Македонија излезе од листата на 10 најреформски земји во светот

Која жалоба се Црвениве Кмери, кога лани бевме топ 10, никаде ги немаше да се радуваат или оддадат барем признание, а сега кога излеговме од топ10 слават ко да добиле премија на лото.

Тоа ти се вика самодеструктивен македонски синдром. Сме си ебале векот самите.

Mnogu sporo odi drzavata , nedostiga toa : waaao kaj sme stignale , pamtite li kako bese pred... godini.
Nema promeni , site drzavi se promenia naglo , Bugarija kako bese kako e , go znabduvaa bugarite cel svet so prostitutki i so ulicni prodavaci .
Albanija izolirana drzava vo koja ne mozese da najdes dve srkrsteni asfaltirani patista , deneska onie koi bile pred ... godini , nema da ja prepoznaat.
A tuka se nesto bavno odi , samo prazni vetuvanja za podobra idnina, veke duri custvuvam deka odime nazad ( ne kon Jugoslavija tuku kon tranzicija od 199..)

Не можеме со никого веќе да се споредуваме а Бугарија што сите ја критикуваат за нас е мислена именка. И Албанија напредува бавно ама сигурно.

Само не можеш да ја кривиш оваа влада за бедата пошто тоа што го наследеија од пред тоа е една катастрофа. Практично некој од осамостојувањето како цело време да работеше за туѓи интереси односно Македонија што побрзо и посигурно да пропадне и да ја снема и во тој процес сите многу изгубивме. Ќе имаше и многу помалку (можеби ич) етнички тензии денес да бевме на ниво на Словенија или бар како Хрватска.

Сега сме на дното па да видиме дали ќе испливаме пред да се удавиме.

не сме у топ 10 ама во топ 20 сме. а OneAndOnly прашање за тебе? дали кога бевме во топ 10 ја пофали владата или тогаш викаше зашто не сме први? дали тогаш кажа нешто добро па сега за да критикуваш?

Просечна нето плата.
Македонија - 255 евра.
Хрватска - 570 евра.
Пиво во Македонија 1 евро (во кафана) 1,5 евро во кафич (во Скопје, кај што е најскапо).
Пиво во Хрватска најефтино 3,5 евра па нагоре.

Па ти сега види.
На тоа келнерчето во Дубровник летоска му се плачеше кога почна да ни раскажува колку зима плата (600 евра земал) а колку му се трошоците за живот.

Пиво во Македонија 1 евро.
Пиво во Хрватска 3,5 евра.

Па ти сега види. На тоа келнерчето во Дубровник летоска му се плачеше кога почна да ни раскажува колку зима плата (600 евра земал) а колку му се трошоците за живот.

Требало да го “утешите“ зошто живее во земја каде може да работи како келнерче,да беше кај нас,сигурно ќе беше во оние 36%,па воопшто немаше да му биде важна разликата во цени на луксузните производи. :toe:

Клинт Иствуд оваа година, не доби ниеден оскар...аууу
scared.gif
Ne e to.
Ne problem sto ne sme na lista.To ionaka e za mutavi.
Problem e sto nekoj i to ne bilo koj tuku vlasta licno i personalno poveruva vo tie shkrabancii,pa nas`ska narod da se pali na to, i sega tvrdo bilo.
E ne ce ne ceslaat i ceskaat.

Pivo u Spanija 2 do 2,5 evra na plaza plata 1000 evra ...pa ti sea vidi sto e za placenje

Vo kafana u ohrid 100 denari ...

Druze sum ziveel nadvor znam ... So 1000 evra zimas garsonjera na more 300 evra , 400 evra jadenje komunalii benzin , ti ostanue bar uste 300 za zaebancii

Zboram za minimalec 8 saata rabota bez part time

5 evra od saat najmalce pa ti racunaj

Pivo u Spanija 2 do 2,5 evra na plaza plata 1000 evra ...pa ti sea vidi sto e za placenje

Vo kafana u ohrid 100 denari ...

Druze sum ziveel nadvor znam ... So 1000 evra zimas garsonjera na more 300 evra , 400 evra jadenje komunalii benzin , ti ostanue bar uste 300 za zaebancii

Zboram za minimalec 8 saata rabota bez part time

5 evra od saat najmalce pa ti racunaj

чекај бе збориме за хрватска или шпанија. не споредуваш со шпанија? па добро среќа не не спореди со јапонија...

Требало да го “утешите“ зошто живее во земја каде може да работи како келнерче,да беше кај нас,сигурно ќе беше во оние 36%,па воопшто немаше да му биде важна разликата во цени на луксузните производи. :toe:
E јеби га, кај нас тие 36% не сакаат да работат ни како келнерче, сите се родени експерти.

[acko]®;1653103 напиша:
чекај бе збориме за хрватска или шпанија. не споредуваш со шпанија? па добро среќа не не спореди со јапонија...

Одсега треба да се споредуваме само со Етиопија или Манила,зошто не останаа земји во Европа за споредување со Македонија.:toe:

Просечна нето плата.
Македонија - 255 евра.
Хрватска - 570 евра.
Босна - 290 евра.
Србија - 425 евра.
Словенија - 815 евра.
Црна Гора - 415 евра.

Бруто општествен производ:
Македонија - 1.987 евра.
Босна - 2.800 евра.
Србија - 2.800 евра.
Хрватска - 5.500 евра.
Словенија - 16.000 евра!!!
Европска Унија просек - 20.000 евра.

Стапка на невработеност:
Македонија - 36 %
Хрватска - 13 %
Србија - 13 %
Словенија - 6,9 %
Бугарија - 7 %

Шведска заборави да спомнеш дека имаме повеќе администрација од сите бивши југословенски републики заедно.
И тоа е успех.

Живи срамотилаци сме.
Србите кои има 30 евра плата пред 5 години не престигннаа.
За 4 години и словенците ќе ги престигнат.
Со жени не се прави држава.

Inace poenta mi e deka tuka ne e bas pre preeftino nego na zapad ... stan e poskap da , ama se drugo e 10-20 % poskapo maksimum ako ne e i poeftino dosta proizvodi...cigarite se izgor dodusa al ok jebiga toa ne mora da se pusi luksuz , benzin u spanija bese ko u Makedonija 10 % poskap ... garderoba poeftina 5 pati

Како ли се десило тоа? О мај Гад! :tapp:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom