Дали мора да се види за да се верува?

• Креатор на темата Креатор на темата MakedoN_Ares
  • Време на започнување Време на започнување
[zEUs];1784136 напиша:
Не мора, саммиот збор вера значи да се верува во нешто кое не си го видел а и не знаеш со сигурност дека постои. Ќе кажем еден многу чест пример за ова : воздухот не го гледаме а веруваме дека постои.

Vozduhot go cuvstvuvame kako so nemozeme Bog da go pocuvstuvuvame.

Vozguhot go cuvstuvame site,a ne poedinci kako sto bilo slucaj kaj Bog.

I ljubovta ne sme ja gleale pa sme veruvale u nea? Jubovta e samo zbor koj opishuva cuvstvo kaj covekot, isto kako taga,sreka,zagrizenost,opushtenost.
Aj ve molam prekinete da davata retardirani primeri so koj go dokazuvate sprotivnoto od toa sto ste naumile.
Sedni,razmilsi,koa ke ti tekne adekvaten primer,pisi go.
E,i da poftoram: Dur ne se dokaze neso deka postoi,nepostoi.
Glej go kao aksioma,ziti se ne probuj da mi go objasnuvash.Veruval ili ne,tocno e.

tocno e deka ne treba da vidis za da veruvas no tocno e i deka ne treba da se veruva i vo se so ke ti serviraat konkretno za bog od kaj znaes deka se toa ne e izmisleno pocnuvajki od biblijata pa se do toa deka isus dosol na zemjata.Toa e se napraveno druze za da ima red vo svetot za nisto drugo a za popovite deka ni tie bas ne veuvaat vo biblijata eve jas ke ti dadam primer. Go prasuvam eden vladika koj inace vozese kola od 50 000 evra dobro kako moze ti da vozis kola od tolku pari a vo isto vreme propovedas deka ne treba da se zaboravaat siromasnite i deka ne e se vo parite tuku vo lubovta i deka taa e najvazna zosto ti ne si gi dal tie pari za pomos na lugeto a ti ( vladikata ) ne si zemes jugo na primer kolku da ti vrsi rabota ako odis na pat nekade.toj mi veli epa jas zedov dobra kola za da bidam bezbeden so drugi zborovi se plasi od smrtta
Епа тоа збори за владиката, а не за верата или Бог. А за тоа од кај знаеме од кај не знаеме, има милијарда докази, милијарда теми и на овој и на други форуми, така да ако те интересираат докази читај, ама јас би ти советувала да не се забегува со такви работи, туку да се верува, зашто ништо не можеш да изгубиш, можеш само да добиеш.

za da se veruva ne mora da se vidi, ako se vidi veke ne se veruva tuku se znae, veruvanje e nesto sto sakame da bide ili sto mislime deka postoi.

ФЕНОМЕНАЛЕН одговор!!! И да кажам во стилот на првиот пост - да ли постои гравитација, да ли постои бакуум, да ли постоел Наполеон, Платон, Александар Македонски??

Дур не видам дека постои рај или пекол или дух или Господ не верувам.

Дур не видам дека постои рај или пекол или дух или Господ не верувам.

Извини а зошто го пишуваш ова?! Едино што мене ми паѓа на памет е инает... Убаво ти напишав во постот погоре. Да ли ја гледаш гравитацијата? Го гледаш ли вакуумот? Кој критериум ти се очите? Ако е така нека биде ист за сите работи. Уосталом што кажа и Нихилиста - ако видиш нема веќе да веруваш туку ќе ЗНАЕШ

Највероватно...

Човекот треба да гледа со духовното око,а не со ограничениот вид-окото.
Секој човек е во право и секој човек има своја вистина.

За некои работи ДА, но за некои работи не е...

Па ајде сега ти замисли гледаш едно авто на пример,ти го гледаш од твој аспект јас од свој,ти гледаш од една страна на автомобилот,а јас од друг агол...јас гледам и велам дека автомобилот има избушена гума,ама ти не ја видиш и велиш дека нее...видиш секој има своја вистина,и ти си во право и јас сум во право.

"Vernik e onoj koj ne me videl i ne me doprel.Onoj koj ke me vidi i ke me dopre normalno deka ke veruva vo mene,toj veke znae za mene"-so ova TOJ saka da kaze deka treba da veruvame vo Nego iako ne sme go videle i ne sme go doprele zatoa sto samo taka sme vernici.

Znci nemora se da se vidi za da se veruva vo toa.Kako sto napisala
^^^магде^^^ deka ne sme videle mnogu raboti kako sto se veterot,ljubovta ...a sepak veruvame vo niv.

Blazen e onoj sto ne videl a poveruval!

Нели...? Мислам ова Христ му го рекол на Тома . Иииии воедно ова е една од најзлоупотребуваните работи -реченица од страна на религиите . Демек верувај во ветришта , мразој , м'гли и виулици . Оваа е само половна реченица . Библијата и те како ја има издефинирано ова работа , ...не оставила место за нагаѓање .

Римјани 1 - ред 17...цитат

"Бидејќи во него се открива Божјата ПРАВЕДНОСТ , ОД ВЕРА ВО ВЕРА , како што е напишано "ПРАВЕДНИКОТ ЌЕ ЖИВЕЕ ПО ВЕРА " -затворен цитат

Се е кажано јасно и недвосмислено .Значи верник не е некој што нагаѓа постои непостои ...и само тоа и го вергла..........ТУКУ мора да се изјасни преку еден заокружен систем на праведност во кој верува и го практикува .
Затоа и вели "Христ е крајот на Законот на праведноста"...."Слово на праведноста"..."Законот на праведноста"...итн

Е за да не се види целата лажност кај религиите овие фино лепо НИКОГАШ не се изјаснуваат што подразбираат под праведност и за каков заокружен вредносен систем на праведност се залагат а нелиииии како би се оправдала догмата "Црквата е вечна"..........оти ако било кога се изјаснеа....оооооодамна и ќе ги немаше .

Уствари после 300-тата год кога састанчеле на тие васељенски собири...тогаш за пари и статус кај Римјаните ....христијанството го прогласиле насила за религија ..иако ова било идеологија. Успешно ширена идеологија која многу личела на комунизам . Сега прашањето дали на Исус и апостоли и многу други им требал еден Бог кој дава вечен живот а која е многу примамлива понуда...за да си ја шират идеологијата....е друго прашање .Ама ќе видиме понатаму во што навистина верувале тие луѓе ....што поимале под тие термини што се споменуваат во библија и која им била логиката да го прават тоа што го правеле по цена на сопствени животи.

u gospodf se verue oti ne moze nikako da se znae toa, edino ako iame vecen zivot e toas i da ne go vidime gospod nema veze sto ke ni e toas ako iame vecen zivot.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom