Македонија поканета да се вклучи во Белене

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
ej navistina neznam kako mozete da odgovarate smireno na nekoj od kretenive sto se predstavuvaat kako makedonci na forumov a imaat nekoj totalno 10ti zamisli, se pravat kako da se pogolemi makedonci od site nas zaedno a ustvari probuvaat da ne ubedat deka makedonija e ili srpska ili bugarska ili sto ti ja znam kakva. e da bev admin na forumov (ke go skratev postirachkoto telo na polovina za 1 minuta) a nekoj kaze nesto protiv makedonija perma ban i gotovo, ama toa ti e ne sum :D
Можеби ќе станеш еден убав ден.:toe:

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Kога ќе се изгради и стварно профункционира ќе правиме и муабет дали ќе им дадеме милјарда евра на Бугарите

А ти би прво да ја изградат па после да се пазариш. Тогаш едино струја може да купиш по пазарна цена

да имаме ексклузивитет при набавката на истата,
затоа што и Турција гради нуклеарка,Грција и Албанија се спремаат,Романците изградија,Хрватска ќе ја прави дупло појака од Бугарската Белане,а Србите можат најбрзо од сите да ја изградат и да ја стават во функција.

Градат ама си ја градат за нив и не ти нудат да закупиш дел. Знаеш ли некој друг што и нуди на МК дел за закуп?

Останавме уште ние кој имаме најидеални услови,нечепнати рудници за ураниум за кој интерес пројавија фирми дури од Австралија како никаде во Европа,и на крај ќе сме инвестирале во соседството кај Бугарите иако проектот пред 8 години беше прогласен за промашена инвестиција.Па добро бе има ли некој паметен во државава или сите се родија вчера?

АБЦ, не одговори на ниедна дилема што ја напишав. Кој ќе раководи нуклеарка во МК, дај симни се на земја! Во Мариово со златна природа ќе градиш нуклеарка а големи земји имаат проблем со отпад а да не збориме што немаме ни кадар а и да го имаме јас не би му верувал. Рано ни е за таква одговорност. Чешка веќе секојдневно има ситни хаварии, Кршко скоро имаше мала хаварија ама Македонците нема да имаат пошто кај нив се функционира беспрекорно. Да не живеев овде можда и ќе поверував.

Па и сумата за почеток на изградбата на нашиот NuCleuS 3x3 би чинел исто колку тригодишната давачка за увоз на струја,а за останатите 49% се заинтересирани и Француската Areva и Bruce Power oд Канада со кој остварив контакти лично и персонално,само што побараа од мене за таква работа да се контактира и власта во Македонија која пак гледа на секој начин да ги исфрли парите надвор од Македонија.:toe:
Би чинел на теорија а на пракса е нула. Ако твојот Нуклеус е толку добар продај го на странска компанија и земи лиценца па еден ден гради го (ако е безбеден и рентабилен) и во Македонија ама до тогаш јас ќе бидам против нуклеарна електрана во нашава педа земја.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Би чинел на теорија а на пракса е нула. Ако твојот Нуклеус е толку добар продај го на странска компанија и земи лиценца па еден ден гради го (ако е безбеден и рентабилен) и во Македонија ама до тогаш јас ќе бидам против нуклеарна електрана во нашава педа земја.
Да живеев во Канада можеби и ќе размислував за тоа,ама јас живеам и работам во Македонија каде се вратив да го доживеам она што никој не може да го доживее во туѓа земја.Блискоста со луѓето,семејството и самиот начин на живеење,ги нема никаде во Европа како овде,ова не може да се плати со пари,ова може само да се доживее,тука не можат да помогнат ни филмови,ни интернет,ни пари,ништо освен непосредно живеење во Македонија.Јас не го гледам животот низ призмата на профитот,за мене тој начин е одамна надминат посебно во реалноста со која секојдневно се соочуваме.Затоа братче јас гледам да го направам најдоброто за оваа држава во која живеат моите деца,моето најголемо богатство,за кој ти сигурно мислиш дека не им мислам добро доколку сакам да се направи нуклеарка во државава?
Па се лажеш бе друц,се лажеш,не си ме проценил добро и тоа е,можеби понатаму ќе се согласиш дека нашата алтернатива е во моите погледи на реалноста која секојдневно не опкружува сите нас,со таа разлика што некој од нас не сакаат тоа да си го признаат.:toe:

GRUNGE

Cobain со цигарче!
Член од
25 февруари 2008
Мислења
677
Поени од реакции
28
АЈ ќе видиме што ќе направат. Ама ништо нема да направат. Зафатени се со ситно политички проблеми а да и со името :tapp:

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
за кој ти сигурно мислиш дека не им мислам добро доколку сакам да се направи нуклеарка во државава?
Па се лажеш бе друц,се лажеш,не си ме проценил добро и тоа е,
можеби понатаму ќе се согласиш дека нашата алтернатива е во моите погледи на реалноста која секојдневно не опкружува сите нас,со таа разлика што некој од нас не сакаат тоа да си го признаат.:toe:
Не биди толку осетлив, збориме за многу практични теми каде за сентименталноста нема место :helou:.

Што ќар има Македонија ако еден ден те нема а со тебе исчезне и нуклеусот (под претпоставка дека не збориме за фантомски планови). Сум имал генијални планови во животов се додека не сватив дека и најгенијалниот нереализиран план ми е послаб од најглупиот реализиран план.

Воопшто не мислам дека не и мислиш добро на земјата, од каде ти текна такво нешто? Тоа што мислам е дека си нереален и дека сеуште не ти се јасни способностите на македонскиот човек кои моментално се на рудиментирано ниво и треба многу време да помине да дојдат на некое пристојно рамниште. Додека тоа не се случи нуклеарка е интересна теорија а опасна пракса. Но сето тоа нема никаква врска со твојот патриотизам.

Претпоставувам се разбравме :smir:.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Мисла дека е добар потег. Би се получило като Словениjа и Хрватска со нуклеарката во Кршко. Само требе да се види деловото участие мегу страните. 49% ке бидат на немската комраниjа RWE, Бугариjа ке треба да даде от своите 51% на Македониjа. При добра соработка, един ден може да продавате струjа на Албаниjа, Косово и Грциjа.
Макдедонија одвреме, навреме и продава на грција струја веќе.

Не биди толку осетлив, збориме за многу практични теми каде за сентименталноста нема место :helou:.

Што ќар има Македонија ако еден ден те нема а со тебе исчезне и нуклеусот (под претпоставка дека не збориме за фантомски планови). Сум имал генијални планови во животов се додека не сватив дека и најгенијалниот нереализиран план ми е послаб од најглупиот реализиран план.

Воопшто не мислам дека не и мислиш добро на земјата, од каде ти текна такво нешто? Тоа што мислам е дека си нереален и дека сеуште не ти се јасни способностите на македонскиот човек кои моментално се на рудиментирано ниво и треба многу време да помине да дојдат на некое пристојно рамниште. Додека тоа не се случи нуклеарка е интересна теорија а опасна пракса. Но сето тоа нема никаква врска со твојот патриотизам.

Силен тоа што АВС веќе направил планови е една работа, но треба малку реално да ги погледнеме работите. Нуклеарка се гради не помалку од 5 годиниа, доволно време за да се обучи основен потребен кадар, додека тие за поклуните позиции можат да се увезат од страна. А ако мислиш за непорофесионалноста, и неспособноста тоа не прави разлика дали е во Македонија, Србија, Бугарија, Грција, или Албанија, сите подеднакво можат да ја зезнат работата. Друго е што ситуацијата кажува дека и белене нема да биде доволно за регионот кога ќе биде готово, што значи ќе мора да се изгради уште една нуклеарка. Кандидати се Грција, Албанија, Србија, Македонија Во случајов со она што погоре го спомнав, тебе ама не ти прави никаква разлика во која од горенаведените ќе се гради нуклеарката бидејќи ризикот ќе биде ист поради тоа што погоре го спомнав односно професионалноста и искуството.
Е сега бидејќи во основа од безбедносна гледан точка не прави разлика, зошто да не го искористиме моментот и да направиме една нуклеарка, од која ќе и се продава струја и на албанија и на грција?
И самиот знаеш дека уште една покрај белене гарант ќе се гради, зошто ние да не бидеме тие кои ќе профитираат?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193

20 годишни планови,уште од РЕК-Битола,каде работев за да преживеам на распепелување(една од најтешките работи што воопшто може да се змисли),кога си замислив дека би било убаво а со годините поминати во истражување и планирање спознав дека е и остварливо Македонија да се стекне со сопствена нуклеарна централа.Морам да признам дека власта никогаш не ми помогнала во моите истражувања,напротив ми одмагала како и сега.Времето ме кошташе многу,посетата на странски нуклеарки уште повеќе,а гигабајтите потрошен интернет и списанијата да не ги ни споменувам.За нешто да се случи треба некој да го активира тоа случување.Македонците не се на рундаментално ниво по никаква логика,доказ за тоа сме ти,јас,ние,вие,тие,безброј Македонци кој барем дискутираат на вака високо ниво за тема која мислам дека моментално не ја дискутираат ни половина процент од луѓе како нас во земји каде нуклеарката е одамнешна реалност.:toe:

GRUNGE

Cobain со цигарче!
Член од
25 февруари 2008
Мислења
677
Поени од реакции
28
„Ќе не озрачат бре, каква нуклеарка!“ 99% од ставот на народот.

А не ги обнинувам. Нема никаква контрола на QoS (Quality of Service) кај нас.Посебно во државните претпријатија. Да е приватно да. Ќе работи како што треба и оро ќе игра. Македонија и народот да беше паметен, кај ќе ни беше крајот. Ама еве ова е тоа што е и така.

Иначе Мариовско е идеално за нуклеарка.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Е сега бидејќи во основа од безбедносна гледан точка не прави разлика, зошто да не го искористиме моментот и да направиме една нуклеарка, од која ќе и се продава струја и на албанија и на грција?
И самиот знаеш дека уште една покрај белене гарант ќе се гради, зошто ние да не бидеме тие кои ќе профитираат?
Бацилус, јас сум воопшто против нуклеарки, тука или било каде. Во однос на Македонија, Грција и Албанија мислам дека шансите да се зезне работата од незнаење или неозбилност се донекаде еднакви. Кадарот ќе го обучиш ама тоа нема ич да ми даде сигурност мирно да спијам знаејќи каква е професионалноста во овие земји.

Ќе повторам Чешка нон стоп има ситни хаварии во Темелин а Кршко имаше минатиот месец па Словенците пробаа да забошотат и се дозна дури 24 покасно. Тоа се земји со традиција на ова поле а како ли би било кај нас не сакам ни да помислам. Да не збориме за контејнери со отпад кои мораш да ги носиш во Русија (на пример) па се расипал контејнерот, абе можностите за хаварија се неограничени. Кога на тоа ќе се додаде македонската способност за корупција ми личи на уште поцрно сценарио.

Да не се вртиме во круг, толку мала земја како Македонија може да се снајде за енергија и без нуклеарка а поготово ако може да закупи дел од веќе постоечка во изградба каде не мора да му мисли за отпади и управување.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Бацилус, јас сум воопшто против нуклеарки, тука или било каде. Во однос на Македонија, Грција и Албанија мислам дека шансите да се зезне работата од незнаење или неозбилност се донекаде еднакви. Кадарот ќе го обучиш ама тоа нема ич да ми даде сигурност мирно да спијам знаејќи каква е професионалноста во овие земји.

Ќе повторам Чешка нон стоп има ситни хаварии во Темелин а Кршко имаше минатиот месец па Словенците пробаа да забошотат и се дозна дури 24 покасно. Тоа се земји со традиција на ова поле а како ли би било кај нас не сакам ни да помислам. Да не збориме за контејнери со отпад кои мораш да ги носиш во Русија (на пример) па се расипал контејнерот, абе можностите за хаварија се неограничени. Кога на тоа ќе се додаде македонската способност за корупција ми личи на уште поцрно сценарио.

Да не се вртиме во круг, толку мала земја како Македонија може да се снајде за енергија и без нуклеарка а поготово ако може да закупи дел од веќе постоечка во изградба каде не мора да му мисли за отпади и управување.
Во толку мала земја не вреди еден РЕК-Битола да носи секој ден по една жртва(поразителна реалност),со години наназад,за да не “снајде“ како мала земја со струја.Со Бугарите е ептен сомнителна работата а и тоа што за прв пат се бара вложување како аванс,верувај тука смрди работата,смрди итоа “радиоактивно“.:toe:

П.С.:-За стручен кадар имам на лагер барем 1000 Ерменци.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
За нешто да се случи треба некој да го активира тоа случување.Македонците не се на рундаментално ниво по никаква логика,доказ за тоа сме ти,јас,ние,вие,тие,безброј Македонци кој барем дискутираат на вака високо ниво за тема која мислам дека моментално не ја дискутираат ни половина процент од луѓе како нас во земји каде нуклеарката е одамнешна реалност.:toe:
АБЦ, колку се на форум кои дискутираат? 50 луѓе? Колку има МК, 2 милиона. Со колку од тие можеш да направиш асален муабет?

Терај кога си толку ентузијаст, мене животот ме спушти на земја кога високо летав па сега многу попрактично и без премногу занесување ги гледам работите.

Христо еднаш има речено за креативноста и праксата. Го прашуваат што е побитно идејата или реализацијата. Типот одговара: реализацијата пошто секоја будала може да има генијална идеја ама ако не ја реализира ништо не му вреди. Само вистинскиот гениалец ќе знае како да ја реализира практично и најлудата идеја.

Ќе правиме муабет за 10 години, можда сменам некој од ставовите :wink:.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168

Словенија е уште пмала па се снаоѓа, не е тоа проблемот за снаоѓањето. А тоа што ти си против нуклеарна енергија е друга работа, ама реално гледано ако купуваме од страна струја пак не го елиминира фактот дека некој што се граничи со нас има нуклеарка која претставува исто толкав ризик као да ја имаш и кај тебе во двор.
А реално зборено денес не се може без нуклеарните централи, бидејќи дури и да се искористува максимумот до она што се обновливи извори на енергија, пак нема да биде доволно за да ја одржува во живот денешната индустрија и општо потребите на економиите на државите во светов, така да нуклеарките се моменталното нужно зло ако сакаш крсти го за да можеме ние пред се како човечштво да се развиваме и идеме напред, за да можеме подолго да опстоиме, бидејќи без развој на науката и технологијата ќе останеме на едно ниво и нема да бидеме доволно флексибилни за адаптирање кон евентуалните новонастаните услови,за да опстанеме.
Така да јасно е дека тебе не ти се допаѓаат нукларките, ама ако мислиш дека ако втораа нуклеарка се изгради во албанија или во грција а не во македонија, дека ти ќе бидеш побезбеден и „помирно ќе можеш да спиеш“ тогаш се лажеш тешко.
Така да тргни го на страна тоа што тебе не ти се допаѓаат нуклеарките, и погледни ги фактите кои погоре ти ги наведов и удри есап да видиш што нам најмногу ни се исплати.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
АБЦ, колку се на форум кои дискутираат? 50 луѓе? Колку има МК, 2 милиона. Со колку од тие можеш да направиш асален муабет?

Терај кога си толку ентузијаст, мене животот ме спушти на земја кога високо летав па сега многу попрактично и без премногу занесување ги гледам работите.

Христо еднаш има речено за креативноста и праксата. Го прашуваат што е побитно идејата или реализацијата. Типот одговара: реализацијата пошто секоја будала може да има генијална идеја ама ако не ја реализира ништо не му вреди. Само вистинскиот гениалец ќе знае како да ја реализира практично и најлудата идеја.

Ќе правиме муабет за 10 години, можда сменам некој од ставовите :wink:.
Да даде господ да сме живи и здрави,ќе дискутираме,инаку по однос на ваква тема и двајца од 2 милиони да дискутираат те уверувам дека е огромен процент.Инаку за реализација на било која друга идеја освен оваа толку специфична и сензибилна,јас не би трошел толку време,пари и енергија,едноставно би ја реализирал,ама што да правиш како генетски да ми е вградено цел живот да пробувам да го реализирам наизглед невозможното,можеби тоа не ми се случува само мене во Македонија,изгледа некој од нас и успевале во тоа,всушност тоа е и многу важен сегмент во опстанокот на Македонциве во изминативе неколку илјади години.Пробувај иако ти изгледа невозможно.:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom