Како стојат Македонските студенти во странство?

• Креатор на темата Креатор на темата Momencence
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
26 октомври 2008
Мислења
36
Поени од реакции
2
Прашањето е за “странските “ Македонски студенти... Како се снаоѓате во околината? Тешко, лесно ? Многу материјал за учење? Многу практика? Колку имате просек ? Дали многу се разликувате од тамошните студенти, без разлика каде и да сте... Поздрав до сите вас !

Pa red e prvo toj sto ja otvoril temata da kaze nesto... pa posle ke kazam i ja. :)

Нема проблем ! Нели сакам да знам, треба и да кажам, така ли? :)
Јас еве веќе втора година студирам во Франција, лани се утепав од учење и фанав просек 12 и 13,5 во втор семестар, (тука оценките се од 0 до 20) и бев презадоволна оти со францускиот не бев нај-нај. За оваа година ќе видиме како ќе оде ! Иначе на почетокот ми беше многу тешко, не разбирав ништо и не можев никако да влезам у муабет со некој или да се умешам на часот, иако веќе во втор семестар се поопуштив, и сега добро е. Другo, тука има многу вежби и јас на почетокот додека да се снајдам со микроскопи и секакви апарати(инаку студирам биохемија и значи прв пат у животот сум видела такво нешто!) и се губев у просторот, цело време се плашев да не згрешам, и воопшто немав самодоверба. Материјалот, има и многу теорија ама со вежбите се е многу полесно. Има многу фини професори и во секој момент можиш да ги контактираш и да прашаш шо не ти е јасно. Предавањата се секогаш на видеобим и со Пауер Поинт секако ! И друго не ми текнува.....питајте нешто... и пред се кажите и кај вас како е. :helou:

Koga kako, i zavisi na koj univerzitet.Od start lost in administration, a posle malku podobro.Cesto ve prashuvaat kade li se naogja Makedonija, ako ima po nekoj Grk togash lom se praite.Principot ne e ist kako vo Makedonija, bara mnogu povekje rabota i strucnost kako i naucen pristap.:helou:

Ќе ве актуелизирам во Јануари после полагање.

За сега задоволен сум од пристапот и наставата во Варшава. Не е лесно, но има далеку подобри услови отколку кај нас.

За сега не сум сретнал Грк....и подобро за него :pipi:

За сега задоволен сум од пристапот и наставата во Варшава. Не е лесно, но има далеку подобри услови отколку кај нас.

Ова во секој случај. Далеку попријателски настроени професори, имаат разбирање дека си странец, дека имаш потешкотии со јазик, со аклиматизација, такви работи. Ако имаш нешто нејасно, во секој момент се достапни за консултации.
Иначе, Љубљана студирам :smir:

И јас во Франција. И за почеток е во ред... За просек итн ќе ве апдејтам во јануари;) Имам Грк, му подарив знаменце, типот е кретен така што не може да се спукаме, а не е дека не се трудев.

Учам во дувлото на гејците па така да секојдневно се судирам со нивните „интереси“.

Бидејки изучувам нов правец од оваа година, неможам да се вклопам баш со учењето, бидејки предходно изучував нешто со скроз различен пристап на учење/полагање и се. Не е до јазик или нешто, проблемот е во тоа што како да сум заборавил она правилно учење од средно т.е. како да немам потребна навика.

Според тоа што го знам во Македонија системот е друг. Наместо класичен колоквиум, најчесто имаме презентации, голем дел од оценката е препишана на есеј а за 4 часа имам и испит(најчесто еден помал на пола семестар и главен на крајот), претпоследен за оваа година(утре последниот). :D

Инаку студирам во Мелбурн.:helou:

Нема проблем ! Нели сакам да знам, треба и да кажам, така ли? :)
Јас еве веќе втора година студирам во Франција, лани се утепав од учење и фанав просек 12 и 13,5 во втор семестар, (тука оценките се од 0 до 20) и бев презадоволна оти со францускиот не бев нај-нај. За оваа година ќе видиме како ќе оде ! Иначе на почетокот ми беше многу тешко, не разбирав ништо и не можев никако да влезам у муабет со некој или да се умешам на часот, иако веќе во втор семестар се поопуштив, и сега добро е. Другo, тука има многу вежби и јас на почетокот додека да се снајдам со микроскопи и секакви апарати(инаку студирам биохемија и значи прв пат у животот сум видела такво нешто!) и се губев у просторот, цело време се плашев да не згрешам, и воопшто немав самодоверба. Материјалот, има и многу теорија ама со вежбите се е многу полесно. Има многу фини професори и во секој момент можиш да ги контактираш и да прашаш шо не ти е јасно. Предавањата се секогаш на видеобим и со Пауер Поинт секако ! И друго не ми текнува.....питајте нешто... и пред се кажите и кај вас како е. :helou:

Чекај, чекај, првите две години се воглавно учење, со испити, и нешто основни вежби по секој предмет, после ко ќе те фатат трета и четврта година ќе има 80% од работите што ќе ги правиш за факс да бидат само практични вежби.
Јас сум сега седми семестар молекуларна биологија во германија, и година дена само практични вежби правам кои се по2, 4 и најќесто по 6 недели целодневни лабараториски вежби, денес на пример бев во лабараторија од 9 сабајле до 8 вечер.

Ами што не се кажиш дека си ти? :helou:

Цеце маше ти ли си? Ќе те галнам :icon_lol:
Јас денес сериозно мислам дека усрав колоквиум! Ама уште посериозно ко теле блеев во прашањата! Кој кур поставуваат прашања со зборови кои не им се јасни ни на шпанцузиве? Онака... Он ги дели тестовите и по 15 минути неколку шпанцузи си станаа и предадоа празни листови...
Јас храбро испишав 4 страни, ни сама не знам какви се глупости истрескав:) Не ги разбрав прашањата, ама си ги поврзував поимите . ЛОЛ

Mislam deka i petite cherie studira vo Francija :)

Немаше и уште некоја девојка во Шпанција што беше?

kaj i da si od doma nema poubavo :baeh::jaj: no za stransvo mislam deka vaa pogovorka ne vasi

Ако мислиш на Мацедалиен :icon_lol:

Не бре, женчина некоја имаше. Ми се чини.
Башка Маце мислам дека веќе не се води како студент. А да, Мац, кога ќе го прочиташ ова - ПРАТИ МИ БРОЈ, по ПП

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom