Кому бе ќе менувате име? (генерална дискусија за зачувување на уставното име)

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Луѓе бе,да бидеме реални дека ѕид со глава не се турка,помина времето на комити и војводи,21ви век сме.Она што го замислиле “големите“ и ќе го остварат,на овој или оној план.
-Скоро 20 години размислувам,кореспондирам,дискутирам и се карам со пријатели и непријатели што имаат спротиставени мислења,и никако не можам да разберам и покрај мојот широк дијапазон на толеранција,космополитизам и почит кон сите религии и вери,почит кон сите битија на планетава барем онолку колку тие ме почитуваат мене,зошто мораме да го смениме нашето име а со тоа и идентитет?.
Ако им спомнеш заговор или план како Мојсеј-2 те гледаат со потсмев,се смејат и се заебаваат со тебе,ги разбирам и нив,не се свесни што им се случува таму некаде во “куњите“ каде се запржува оваа “чорба“,ако не ги осудувам и велам -прости им Господе не знаат што прават.Од секаде слушам реакции од типот на се откажувам од државата,кинам пасош,вадам друг пасош,заминувам од земјава и многу слични “копрцања“,за на крај да ги запрашам сите нив,ШТО СО ТОА?Одговор најчесто нема,или ќе има од типот -морееее,ќе видат тие,има глави да летаат,на плоштад ќе ги бесиме,живи ќе горат и сл.Бидете реални дека никој ништо нема да стори,само веќе кога се прави ваква трговија без преседан,некој треба свесно и благовремено да го искористи тоа што ќе го продаде името најскапо што може,кога мислам на најскапо тоа го велам во интерес на сите а не само на двајца или тројца преваранти кој благодарение на “планерите“ се инфилтрираа во врвот на поголемите политички партии па всушност тие го прават она што ни еден нормален нема да го направи.Ултиматумот да гледаме и да го претвориме барем малку и во наша корист,да побараме писмени гаранции за истовремен прием во НАТО и ЕУ кога ќе се потпишува промената на име.Тоа им го должиме на генерациите после нас,на оние кој ќе ни судат без наша вина,иако сепак сите ние ќе бидеме виновни.:toe:

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
@Serpi e onoj najmladiot , a ja verojatno najstariot...., a Jakov ??? ...aj gasam masinerijava..dosta bese...
Конкри бате...

Не завивај (демек, завиена форма).
Ако имаш нешо приватно, имаш и начин.

Прости на неинтелигенција и желба за конкретност - ама, колку знам, се трудам.

Член од
14 март 2008
Мислења
574
Поени од реакции
14
Луѓе, браќа Македонци... Јас сум еден обичен човек, работник кој едвај си ја прехранува фамилијата... имам 5 годишна ќерка... НЕ, не барам милостина... Јас се трудам за да можам да ја израснам ќерка ми, и кога ќе почне да го осознава животот да сфати која е, да разбере од каде потекнува. Но некои лоши луѓе ме попречуваат, сакаат да ми го одземат и последното што го имам, што го добив како наследство од татко и мајка... мојата ГОРДОСТ, моето ДОСТОИНСТВО... тоа е единствено што ми остана...
ха, ЧЕСТА не можат да ми ја одземат... ЧЕСТА може само да се изгуби, ама не да се одземе... не знам дали ВИЕ можете да ме разберете, мене ми е ЧЕСТ оти сум Македонец, колку и да ми е тежок животов... уште во февруари почнав да протестирам, сакајќи да го зачувам моето ДОСТОИНСТВО... два дена протестирав пред владата, три пати протестирав пред грчката канцеларија за врски, еднаш отидов пред централата на сдсм и еднаш пред зградата во која што живее груевски... бев и пред француската амбасада... учествував активно и во организираните протести исто како и неорганизираните на 31 март, ден пред да појде делегацијата во Букурешт... МОЕТО име не е за продавање и јас ПОВТОРНО ќе протестирам и овој пат ќе земам и камења со мене... и повторно ќе протестирам сам ако треба...мојата ќерка ќе смее да каже дека се гордее со татко и... ДАЛИ ВАШИТЕ ДЕЦА ЌЕ СЕ ГОРДЕАТ СО ВАС???

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Конкри бате...

Не завивај (демек, завиена форма).
Ако имаш нешо приватно, имаш и начин.

Прости на неинтелигенција и желба за конкретност - ама, колку знам, се трудам.
Тоа му е стилот, почнува и не завршува. Па ти мисли се што сакал да каже.

Да е само прв пат!

Член од
3 март 2008
Мислења
831
Поени од реакции
31
ke zemat , ke zemat.....pa ....najlesno e bugarski...., baska sto ke gi davaat na zimi majka...

E bas sakav toa da go postiram, no malku vidoizmeneto.
Imeno,niskata koj ovoj narod go drzi kako celina, e Makedonija, po kolapsot na nacionalnata gordost, so promenata na imeto i potencijalno identitetot,i golemata frustracija i razocaranost,postoi golema opasnost od erozija na nasata nacionalna samosvest, kade sto lugjeto ke pocnat potencijalno da se naklonuvaat na site 4 strani okolu nas.
Edni ke se svrtat kon Bugarija
Drugi gzolizaci ke stanat najgolemi wannabe Greeks(a so toa i pravi Makedonci bidejki nie nema da sme Macedonians tuku "Makedonski" narod, nekoj izmislen vo terminologijata na Zapadniot i Istocniot svet-osven slovenskite narodi)
A drugi ko po obicaj ke si se kolnat vo Majka Srbija
Za sogragjanite Albanci se znae, niv ova prasanje moze polesno im gi otvara vratite, sami da im pomogneme, vo nekoi seuste zivi idei za obedinuvanja na teritorii i sosedni drzavi...

Tezinata na Maticata Makedonija ke se prerli od denesna Makedonija vo Grcija, a nie ke bideme samo privrzok..i Grcite ke si kazuvaat slobodno:

Nie sme Makedonci, a vo Severna Makedonija, vo 6 vek dojdoa Slovenite i go okupiraa/naselija toj del..tie nemaat vrska so Makedonija.

F

FilipMacedon

Гостин
Луѓе, браќа Македонци... Јас сум еден обичен човек, работник кој едвај си ја прехранува фамилијата... имам 5 годишна ќерка... НЕ, не барам милостина... Јас се трудам за да можам да ја израснам ќерка ми, и кога ќе почне да го осознава животот да сфати која е, да разбере од каде потекнува. Но некои лоши луѓе ме попречуваат, сакаат да ми го одземат и последното што го имам, што го добив како наследство од татко и мајка... мојата ГОРДОСТ, моето ДОСТОИНСТВО... тоа е единствено што ми остана...
ха, ЧЕСТА не можат да ми ја одземат... ЧЕСТА може само да се изгуби, ама не да се одземе... не знам дали ВИЕ можете да ме разберете, мене ми е ЧЕСТ оти сум Македонец, колку и да ми е тежок животов... уште во февруари почнав да протестирам, сакајќи да го зачувам моето ДОСТОИНСТВО... два дена протестирав пред владата, три пати протестирав пред грчката канцеларија за врски, еднаш отидов пред централата на сдсм и еднаш пред зградата во која што живее груевски... бев и пред француската амбасада... учествував активно и во организираните протести исто како и неорганизираните на 31 март, ден пред да појде делегацијата во Букурешт... МОЕТО име не е за продавање и јас ПОВТОРНО ќе протестирам и овој пат ќе земам и камења со мене... и повторно ќе протестирам сам ако треба...мојата ќерка ќе смее да каже дека се гордее со татко и... ДАЛИ ВАШИТЕ ДЕЦА ЌЕ СЕ ГОРДЕАТ СО ВАС???
Јас веќе се гордеам што има ваков Македонец:aplauz:

Член од
25 септември 2007
Мислења
1.436
Поени од реакции
45
ти не си кадарен да збориш ! ти си тој што прво БЦ па МК му е !!!

ЗАСРАМИ СЕ И СВЕСТИ СЕ

дека и твојот идол и НГ се во еден кош...
Па и Бране да го промени името прв ќе го плукнам бре! Мене прва ми е Македонија, а некоја хоштаплерана која има резервни пасоши не може мене да ми соли памет

Член од
20 јуни 2007
Мислења
809
Поени од реакции
18
Џабе форумиве. Не ми е јасно, како во минатиот период март-април-мај имаше толку протести, собири и слично, а сега нема ништо ? Се умори народов или ?

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
I sto ke napravite koga ke gi skinete pasosite pred CK?
Нишо, профа.
Не мора нити да ги кинеме :smir:

кој кур како ќе не крстат?! :pipi:
De be ne me karaj odma. Samo sakav da potsetam na zakonskata odredba deka izgubena patna isprava mora da se prijavi vo najbliskata MVR vo rok od 72 casa. Po ovoj period (mozno e) sleduva kazna ako pasosot ne e prijaven za izguben. Toa sakav da kazam.

A za krstenje ne ne ne 30% od Makedonija ne se krsti se klanja. :toe:

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Тоа ретко кој го согледува.
ЌЕ настане раздор внатре помеѓу самите Македонци, во суштина ќе се предадеме самите себеси за последен пат.
Имплозија.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
ДАЛИ ВАШИТЕ ДЕЦА ЌЕ СЕ ГОРДЕАТ СО ВАС???
Најмалку, ќе се гордеат.
Најдобро, да не знаат за ништо.
Најуспешно: да бидат Македонци, горди на нас.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
98
Boze mili ABC naiven li si :uvo:

Uste i ke se cenkash ... KOJ FAKTOR SI TI DA SE CENKASH ???

Sto nudish sto veke nemaat FOR FREE ???

Sto ???

Kakvi be crni garancii ocigledno nemas pojma sto se krie so malite bukvi pisano u dogovorot priznaj ???

Abe nema da te ima NIKAKO ...TOTALNO ... a ke dobiesh NISTO !!!!

Nego moli Boga da ostane status quo ko sto ja misalm ke bide inace od cenkanje NEMA NISTO :toe: Ke se cenkash ti so nekoj sto go izmislil cenkanjeto Grk i Evrej :tapp::tapp: :tapp:

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Секоја чест за тебе, ама проблем е што обичниот Македонец, работникот има поголема свест и грижа за Македонија одколку политичарите. На протест може да излезат 10 000 патриоти Македонци и ништо да не сменат, но 1 патриот/предавник претседател или премиер одлучува за целата држава.
Голема штета е што вистинските луѓе не се поставени на вистински места :):)

Член од
3 март 2008
Мислења
831
Поени од реакции
31
Џабе форумиве. Не ми е јасно, како во минатиот период март-април-мај имаше толку протести, собири и слично, а сега нема ништо ? Се умори народов или ?
Psihologija i vojna na nervi..za na kraj da kazes: Neka ide se u P.M

Toa mu se slucuva na narodot...za zal:toe:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Ќе дојдеме во состојба кога во Македонија ќе има само Србофили,Бугарофили,Гркомани,Албанци,Власи и по некој Турчин или Ром,ќе бидат исмевани и понижувани оние кој нема да завземат страна како што беа пред Турците да заминат од овие простори.Токму затоа Хазарите го најавија своето доаѓање со Сончеви Градови,Аломина комплекси........Масовните отпуштања од нивните Јагуновца,Фени па и од рударските комбинати ќе бидат само дополнителен притисок кон оние што не се свесни зошто ова само нам и токму сега ни се случува.Одговорот ќе следи многу брзо,само ништо нема да може да се стори исто како Палестинците што не можеа да сторат со сопствената земја,до ден денешен.:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom