Зошто не сте религиозни и зошто не верувате во Господ?

Член од
27 мај 2008
Мислења
1.025
Поени од реакции
42
Испитувај се себеси при секое изладување, да не е твоето срце врзано за нешто страсно, или да не си подлегнал на самоуверението и мислиш дека си нешто повеќе од другите. Или, можеби да не бараш - во суетна самодоверба – сам, преку сопствени средства да достигнеш совршенство? – Тоа се најчестите причини за изладувањето. Штом довербата и надежта во Бога, макар и незабележливо се намалени, сè поаѓа наопаку. Тогаш Господ се повлекува назад и вели: остани со она во што се надеваш. На изладувањето обично му претходи некаква врзаност на срцето. Штом срцето или умот за нешто страсно се врзат, враќањето во себе е оневозможено. Тогаш потребно е срцето по секоја цена да се оддели од соодветниот објект. Зашто секое страсно врзување за луѓе и за предмети одделува од Бога.

Член од
20 септември 2008
Мислења
23
Поени од реакции
0
Ако некој ни простува не значи дека имаме право да грешиме!

Член од
28 април 2007
Мислења
478
Поени од реакции
15
Jaс дефинитивно ќе престанам да купувам ракија од истиот чоек. Ќе го мењавам.
хахахахахаха закон. А инаку нерелигиозен пошо некако ептен ми е излитана верана у господ прво пред 2000 год. многу е а дарвиновата теорија ми е многу пологична од религиозната теорија. Повеќе сакам да истражувам да знам за светот и неговите случувања а не да се тупам со тоа дека господ така сакал. И тоа е се. поздрав до Let 3 хехехехе

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Кога ќе ми треба, ќе му пишем на МСН :pipi:

Член од
20 мај 2007
Мислења
1.139
Поени од реакции
153
Затоа што секогаш кога имало шанси нешто да тргне на добро или на лошо, кај мене тргнувало на лошо. Затоа што во некои ситуации ни крив ни должен, сум го извлекувал подебелиот крај. Затоа што за 2 работи во цел живот се имам помолено, па ништо не ми помогнало тоа. Затоа што милион работи кај нас и секаде не се како што треба... Ако продолжам вака, до утре ќе бројам. Атеист сум, ДА, и горд сум на тоа.

Zeng

Thinking inside the box
Член од
9 април 2008
Мислења
1.103
Поени од реакции
31
Затоа што секогаш кога имало шанси нешто да тргне на добро или на лошо, кај мене тргнувало на лошо. Затоа што во некои ситуации ни крив ни должен, сум го извлекувал подебелиот крај. Затоа што за 2 работи во цел живот се имам помолено, па ништо не ми помогнало тоа. Затоа што милион работи кај нас и секаде не се како што треба... Ако продолжам вака, до утре ќе бројам. Атеист сум, ДА, и горд сум на тоа.
Можеби ти оди на лошо бидејќи си атеист? Сакаш со две молби и целиот живот да ти се смени?
Замисли сите да добиваа што сакаат само со две молби, кај ќе беше светов тогаш?

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Можеби ти оди на лошо бидејќи си атеист? Сакаш со две молби и целиот живот да ти се смени?
Dobar primer za toa ti e "Brusse allmighty" Sowwie 4 da bad spelling <3

Член од
20 мај 2007
Мислења
1.139
Поени од реакции
153
Хех, ако се 2 работи, не значи дека се 2 молби... Безброј молби кажав за тие нешта... И поарно ќе беше да не се случеше ништо, ама се случи баш спротивното, она за кое се молев да не се случи...

Zeng

Thinking inside the box
Член од
9 април 2008
Мислења
1.103
Поени од реакции
31
Хех, ако се 2 работи, не значи дека се 2 молби... Безброј молби кажав за тие нешта... И поарно ќе беше да не се случеше ништо, ама се случи баш спротивното, она за кое се молев да не се случи...
Друже не иде тоа така, не си ја разбрал поентата на молитвата.

п.с. Заради ова треба да има веронаука за да луѓето конечно научат што е тоа вера и од вистинските луѓе, а не од нас кои можеби и неточни работи кажуваме да прости Севишниот.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
со веронаука муслиманите ќе научат што е ислам, православните што е православна вера, но нема да научат што е вера општо.

Член од
20 мај 2007
Мислења
1.139
Поени од реакции
153
Друже не иде тоа така, не си ја разбрал поентата на молитвата.

п.с. Заради ова треба да има веронаука за да луѓето конечно научат што е тоа вера и од вистинските луѓе, а не од нас кои можеби и неточни работи кажуваме да прости Севишниот.
Затоа е темава, секој да си каже свој став. Јас си го кажав мојот, и не сакам ни веронаука ни ништо, зошто знам дека ништо не може да ми го промени тоа мислење... Тоа што ти би го сметал кај мене за грешно на оваа тема, јас би го сметал кај тебе.:smir:

Zeng

Thinking inside the box
Член од
9 април 2008
Мислења
1.103
Поени од реакции
31
Затоа е темава, секој да си каже свој став. Јас си го кажав мојот, и не сакам ни веронаука ни ништо, зошто знам дека ништо не може да ми го промени тоа мислење... Тоа што ти би го сметал кај мене за грешно на оваа тема, јас би го сметал кај тебе.:smir:
Не е баш така, ако сакаш да се молиш треба да знаеш на кого се молиш и за што ако незнаеш или ако не веруваш тогаш тоа е грешно.

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
pa neli vikaat kolku i da gresime Isus ke ni prosteva i non stop dur se kaeme isus ke ni prosteva, epa ete tamu go procitav toa a i po postapkite na hristijanite, onie koi tvrdat deka se hristijani vikaat prostevaj, mora da se gresi, a ustvari toa im e izgovor samo da gresat postojano i samo da im se prosteva, epa si igraat so Isus, toj ako rekol prosteno vi e ne znaci cel zivot samo da gresime i da se kaeme, tuku da se preporodime i da ne gresime i da bideme sovrseni kako sto e sovrsen nasiot Otec na nebesata.

Да,токму така.Но не знам зошто ти велиш дека ние велиме дека мора да се греши.Не е точно,не мора,а не ни треба,но заради нашата падната природа,сме склони кон гревот.Токму поради тоа треба да принесуваме плодови на покајание.Кога некој се кае,и се исповеда,се чисти од гревовите.Човекот и цел живот ќе се исповеда,зошто греши,што се вика,во секоја секунда(преку помисла,немора да е збор или дело).Тоа што тој греши,не значи дека си дал слобода заради Милоста Божја да го врши истото.Тој е склон кон тоа како и секое човечко битие,но тука е разликата што тој веќе и ќе поседува способност да го идентификува гревот,а самата љубов кон Бога,ќе предизвика покајание.Исто како кога ќе го повредиш срцето на оној кој го сакаш,па подоцна се каеш.Така и верникот,во чие срце е Бог,плаче кога ќе Го повреди Животот во него.А,бидејќи Бог знае се и гледа се,ќе прости,бидејќи љубовта значи и прошка.Чудесна е Неговата милост и трпение.
А,оние кои ти велиш дека грешат,знаејќи дека Бог простува,не се верници.Верникот не постапува така.Бог го гледа трудот и го наградува.А,оние што спијат,и се осеќаат спокојно,знаејќи дека Бог проштева,тие се оние кои не се трудат.Нив крадецот ќе ги начека на спиење.....

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20

Се гордееш со гордоста,а?

K

kat.<3

Гостин
со веронаука муслиманите ќе научат што е ислам, православните што е православна вера, но нема да научат што е вера општо.
Затоа што верата е во срцето, и не се учи. Кога срцето знае дека во него има љубов и милост, и дека тие доаѓаат од Бога, секогаш ќе се труди да ги припази така чисти и недопрени, и ќе се држи на страна од гревот, во природата на човекот е да греши но вистинскиот верник секогаш знае во што погрешил, како што кажа Радост, како кога знаеш дека си го повредил срцето на саканиот човек чувствуваш болка, и покајание, така и кога ќе знаеш дека си погрешил во твојата вера, си погрешил кон Бог, искрениот верник ќе го почувствува својот грев низ солзи, кои кога се искрени ја прочистуваат душата од секакво зло.

Kajgana Shop

На врв Bottom