Како се настанати ИКОНИТЕ?

• Креатор на темата Креатор на темата marjancho
  • Време на започнување Време на започнување
Нормало бе Маркус дека верувам. Во спротивно, ќе исповедав некоја друга вера.

А секогаш постои едно „..арно ама...„.

Арно ама, она кое се практикува, според запишаното во Писмото, има и свои плодови-резултати-последици. Да беа првославните толкави идолопоклоници како тоа на форумов се прикажува, а притоа мислам на иконите, тогаш и плодовите од таквото идолопоклоничко однеување ќе беа во најмала рака, демонска работа. Она кое се случувало минатите векови, но и она ке тековно се случува во православието па и во Македонија, ја покажуваат токму спротивната состојба-иконите чуда прават а тие чуда не се било какви ексхибиции на претворање на олово во злато, туку чуда кои за последица го имаат доброто дело. Да беа православните идолопоклоници, тогаш такви ќе им беа и чудата-засновани на нешта кои за нашето секојдневно искуство би биле само некаква необичност, туѓа на нашето практично и животно искуство, какви што се необичните и несекојдневни способности од одредени поединци за „лечење„, телепатија, видовитост, канализирање демонска енергија и сл.

А иконите се исцелителни-тие творат чуда на оние кои веруваат во нивната исцелителна моќ, а чудата не се необични, туку се од животна потреба и значење на верните-исцелување од болести, добивање пород, спас од непогоди и и непријател, предупредување до народите дека им следи колективна несреќа и сл. И? Каде е тука идолопоклонството?
А нашата вера да не се темелеше на Светото Писмо не знам каде ќе бевме.
Сепак знам дека Исус е со мене и со мојте браќа и сестри и одиме по Божјиот пат и не ни требаат икони и посредници за до Исус зошто Исус е посредник помеѓу нас и Бог.
А за апостолите и светите ги почитувам како ширители на евангелието, а тие сега се мртви во земјата и го чекаат Исус да дојде како Цар.

Посети го порталот „Премин„ во рубриката „полезно и потребно„. Во делот „иконопис и фрескопис„, побарај го делот „За иконите„. Обиди се да ја најдеш „Теологијата на иконата„ од Успенски.
Доборо..го прочитав тоа што ми требаше...да разберам..и разбрав..
Ова е првата реченица од Премин...

Свет лик, света слика, во две димензии, која го преставува Господ Исус Христос, Пресвета Богородица или Светиите, кои можеме да ги насликаме бидејќи имале тело, а на кои се поклонуваме или ги почитуваме по начелото: „честа дадена кон иконата се пренесува на оној кој е насликан на иконата“.
Сакаш да знаеш во што е разликата за која зборам јас, и она а која збориш ти...

"Но доаѓа часот, и веќе настапи, кога вистинските поклоници ќе Му се поклонуваат на Таткото во дух и вистина, зашто Таткото сака такви поклоници. Бог е Дух, и оние кои Му се поклонуваат, треба да Му се поклонуваат во дух и вистина." Јован 4:23
Невидливиот Бог во видлива претстава...грешка голема грешка..Мики..Бог ни се објавил преку Зборот не преку слики...Да му се поклонуваме на Бог без материјални посредници...

Седмиот вселенски собор е толку далеку од Исус...страшното е што оние кои биле поблиску ги отфрлиле иконите во првиот обид..на 5. Вселенски собор..

Толкувања на библијата ќе најдете во секоја високопрофитна документарна емисија, во најпрофитните филмски изданија, во безбројните секти и друштва поклоници на сегменти од Светото Писмо.

Некомпетентна сум да зборувам за темава споредено со знаењата и начитаноста на оние чии мислења ги прочитав погоре.
Но верувам во Бог, верувам во силата и световноста на начин на кој јас го разбирам, а за тоа не се пресудни новите толкувањата на Библијата, кои мора да признаете се раѓаат со секој нов отсечок на Христијанството.
Иконите за мене се белег на православното христијанство, не затоа што се традиција и затоа што некој ги одобрил, туку затоа што ја претставуваат енергијата и верувањето кои се шири не преку нечие толкување на Библијата туку преку меѓусебно добро на Земјата- меѓусебно добро меѓу луѓето кои иако биле непријатели, се поврзуваат во деновите на празниците, во црква, преку свеќи и икони, преку светата причест и христијнската литургија. А нели така кажал и Бог, дека треба да се почитуваме, да се сакаме, и славејќи го Него да живееме во мир.
Им се дивам на оние кои добро ја познаваат Библијата и кога зборуваат за Бог зборуваат со знаењето стекнато од неа. Но никој не може да ме убеди дека со начинот на кој јас верувам во Бог вршам идолопоклонство, или пак погрешно ги толкувам работите.

pozdrav do site, i edna informacija za miss unknown, ako mislese na pravoslavnata crkva, taa ne poteknuva od rimokatolickata, naprotiv hristijanstvoto pocnalo da se siri niz Evropa tokmu od kaj nas, odnosno od Solun.
Pozdrav i do tebe...mnogu jasno od kade poteknuva pravoslavnata crka,daleku od toa deka poteknuva od nekoja si druga vera,prasanjeto mi bese upateno do marijanco-sto misli od kade poteknuvaat site denesni sekti,kako protestantite,jehovinite svedoci,i mnogu drugi....

Не ме интересира мене Римокатоличката црква и затоа нема да коментирам.
Јас ги застапувам ставовите на мојата црква.
Moze li da se znae koja e tvojata crkva?

Pozdrav i do tebe...mnogu jasno od kade poteknuva pravoslavnata crka,daleku od toa deka poteknuva od nekoja si druga vera,prasanjeto mi bese upateno do marijanco-sto misli od kade poteknuvaat site denesni sekti,kako protestantite,jehovinite svedoci,i mnogu drugi....
Добро познавање на материјата...посебно за потекото на МПЦ..а и ова другото отвори го Уставот на Македонија..ќе ги сретнеш и нив...:wink:...или во комисијата за односите со верските заедници..

Haha ako ne si znael samo Zivite mozat da isceluvaat a ne mrtvite
Zosto vo Noviot Zavet pisuva ke prorokuvate ke izgonuvate demoni i ke bidete isceliteli.
A magicna mok ona cudotvorna mok na ikonite ne znam kade ke najdes bibliski dokaz
Do sega ne mi dade dokaz za ikonite ??
A koj e Ziv Marijanco?Onoj koj go ima Boga vo srceto.....Ne huli na Svetata Majka Bozija,zasto ne si svesen sto zboris...cija Majka bila taa??Zarem ne hulis Boga so ovie izjavi,koga na toj nacin ja spomnuvas negovata Majka,nasata Presveta Bogorodica, i svetitelite koi se nasi zastapnici pred Boga,na koi od Boga im e dadena taa odvaznost....razmisli malku i prestani da Hulis,ne baraj od Boga dokazi,za nesto koj toj samiot go ima proslaveno na zemjata,i mu dal i vecna slava i na nebesata,T.e koj sme nie ili ti,dali si dostoen da baras dokazi za bilo sto,verata vo Boga ne e zasnovana na dokazi,polemiki,raspravii,samata po sebe e dokaz...

A koj e Ziv Marijanco?Onoj koj go ima Boga vo srceto.....Ne huli na Svetata Majka Bozija,zasto ne si svesen sto zboris...cija Majka bila taa??Zarem ne hulis Boga so ovie izjavi,koga na toj nacin ja spomnuvas negovata Majka,nasata Presveta Bogorodica, i svetitelite koi se nasi zastapnici pred Boga,na koi od Boga im e dadena taa odvaznost....razmisli malku i prestani da Hulis,ne baraj od Boga dokazi,za nesto koj toj samiot go ima proslaveno na zemjata,i mu dal i vecna slava i na nebesata,T.e koj sme nie ili ti,dali si dostoen da baras dokazi za bilo sto,verata vo Boga ne e zasnovana na dokazi,polemiki,raspravii,samata po sebe e dokaz...
Што таа да не го роди БОГ????

Јас да хулам на мртов човек ???
Да те прашам го имаш прочитано Новиот Завет???
Еве ти неколку стихови за тебе и за православните.
Јован: 14:13 И што и да побарате во Мое име, ќе направам, за да се прослави Таткото во Синот.
Марко: 11:24 Затоа ви велам: сè што ќе побарате во молитва, верувајте дека го примивте, и ќе ви биде.
Евреите 9:15 Затоа Тој е Посредник на Новиот завет: за повиканите да го примат ветувањето за вечното наследство, откако смртта зеде место за откуп на престапите направени во првиот завет.
1 Јованово: 1:7 Ако пак одиме во светлина, како што е Тој Самиот во светлина, имаме заедница еден со друг, и крвта на Неговиот Син Исуса Христа нè очистува од секој грев.
Откровение 8 А на страшливците и на неверните, и на гнасните и на убијците, и на блудниците и на вражалците, и на идолопоклониците и на сите лажци, нивниот дел им е во езерото, кое гори со оган и сулфур; тоа е втората смрт.
Има уште многу стихови али не можам сега да ги барам. Така да јас имам жив Спасител на небото.
Стихот што вели еден е посредникот помеѓу Бог и човекот а тоа е Исус значи мене не ми требаат мртви луѓе.
Јас ги сакам зш го ширеле евангелието но не да им се молам нив зошто тие се мртви.

Та тоа е темава али на православниве иконите им станаа Богови а Исус добро рече што и да побарате во МОЕ ИМЕ ќе ви биде дадено . А не рече барајте од мајка ми од Мојсеј од Петар или вој ној.

Abe kazi sto sakas,ama nema da ja pobedis Vistinata....ne ridaj protiv bodilo,Marijancho......

Што е идолопоклонство ,а што се иконите?

Што е идол?
-Тоа е предмет или лик,изобразување на предмет или создание небеско,земно или водно,кому луѓето му се поклонуваат или му служат како на бог.На пр.теле,бик,човек,предмет,измислено битие,и сл.или пак да ги споменеме современите идоли на страстите,како што се: славољубието,гордоста,парите-среброљубието (Кол.3,5), „чревоугодието“ (Фил. 3,19) и разни идоли во спортот,политиката,музиката,филмот,глумата,модата,техниката,техничките изуми и сл.
Дали почитувањето на светитте икони и светите мошти не е идолопоклонство?
Не,никако!Светите икони и светите мошти не се ниту идоли,ниту богови и иконопочитувањето не е идолопоклонство,ниту нарушување на втората Божја заповед од Декалогот.Ние ги почитуваме како благословена претстава на живиот Бог,на светите ангели и на светителите.
Зборот „икона“ е грчки израз и значи „лик„.Во Православната Црква со ова име се наречени светите ликови на Бога,Спасителот наш Господ Исус Христос,Неговата Пречиста Мајка- Пресветата Богородица и Светителите.Почитувањето и употребувањето на светите икони би било спротивно кога ние би ги обоготворувале иконите.Но,светите икони се исто што и светите книги,само напишани со бои,наместо со букви (Свети Григориј Богослов).Светата Црква го востановила иконопочитувањето на Седмиот вселенски собор.За иконопочитувањето и оконопоклонувањето многу свети отци маченички пострадале од еретиците-иконоборци.
Верникот,кога се поклонува пред светата икона,во својот ум го гледа Бога или светителот што е претставен на иконата,а не самата икона.Ние не се молиме на дрвото,на штицата,платното,кожата,хартијата или на бојата-не на материјалот од кој е направена иконата,туку со умот и срцето му се обраќаме на ликот кој е претставен на неа.Целивајќи го ликот претставен на светите икони,ние со мислите го целиваме вистинскиот светител,кој е вистински жива,света личност во небесната Црква и се молиме да биде наш застапник пред Бога.
Во нашево време,се обновува и шири погрешното учење на разни секти,дека не треба да ги почитуваме светите икони,светите мошти,светителите и светиот Крст.Тоа е погрешно и нецрковно учење.Оваа негативна забелешка против иконопочитувањето ја даваат сектите.Светите икони не се идоли и нисното почитување не се противи на втората Божја заповед.Иконопоклонувањето не е идолопоклонство,туку вистинско христијанство.Црквата Христова не е идолопоклоничка.
Токму Светото Православие ги исфрли идолите од Балканскиот полуостров.Христијанството ги очисти Атина и Рим од идолските кипови и храмови.Тоа ги исфрли идолските „богови“ Јупитер,Дијана во Ефес,Астратот во Вавилон и Изид во Египет.Перун го симна од Киевскиот рид и го фрли во Дњепар,отфрли се што било многубожечко и идолско во Азија,северна Африка и Европа.Сето тоа го уништила Светата Црква Христова,давајќи милиони жртви-свети маченици за верата во вистинскиот Бог.Како што денот е различен од ноќта,така христијанските свети икони се различни од паганските идоли.Идолите се кипови на измислените и вообразени битија,а на светите икони се претставени светителите кои навистина живееле на овој свет и со својата вера Го прославиле Христа на земјава,а се удостоиле со Царство Божјо на небото.
Ние само на Бога Му се поклонуваме и Му служиме,а светителите ги почитуваме како личности кои со своите дела на земјава го прославиле Бога,па и Бог нив ги прославил,така што и преку нив,преку нивните свети мошти и икони,ја излива Својата милост кон нас,преку разни чудотворства.
Првата икона со ликот на Господа Исуса Христа,Бог ни ја дал на чудесен начин.Тоа се случило кога Господ Исус Христос одел низ Ерусалим носејќи го крстот кон Голгота,каде што требало,според пресудата,да биде распнат,да пострада и да умре заради нас и нашето спасение.Низ луѓето,една жена сожалувајќи се,Му пришла,и Му подала крпа од бело платно за да си Го избрише испотеното лице.Спасителот,кога Го избришал Своето Божјо лице,на платнената крпа останал Неговиот Неракотворен лик.Затоа оваа икона се вика Неракотворен Христов лик.Тој на чудесен начин го оставил Својот лик како образец за Неговиот Богочовечки иконографски лик.Тоа платно и денес се чува.

Пазете се од лажните пророци,кои доаѓаат во овча кожа,а однатре се волци грабливи.По нивните плодови ќе ги познаете.Се бере ли грозје од трње,или смокви од чичка?Па така,секое добро дрво дава добри плодови,а лошо дрво дава лоши плодови;неможе добро дрво да дава лоши плодови,ниту лошо дрво да дава добри плодови.Секое дрво,што не дава добар плод,го сечат и фрлаат во оган.И така,по нивните плодови ќе ги познаете.“( Матеја,7,15-20)​

"Vistina vi velam:megu rodenite od zena ne se javil pogolem od Jovan Krstitel, no najmaliot vo carstvoto nebesno e pogolem od nego."

Matej 11:11

Isus Hristos kazuva deka Jovan e najgolem megu lugeto.Bogorodica odnosno Marija vo vakva smisla nikade ne ja spomnuva, niti deka e presveta, niti deka ke treba da i se poklonuvaat, ednostavno Bog ja izbral da go realizira svojot plan.
Dokolku na Bog mu bilo ugodno obozavanjeto na Marija sigurno ke go spomnel vo nekoja prilika.
Vo site Bibliski stihovi i Hristos i angelite ja narekuvaat po ime, nikade ne i dodavaat dopolnitelni atributi koi denes gi upotrebuvaat dobar del od hristijanite.
Veruvame Gospod deka ja objavil svojata volja preku Svetoto Pismo togas treba da se pocituva i sproveduva negovata sodrzina.

"Vistina vi velam:megu rodenite od zena ne se javil pogolem od Jovan Krstitel, no najmaliot vo carstvoto nebesno e pogolem od nego."

Matej 11:11

Isus Hristos kazuva deka Jovan e najgolem megu lugeto.Bogorodica odnosno Marija vo vakva smisla nikade ne ja spomnuva, niti deka e presveta, niti deka ke treba da i se poklonuvaat, ednostavno Bog ja izbral da go realizira svojot plan.
Dokolku na Bog mu bilo ugodno obozavanjeto na Marija sigurno ke go spomnel vo nekoja prilika.
Vo site Bibliski stihovi i Hristos i angelite ja narekuvaat po ime, nikade ne i dodavaat dopolnitelni atributi koi denes gi upotrebuvaat dobar del od hristijanite.
Veruvame Gospod deka ja objavil svojata volja preku Svetoto Pismo togas treba da se pocituva i sproveduva negovata sodrzina.

„Штом го чу Елисавета поздравот на Марија,заигра младоженецот во утробата нејзина,и Елисавета се исполни со Дух Свети,па извика гласно и рече: „Благословена си ти меѓу жените и благословен е плодот на твојата утроба!И откаде со мене ова,при мене да дојде мајката на мојот Господ?Зашто,ете,кога пристигна гласот од твојот поздрав до ушите мои,радосно заигра младенецот во утробата моја.И блажена е таа,која поверува,зашто ќе се исполни она,што и рекол Господ“
И рече Марија:„Мојата душа Го велича Господа,и мојот дух се зарадува во Бога,Спасителот мој,оти ја погледна смиреноста на слугинакта Своја,и ете,отсега ќе ме ублажуваат сите родови; зашто Силниот ми направи големи дела,и Свето е Неговото име;и милоста Негова е од колено на колено за оние,што се бојат од Него.Он покажа сила со раката Своја;ги распрсна оние што се гордеат со мислите во срцата свои;ги симна силните од престоли и ги воздигна смирените;гладните ги исполни со добра,а богатите ги отпушти празни;го прифати Израилот, Својот слуга,сеќавајќи се на милоста,како што им зборуваше на татковците наши и на Авраама и на семето негово до века„ (Лука,1,41-55)

Јован: 14:13 И што и да побарате во Мое име, ќе направам, за да се прослави Таткото во Синот.
Марко: 11:24 Затоа ви велам: сè што ќе побарате во молитва, верувајте дека го примивте, и ќе ви биде.
Евреите 9:15 Затоа Тој е Посредник на Новиот завет: за повиканите да го примат ветувањето за вечното наследство, откако смртта зеде место за откуп на престапите направени во првиот завет.
1 Јованово: 1:7 Ако пак одиме во светлина, како што е Тој Самиот во светлина, имаме заедница еден со друг, и крвта на Неговиот Син Исуса Христа нè очистува од секој грев.
Откровение 8 А на страшливците и на неверните, и на гнасните и на убијците, и на блудниците и на вражалците, и на идолопоклониците и на сите лажци, нивниот дел им е во езерото, кое гори со оган и сулфур; тоа е втората смрт.
Има уште многу стихови али не можам сега да ги барам. Така да јас имам жив Спасител на небото.
Стихот што вели еден е посредникот помеѓу Бог и човекот а тоа е Исус значи мене не ми требаат мртви луѓе.
Јас ги сакам зш го ширеле евангелието но не да им се молам нив зошто тие се мртви.

-Прво и основно: И самите демони најдобро го знаат Евангелието на памет....
-Мртви?Во Христа нема смрт,има само Живот.А бидејќи се Христови,се и живи,имаат сокровиште на небото.Не хули,не ги навредувај малите кои Бог ги избра од овој свет.....

A kazi mi te molam koj e Bog?Koja e negovata priroda?i Dosta veke so toa na pravoslnavnite ova,na ne znam koi ona,sto sakas da napravis..da ne privleces kon tvojata sekta,vera kako i da e....tvoite pisuvanja na postov stanaat navistina zamorni,i ocigledni...uspori malku,i soslusaj nekoe drugo mislenje

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom