Како стојат Македонските студенти во странство?

• Креатор на темата Креатор на темата Momencence
  • Време на започнување Време на започнување
Не бре, женчина некоја имаше. Ми се чини.
Башка Маце мислам дека веќе не се води како студент. А да, Мац, кога ќе го прочиташ ова - ПРАТИ МИ БРОЈ, по ПП

И јас мислам дека имаше, ама ако мислиш на таа на која што јас мислам, таа чинам веќе не е во шпанија туку е назад во македонија.

И јас мислам дека имаше, ама ако мислиш на таа на која што јас мислам, таа чинам веќе не е во шпанија туку е назад во македонија.

Јас за Франција зборам, всашност. Шпанција ја викам откако сите Французи ми трипаат дека сум Шпањолка (ова е ж род од Шпанец?).
А ти дека си точно? Да ти дојдам на гости некат ако не?!:) Увидов дека сегде ми е поевтино да стигнам од враќање во Македонија, ѓавол
ипол ми е повратна!

Боо ко циаши да сте. Французи, Шпањолки, Тест.

Кажејте со имиња, и ке се дознае дали уште е таму или вратена е.

Јас за Франција зборам, всашност. Шпанција ја викам откако сите Французи ми трипаат дека сум Шпањолка (ова е ж род од Шпанец?).
А ти дека си точно? Да ти дојдам на гости некат ако не?!:) Увидов дека сегде ми е поевтино да стигнам од враќање во Македонија, ѓавол
ипол ми е повратна!

Јас сум сега до божиќ во Потсдам, па сум од 21.12.2008 до 11.01.2009 во Скопје, па после сум во градот во кој студирам, во Касел,а тоа е помеѓу Франкфурт и Хановер.
Знам дека има еден експрес од париз до франкфурт, на знам точно ама се стигаше за некои 3-4 саати, како и да е, секоја ти чест ако имаш време покрај студии и сите обрски со студиите да наминеш наваму.

Чекај, чекај, првите две години се воглавно учење, со испити, и нешто основни вежби по секој предмет, после ко ќе те фатат трета и четврта година ќе има 80% од работите што ќе ги правиш за факс да бидат само практични вежби.
Јас сум сега седми семестар молекуларна биологија во германија, и година дена само практични вежби правам кои се по2, 4 и најќесто по 6 недели целодневни лабараториски вежби, денес на пример бев во лабараторија од 9 сабајле до 8 вечер.

Да, да, знам, јасно ми е како оде понатаки програмата. Јас само кажав дека ми беше тешко да се снајдам ама сé се уче...А 7 семестар претпоставувам, тоа би дошло Мастер шо го викат тука. Дали мислиш да продолжиш понатаму со студиите? Нека не се лутат другите ама ме интересират виа сектори...

Маше ти воа да се почастиш за колквиумот ли ќе се прошетуиш?? :p

Маше ти воа да се почастиш за колквиумот ли ќе се прошетуиш?? :p

Маше добар ми е просекот, од три, два се супер. Математика знаеш, и руски 17 ипол имам. Сега еден не се рачуна како неуспех, јебга:)

Маше добар ми е просекот, од три, два се супер. Математика знаеш, и руски 17 ипол имам. Сега еден не се рачуна како неуспех, јебга:)

Се шалам јас така... Сета ќе биде, ниму да се нервираш! Поздраф :helou:

пс.Иначе просек и пол имаш досега, само такви нека ти се множат !

Да, да, знам, јасно ми е како оде понатаки програмата. Јас само кажав дека ми беше тешко да се снајдам ама сé се уче...А 7 семестар претпоставувам, тоа би дошло Мастер шо го викат тука. Дали мислиш да продолжиш понатаму со студиите? Нека не се лутат другите ама ме интересират виа сектори...

Јас сум по старата програма, не сум по Бечелор/Мастер системот кој уште не е комплетно воведен сегде во Германија. Така да кај мене имаше 2 години Основни студии, па полагање преддиплома, сега глеавни студии каде нормално ко во основни да се соберат поени, ама од три премети кои сам си ги бираш итака малку е покомплицирано ама човек е многу пофлексибилен, освен тоа имаме дипломска работа која треба да биде најмалку 6 месеци лабараториско истражување и пишување дипломска теза врз основа на резултатите. Така да после добивање на дипломата по биологија следен чекор ми е докторат. А кога правиш докторат добиваш пари обично од местото каде го правип докторатот. Нормално ако докторатот го правиш во област во која се даваат доста пари за истражување.

Јас сум по старата програма, не сум по Бечелор/Мастер системот кој уште не е комплетно воведен сегде во Германија. Така да кај мене имаше 2 години Основни студии, па полагање преддиплома, сега глеавни студии каде нормално ко во основни да се соберат поени, ама од три премети кои сам си ги бираш итака малку е покомплицирано ама човек е многу пофлексибилен, освен тоа имаме дипломска работа која треба да биде најмалку 6 месеци лабараториско истражување и пишување дипломска теза врз основа на резултатите. Така да после добивање на дипломата по биологија следен чекор ми е докторат. А кога правиш докторат добиваш пари обично од местото каде го правип докторатот. Нормално ако докторатот го правиш во област во која се даваат доста пари за истражување.

Еј добро што спомна. Во врска со бирањето на твојата тема на истражување за тезата, дали се лабораториите и претпријатијата кои што нудат да речеме само одредени сфери кои тие би ги финансирале или ти, можиш да побараш финансии стриктно за твојата теза? Мислам дека го знам одговорот однапред, ама сепак...да се осигурам. Бирањето на тезата е малце комплицирано и зависи од повеќе фактори, според мене.
Во Франција, после Докторат, препорачливо и пожелно е да се оди во Америка (нели!) и да се праве таму Пост-Докторат (2 години) и дури после тоа те признават како прав научник и истражувач. И таму ли е така?

И дали знаеш како се котирани инженерите во Германија? Зошто тука после Биохемичарско Инженерско Школо си многу повреднат отколку со некое друго школо.

Фала многу!Чао :helou:

Еј добро што спомна. Во врска со бирањето на твојата тема на истражување за тезата, дали се лабораториите и претпријатијата кои што нудат да речеме само одредени сфери кои тие би ги финансирале или ти, можиш да побараш финансии стриктно за твојата теза? Мислам дека го знам одговорот однапред, ама сепак...да се осигурам. Бирањето на тезата е малце комплицирано и зависи од повеќе фактори, според мене.
Во Франција, после Докторат, препорачливо и пожелно е да се оди во Америка (нели!) и да се праве таму Пост-Докторат (2 години) и дури после тоа те признават како прав научник и истражувач. И таму ли е така?

И дали знаеш како се котирани инженерите во Германија? Зошто тука после Биохемичарско Инженерско Школо си многу повреднат отколку со некое друго школо.

Фала многу!Чао :helou:

Види вака, не знам кај тебе какви ќе ти бидат вежбите, ама ко за почеток, во главни студии ние биолозите си бираме по три главни предмети и од тоа ќе зависи која ќе ти биде официјално насоката, и тука сме пофлексибилни него кај бечелор мастер системот. Како и да е во главни студии мораат да се направат три големи шестнеделни целодневни лабараториски вежби кои се воглавно на одделите на предметите кои ги имаш избрано. Некогаш се тие вежби однапред испланирани и и се прават групно, ама еве јас избрав генетика, биохемија и клеточна биологија и на секој од трите шестнеделни лабараториски вежби јас работев само под надзор на еден докторант, и воглавно тоа што го правев не беа некои многу пати повторени опити, туку бешеш чисто примена на стандарни молекуларнобиолошки методи кои се вежбаат со тоа што нив јас активно ги користев како алатки за испитувањата кои се вршат на тие оддели, односно со вежбите директно бев поврзан и работев на актуелни истражувања, и смислував нови начини или решенија за како некои работи би можеле да ги докажеме експериментално. Дополнително на тоа мораме да направиме и уште 2 шестнеделни лабараториски надвор од универзитетот, дали во некој институт или некоја фирма. Згора на тоа дипломската теза се прави на актуелна истражувачка тема и со оглед дека се прави најмалку 6 месеци се прави добар придонес до актуелното истражување и се има добри шанси да името на еден студент стои во научна публикација.
Кога твоето име ќе стои на научна публикација, тогаш ти си официјално со тапија истражувач и научник. А тоа може да биде и пред да ја завршиш дипломската или пред да ја земеш дипломата, ама пошто после диплома се прави докторат (нема врска во која држава го правиш туку на кој институт или на кој универзитет) кој трае околу 3 години, тогаш сигурно ќе направиш најамлку една публикација за твојата докторска теза така да истражувач односно научник стануваш во моментот кога ќе започнеш докторски студии.
Е сега може ти не си разбрала точно, но зависи ти во која насока сакаш да идеш и кои тие се можностите. На пример ти како што спомна студираш биохемија, со која диплома можеш веднаш да најдеш работа како лаборант односно биохемичар во некоја лабараторија, јас како официјално молекуларен биолог (иако студиите не ни се разликуваат не повеќе 10% од материјалот и практичното искуство) потешко би ме примиле, па затоа голем дел од биолозите идат на постдипломски односно докторираат, и како такви лесно наоѓаат места за водачи на истражувачки групи во некои лабаратории односно се надредени на дипломираните биохемичари.
Како и да е со тој докторат си само доктор на науки што ти е повеќе од доволно за да активно бидеш дела од научната и стражувачката дејност.
Е сега ако се стремиш кон позиција на професор на факултет, треба да фатиш пост-док место, да седиш уште едно 2 до 4 години, да направиш уште еден докторат со други зборови, и да држиш предавања за да можеш и да хабилитираш, е тек тогаш можеш да конкурираш за професорски места на факултети. Пост док исто така не е битно во која држава ќе го правиш туку на кој институт или универзитет.
Што се однесува до бирање на тезата за дипломска, обично се добиваат неколку проекти кои се дел од целокупното истражување на одделот каде сакаш да ја правиш дипломската.
За докторската е друга приказна бидејќи за докторат имаш избор да видиш кои институти на кои факултети или истражувачки центри со што се занимаваат, па од таму мжеш да решиш на кои би конкурирала за докторат.
Сега појасно ти е како функционира системот?
Само имај на ум со бечелорот односно првите три години ништо не правиш, бидејќи мојата Диплома по биологија е еквивалент на Мастерот, затоа и можам директно после дипломирање да идам на докторат. Само тоа зависи и од човекот, обично тие што се одлучиле за биоемија се обично се луѓе кои предимствено би завршиле со диплома односно мастер и би барале работа, додека биолозите се повеќе луше кои се наосечени повеќе кон истражувачка дејност бидејќи нема голема потреба од дипломирани биолози за класична работа. А кога веќе прават биолозите истражувачка работа, зошто од тоа што го истражуваат да не напишат и еден докторат. Така да немој да си претставуваш тоа докторатот и пост-докот кај тие што се бават со природни науки како нешто престиж, туку повеќе како нормален развој односно логична последица од самата струка.
А да и кажи ми на што студираш ти? На некое више школо, или на некој универзитет и ако си на некој универзитет на кој факултет односно дали си под медицина или си под природни науки, бидејќи биохемиски инжењер звучи малку смешно, бидејќи врти го сучи го има само биохемичари, биотехнолози и молекуларни биолози, кои во основа сите се инжењери колку што се и хемичарите инжењери.

А да и кажи ми на што студираш ти? На некое више школо, или на некој универзитет и ако си на некој универзитет на кој факултет односно дали си под медицина или си под природни науки, бидејќи биохемиски инжењер звучи малку смешно, бидејќи врти го сучи го има само биохемичари, биотехнолози и молекуларни биолози, кои во основа сите се инжењери колку што се и хемичарите инжењери.

Благодарам за твојот одговор.Јас студирам на Универзитетот Лион 1 и во склоп на Универзитетот има и медицина има и биологија. Се рачунам во гранката на природни науки, кога дојдов тука бев запишана на биологија, од каде потота можеш да бираш каде ќе продолжиш. И да точно е тоа дека изгледа смешно за инженерите, но тие ги имаат речиси иститите квалитети и можат да ја вршат истата работа како и дипломираните биохемичари но земаат дупла поголема плата ! За да се добие звањето Дипломиран инженер треба да студираш во Ecole d'Ingénieur. А инаку има и виши школи ама малку се, и не знам баш од кај нив како е процедурата.
Инаку сега за сега планот ми е до Мастер да одам а за понатаму ќе видиме. Идејата за истражување ми е привлечна ама мислам дека кога ќе почнам со стажовите, ќе знам дали ќе продолжам понатаму, сега за сега ние правиме само по некои лабораториски вежби но тоа не е ништо...сакам да ја видам секојдневната атмосферата во една истражувачка лабораторија...
Тука има Мастер Профефесионал од каде можиш да бараш работа или Мастер Решерш од каде се ориентираш кон истражување и докторат.
И друго сега не ми текнува....
Фала уште еднаш. Се читаме :smir:

Благодарам за твојот одговор.Јас студирам на Универзитетот Лион 1 и во склоп на Универзитетот има и медицина има и биологија. Се рачунам во гранката на природни науки, кога дојдов тука бев запишана на биологија, од каде потота можеш да бираш каде ќе продолжиш. И да точно е тоа дека изгледа смешно за инженерите, но тие ги имаат речиси иститите квалитети и можат да ја вршат истата работа како и дипломираните биохемичари но земаат дупла поголема плата ! За да се добие звањето Дипломиран инженер треба да студираш во Ecole d'Ingénieur. А инаку има и виши школи ама малку се, и не знам баш од кај нив како е процедурата.
Инаку сега за сега планот ми е до Мастер да одам а за понатаму ќе видиме. Идејата за истражување ми е привлечна ама мислам дека кога ќе почнам со стажовите, ќе знам дали ќе продолжам понатаму, сега за сега ние правиме само по некои лабораториски вежби но тоа не е ништо...сакам да ја видам секојдневната атмосферата во една истражувачка лабораторија...
Тука има Мастер Профефесионал од каде можиш да бараш работа или Мастер Решерш од каде се ориентираш кон истражување и докторат.
И друго сега не ми текнува....
Фала уште еднаш. Се читаме :smir:

Тука во германија има само разлика помеѓу доктор (со медицински факултет) и биолог кој специјализирал биохемија односно биохемичар, а парите што ги добиваат се исти бидејќи познавањата и фондот на часови им се 90 до 95% исти.
Само имај на ум, како дипломиран биохемичар ќе добиваш нормална плата ко секој високо квалификуван работник, додека ако отидеш во истражување, докторати, пост док и понатаму, можеш да заборавиш на заработување многу пари, бидејќи обично таму парите се насочуваат кон финансирање на проектот за да може повеќе и побрзо да се истражи тоа за што се дадени парите за сметка за тоа тие што истражуваат доброволно не бараат повеќе пари бидејќи и онака проаѓаат по цел ден во лабараторија, ко второ се ентузијасти и сакаат да им успее истражувањето.
Со други зборови се иде со друга идеологија за животот.

Да, да, точно така. За тоа треба многу да жртвуваш, и семејство и празници и секојдневни уживања...стварно треба многу ентузијазам за таа работа ! Но на крајот ако успеиш задоволството е поголемо од било што !
Секоја работа има свои добри и лоши страни, се зависи од тоа која сакаш да ја гледаш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom