Започнаа “психичките бомбардирања“ за Северна Македонија!

Член од
4 јули 2008
Мислења
230
Поени од реакции
9
Па на референдум ќе го изгубиме името!! Имаме 25% Албанци(кои ќе гласаат против) нека има и 5% други припадници на заедници кои ќе гласаат против,нив ги заболе ние како ќе се викаме.Од нашиве сигурно ќе има некој добар процент кои ќе гласаат за промена на името.Така да јас мислам дека на референдум Македонија ќе изгуби.Е ако изгубиме име на референдум што повеќе сакаме?

Ne samo toa. "Niv" ne im odgovara referendum. Taka da nisto od toa nema da bide fer i demokratski tuku - namesteno na koj kako ke mu odgovara...:nenene:

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
batka malku da ne zabega?

ednata e republika korea a drugata demokratska narodna republika kore, nit juzna nit severna ne im se oficijalni iminja tuku sinonimi.

od dvete strani zivee isti narod koj ideoloski i politicki e odelen. istiot korejski narod i na jug i na sever si ja slavi istorijata i zaednickite koreni i si go neguvaat istiot jazik.
Точно. Кога Јужна кореја би била окупирана од Виетнам, кога виетнамскиот јазик би бил со сила наметнат како службен и образовен јазик во државата, и кога на меѓународно ниво би било поставено прашањето на северната држава дали смее да се нарекува Кореја затоа што со тоа го негира фактот дека историјата и културата на Кореја е виетнамска -

тогаш и само тогаш би имала смисол споредбата.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Било каква промена НЕ БРИШЕ КАКО НАРОД И ДРЖАВА. И нема тука никаква дискусија.

Мозокоперачи како стокине Фрчко и компанија треба јавно да се исмејат, понижат и БОЈКОТИРААТ.

Некои нешта едноставно НЕ СМЕЕ да се зборат.
Така и глупоста со Северна Македонија.

Инаку...
Јас исто мислам и тврдам...
и исто така потпишувам со двете раце,дека Македонија навистина веќе нема време за нечкање и чекање.

Знам дека е тешко,знам дека е недопустливо...
знам дека го дира во генетскиот код секој еден од нас...
ама времето истекува.
И или ќе решиме до крајот на годинава сами,или ќе ни реши некој друг.

Значи,непристојниот предлог би изгледал отприлике вака:
-Или држава Северна Македонија,населена од луѓе кои што се нарекуваат македонци но без право на историјата.
-или нема таква држава.
:toe:

Па ти аго... бирај што ти драго.
Само што има последователност од факти.
1.Времето работи за сите,само не и за нас.Секој нов испуштен ден не се враќа.
2.Многу е тешко да се промени целокупната светска историја на барање на 1.5 милиони луѓе од двомилионска држава.Ама наспроти тоа,многу е лесно да се уништи една таква мала држава.
3.Дур ние размислуваме и се нечкаме... ги испуштаме сите битни и животоважни случувања во нашиот регион.А никако не сме спремни ниту пак сме во можност ние да го диктираме темпото.
Времето... не гази.
Ова е само финишот на една последователна специјална војна во продолжение на скоро 20 год.,во која што јасно се гледаат правите `причинители` на тоа што не снајде.
Грција е само... површинскиот,јавниот играч.
Англија,Франција и Германија имаат сосем други интереси,во кои што не влегува Македонија таква каква што ние ја посакуваме.

Значи...
или ќе се откажеме (делумно) од историјата...
или ние ќе станеме дел од историјата.
:toe:
Чајре?
Нели ти едно време учествуваше у протести против промена на името, идеше на трибини на кои се збореше дека мора да се зачува идентитетот, без разлика на нато, злато и слични ствари...?
Или на друга страна дувна ветрот?

ПОДОБРО УЖАСЕН КРАЈ, ОТКОЛКУ УЖАС БЕЗ КРАЈ!

trn ti ova ozbilno...????:) , aj ona... ada i drugi klinci , pa salonski "opstojuvaci" i da razberam.., ama zagovaranje uzasni kraevi....??,a ste prasale narod dali saka UZASEN KRAJ...??? :)
I sto mislite?? drugoto sabajle nema da izgree sonceto....ili nekoj ke zabelezi deka Makedoncite...ISCEZNALE???
Pa i do sega ne ne zabelezuval nikoj,nitu pomisluval da ne zabelezi...SVETOT NE E ONA GETO SO POTEMKINOVI SELA VO KOE ZIVEETE....vo svetot NEMA MAKEDONIJA NA MAKEDONCITE odamna veke.....skoro 2000 godini...
Se podotvori vratata na adot 1945 , ama nemasa asolni MAKEDONCI togas zada ja OTVORAT..., se nekoi fantazeri ,glupanderi...i preveani bitangi.....
Дежурно мрчало...Да ја извадиш Ада од уста (у случајов прсти)!
Од кај бре ти знаеш што правам и дали пред монитор паламудам или си го мрднувам задникот и дефакто нешто се обидувам?
Така со теткици пред зграда да си оговараш.

А, сега малку анализа зошто на Македонците не им огреало од '45. наваму...
ПОРАДИ ГУБИТНИЧКИОТ МЕНТАЛЕН ШАБЛОН на таквите ко тебе, ете затоа.
Таквите кои креваат раце и поради ефтина, лична лагодност, нејќат да си го вознемират конфорот на ситните им животчиња, па се спремни да кренат раце од големи, суштински нешта како земја и народ.

Нормално дека на никој од страна не му е гајле за нас.
Работата е на Македонците да им биде гајле. Затоа што е тоа наш и само наш интерес. Ничиј друг.

А, за сопствениот интерес треба да станеш и да се бориш.
Те мрзи конкретен?
Онда седи, али не одмагај.

Го слушаше ли Гемранецот на вести вчера?
Не ти е срам после такви изјави ко неговите, ти ко Македонец да шириш дефетизам?

И да пробат да ни го сменат името, работата е да не седиме мирно.
Да не бидеме овци кои даваат да ги молазат, ебаваат и на крај убијат без да бекнат.

За крај...
Кога не си дел од решението, стануваш дел од проблемот.

Што си ти конкретен? Решение или проблем?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Би било убаво нашата влада на следните преговори во ОН да испрати еден свој висок представник во преговарачкиот тим по потекло од Егејска Македонија Македонец по можност и државјанин на САД за да го погледне Василакис или Нимиц во очи кога тие ќе ги излагаат своите аргументи.
Три-четири збора му се доволни:
-Господине Нимиц и Гне.Василакис јас сум Македонец,сега и Американец,жив сум,и како што гледате сеуште постојам,иако Грција ме исфрли од родната грутка Македонска кога имав само 2-3 години.Не го сменив името Македонско ни тогаш, нема да го сменам ни сега,а верувајте ни утре,сега можеме да продолжиме со разговорите,единствено само како вие ќе ме нарекувате во Грција,но нема да дозволам никој друг да ме нарекува поинаку одколку Македонец,каков што одсекогаш сум бил и сум се чувствувал.

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
представник во преговарачкиот тим по потекло од Егејска Македонија Македонец
Си бил ли меѓу нашите во Америка или Канада?

Ова ти е нож со две сечила. Ако во нашиот тим биде вклучен Македонец - државјанин на САД со потекло од Егејска Македонија, Василакис гарантирано може да донесе исто таков Македонец од Егејска Македонија кој ќе се заколне дека е Грк од глава до пети, макар да не знае ниту збор грчки. Не е само еден таков, верувај ми.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566

Ова ти е нож со две сечила. Ако во нашиот тим биде вклучен Македонец - државјанин на САД со потекло од Егејска Македонија, Василакис гарантирано може да донесе исто таков Македонец од Егејска Македонија кој ќе се заколне дека е Грк од глава до пети, макар да не знае ниту збор грчки. Не е само еден таков, верувај ми.
Во секој случај тие можат да најдат некој кој ќе тврди дека е Грк, дека Македонија е грчка, дека егзодусот никогаш не се случил и сл.

Но, кога ние, поради тоа би ќутеле (како досега, впрочем) во светот ќе се слуша само грчката лага.
А, онаа пословицата...100 пати кажана лага, станува вистина...често се покажува како вистинита.
Зарем ќе им оставиме простор да ја реализираат до крај?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193

Ти верувам,ама кај овој “нашиот“ аргументите што бил исфрлен од Грција сигурно ќе надвладеат,без разлика колку и да се колне Гркот (Македонец) кој не бил исфрлен од Македонија која подпаднала под Грчка окупација.:toe:

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
аргументите сигурно ќе надвладеат
Без сомнение. За Грција имаме толку силно оружје против кое не се во состојба да се бранат. Со мудра и правилно насочена пропаганда можно е да бидат напикани во шише да нема кај да мрднат.

Единствената пречка за тоа е кај нас самите. Уште на времето, Глигоров, Црвенковски и Малески потпишаа една многу важна точка во таканаречената “привремена спогодба“: дека Втората Страна е обврзана да прекине со секоја пропаганда против Првата Страна. Притоа интерпретацијата на тоа што се подразбира под “пропаганда“ е изоставена од договорто, што значи Грција има право да си ја толува оваа точка како што сака.

Повторувам, проблемот е кај нас. По инерција од СФРЈ, и сите досегашни македонски раководители сериозно го почитуваат ова правило. Внимават да не ги повредат чувствата на Грција, на сметка на својот народ.

Груевски нешто почна да менува, но сеуште е далеку до вистинскиот став кој би бил одраз на нормален и здрав однос. А тоа е во секоја прилика брз исклучок да бараш сметка и објаснение од секој европедер кој ја брани грчката национал-фашистичка перверзија, наместо да се правдаш зошто си прифатил ваков или таков “компромис“.

lav

Член од
17 март 2005
Мислења
1.203
Поени од реакции
13
И ти ли се фаќаш за таа јадица дека секој еден Македонец мора да биде наклонет кон србизмот и носталгичар по југословенството?А,во спротивно,доколку не ги исполнува горенаведените критериуми,веднаш му се лепи епитетот,,бугараш,,или „бугарофил“.За грчкото не си во право,нема да најдеш жив Македонец кој да има симпатии кон Грција(освен ако финансиски не е поткрепуван од нив).Југословенството беше утопија,која заврши како сон.
Колку да знаете сите овде...дека имате работа со „награден„ лично од пијаниот...и омразен од сите.....не-фиромољубци
И конечно ...мора „човеков„ да си ја одработува нели „наградата„..и тоа за што е дојден овде...тој самиот си знае.
А само да знаете ...дека „овој„ си живее лагодно во странство со фамилијата..најверојатно испратен тамо како награда за „делата„ негови...за кои досега не сум слушнал оти се испитани и проверени.
..подалеку и недопрен од „убавините„ кои неповратно и непоправливо им ги сторија на Македонците овде..неговите „шефови„ фиромољупци...Кирче и неговиот „протеже„...„грашанинот„ за еднократна зло-употреба само створен.
:salut:

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Без сомнение. За Грција имаме толку силно оружје против кое не се во состојба да се бранат. Со мудра и правилно насочена пропаганда можно е да бидат напикани во шише да нема кај да мрднат.

Единствената пречка за тоа е кај нас самите. Уште на времето, Глигоров, Црвенковски и Малески потпишаа една многу важна точка во таканаречената “привремена спогодба“: дека Втората Страна е обврзана да прекине со секоја пропаганда против Првата Страна. Притоа интерпретацијата на тоа што се подразбира под “пропаганда“ е изоставена од договорто, што значи Грција има право да си ја толува оваа точка како што сака.

Повторувам, проблемот е кај нас. По инерција од СФРЈ, и сите досегашни македонски раководители сериозно го почитуваат ова правило. Внимават да не ги повредат чувствата на Грција, на сметка на својот народ.

Груевски нешто почна да менува, но сеуште е далеку до вистинскиот став кој би бил одраз на нормален и здрав однос. А тоа е во секоја прилика брз исклучок да бараш сметка и објаснение од секој европедер кој ја брани грчката национал-фашистичка перверзија, наместо да се правдаш зошто си прифатил ваков или таков “компромис“.
Во договорот има две страни...а се разбира дека „трета страна“ може да шири пропаганда како и колку сака. Тогаш, зошто тоа не се направи?

Па само еден документарец да се плати и да се пушти на CNN за егзодусот, ќе сврти многу работи, а тек останати лобирања кај другите телевизии и „аналитички агенции“...

Нешто што веќе гркот го практикува.

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Да! Има! Враќање на Македонија на пиедесталот, онаму каде што и е местото! Македонија додуша, го создаде тој пиедестал, па редно е и да се качи на истиот!

Кој не сака да работи за да стаса до пиедесталот, сеуште живее од паразитизмот кој го создаде прво Отоманската па потоа југословенската хегемонија.
Ајде Трнчо објасни како тоа ќе ја вратиме Македонија на пиедесталот.
На кој пиедестал ќе ја враќаме?
Како....што.....кога....со кој, против кој...за кој.
Не мора во детали да навлегуваш
Објасни ете и ние да чуеме некоја подруга идеја совен даваме и недаваме.

Член од
9 октомври 2007
Мислења
1.126
Поени од реакции
24
Владо Поповски и Љубомир Фрчковски се само две од позвучните имињана на “експерти“ кој мислат дека предлогот Северна Македонија би бил шанса која никако не треба да ја пропуштиме во следниве месец-два.Што мислите вие за овој “непристоен предлог“?
За позициите на Фрчковски, воглавном, се знае. Впрочем секој вторник во ДНЕВНИК тој и ги кажува. Интересен е ставот на Владо Поповски. Ако се знае дека Поповски е близок со Груевски и , мислам, дека му е советник.

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
:vozbud:IZNATRESKANI GLUPOSTI.HAHAH NEMOZAM DA RAZBERAM KAKO NA DVA TROJCA GOMNOJADACI SE PALI CELA DRZAVA .PA AJDE BE BRAKJA DASE SOBEREM PRED KUKJATA NA FRCKO MRCKO VLADO BRANKO I SITE DRUGI .AJDE NESTO KONKRETNO DASE NAPRAVI.NA FRCK0 I KOMPNAIJA KOMUNJRASKA NIKOJ NEIM DAL MANDAT DA MENUVA IME.AN SEKOJ ARGUMENT IMA PROTIV TOA .DAJ NEKOJ EXPERTI OD DRUG TABOR , DA IZEZAT , NEMOZAT TIE VECNO DA MUDRUVAAT DEKA BILE NAJPAMETNI A VO STO SE SOSTOI NIVNATA MUDROST VO JADENJE TRICI ?EDNO NESTO MERADUVA TOA STO GO VIDOV VCERA NA FUBALOT .MAKEDONEC SE POVEKJE STANUVA MAKEDONEC I SE POVEKJE E SVESEN ZA TOA.

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Да му беше советник, мислам и дека уште му е, но не сум сигурен.

Нешто повеќе околу позициите на Владо Поповски...?
Линк, доколку има некој ?

Kajgana Shop

На врв Bottom