Потребни ли им се нови делби на Македонците?

Стрелец

El Mariachi
Член од
23 јануари 2005
Мислења
910
Поени од реакции
10
Веб-сајт
www.tj-hosting.com
Темава ја започнувам со еден дел од колумна на Горан Михајловски!
Завчера гледав селски театар од 19 век. Претставата се викаше Свечена академија за Денот на револуционерната борба. Шетаа со вештачки мустаци и бради и не убедуваа дека не ги знаеме Гоце, Јане и Даме.
Не знам од каде им е идејата дека кој било во оваа земја не знае кои се македонските револуционери и дека кога било во историјата на земјата некој ги забранил и не им била оддадена должна почит. Од што сакаат да се покажат големи патриоти, покажуваат дека не оделе на училиште. Па, да му се сневиди, во химната ги има.
Прво се делевме на Македонци и Албанци и христијани и муслимани. Потоа Владата воведе едночудо нови празници и не подели на ВМРО-вци и комунисти, религиозни и атеисти, патриоти и непатриоти. Први мај за комунисти, Велигден за религиозни. Нова година за атеисти, а Божик за религиозни. 11 Октомври за комунисти, 23 Октомври за ВМРО-вци. А на Илинден Претседателот и премиерот е забрането заедно да се појават на Мечкин Камен.
Откако направи поделба по сите основи, Владата пласира нова кампања за спасување на духот. "Отвори го срцето", демек биди толерантен.
Господине Груевски, моето срце никогаш не било затворено. Плаќам данок за да можеш ти да ги плаќаш кампањите, не се карам со соседите, имам пријатели од сите вери и националности, се залагам лицата со посебни потреби да не бидат дискриминирани и ги почитуваат тие што мислат поинаку од мене...
Зар ми треба кампања за да ме учи на толеранција? Исто како што ми требаше кампања да ме убеди дека "Јас сум Македонија"? Па сум. Од билборд ли треба тоа да го научам?
Имам разбирање за кампањата "Отвори го срцето", само ако Груевски мисли дека со тоа ќе не направи толерантни кон неговата влада за поделбите што ни ги воведе.
Постојано повторувам во изминативе две години дека најголемиот грев на Груевски е тоа што провоцира делби кај Македонците... Најголем дел од својата енергија ја троши во борба против политичките неистомисленици... 90% од конференциите за печат на владата се наменети против СДСМ, а со иста намена се и 100% од партиските конференции за печат на ВМРО-ДПМНЕ!
Оттаму, не ме чуди силната меѓусебна омраза на симпатизерите на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ... Се изгубија критериумите за вредности... На луѓето им е веќе најмалку битно дали ќе има инфлација или не, дали ќе има некоја голема инвестиција или не, дали под уставно име ќе не' признае некоја голема земја или не... Се' се сведе на тоа да се упати по некој погрден збор (а некогаш и по некоја сочна пцовка) кон противничката партија и кон нејзините симпатизери...
Не знам колкумина ја гледаат опасноста од продолжување на ваквиот тренд во државата!

Тоа, мислам дека е почетна точка на ФАШИЗАМ.

Ситнењето на МАКЕДОНСКОТО ТКИВО е проверена метода за унишување на Македонскиот народ...не е од вчера применувана и има ептен долготрајна историја...
Во моментов Gwujo само најрутински си работи на што побрзо топење на Македонците како народ и нивно претварање во Бугари.....најмногу, па останатото кому иде... , ако човек маалку се одалечи од нивото на два три пиксела, многу јасно ја гледа таа ГОЛЕМА слика..... :)

Ај бе Стрелчо вака.Да се воведе една партија,една религија,еден празник,па ќе немат делби.Ва бене???:toe:

Ситнењето на МАКЕДОНСКОТО ТКИВО е проверена метода за унишување на Македонскиот народ...не е од вчера применувана и има ептен долготрајна историја...
Во моментов Gwujo само најрутински си работи на што побрзо топење на Македонците како народ и нивно претварање во Бугари.....најмногу, па останатото кому иде... , ако човек маалку се одалечи од нивото на два три пиксела, многу јасно ја гледа таа ГОЛЕМА слика..... :)

Пак ќе кажам...кога не ме слушате вие мене...:helou:
Ама ако, продолжете си со нацизмот, па ќе гребете после по асфалт, и ќе молите за Македонија. Прости маси!!! Со бугарофили во Влада, не се брани Македонија, ама сега не можете да го разберете тоа вие. А кога ќе го разберете ќе биде доцна.

Ocigledno deka se sto pravi grujo na domasnata politicka scena e kritika na se sto e protiv nego, najubavo pokazuva najnovoto istrazuvanje deka makedonija e padnata za sest mesta na listata na slobodni mediumi (kamo reklama za ova), i ne moze on da kazuva kolku se transparentni so televizii kako sitel i vesnici kako vecer (i onoj klosarskoit urednik) i gospogja bumbarovska od sitel na cija emisija veke i ne gi vpisuvaat belite bumbari za temi koi se odnesuvaat na opozicijata. A da ke zaboravev oli ren jasno naglasi deka 8 kriteriumi ne se ispolneti, ama dobro evropa laze i nie sme zrtvi, ama izgleda zrtvi na nasava vlast, a osobeno crna tocka pretstavuva kriteriumot politicki dijalog. Takov nema, osven onie farsi koga ke se soberat vo klub na pratenici i megjusebni prepukuvanja. Bitno da se posadi nekoe drvce vo sreda se drugo ke ceka i ceka i ceka najmalku do 2012.

Аха, а Горан Михаловски и Вест се независни , божем не знаеме од кого и со чии фондови е основан Вест, како и другите 90% од медиумите, кои се основани и сите овие години управувани од комуњарската олигархија.

Нека ќути таму барем тој.

Prvo sakav da otidam na temata Lokalni izbori,no ovaa tema e nova i bas po moj terk,zosto sekogas ja zastapuvam ideata za obedinetost i edinstvo.
Nikogas i nikade,ne treba da bidat vo vtora linija(sekogas vo prva im se licnite)partiskite interesi,a potoa drzavnite.Ako sakame da imame asolna i respektibilna drzava sekogas drzavnite interesi treba da se na prvo mesto.Zgora na ova,Premierot i Pretsedatelot,ne sakaa ili ne znaaeja da odgovorat pred praznikot na novinarsko prasanje dali partiskite gi stavaat pred interesite na drzavata.Sramno.Od Gruevski ocekuvav da nema stav kako obicno,no Pretsedatelot koj go cenam,da ne odgovori ,me zacuduva.No,se tesam deka i toj bese ispolitiziran novinar,pa koga Premierot ne mu odgovoril i Pretsedatelot go stavil vo ist kos.
A sto se odnesuva do nacionalnostite i narodite koi ziveat vo Republika Makedonija,smetam deka mnogumina od niv se pogolemi Makedonci od nas Makedoncite.Sekoj koj ja smeta Makedonija za svoja tatkovina.ke gi zastapuva nejzinite interesi i nema da pravi podelba :nasi i vasi.Na pr.:Srdzan Kerim po nacionalnost Turcin,dete na visok funkcioner -komunjar(da se izrazam so recnikot na nekoi nedovetni tipovi od forumot),koj cesno gi zastapuvase interesite na Makedonija kako ambasador vo Germanija i sega vo ON,e pomalku Makedonec od Antonio Milososki ili Protuger.
Spored mene,greskata e napravena uste vo pocetokot vo 1991 godina,koga se dozvoli koj kade saka da gi vee svoite partiski znaminja.Site,kako vo celiot normalen svet,zastanuvaat pod edno zname,zname na svojata drzava,da znae svetot deka sme site edno,koga se raboti za drzavni interesi.
Imam uste mnogu da zboruvam za zaednistvoto,no poveke ponatamu,neka trgne temata.

Nema podelbi kaj MAKEDONCITE!
Ima podelbi kaj ostanatite mrshi koi imaat makedonski pasos.
Se delat na vmrovci, sdsmovci, komunjari, buigari, malokurefni pcishta, chuvashi, itn.

KOj e makedonec, toj e MAKEDONEC, se drugo e pcishtovid mrshoeben kuroglav.

Da bideme site MAKEDONCI,da se kolneme site vo ova sveto ime,ako i go mislime dobroto na Republika Makedonija,bilo da se toa Makedonci,Albanci Romi,Vlasi Srbi,Bosnjaci,Turci i site drugi koi ke se najdat nespomnati.Da ne bideme demagoski nastroeni,da ne stanuvame drzavjani na druga nam neprijatelska zemja(ke rece nekoj deka taa ne prizna megu prvite pod Ustavnoto ime,no,samo da utre moze da ne vidi soedineta so nea),samo radi interes(rabota vo EU ili uste poloso zaradi dobar avtomobil).

Da bideme site MAKEDONCI,da se kolneme site vo ova sveto ime,ako i go mislime dobroto na Republika Makedonija,bilo da se toa Makedonci,Albanci Romi,Vlasi Srbi,Bosnjaci,Turci i site drugi koi ke se najdat nespomnati.Da ne bideme demagoski nastroeni,da ne stanuvame drzavjani na druga nam neprijatelska zemja(ke rece nekoj deka taa ne prizna megu prvite pod Ustavnoto ime,no,samo da utre moze da ne vidi soedineta so nea),samo radi interes(rabota vo EU ili uste poloso zaradi dobar avtomobil).
Токму така.

А бакиш новинари од типот на цитираниов, во се можат да "видат" почетна точка на нешто. Не дека тие ја гледаат, туку дека некој им кажал да ја видат, и да си го заработат лебот (и кавијарот).

Kako mozhat da bidat Makedonci??
Oni se toa shto se i sekogash ke si gi gledaat nivnite interesi, pa neli zatoa si imaat etnichki partii!!
Inache vo vrska so temava, da ..ima delbi i toa se vika tranzicija, vashe e da odluchite dali ke se velichat Makedonski revolucioneri koj se borele za samostojna Makedonija ili izrodi koj nemaat nikakov problem da smenat nacionalno ime, zname i ustav.

Новинарот пишува типично салонски текст кој нема вредност.
За мене празник е и 1 мај и 11 октомври, велигден, илинден, делот на револуционерната борба итн...
Каква поделба ?
Некој протестира против одреден празник ?
Некој се тепа, убива ?
Народот со ОГРОМНО мнозинство покажа во која насока сака да оди државата.
Тоа е Република Македонија, идентиет македонски и нема компромис со тоа.
Ако некој е против тоа, тоа е предавство, не е поделба.
И таквите треба да се отстранат а не да се гради заедно со нив држава.

Ако имавме национална свест, немаше да ни се случуваат настани од оваков тип, високи политичари да бидат поткупени од грчките националисти.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom