- Член од
- 17 јануари 2009
- Мислења
- 2.814
- Поени од реакции
- 4.666
Навистина добра серија. Кај нас се прикажува одамна, веројатно од раните деведесетти и јас долго време со прекини ја следам по телевизииве. Поаро е глумен од, како што сум прочитал, а можеби лошо сум прочитал, Дејвид Сачет. И навистина, тој е најдобриот Поаро до сега. А тоа не е мала работа, оти Поаро го глумеле и Алберт Фини и Питер Устинов и Јан Холм. Поаро е претставен како прилично екстравагантна личност, со специфични животни навики и начини на однесување, понекогаш е голем ситничар (па генијалец, мора да му фали нешто ) во врска со многу работи како хигиената, храната, сопствениот изглед и углед. Прилично е самољубив и невешто го крие тоа. Ама сепак е симпатична филмска појава. Во оваа верзија на Поаро, гледам далечен, мошне далечен предок на Монк (Поаро нема психички проблеми, но знае да биде, одвреме-навреме голем мрчатор и цепидлака. Барем мене ми се чини дека постои некаква далечна сличност.Agatha Cristie's Poirot
Брилијантинте детективски романи на Агата Кристи за белгискиот детектив Херкул Поаро се преточени во оваа извонредна серија.
Дејството во серијата е помеѓу 1920-1975, значи нема технологии како ЦСИ туку чиста логика во откривањето на злоделата.
Љубителите на детективскиот жанр сигурно би дале позитивна оценка. Глумата е солидна, главниот лик го глуми Дејвид Зуше кој е досега најдоброто отелотворение на Поаро воопшто.
Серијата има 12 сезони, првата сезона била во 1989. Серијата, носејќи ја приказната од романите, знае да ве збуни и да ве натера и вие да ги употребите "your little grey cells".
Во духот на оваа серија на една од нашиве тв. се прикажува и The Adventures of Sherlock Holmes, со Џереми Брет во гл. улога, кој пак, според мене, е најдобриот Холмс. Има мошне специфична појава и карактеристичен глас. Сепак, на моменти ми се чини дека сценарието е малку патетично, но сепак сметам дека е многу, многу квалитетна серија. И оваа е постара, од 80-те, и не е првпат да ја има на нашиве тв. Ја препорачувам, посебно на оние на кои им се допаѓаат серии од типот на „Поаро“. Не е голема тајна дека д-р Хаус е лик кој можеби и премногу му должи на Холмс