Како се настанати ИКОНИТЕ?

• Креатор на темата Креатор на темата marjancho
  • Време на започнување Време на започнување
Важи истито одговор како и за Марјанчо: прасликите од иконите ги имаш во херувимите од Скинијата, но и во бакарната змија, кога Мојсеј го водеше Израилот од Египет кон ветената земја.
Херувимите се дел од декорот на светилиштето..ако биле икони зошто тогаш свештениците не им се клањале..Плус го знаеш делот за завесата која се раскина одоле нагоре..светилиштето како жртвеник(направен заради гревовите) се укинува со жртвата на Исус..Најди си во Матеј..

А првите икони се од 4-от век, колку знам, по признавањето на христијанството за памноправна религија. За мозаиците да не зборувам. Стоби и Хераклеа изобилуваат со такви примери а доаѓаат од времето кога Христовата Црква била сеуште единствена.
Дури во 4-от век..хм...Само уште едено ми објасни како тоа Матеј, Јова, Марко,Лука, и сите други авторитети во Библијата заборавиле да спомнат еден така битен фактор каков што се иконите?

Еве како...
Пред малку, самиот ја спомена литиргијата. Е па Маркус, литургијата е составена од Апостолот Јаков (не е од мене ниту од Г-дин Стефан) а ја поеднставиле Св. Јован Златоуст и Василиј Велики во 4/5-от век. Православната Црква сеуште ја служи Јакововата литургија иако НЕ Е спомената во Новиот Завет.

Како веќе имам напишано, сите „реквизити„ со кои денес располага православието, претсатвуваат производ од живеењето според новозаветното учење. На пример, кадеа и јудејските свештеници а кадат и православните (па и римокатоличките).

Не барај нешта таму каде ги нема. Самиот знаеш каков бил односот на тогашните владетели кон раните христијани и сега ти ( и поедини форумџии кои слично размислуваат) барате, на пример, икони, во период кога Црквата била гонета а христијаните убивани. Раните христијани, бегајќи од власта, своите религиозни потреби ги извршувале во катакомбите, во просторно невозможни услови, спремни во секој момент да бидат фатени и убиени од некој од римските цареви, а не да имаат време и услови за сликање икони. Сигурен сум дека, дококлку ситуацијата била поинаква, раните христијани би користеле икони уште во раниот христијански период.

Имам за тебе еден цитат....
Св. Августин..........да не ја докажуваме верата преку соборите, туку преку Библијата заклучно со зборовите на евангелистите

Православната Црква сеуште ја служи Јакововата литургија иако НЕ Е спомената во Новиот Завет.
Каде е спомната..може некој текст..

Dokazi i argumenti za ikonite ne postojat vo Svetoto Pismo.
Spomnati se izvezeni heruvimi na zavesata na satorot vo Stariot Zavet.
Samo sto tie vezeni heruvimi nemaat vrska so denesnite ikoni.
1.Ne bilo zapovedano od Bog da se poklonuvaat lugeto pred niv i nikoj ne se poklonuval [ kako denes pred ikonite]
2.Nikoj ne se molel na niv
3.Nikoj ne palel sveki pred niv
4.Nikoj ne ostaval pari pred niv
5.Nikoj ne gi zakacuval po zidovite doma

првта икона кој а се споменува во новиот завет е неракотворната икона на господ Исус Христос која е на крпата со која христос си го избришал лицето

првта икона кој а се споменува во новиот завет е неракотворната икона на господ Исус Христос која е на крпата со која христос си го избришал лицето
Цитат..од заветот за тоа..

Поставуваш прашања а јас на нив ти одоговарам. Незнам што е од тоа повеќе потребно.

Поставуваш прашања а јас на нив ти одогварам. Незнам што е тоа повеќе потребно.
О.К. Мики..одговор како одговор не значи дека е валиден(барем за мене)..но нема врска, нема да ти поставувам повеќе прашања по оваа тема..:smir:

Имам за тебе еден цитат....
Св. Августин..........да не ја докажуваме верата преку соборите, туку преку Библијата заклучно со зборовите на евангелистите

Каде е спомната..може некој текст..

А блажениот Августин мислел токму на Вселенските Собори , така? Дај....

Aбе луѓе, не забегувајте...дека се погрешни иконите погрешни се, ај ако не толку заради тоа што се дрва, туку затоа што се поставуваат како посредници помеѓу Бог и луѓето, а тоа место и улога може да го има само и единствено Исус, кој е наш застапник пред Бог дење и ноќе...............мене многу повеќе ме плаши тоа, тоа што луѓето добиваат погрешна смисла за значењето на светците и што мислат дека тие биле натлуѓе, што не е точно, зашто и самиот Павле рече дека и Мојсеј и Илија беа само луѓе од крв и месо, како и секој од нас, а да не забораваме дека тие се великани на верата.....така да мислам дека е тоа најпогрешно што се ставаат обични смртници пред Исус......и исто што луѓето мислат ако се помолат на тоа дрво дека има некоја магиска моќ и одма како златна рипка ќе им се исполни молбата.................ама ајде се ќе дознаеме на Суден Ден, тоа па не значи дека ако некој почитува икони нема да биде спасен, не е логично.......зашто Бог вика ќе има спасени од секое колено, од секоја нација, значи додека во Македонија имало само прравославни нема да има спасени???? Далеку од тоа, само лужето треба да имаат права смисла и знаење за Бог и Неговата природа, за Исус и за великаните за верата..............:helou:

Kakva ikona kakva krpa? Ne se spomnuva nikakvi ikoni vo Noviot Zavet.

Ни јас не сум споменат во Новиот Завет , но и покрај тоа-постојам. Докажи ми дека не постојам само затоа што ме нема во Заветот.

Ни јас не сум споменат во Новиот Завет , но и покрај тоа-постојам. Докажи ми дека не постојам само затоа што ме нема во Заветот.
Реков дека нема да постирам..ама морав..Мики...што рече бре..
Па каква врска има твоето постоење со законите кои ни ги "препишал" Господ...ти го спориш она што го зацртал створителот... идолопоклонството..е грев..според втората заповед...што бида со исполнувањето на писмото до јота..кaко можеле апостолите da заборават да го спомнат "вистинското христијанство"...

Vidi ako veruvas deka Biblijata e direktna objava na Bog do covekot, toa znaci deka tamu e zapisano sto treba da se pravi i kako vo smisla za se sto ne ni e jasno.
Za nas e mnogu vazno da sme spomnati vo Knigata na zivotot,drugite knigi ne ne interesiraat

Може те спомнале некаде при крајот... на почетокот на откровението :pos: :smir:

Важи истито одговор како и за Марјанчо: прасликите од иконите ги имаш во херувимите од Скинијата, но и во бакарната змија, кога Мојсеј го водеше Израилот од Египет кон ветената земја.
А првите икони се од 4-от век, колку знам, по признавањето на христијанството за памноправна религија. За мозаиците да не зборувам. Стоби и Хераклеа изобилуваат со такви примери а доаѓаат од времето кога Христовата Црква била сеуште единствена.
Ali daj Bibliski citat kade sto Isus ili Bog ili Svetiot Duh veli molete im se palete im sveki voa noa
Daj dokaz od Biblijata
Sto sakas da kazes deka nas Svetiot duh ne e so nas samo so vas a?
Pa oti nas Svetiot duh ne ni veli palete sveki
Znaes zs ne palime sveki oti Isus e svetlinata na svetot ete zatoa.
I molenje na ikoni e prekrsuvanje na bozja zapoved. Ubavo pisuva ne si pravete vrezan lik zosto JAs ve izvadiv od Egipedskata zemja od zemjata na ropstvoto
Malce ke ti go pojasnam ova vazi i za nas deneska.
Bog nas od kaj ne izvadi od cie ropstvo
Od ropstvoto na gavolot toj ne izvadi so Krvta na svojot sin koj bese raspnat na GOLGOTA a toj e Isus.
Isus ne se molese na ikoni i nikade ne rece da se molime na ikoni svakas sto e poentava.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom