„Штом го чу Елисавета поздравот на Марија,заигра младоженецот во утробата нејзина,и Елисавета се исполни со Дух Свети,па извика гласно и рече: „Благословена си ти меѓу жените и благословен е плодот на твојата утроба!И откаде со мене ова,при мене да дојде мајката на мојот Господ?Зашто,ете,кога пристигна гласот од твојот поздрав до ушите мои,радосно заигра младенецот во утробата моја.И блажена е таа,која поверува,зашто ќе се исполни она,што и рекол Господ“
И рече Марија:„Мојата душа Го велича Господа,и мојот дух се зарадува во Бога,Спасителот мој,оти ја погледна смиреноста на слугинакта Своја,и ете,отсега ќе ме ублажуваат сите родови; зашто Силниот ми направи големи дела,и Свето е Неговото име;и милоста Негова е од колено на колено за оние,што се бојат од Него.Он покажа сила со раката Своја;ги распрсна оние што се гордеат со мислите во срцата свои;ги симна силните од престоли и ги воздигна смирените;гладните ги исполни со добра,а богатите ги отпушти празни;го прифати Израилот, Својот слуга,сеќавајќи се на милоста,како што им зборуваше на татковците наши и на Авраама и на семето негово до века„ (Лука,1,41-55)
Blagosloveni bile celi narodi blagoslovena bila i Jaila sto znaci Marija ne e edinstvena
"Blagoslovena da e megu zenite Jaila zenata na Keneecot Hever, neka bide slavena megu zenite vo satorite."
Sudii 5:24
Eve Isus kako odgovara na edna zena koja indirektno ja vozdignuva Marija
"A koga Go zboruvase toa, edna zena od mnozestvoto izvika:"Blazena e utrobata koja Te nosela, i gradite od koi si se hranel."
"A Toj rece: Uste poveke se blazeni onie koi go slusaat Bozjoto Slovo i go pazat"
Luka 11:27-28