Што претставува за вас умен човек

Член од
18 ноември 2007
Мислења
609
Поени од реакции
41
Да го извлече за себе и своите најдоброто при тоа да не повреди никој, да биде во хармонија со себе и другите.

Член од
25 март 2007
Мислења
204
Поени од реакции
14
Умен е многу чопав збор кај нас... Потесниот поим подразвбира интелегенција, а поширокиот нешто повеќе, мудрост. Ваљда не се мисли на потесниот поим.
Умен (мудар) човек е оној кој може да постигне да биде среќен.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Умен...Оној кој секогаш "паѓа на нозе" и умее секоја ситуација да ја сврти на крајот во своја полза.

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Умен...Оној кој секогаш "паѓа на нозе" и умее секоја ситуација да ја сврти на крајот во своја полза.
За мене паметената и умна, во никој случај не е негативна личност, како што звучи тука.
За да биде човек паметен не треба на крај да ја врти ситуацијата во своја полза, туку постојано да знае таква да ја држи. Да не е лицемерен и подмолен. За тоа не треба памет туку злоба.
Покрај тоа, да знае како со луѓето, како со работата, како со себе. Да не прави грешки или барем да не ги повторува.
Да не наштетува на другите, бидејќи како паметна личност знае дека така, еден ден повеќе ќе биде оштетен самиот тој.
Да не ја базира целата своја интелигенција на книги, туку и на лични искуства.
Да не се истакнува каде стигне колку е паметен, туку со своите паметни дела да остави на другите сами да сфатат.
Да не соли памет на тие што мисли дека се поглупави од него.
Така некако би требало да изгледа еден умен човек, достоен за сечија почит.

BuSarCe

See My Profile
Член од
4 август 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
33
онај кој знае да го зачува своето и не лакоми по туѓото:toe:

*princess*

..SiMpLy GorGeOuS..
Член од
17 февруари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
21
Covek koj znae da gi izbalansira razumot i cuvstvata,,i umee da go izvlece najdobroto za sebe,,na nacin so koj ne samo sto ke ja zasluzi pocitta od drugite i ke izdejstvuva uspeh za sebe,,tuku istovremeno i ke nauci nesto novo,,pritoa ne pravejki steta nikomu,,enostavno zabelezuvajki si prednost sebesi pred drugite koja se odnesuva na brzinata na spoznavanje na nestata nasproti drugite luge..Spored mene,,takov covek e covek koj znae da uspee i usp[eva vo zivotot,,bez ogled na stepenot na intelegincija,,tuku so razviena sposobnot za komunikacija i snaodlivost,,zatoa sto samo na takov nacin moze da se probie i da uspee vo denesno vreme..

Член од
13 август 2008
Мислења
58
Поени од реакции
1
оној кој знае да си го живее зивотот на свој начин а притоа да не има досадува на другите и да ужива во тоа сто го има:smir::salut:

Chombe_United

Да ми бричите ташаците!
Член од
14 декември 2007
Мислења
8.809
Поени од реакции
452
Умен е тој кој си гледа за себе, не им се меша на другите и е пријатен за пошироката општествена заедница!

H

HITCH

Гостин
When I can look Life in the eyes,
Grown calm and very coldly wise,
Life will have given me the Truth,
And taken in exchange - my youth.
~Sara Teasdale

Член од
25 март 2007
Мислења
204
Поени од реакции
14
За мене умен човек е подмножество на мудар човек. Умен човек е оној кој поседува знаење, мудар човек е оној кој креативно знае да го употреби знаењето.

kjara

Самовилата
Член од
1 март 2007
Мислења
666
Поени од реакции
1.424
Da znae da pravi muabet asalen. Sve poretko srekjavam narod shto znaat da praat asalen muabet, i na sekoja tema da diskutiraat. Mudrosta ne doagja od natalozhenite informacii od ocenkite na fax, shkolo i sl, doagja od dushata. Dobra i chista dusha = mudar um.

Член од
12 јули 2008
Мислења
161
Поени од реакции
9
Da znae da pravi muabet asalen. Sve poretko srekjavam narod shto znaat da praat asalen muabet, i na sekoja tema da diskutiraat. Mudrosta ne doagja od natalozhenite informacii od ocenkite na fax, shkolo i sl, doagja od dushata. Dobra i chista dusha = mudar um.
Toa retko ke go pronajdes vo ovoj izopacen svet, ispolnet so lazni vrednosti i sumulakricni situacii protezirani od mediumite, politicarite, kvazi intelektualcite i nedorasnatite "avtoriteti". Zatoa e tocno deka znaenjeto e edno, a mudrosta nesto sosema drugo. Taa e povrzana so moralot, duhovnite vrednosti i sledenjeto na univerzalnata maksima "Nikogas ne go pravi toa sto drugite ne sakas da ti go pravat tebe".
Vo sekoj slucaj, strasno e sto mladite se poveke i poveke kako reperi za uspesni i realizirani licnosti, gi zemaat povrsnite, materijalno situirani a duhovno maksimalno prazni lica.
Toa ukazuva deka e mosne tesko da se odvojat barem 10 individui vo Makedonija, koi se eksponirani vo javnosta i zabelezitelni po svojata mudrost, umnost i moralna vrednost.
Jas ke imam maka takvite da gi pronajdam, a za vas neznam, bidejki merilata na vrednosti sekoj sam si gi vospostavuva.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.391
Поени од реакции
25.192
Умен човек е оној кој секоја ситуација може да ја посматра од повеќе агли, оној кој се однесува умно како 10 очи да го гледаат и 10 прсти да се насочени кон него.

Kajgana Shop

На врв Bottom