Дали мора да се види за да се верува?

• Креатор на темата Креатор на темата MakedoN_Ares
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
18 август 2008
Мислења
680
Поени од реакции
34
Еве вака...

Некои од вас не биле религиозни затоа што не го виделе Него.
И по ова се водат деке Тој не постои.
ПА вака ќе цитирам еден доказ од книга кога тибетскиот гуру му вика на ученикот:
„Ти,синко ти си ја видел ли Америка“?
-„Не сум ја видел.“
„Епа ако се водиш по тоа дека мора да видиш за да спознаеш дека постои,што ќе биде ако ти не ја видиш Америка за твојот живот?Дали таа не постои?Или ќе ја снема откако ќе умреш без да ја видиш?“

На ова ученикот ја наведнува главата и се обврзува понизно да му служи на неговиот гуру кој ќе биде одговорен за неговата духовна едукација.

za da se veruva ne mora da se vidi, ako se vidi veke ne se veruva tuku se znae, veruvanje e nesto sto sakame da bide ili sto mislime deka postoi.

Верувањето е искрена молитва на срцето за она што толку чисто тоа срце го сака, со милост.

Еве вака...

ПА вака ќе цитирам еден доказ од книга кога тибетскиот гуру му вика на ученикот:
-„Не сум ја видел.“
„Епа ако се водиш по тоа дека мора да видиш за да спознаеш дека постои,што ќе биде ако ти не ја видиш Америка за твојот живот?Дали таа не постои?Или ќе ја снема откако ќе умреш без да ја видиш?“

На ова ученикот ја наведнува главата и се обврзува понизно да му служи на неговиот гуру кој ќе биде одговорен за неговата духовна едукација.

Глуп пример затоа што ако не сум ја видела јас Америка има некој којшто сепак ја видел.

Инаку, за да се верува не мора да се види. За да веруваме во нешто не ни се потребни ни факти ни докази. Доволна е вербата. Но, ако се верува во Него не значи дека постои, од една страна, исто така како што не значи и дека не постои ако не се верува во Него, од друга страна.

Јас не верувам во Него, но не од причина што не сум го видела туку од причина што верувам во некои други работи кои ми причинуваат поголемо задоволство.

Еве вака...

-„Не сум ја видел.“

Добар пример братче. За да се верува во нешто, не треба да се има видено. Кога веке ке се види, тогаш не веруваме, туку знаеме дека постои.

не е поентата на верата да веруваш без да видиш???
воздухот не го гледаме па веруваме во него..
љубовта не ја гледаме па веруваме во неа..
среќата,тагата,болката,....

некои работи нема потреба да се видат за да знаеш дека постојат

Друже, MakedoN_Ares, ја тебе не те имам видено, и сеа постоиш?

љубовта не ја гледаме па веруваме во неа..
зависи..
Добро за ова се согласувам, не ја гледаме не верувам..:)))

Еве вака...

-„Не сум ја видел.“

на видео снимка ја видов америка. сними го Него да те видам.
поглуп пример, здравје.
религија-полнење џеб на "водачите" и тешење за примитивците.
edit-еволуција и ништо друго.

Лелеее амате бе што се фативте сите за примерот глуп па глуп бил..Примерот е доволно добар за да ја фати поентата на тоа што сака да го кажи па како може глуп да е..А за вербата и јас се согласувам дека не мора да го видиш нештото за да веруваш..

Лелеее амате бе што се фативте сите за примерот глуп па глуп бил..Примерот е доволно добар за да ја фати поентата на тоа што сака да го кажи па како може глуп да е..А за вербата и јас се согласувам дека не мора да го видиш нештото за да веруваш..
да, во некои работи. не во леприкони, богови, еднорози и слично =)
и, да... глуп пример.

Ubav dokaz podrzan so fakti mi e dovolno za da veruvam.
A ke znam so sigurnost koa ke go vidam so moi oci i ke go svatam.

tocno e deka ne treba da vidis za da veruvas no tocno e i deka ne treba da se veruva i vo se so ke ti serviraat konkretno za bog od kaj znaes deka se toa ne e izmisleno pocnuvajki od biblijata pa se do toa deka isus dosol na zemjata.Toa e se napraveno druze za da ima red vo svetot za nisto drugo a za popovite deka ni tie bas ne veuvaat vo biblijata eve jas ke ti dadam primer. Go prasuvam eden vladika koj inace vozese kola od 50 000 evra dobro kako moze ti da vozis kola od tolku pari a vo isto vreme propovedas deka ne treba da se zaboravaat siromasnite i deka ne e se vo parite tuku vo lubovta i deka taa e najvazna zosto ti ne si gi dal tie pari za pomos na lugeto a ti ( vladikata ) ne si zemes jugo na primer kolku da ti vrsi rabota ako odis na pat nekade.toj mi veli epa jas zedov dobra kola za da bidam bezbeden so drugi zborovi se plasi od smrtta

Глуп пример затоа што ако не сум ја видела јас Америка има некој којшто сепак ја видел.

Инаку, за да се верува не мора да се види. За да веруваме во нешто не ни се потребни ни факти ни докази. Доволна е вербата. Но, ако се верува во Него не значи дека постои, од една страна, исто така како што не значи и дека не постои ако не се верува во Него, од друга страна.

Јас не верувам во Него, но не од причина што не сум го видела туку од причина што верувам во некои други работи кои ми причинуваат поголемо задоволство.
па има луѓе шо и господ го имает видено... многу ... сакаш веруј сакаш не ;)! еден ден сите ке сфатите :)

Е. еееј комши:vozbud:..женати се цепа на велико со кого ќе стигне..
И....сега човекот треба да ми поверува? Да оди дома и да ја среди жена му..така на збор, на невидено и недокажано...

И ова е исто така глуп пример ко тој на почетокот на темава.:toe::kesa:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom