, позитивни вибрации, подобар живот.

Гревовите гнијат во душата...не би рекла баш така, би рекла само дека сеите долгови ќе ги вратиме, материјални и нематеријални. Исповед може да помогне, не исповед пред поп, исповед пред себе, умот треба да се покае...и ако доволно верува, може ќе биде ослободен од гревот.

Единствена желба на душата е да дава љубов и да помага, а сите луѓе сакаат да бидат љубени...значи тоа е потреба на умот.
 
Член од
27 ноември 2008
Мислења
60
Поени од реакции
2
Малце ми е нејасно ова....душата е животна сила, што е тоа животна сила?? Јас сеуште сум на став дека е енергија која, во суштина не дека телото има душа, туку душата го има телото, без неа тоа е безвредно, односно нема живот...тоа е и случајот на клиничка смрт, телото функционира ама е неподвижно и несвесно, душата го напуша телото....може да се врати, а може и да не се врати.

Понатаму, психолозите и психиатрите, нив им треба 1000 години да ја зголемат свесноста на еден човек. Та е затоа што веруваат само на материјалното и рационалното, но прашај некој спиритуален човен, јогин или слично, ќе ти ја објасни душата во две реченици...тоа не значи дека не е комплексна. Умот не е дел на душата, јас би рекла дека е дел од егото, односно егото е дел од умот..

Душата нема желби, неа не и треба BMW, не и се пуши цигара, не и се пие коњак. Телото и умот имат желби, што кажува дека не се во согласност со душата. Умот е навикнат да паѓа под влијание и да следи затоа што не е доволно паметен...па затоа учи и оди во школо. Оној талет што го гледаш кај уметниците доаѓа од душата, не од умот.

Волја и желби за мене не е исто, на пример: јас имам желба да постигнам нешто, голема желба...но насабајле кога ќе станам од кревет немам волја за ништо, не е исто

Се согласувам со тебе околу гревот, дека се претвора во физичка болест и слично...сите болести кај човекот настанале од мисла...а потоа се развивале. Секоја мисла има одредена вибрација која останува во нас. Затоа пазете што мислите, позитивн мисли, позитивни вибрации, подобар живот.

Гревовите гнијат во душата...не би рекла баш така, би рекла само дека сеите долгови ќе ги вратиме, материјални и нематеријални. Исповед може да помогне, не исповед пред поп, исповед пред себе, умот треба да се покае...и ако доволно верува, може ќе биде ослободен од гревот.

Единствена желба на душата е да дава љубов и да помага, а сите луѓе сакаат да бидат љубени...значи тоа е потреба на умот.

Zhivotna sila e taa, bez koja nema zhivot, t.e. koga dushata (zhivotnata sila) go napushta teloto, chovekot umira. Celoto, potpolno bitie na chovekot se sostoi od duh, dusha i telo.

Ochebijno, tebe ti e se izmeshano, i ne mozhe poinaku da bide ako se rakovodish po umuvanjata na raznorazni guru-a, na istochnite filosofii.

Site zhelbi proizleguvaat od dushata, a koga voljata e slaba, znachi deka i zhalbite se slabi. "Da se ima volja" znachi - "da se saka" (da se ima zhelba, da se posakuva). Umot se projavuva niz dushata, i ne mozhe da postoi sam za sebe, bidejki vo chovechkiot organizam se e tesno povrzano. A za grevovite, chovekot treba da se pokae kako shto povela Hristos (pred Boga, vo prisustvo na sveshtenik), ako saka da mu bidat prosteni, ako ne, mozhe da chini po svojata volja.
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Постоела како Една, Света, Соборна и Апостолска, а од 1054 г, од шизмата, се нарекува ИСТОЧНА православна Црква, со седиште во Цариград, со цел да се разликува од оние кои го напуштија светоотечкото учење и црковната традиција и се впуштија во додавање новотарии кон изворното учење.
 
Член од
14 септември 2008
Мислења
215
Поени од реакции
3
Постоела како Една, Света, Соборна и Апостолска, а од 1054 г, од шизмата, се нарекува ИСТОЧНА православна Црква, со седиште во Цариград, со цел да се разликува од оние кои го напуштија светоотечкото учење и црковната традиција и се впуштија во додавање новотарии кон изворното учење.
Ако може да се појасни вашето учење е изворно или православно?
 
Член од
22 ноември 2008
Мислења
150
Поени од реакции
0
Постоела како Една, Света, Соборна и Апостолска, а од 1054 г, од шизмата, се нарекува ИСТОЧНА православна Црква, со седиште во Цариград, со цел да се разликува од оние кои го напуштија светоотечкото учење и црковната традиција и се впуштија во додавање новотарии кон изворното учење.
Се обидов и порано да укажам на бесмисленоста, но тогаш немаше храбри да се обидат да го сфатат тоа, па ќе пробам пак.

Една - мало морген
Света - мало сутра
Соборна - ?
Апостолска - по кој критериум, зависи
 
Член од
17 ноември 2008
Мислења
159
Поени од реакции
1
Се обидов и порано да укажам на бесмисленоста, но тогаш немаше храбри да се обидат да го сфатат тоа, па ќе пробам пак.

Една - мало морген
Света - мало сутра
Соборна - ?
Апостолска - по кој критериум, зависи
Тука кажуваш две работи:
1. Не го исповедаш Символот на верата;
2. Не веруваш дека постоела Една Света Соборна и Апостолска Црква до 1054, т.е. дека Црквата изникнала после тоа.
 
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Една Света Соборна и Апостолска ХРИСТОВА Црква си постоела и пред и по 1054, и пред и по основањето на Константиновата црква (која подоцна ќе се самонарече "православна").
Таа Христова Црква се држела, се држи и ќе се држи до изворното библиско христијанство проповедано од Христос и апостолите, а не од она идолопоклонско и иконопоклонско "христијанство" проповедано од некои фраери од типот на анатемисаниот Јован Дамаски или Григориј Палама.
Таа Христова Црква не се клањала пред икони, не правела бизнис со икони, не се молела на икони, на светци, на Марија, таа црква не ја обожавала Марија со сите богохулни титули со кои ја обожаваат католиците и православните. Таа Христова Црква не продавала свеќи, не палела свеќи за живи, мртви, за здравје, за бериќет, не продавала свети водички, бројаници и разни амајлии и суеверија, таа Христова Црква не славела луѓе, туку само Господ, таа Христова Црква не се побратимувала со власта, не ги злоупотребувала своите верници за воени цели како што тоа го правел Константин со неговата борбени походи во "името на Христос"?, таа Христова Црква не ширела етнофилетизам, таа не била национално поделена како денешниве македонска, српска, бугарска, грчка итн православни цркви кои очите ќе си ги извадат една со друга...
НЕ НЕ НЕ, ништо од тоа не била, не е, ниту ќе биде Христовата Црква!
 
Член од
17 ноември 2008
Мислења
159
Поени од реакции
1
Една Света Соборна и Апостолска ХРИСТОВА Црква си постоела и пред и по 1054, и пред и по основањето на Константиновата црква (која подоцна ќе се самонарече "православна").
Таа Христова Црква се држела, се држи и ќе се држи до изворното библиско христијанство проповедано од Христос и апостолите, а не од она идолопоклонско и иконопоклонско "христијанство" проповедано од некои фраери од типот на анатемисаниот Јован Дамаски или Григориј Палама.
Таа Христова Црква не се клањала пред икони, не правела бизнис со икони, не се молела на икони, на светци, на Марија, таа црква не ја обожавала Марија со сите богохулни титули со кои ја обожаваат католиците и православните. Таа Христова Црква не продавала свеќи, не палела свеќи за живи, мртви, за здравје, за бериќет, не продавала свети водички, бројаници и разни амајлии и суеверија, таа Христова Црква не славела луѓе, туку само Господ, таа Христова Црква не се побратимувала со власта, не ги злоупотребувала своите верници за воени цели како што тоа го правел Константин со неговата борбени походи во "името на Христос"?, таа Христова Црква не ширела етнофилетизам, таа не била национално поделена како денешниве македонска, српска, бугарска, грчка итн православни цркви кои очите ќе си ги извадат една со друга...
НЕ НЕ НЕ, ништо од тоа не била, не е, ниту ќе биде Христовата Црква!
Докажи дека не правела така! Тоа не го пишува во Библијата.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom