Како се настанати ИКОНИТЕ?

• Креатор на темата Креатор на темата marjancho
  • Време на започнување Време на започнување
Што и да побарате во МОЕ ИМЕ ( во името на Исус Христос ) ЌЕ ВИ БИДЕ ДАДЕНО.
Тука не кажува дека ми се потребни посредници.
Исус на едно место во евангелието според Апостол Јован рече : Jaс сум светлината на светот и кој ме следи мене нема да оди во темнина.
Е па сега кажи ми ти мене дали јас треба да му се молам на некој а не на Исус што да не го замарам Синот Божји ?

За тебе и за твојата заедница, не ми познато на кого и како се молите, но во православието постојат молитви и кон Господа Исуса Христа и кон мајката Божја и кон сите Светии посебно.

Стварно Воне., според тебе, како се настанати иконите?

Marijancho,a sto ke kazes za ona sto Miki go napisa za rimokatolickata crkva?Bidejki tie vasi crkvi od nea poteknuvaat.........?
Не ме интересира мене Римокатоличката црква и затоа нема да коментирам.
Јас ги застапувам ставовите на мојата црква.

За тебе и за твојата заедница, не ми познато на кого и како се молите, но во православието постојат молитви и кон Господа Исуса Христа и кон мајката Божја и кон сите Светии посебно.
Па ако се молите за Мајката Божја значи и она е БОГ така.
Ало не се молите на мртви луѓе.Имаме Жив спасител жив посредник на небото.

А темата беше.......како се настанати иконите?!?:kesa:
Та тоа е темава али на православниве иконите им станаа Богови а Исус добро рече што и да побарате во МОЕ ИМЕ ќе ви биде дадено . А не рече барајте од мајка ми од Мојсеј од Петар или вој ној.

Се нашол некој паметен како Арон на Мојсеј помошникот што му бил кога направил теле и тоа е сега во православието.
Бог зборува а иконата НЕ, Бог не води а иконата Вие ја водите итн....

Па ти како гласноговортник на православието треба да дадеш одговор, а не да го бараш од нас другите!
Ваљда треба и ние нешто да научиме?

idolopoklonstvo e da imas idoli, da stavis nesto nad bog, da ti e pobitna nacijata od bverata vo bog toa e idolopoklonstvo, da obozuvas luge toa e idolopoklonstvo, ne e idolopoklonstvo ako samo od Ediniot Bog baras pomos.

Aha jasno mi e a dali Ikonite gi smetas za idolopoklonstvo ?

Е ова кажи му го на МИКИ

Мислам дека прашањето го упати на виситнското место (ќе пукнам од смеа...).

А да се обратиш и до некој будист или шинтоист или браманист, и нив да ги прашаш дали иконите ги сметат за идолопоклонство, а?

Па ако се молите за Мајката Божја значи и она е БОГ така.
Ало не се молите на мртви луѓе.Имаме Жив спасител жив посредник на небото.

- Не, мајката Божја е само мајка Божја, никој и никаде не ја поистоветил со нејзиниот Син.
- Не, не се молиме на мртви луѓе, оти „...Бог не е Бог на мртвите, туку Бог на живите. Во Бога, сите се живи...„. Ти текнува?

Се нашол некој паметен како Арон на Мојсеј помошникот што му бил кога направил теле и тоа е сега во православието.
Бог зборува а иконата НЕ, Бог не води а иконата Вие ја водите итн....

- Посочи го телето во православието. Израилот го ЗАМНЕНИ Бога со телето а православето НЕ ГО МЕНУВА Бога со иконите. Бог и понатаму останува Бог, исто како што Светиите и понатаму се Свети.
- Бог зборува-да! Иконата е чудотворна и води кон чудо и кон исцеление. Но, за сето тоа е потребна вера, а не смонеж во иконите.

Мислам дека прашањето го упати на виситнското место (ќе пукнам од смеа...).

А да се обратиш и до некој будист или шинтоист или браманист, и нив да ги прашаш дали иконите ги сметат за идолопоклонство, а?
Па ајде те прашуваме тебе..дај подетални податоци...за иконите кога настанале, кој апостол ги нацртал , на која икона и се молел Исус..немој само светите пак да ги ставаш во тимот..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom