Како се настанати ИКОНИТЕ?

• Креатор на темата Креатор на темата marjancho
  • Време на започнување Време на започнување
Па ти како гласноговортник на православието треба да дадеш одговор, а не да го бараш од нас другите!
Ваљда треба и ние нешто да научиме?

Треба...ама очигледно е дека неприфаќањето на било кој одговор е полесно од учењето, нели?

- Не, мајката Божја е само мајка Божја, никој и никаде не ја поистоветил со нејзиниот Син.
- Не, не се молиме на мртви луѓе, оти „...Бог не е Бог на мртвите, туку Бог на живите. Во Бога, сите се живи...„. Ти текнува?

- Посочи го телето во православието. Израилот го ЗАМНЕНИ Бога со телето а православето НЕ ГО МЕНУВА Бога со иконите. Бог и понатаму останува Бог, исто како што Светиите и понатаму се Свети.
- Бог зборува-да! Иконата е чудотворна и води кон чудо и кон исцеление. Но, за сето тоа е потребна вера, а не смонеж во иконите.

Haha ako ne si znael samo Zivite mozat da isceluvaat a ne mrtvite
Zosto vo Noviot Zavet pisuva ke prorokuvate ke izgonuvate demoni i ke bidete isceliteli.
A magicna mok ona cudotvorna mok na ikonite ne znam kade ke najdes bibliski dokaz
Do sega ne mi dade dokaz za ikonite ??

Па ајде те прашуваме тебе..дај подетални податоци...за иконите кога настанале, кој апостол ги нацртал , на која икона и се молел Исус..немој само светите пак да ги ставаш во тимот..
Da be Isus na kogo se molese na Sv. Ilija da ne bese ili imase nekoja ikona ili nekoja amajlija ?
hahahaa Miki Miki

Haha ako ne si znael samo Zivite mozat da isceluvaat a ne mrtvite
Zosto vo Noviot Zavet pisuva ke prorokuvate ke izgonuvate demoni i ke bidete isceliteli.
A magicna mok ona cudotvorna mok na ikonite ne znam kade ke najdes bibliski dokaz
Do sega ne mi dade dokaz za ikonite ??

А ти, да не си дел од оние кои се убедени дека стекнале способност да исцелуваат? Како тоа го постигна, жив ти све?
Што се однесува до библискиот доказ за постоењето на иконите, веќе ти одговорив а и свесно го извртуваш мојот одговор.

Da be Isus na kogo se molese na Sv. Ilija da ne bese ili imase nekoja ikona ili nekoja amajlija ?
hahahaa Miki Miki

Христос Му се молеше само на Својот Отец Небесен, со Кого Христос „..е Едно..„ па одтаму, апсурд е твоето прашање дали Исус се молел пред некоја икона.

А ти, да не си дел од оние кои се убедени дека стекнале способност да исцелуваат? Како тоа го постигна, жив ти све?
Што се однесува до библискиот доказ за постоењето на иконите, веќе ти одговорив а и свесно го извртуваш мојот одговор.

Христос Му се молеше само на Својот Отец Небесен, со Кого Христос „..е Едно..„ па одтаму, апсурд е твоето прашање дали Исус се молел пред некоја икона.
Па Исус тоа го ветил и ќе го исполни нема сите да го имаат.
Исус не се молеше на икони оти не му требаше.

Нормално дека на Христа не Му требаа икони. Но ако на Бога не Му требаа, што значи тоа, дека треба да се поситветиме со него и да тврдиме дена и нам не ни требаат?

Нормално дека на Христа не Му требаа икони. Но ако на Бога не Му требаа, што значи тоа, дека треба да се поситветиме со него и да тврдиме дена и нам не ни требаат?
Мики едно прашање..веруваш ли ти дека Библијата ја зборува апсолутната вистина и треба па се практицира она што е запишано таму...?

А дали Исус беше човек на земјава ?

Нормало бе Маркус дека верувам. Во спротивно, ќе исповедав некоја друга вера.

А секогаш постои едно „..арно ама...„.

Арно ама, она кое се практикува, според запишаното во Писмото, има и свои плодови-резултати-последици. Да беа првославните толкави идолопоклоници како тоа на форумов се прикажува, а притоа мислам на иконите, тогаш и плодовите од таквото идолопоклоничко однеување ќе беа во најмала рака, демонска работа. Она кое се случувало минатите векови, но и она ке тековно се случува во православието па и во Македонија, ја покажуваат токму спротивната состојба-иконите чуда прават а тие чуда не се било какви ексхибиции на претворање на олово во злато, туку чуда кои за последица го имаат доброто дело. Да беа православните идолопоклоници, тогаш такви ќе им беа и чудата-засновани на нешта кои за нашето секојдневно искуство би биле само некаква необичност, туѓа на нашето практично и животно искуство, какви што се необичните и несекојдневни способности од одредени поединци за „лечење„, телепатија, видовитост, канализирање демонска енергија и сл.

А иконите се исцелителни-тие творат чуда на оние кои веруваат во нивната исцелителна моќ, а чудата не се необични, туку се од животна потреба и значење на верните-исцелување од болести, добивање пород, спас од непогоди и и непријател, предупредување до народите дека им следи колективна несреќа и сл. И? Каде е тука идолопоклонството?

А дали Исус беше човек на земјава ?

????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Маријанчо, Маријанчо...ми ја навредуваш интелигенцијата. Прашања од ваков тип, упатувај на друго место. Правослаивето има развиено цела догма за двојната Христова природа-Божја и човечка..

Нормало бе Маркус дека верувам. Во спротивно, ќе исповедав некоја друга вера.

А секогаш постои едно „..арно ама...„.

А иконите се исцелителни-тие творат чуда на оние кои веруваат во нивната исцелителна моќ, а чудата не се необични, туку се од животна потреба и значење на верните-исцелување од болести, добивање пород, спас од непогоди и и непријател, предупредување до народите дека им следи колективна несреќа и сл. И? Каде е тука идолопоклонството?
Кога те читам вака...се ми се врти на божиот ковчег...и неговата улога во животот на евреите..некако ги поврзувам..не знам дали ме разбра..
Сепак поентата ми беше нешто друго...ги знаеш стиховите..не се сомневам...

Јас му сведочам секому, кој ги слуша пророчките зборови на оваа книга. Ако некој им додаде нешто, Бог ќе му додаде од злата опишани во оваа книга.

Ме интересира...ако нешто не е запишано во Библијата а ти го додаваш..без разлика дали го именуваш како плодови, или толкување на светите...не му пркосиш на овој стих..а со тоа и на Бог..
какви што се необичните и несекојдневни способности од одредени поединци за „лечење„, телепатија, видовитост, канализирање демонска енергија и сл.
Да бе посебно она последното...ќе ни треба енергијата за греење...иде зима...
пак цитат..и пак истото прашање како пред малку..веруваш ли ти во она што е запишано во Библијата...

Во последните денови - вели Господ - ќе излеам од Својот Дух на секое тело, и вашите синови и вашите ќерки ќе пророкуваат, и вашите младинци ќе гледаат виденија, а вашите старци ќе сонуваат соништа.

Мики...види..не сум јас тој кој треба да ти суди..ниту се обидувам..сакам само да ти укажам на нешто...:smir:

Да...а она кое ми го укажуваш, треба да значи дека сум во криво, така?

Не, не се работи за никакво додавање, туку разјаснување/толкување на напишанто и живеење според истото, а не бесконечно, рационално и испразно толкување на тоа што кажал овој или оној Апостол. А делата? Дека се!?

Не, не се работи за никакво додавање, туку разјаснување/толкување на напишанто и живеење според истото, а не бесконечно, рационално и испразно толкување на тоа што кажал овој или оној Апостол. А делата? Дека се!?
Ако не се работи за додавање...дај ми го толкување..на светите..сакам да го прочитам...како од нешто што апостолите заборавиле да го спомнат, а рекле се што треба и може да прифати човекот ..овие 4 века покасно успеале да направат толку обожавано нешто..

Посети го порталот „Премин„ во рубриката „полезно и потребно„. Во делот „иконопис и фрескопис„, побарај го делот „За иконите„. Обиди се да ја најдеш „Теологијата на иконата„ од Успенски.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom