Како се настанати ИКОНИТЕ?

• Креатор на темата Креатор на темата marjancho
  • Време на започнување Време на започнување
„Штом го чу Елисавета поздравот на Марија,заигра младоженецот во утробата нејзина,и Елисавета се исполни со Дух Свети,па извика гласно и рече: „Благословена си ти меѓу жените и благословен е плодот на твојата утроба!И откаде со мене ова,при мене да дојде мајката на мојот Господ?Зашто,ете,кога пристигна гласот од твојот поздрав до ушите мои,радосно заигра младенецот во утробата моја.И блажена е таа,која поверува,зашто ќе се исполни она,што и рекол Господ“
И рече Марија:„Мојата душа Го велича Господа,и мојот дух се зарадува во Бога,Спасителот мој,оти ја погледна смиреноста на слугинакта Своја,и ете,отсега ќе ме ублажуваат сите родови; зашто Силниот ми направи големи дела,и Свето е Неговото име;и милоста Негова е од колено на колено за оние,што се бојат од Него.Он покажа сила со раката Своја;ги распрсна оние што се гордеат со мислите во срцата свои;ги симна силните од престоли и ги воздигна смирените;гладните ги исполни со добра,а богатите ги отпушти празни;го прифати Израилот, Својот слуга,сеќавајќи се на милоста,како што им зборуваше на татковците наши и на Авраама и на семето негово до века„ (Лука,1,41-55)

Blagosloveni bile celi narodi blagoslovena bila i Jaila sto znaci Marija ne e edinstvena

"Blagoslovena da e megu zenite Jaila zenata na Keneecot Hever, neka bide slavena megu zenite vo satorite."
Sudii 5:24

Eve Isus kako odgovara na edna zena koja indirektno ja vozdignuva Marija

"A koga Go zboruvase toa, edna zena od mnozestvoto izvika:"Blazena e utrobata koja Te nosela, i gradite od koi si se hranel."
"A Toj rece: Uste poveke se blazeni onie koi go slusaat Bozjoto Slovo i go pazat"
Luka 11:27-28

Blagosloveni bile celi narodi blagoslovena bila i Jaila sto znaci Marija ne e edinstvena

"Blagoslovena da e megu zenite Jaila zenata na Keneecot Hever, neka bide slavena megu zenite vo satorite."
Sudii 5:24

Eve Isus kako odgovara na edna zena koja indirektno ja vozdignuva Marija

"A koga Go zboruvase toa, edna zena od mnozestvoto izvika:"Blazena e utrobata koja Te nosela, i gradite od koi si se hranel."
"A Toj rece: Uste poveke se blazeni onie koi go slusaat Bozjoto Slovo i go pazat"
Luka 11:27-28

Toa ne go osporuva blazenstvoto na Majkata Bozja.A kako ti go slusas i pazis Bozjoto slovo,ako ja rugas Taa koja go rodi Spasitelot na nasite dusi?

Ikonite gi izmislile popovite za da plasat mali deca i koga ne umeat da mislat, uste od mali da im vleat strav i nedoverba vo bog.

„....Плаааааши сеееее, плаааши се од менеееее!...„рече попот.

Подобро објаснување-здравје....

Прекрасен текст.
Секое добро Радост
sun.gif

Prvata ikona so likot na Gospoda Isusa Hrista zosto ne e spomnata vo Noviot Zavet koga sudenjeto i raspnuvanjeto na Isus e mnogu detalno opisano?

нив, кои Божјата вистина ја заменија со лага, и му се поклонуваа и служеа на созданието место на Создателот, Кој е благословен довека, Амин!
Rimjani 1:25

Nema poklonuvanje pred nikogo osven pred Sozdatelot.

Слично размислувал и римокатоличкиот свештеник Тома Кемписки и западнал во прелест....

Колку се сеќавам, значењето на самиот израз „идол„ се објаснува со поимот „наместо...„. т.е замена на реалното божество со туѓ лик, кој треба да симулира божество.

Темата..Што е идолопоклонство ,а што се иконите?...е преместена во...Како се настанати ИКОНИТЕ..затоа што дискусијата комплетно се совпаѓа...

„....Плаааааши сеееее, плаааши се од менеееее!...„рече попот.

офф-топиц
Да знаеш дека ова е вистина:pos2:....мало дете ко ќе види поп одма добива нагон за плачење, оди после смири го, тие малку поголемките бегаат од него како од црн ѓавол. И зошто кога ќе сретнеш поп на улица се вика...пу да ти ибам малерот.:vozbud:

Што таа да не го роди БОГ????

И откаде со мене ова,при мене да дојде мајката на мојот Господ?
(Лука,1,43)
Престани да хулиш на Мајката Божја,имај малку страв Божји.....
Da imaj strav od Bog a ne od Marija zs ona go rodi Isus kako covek a ne kako BOG.

Moze li da se znae koja e tvojata crkva?
Ako ova prasanje e upateno za mene ke ti kazam vaka.
Dojdi za Veles i ke vidis kade odam OK.
JAs veruvam vo Svetoto pismo i veruvam deka e verodostojno i vo nego nema nikakva laga.

Ikonite gi izmislile popovite za da plasat mali deca i koga ne umeat da mislat, uste od mali da im vleat strav i nedoverba vo bog.
Kako prvo malku informiraj se sto e ikonata,i od kade poteknuva,a ne da pisuvas gluposti,kolku samo da napises nesto...a kako vtoro stravot,i nedoverbata.t.e.takvoto mislenje za popovite e po vina na roditelite i na kako go vospituvaat svoeto dete,zalno za tie deca navistina....

Da imaj strav od Bog a ne od Marija zs ona go rodi Isus kako covek a ne kako BOG.

Ako ova prasanje e upateno za mene ke ti kazam vaka.
Dojdi za Veles i ke vidis kade odam OK.
JAs veruvam vo Svetoto pismo i veruvam deka e verodostojno i vo nego nema nikakva laga.
Nema potreba da doagam jas tamu,za da ti mi kazes po koja vera zivees...ednostavno mozes da napises....neli????,kako se imenuva tvojata vera???Ili ima nesto sto te sprecuva da ja imenuvas svojata religija?????

Мaрјанчо, Unknown...Научете се да ја користите опцијата мулти-цитат...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom