Испити на крај на година во средното и основното образование

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
30 мај 2007
Мислења
399
Поени од реакции
1
Abe aj dosta veke so tie strajkovi!
Kecovite koga ke gi popravam? Uste 20 dena ucime da go e**m...
Utre site na skolo:back:
ahhah pa ti idi si u skolo ne te prisiluvam da dojdes na protesti nie ke si protestirame se dodeka ne se ukinat testovite

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Добро, дали има некој организатор на протестиве? Има ли јавен повик до сите средношколци, основци за протест? Дали 50% од децата кои протестираат знаат воопшто што е зборот штрајк, закон за штрајк и право на мирен протест? Знаат ли некој од нив дека штрајкот не значи и губење часови?
Јас колку што разбрав, екстерните тестови најверојатно ќе паднат на Уставен, па протестите само можат да ја отежнат работата, наместо да ја присилат владата да го смени мислењето. Бидејќи ние всушност ќе протестираме на неофицијална одлука, која сеуште е во фаза на расправа пред Уставен.

Член од
30 мај 2007
Мислења
399
Поени од реакции
1
Добро, дали има некој организатор на протестиве? Има ли јавен повик до сите средношколци, основци за протест? Дали 50% од децата кои протестираат знаат воопшто што е зборот штрајк, закон за штрајк и право на мирен протест? Знаат ли некој од нив дека штрајкот не значи и губење часови?
Јас колку што разбрав, екстерните тестови најверојатно ќе паднат на Уставен, па протестите само можат да ја отежнат работата, наместо да ја присилат владата да го смени мислењето. Бидејќи ние всушност ќе протестираме на неофицијална одлука, која сеуште е во фаза на расправа пред Уставен.
toa ke se odluci kraj na maj pocetok na juni a do togas si vazi zakonot i ke se polagaat testovite ako na 1 juni sudot rece deka gi ukinuva znaci deka nema da vazat ako sme gi pravele vekje a protestite se protiv celosno otstranuvanje na eksternoto testiranje uste sega a ne da se ceka da padnat na ustaven sud zosto ima i golema sansa da ne padnat neli gledavte sto se slucuvse so veronaukata moze da vrsat pak pritisok i na kraj i sudot da gi usvoi

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.996
Поени од реакции
12.573

Никој не знајт за шо протестират, едни протестирет за целосно укинување, други само за оваа година да се укинеле....Абе ништо,ветар во магла, колку да се киднит од некој час. Џабе е се, ко е 90% сигурно дека ке паднит на Уставен. Ама на кому да му кажиш....

Rock Girl

Liber, libertas!
Член од
11 август 2007
Мислења
500
Поени од реакции
28
Девојче за 2 години ке треба на факултет да се запишеш може и приемен да полагаш. Па ке имаш книга од 500 страни за на 2 колоквиуми и плус завршен испит на целиот материјал зависи каде ке студираш. ке имаш прашања боли глава и ке незнаеш од каде да почнеш. Што и кој мислиш дека треба да те спреми за тоа? твоите дома? толку ли неможете да сфатите дека тоа што имате 'премногу' за учење не е дека лугето во министерство за образование мн ве мразат. Туку за да си створите работна навика, да стекнете некое какво такво знаење, да бидете способни да згреете столица пред испит. И да го почитувате потоа на работа шефот или директорот кога ке треба прекувремено на некој проект да работите. Затоа место да одиш да протестираш и да се смееш ко зелена додека некоја пропалица од твој клас мава со јајца и изводи седни учи си:helou:
Претерување. Факултет си е друга работа, веќе сум се одредила што ќе учам и тоа го учам од љубов, така да нема да ми биде тешко, иако знам дека и на факултетите има некои непотребни работи. И не се смеев ко зелена, ние седевме позади со мојот клас и мирно си протестиравме.

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Никој не знајт за шо протестират, едни протестирет за целосно укинување, други само за оваа година да се укинеле....Абе ништо,ветар во магла, колку да се киднит од некој час. Џабе е се, ко е 90% сигурно дека ке паднит на Уставен. Ама на кому да му кажиш....
Ако беше дојдена работата "нож до коска", ако почнеше да им "гори под нозе" и на професорите тогаш сите ќе излезеа(вме) и заеднички, организирано ќе протестиравме против одлуката. А не вака се собрале ко некоја орда и ошле поседале 30тина минути пред општина Охрид (Скопје пред Министерство) и на крај пак не добиле ништо.

toa ke se odluci kraj na maj pocetok na juni a do togas si vazi zakonot i ke se polagaat testovite ako na 1 juni sudot rece deka gi ukinuva znaci deka nema da vazat ako sme gi pravele vekje a protestite se protiv celosno otstranuvanje na eksternoto testiranje uste sega a ne da se ceka da padnat na ustaven sud zosto ima i golema sansa da ne padnat neli gledavte sto se slucuvse so veronaukata moze da vrsat pak pritisok i na kraj i sudot da gi usvoi
Ако Уставниот донесе одлука на 1 јуни за основците, тогаш тие сигурно ќе полагаат тестови бидејќи нивниот термин е од 20-30 мај. Меѓутоа се ми се чини дека барем за средно ќе падне одлуката од министерство пред уставен, кога можеше да падне веронауката (која имаше повеќе поддржувачи отколку противници) и кога можеше Перо Стојановски да ја смени одлуката и матурантите да полагаат. Со други зборови, мислам дека ќе размислат убаво, ке просудат, ќе сфатат дека не е идеален тајминг за тестирање на учениците, а со тоа и проверка на професорите и ќе ја повлечат одлуката, доколку не сакаат Уставниот да им ја тресне од глава.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Bunete se
znajte gi svoite prava
i borete se za svoite prava
i bidete slozni
site koga ke se soberete
togas ste mok od koi se plasat
zatoa unit & strong!!!

Член од
6 мај 2006
Мислења
611
Поени од реакции
50
Ajде да те видам одговори ми го прашањево по англиски.

1. "Cozy" means:
a) warm
b) comfortable
c) pleasant
d) friendly.

А во англиско англиски речник, истиов збор е опишан со опциите дадени под а и под б.

Ама остај тоа, да тргнеме настрана, од каде таа логика дека зборов треба да се знае во трета година средно? Јас го знам, но некои од моите соученици се чудеа кога го видеа. Нема врска тоа јас што го знам, на тестирањето може ќе ми се погоди некој друг збор. Да не завршев курс, жими Мирка и Спирка што ќе го знаев одговорот.
Нека стават граматика, текстови некои, заокружи одговор од прашање во врска со текстот, такви работи, а не вокабулар кој го нема во книгата.
драга Џену Грл знам дека не ти е јасно ова во моментов и свесна сум дека може ке те насмее мојов коментар но!, јас завршив средно во Орце николов.. јас по англиски јазик имав од секој текст во учебникот извадено триесетина зборови на англиски кои требаше да ги објаснам на англиски, требаше тие зборови да ги знам на памет за откога ке одговарам усно граматика да бидам прашана за неколку од нив, да знам да ги објаснам (не преведам) со што би докажала дека јас освен што знам англиски исто така и учам по предметот. ако постои некој со 5ка англиски кој неможе да го каже истово јас и те како би рекла дека таа професорка не си ја врши работата а како некој да го дознае ако не сеовие тестови. толку! :)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
драга Џену Грл знам дека не ти е јасно ова во моментов и свесна сум дека може ке те насмее мојов коментар но!, јас завршив средно во Орце николов.. јас по англиски јазик имав од секој текст во учебникот извадено триесетина зборови на англиски кои требаше да ги објаснам на англиски, требаше тие зборови да ги знам на памет за откога ке одговарам усно граматика да ме праша неколку вакви зборови да знам да го објаснам (не преведам) ако постои некој со 5ка англиски кој неможе да го каже истово јас и те како би рекла дека таа професорка не си ја врши работата а како некој да го дознае ако не сеовие тестови. толку! :)
Се` тоа е јасно, те сфаќам затоа што и мојата професорка по англиски (класната) работи така, сведоци ми се гладиус и ПараноиК. Јас можам да го објаснам тоа, тој може, таа може, но зошто вакви специфични зборови се дадени со специфични објаснувања? Барем нека го тргнат warm, нека стават некое друго објаснување, затоа што во Оксфордскиот речник го дава како warm&comfortable. А cozy никаде не го сретнав во Opportunities, книгите по кои работиме англиски.

Упс, еве ти проблем. Ние сме по Opportunities, некои училишта по Headway. Што сега? Од која книга ќе се вади вокабулар и слично? Се надевам дека сфаќаш што сакам да кажам. :)

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
Упс, еве ти проблем. Ние сме по Opportunities, некои училишта по Headway. Што сега? Од која книга ќе се вади вокабулар и слично? Се надевам дека сфаќаш што сакам да кажам. :)
Истото е кај мене со информатика:)
Учиме по учебници што ги нема веќе по книжариве( само имам глупа професорка па тие ги одбра и нашите се фотокопирани) а на интернет прашањата се од некој друг учебник.

:smir:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Истото е кај мене со информатика:)
Учиме по учебници што ги нема веќе по книжариве( само имам глупа професорка па тие ги одбра и нашите се фотокопирани) а на интернет прашањата се од некој друг учебник.

:smir:
Toa ми е зборот, напрво нека си ги средат "баговите" од МОН, нека праќаат инспекции и контроли по училиштата, па после и свети екстерни нека воведат.

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
+ Matrix...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
јас завршив средно во Орце николов.. јас по англиски јазик имав од секој текст во учебникот извадено триесетина зборови на англиски кои требаше да ги објаснам на англиски, требаше тие зборови да ги знам на памет за откога ке одговарам усно граматика да бидам прашана за неколку од нив, да знам да ги објаснам (не преведам) со што би докажала дека јас освен што знам англиски исто така и учам по предметот. ако постои некој со 5ка англиски кој неможе да го каже истово јас и те како би рекла дека таа професорка не си ја врши работата а како некој да го дознае ако не сеовие тестови. толку! :)
Ах таа англиски од Орце. Ради таквите би требало да се воведат екстерни под итно.
Затоа место да одиш да протестираш и да се смееш ко зелена додека некоја пропалица од твој клас мава со јајца и изводи седни учи си:helou:
За ова не би рекол дека е така, зошто пропалица. Мојот син беше за (а јас против :) ) вакви тестови па пак ради солидарност не седеше дома туку отиде заедно со другите за поддршка. Инаку негово мислење е дека треба да се полага, да се види како некои ги добиваат оценките. Имаше и други кои сакаа тестови, но отидоа во знак на поддршка.
Истото тоа е причина за неуспех и на работнички протести. Мене ми е добро, не протестирам. Иако ми е добро фала Богу, одвреме-навреме кога можам одам (одев, сега нема протести) на такви протести, ради солидарност-поддршка. Тоа е една од причините зошто ништо во РМ не може да се смени преку протести. Нема масовност затоа што -нека протестира кој сака, мене ми е добро-.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.032
Екстерно оценување постоеше како концепт во експерименталната програма ПЕКСНАС во Корчагин. Сегашниот министер за образование во тоа време работеше на проектот и има лично искуство со екстерно оценување.

Воведено е баш заради нереално оценување, врски и подобрување на системот за вреднување. Во Корчагин се лепи ливче со текст: „Забрането јавување на родители“ (во одредени периоди на учебната година), а вие претпоставете зошто.

Системот се покажал како многу добар. Точно е дека бара повеќе труд и учење ама подобрува и спремност и „ученост“ на учениците.

Не е направено со лоши намери, ова е една од ретките работи која е направена од лично (позитивно) искуство.

Lucy in The Sky

A girl with kaleidoscope eyes
Член од
8 март 2009
Мислења
304
Поени од реакции
34
Нас од медицина не ни дозволија да одиме на протести, со образложение дека школото испратило барање до министерството да се извршуваат тестирања, но во текот на учебната година, на пример, на полугодие, на тромесечие.. итн...
И сега ќе видиме дали ќе го прифати тоа министерството, а инаку со кршење јајца и протести, мислам дека ќе се постигне само да се учи во Саботи, ништо друго.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom