Просење

Член од
23 март 2008
Мислења
685
Поени од реакции
165
Јас кога имав 5 години моите работеа за јас да не просам. Исто како и твоите. Не ме пуштиле на улица да питачам за тие да лежат.

Доаѓа еднаш Циган, бара пари, проси, викам: "Ај бе, еве, поработи заедно со нас, ќе ти дадам 500 денари".

Вика: "Аааа, неее" и кидна.

Полесно е да се проси, отколку да се работи. Барем за амалска работа секогаш можат да најдат, ама неее...полесно е да ги пуштат деците да собираат за нив.

На стари и оние кои се неспособни за работа, да, сум да им се даде. Ама на курајбери и пијаничишта, мало морген. Поголеми дневници лапаат и од мене и од тебе.

А и не е никаво решение. Цел живот ли ќе проси?
Se e vo red toa sto go kaza ama tuka ne e greska vo decata vo roditelite e ,i znam se mi e jasno deka nekat nekoi da rabotat i deka parite so ke mu gi dajs gi davaat za cigari ili alkohol ili pak na nekoj koj gi primoruva da prosat i znam deka so prosenje stasuvaat do dnevnica od 500 den a drugi luge se ubivaat od rabota za 250-300 den .dnevnica ama toa e veke problem na drzavata ne nas.

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Se e vo red toa sto go kaza ama tuka ne e greska vo decata vo roditelite e ,i znam se mi e jasno deka nekat nekoi da rabotat i deka parite so ke mu gi dajs gi davaat za cigari ili alkohol ili pak na nekoj koj gi primoruva da prosat i znam deka so prosenje stasuvaat do dnevnica od 500 den a drugi luge se ubivaat od rabota za 250-300 den .dnevnica ama toa e veke problem na drzavata ne nas.
Е проблем на државата и истата треба да најде соодветно решение, ама може да придонесеме и ние кон надминување на овој проблем.
Кога никој не би им давал пари на манипуланти кои се научени да живеат од просење и истовремено и државата не би ги финансирала ќе им текне дека парите се заработуваат.
Најтрагично е што во својата себична намера да дојдат до пари злоупотребуваат сопствени деца на кои не само што треба да им дадат како родители, туку им го земаат и она што сами ќе си го изнудат на улица.
Во Охрид минатата година на маса ми дојде здрав, прав возрасен тип со дете со ментални потешкотии кое буквално едвај стоеше, без рамнотежа, глетка да се ежиш до сто едно и назад! Го придржува детето и бара пари по маси. Е ми дојде порив од внатре да станам и да го задавам!

Elena F.Sinatra

Temper Tantrum
Член од
5 август 2008
Мислења
227
Поени од реакции
15
Така една наша жена, македонка, баба... на раскрсница собра 50 денари за 80сек... баш ја посматрав на ретровизор, сите и даваа книжни пари, никој ситни, ако израчунаме, колку би и била дневницата за саат???
Па луѓено што продаваат весници земаат 1ден, од весник... Не е фер!!!

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Ne davam ni denar! Odvratni mi se! na nervi mi idat! kaj ida gi vidam,ne samo po vrati sto idat,jasno mi e deka nemaat dom i sve toa,ali MRZLIVI SE! Toa e ebate,nema care,Zaso be nekoj da raboti na semafori da cisti stakla a nekoj niso da neprai i da moli vaka taka,cuvaj boze,neka isprosi 10 denari,neka kupi takvo za stakla brishenje [kako i da se vika] i neka raboti neso,poveke ke go cenat,i barem kesh poishe ke zeme.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Кој е според вас најголемиот изум на сите времиња???Според мене Интернетот.

Член од
28 мај 2008
Мислења
318
Поени од реакции
8
STRUJA!!!!!!!
zamislete go svetot bez struja!!!!!

STRUJATA E NAJVAZNO NESTO!!!

Zemzela

носител на титулата ултимативен клабер
Член од
19 јули 2006
Мислења
5.045
Поени од реакции
152
Некако опцииве ми се :nesvest: термосот бе :pos2:...мене ми се омилени изуми тостерот и казанчето за вода ама не е наведно така да ќе гласам под 4 :helou:

Маца_мк

♫♥good girl gone bad♥♫
Член од
13 февруари 2007
Мислења
6.421
Поени од реакции
464
струјата дефинитвно.без неа ни светло, ни компјутер, ни интернет..ни нормален живот, ништо без неа:toe:
а да, и водоводот и канализацијата..без нив ќе имавме многу посув и посмрдлив живот:)

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Според мене, уште го немам изумено, ќе треба малце да почекаме.

Vnuce

http://abix.mk
Член од
20 март 2006
Мислења
2.602
Поени од реакции
223
Општо познато е дека најголемиот изум на сите времиња е тркалото!

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Светлината ќе ја замени струјата.

Kajgana Shop

На врв Bottom