Ne sum siguren ama mislam deka e 1950 ili 1951 godina ama togas bile Kässbohrer Setra odnosno firmata Kässbohrer najprvo pocnala so proizvodstvo na shasii,poluprikolki i prikolki za kamioni...
Oto Kassbohrer ja ima konstruirano prvata samonosecka karoserija "Selbsttragend" = SETRA што подоцна станува име на брендот....sega mislam del na Daimler...
Е сега занимливата приказна: првиот ПРЕПЕВ на песната ја прави за сега анонимен тим на ФАС каросерија од Скопје... кој ја проектира и реализира самоносечката каросерија за автобус со мотор назад т.е. САНОС.
Дури и лиценци продаваат заедно со know how
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
од денешна гледна точка чудо невидено !!
Инаку фабриката ФАС потекнува од фирмата на фамилијата ХаџиТомиќ (ХаџиТомовски) , лоцирана ,сега е ледина, помеѓу музичката академија и театарот, преку пат на амамот-галерија...,подоцна гради хала на сегашната локација ( мислам дека уште постои) која се бавела со запрежни коли, пајтони
, па авто сервис , за да почне на камионски шасии да прави надградби.
За една од нив , прва позната надградба во целост изработена од метал , добива и некаква престижна награда на саем во Берлин.....
После војната , сопствениците се “nacionalizirani , но стариот “сопственик” останува да “работи” . Нормално доѓаат инвестиции , нови луѓе и се понатака е историја...
...занимливо е дека кабината на ФИАТ 615b во целост се прави во ФАС и од тука се испорачувала во Застава-Крагујевац...
..интересно искакање од колосекот е и иницијативата на...нормално заблудени ентузијасти , кои со помош на знаењето на германски заробеник доделен на работа во фабриката, концепира и скоро материјализира патнички автомобил...Вардар...но како што било вообичаено ..доаѓаат man in black и ентузијазмот заедно со недовршениот прототип ..исчезнуваат...
( германецот се аклиматизирал толку добро во МКД што од таму си отишол дури после земјотресот во Скопје...како пензионер....
Некои детали за ФАС има овде..
www.sanos.com.mk/ger/02_uber_uns.htm
Со растурање на тимот проектанти,мајстори...итн.итн...мислам дека судбината на САНОС е неизвесна...веројатно како и секогаш , добрата локација , новиот сопственик само ќе ја претвори во скапо градежно земјиште...