Државната матура предизвика проблем на правниот факултет!

• Креатор на темата Креатор на темата DimceY
  • Време на започнување Време на започнување
Да речеме Tender-Girl дека си во право.

Тогаш,ќе треба сите факултети да бидат општи,и се да учите.
Па вие пак премислувајте се колку сакате.

ВО средно се бунат општо А зашто имале биологија,а сеа сакате да имате фора секаде со се.
Заврши тин фазата,бевте известени,имавте време да се одлучите и да изберете.
Не е ни мој,ни на владата и факултетите проблем ако вие не знаете што сакате на крај краева.

Искрено како што тргнало од прво одделение треба да се одлучиш што ќе студираш, бог да чува.
Оваа година листите беа малце покасно издадени па ние веќе имавме одбрано што ќе полагаме а ако не ви текнува се протестираше па постоеше и надеж дека нема да има матура.
Јас знам дека по хаосна и збркана у живот не сум била. Епа сега мора да ги трпат сите последиците поради неорганизираноста на образованието.
Друга работа, тие што се постари сега можат да јадат тоа што не треба колку сакаат и да зборат дека биле попаметни дека ние сега сите сме глупи ама не се во право.

Искрено како што тргнало од прво одделение треба да се одлучиш што ќе студираш, бог да чува.
Оваа година листите беа малце покасно издадени па ние веќе имавме одбрано што ќе полагаме а ако не ви текнува се протестираше па постоеше и надеж дека нема да има матура.
Јас знам дека по хаосна и збркана у живот не сум била. Епа сега мора да ги трпат сите последиците поради неорганизираноста на образованието.
Друга работа, тие што се постари сега можат да јадат тоа што не треба колку сакаат и да зборат дека биле попаметни дека ние сега сите сме глупи ама не се во право.

За ова сами сте си криви.
Нема протести,нема проблеми,поорганизирано.

Страдајте си сеа што бевте наивни,слободно,што друго да ви кажам.
Исто како што сега сте наивни и мислите дека владата и факултетите ќе ви признаат грешка и ќе ве пуштат со математика на правен.:helou:

За известување, бевме известени на време кои предмети за кој факултет се потребни. Знам дека барем во моето школо беше така: прво ги пријавувавме екстерните (каде имаш еден избор: математика или англиски, македонски е задолжителен) а интерните дури неколку недели покасно. А тие децава што со математика отишле на правен најверојатно се премислиле и решиле да ризикуваат. Само лошо е тоа што кривицата ја бараат на друго место и прават скандал поради нивна грешка

Сигурна сум дека сите знаеја што ќе студираат уште од првиот ден во 4та година. А ако знаеш што ќе студираш, сигурно знаеш и кои предмети би биле во игра ако се полагаат приемни испити, или како сега-матура. Поголемиот дел од листата на предмети кои беа истакнати од факултетите се вклопуваше со приоритетните предмети кои ни ги форсираа во 4та година. Така да, патетично е ако некој се буни заради нешто што се одвиваше регуларно. И како што кажа некој погоре, сами се си криви оние кои сметаа на варијантата-па сигурно ќе се направат отстапки. Кога јас се пријавував за на медицина, едно девојче пред мене имаше полагано интерни филозофија и географија. И фино лепо и кажаа дека го смешила факултетот и да се упати кон друго место. Вината не е во системот, вината е во народот.

Сигурна сум дека сите знаеја што ќе студираат уште од првиот ден во 4та година. А ако знаеш што ќе студираш, сигурно знаеш и кои предмети би биле во игра ако се полагаат приемни испити, или како сега-матура. Поголемиот дел од листата на предмети кои беа истакнати од факултетите се вклопуваше со приоритетните предмети кои ни ги форсираа во 4та година. Така да, патетично е ако некој се буни заради нешто што се одвиваше регуларно. И како што кажа некој погоре, сами се си криви оние кои сметаа на варијантата-па сигурно ќе се направат отстапки. Кога јас се пријавував за на медицина, едно девојче пред мене имаше полагано интерни филозофија и географија. И фино лепо и кажаа дека го смешила факултетот и да се упати кон друго место. Вината не е во системот, вината е во народот.

Баш тоа. Не може некој со филозофија да влезе на медицина или на информатика и да исфрли од конкуренција некој со потребните предмети, а со помалку бодови

Апсолутно можеш да се премислиш што ќе студираш. Меѓутоа колкави се шансите некој наместо на правен да се запишена медицина или електро???НИкакви ! Џабе паламудите.
А случајов со правниот факултет ви е типичен македонски синдром.Секогаш другите се криви, никогаш вие. Јас кога се запишувава на правен маедно 100 пати проверив што и како се полага .А сега некоја ладна глава што не се умарала со користење сива маса за тоа што ќе студира и што да полага дига галама. Што ве кошташе во март или април да отидете до факултет и да прашате што треба да полагате???Епа драги мои другови и другарици средно школо заврши!!!!!! Нема веќе лагано. Јас ви гарантирам , зашто знам како функционира правен дека на никој нема да му е гајле за овие неинфорирани. На крај краева ова ќе им биде една убава животна лекција.

go podrzavam mac ubavo kaza ...... pred nekoj den slusnav za toa deka bile odbieni od fakultetite poradi nesoodvetni predmeti koi gi polagale od maturata ne samo za praven, e pa na praven ne se odi so matematika i geografija na pr .....
a mortisha obrazovanieto toa go znaeme deka ne e orgranizairano, takva ni e drzavata, ama vie bi trebalo poseriozno da ste si ja svatile rabotat..... e sega slednava generacija neka uci od vas

За ова сами сте си криви.
Нема протести,нема проблеми,поорганизирано.

Страдајте си сеа што бевте наивни,слободно,што друго да ви кажам.
Исто како што сега сте наивни и мислите дека владата и факултетите ќе ви признаат грешка и ќе ве пуштат со математика на правен.:helou:

Не ми се верува во тоа што го читам.
Заради еден испит на крајот од средното образование да ти биде одземена можноста да студираш 4 години на одреден факултет? :nesvest:
Грешка им бил изборот-да, но нели луѓе сме, грешки правиме.
Стварно претерувате...
Не сум запознаена многу со случајот, но ако има место зошто па да не ги пуштат и со математика?Е сега, ако нема место, се знаеше дека кандидатите ќе бидат селектирани според приоритетните предмети.
Сакале или не, ќе си ги сносат последиците...:toe:

Не ми се верува во тоа што го читам.
Заради еден испит на крајот од средното образование да ти биде одземена можноста да студираш 4 години на одреден факултет? :nesvest:
Грешка им бил изборот-да, но нели луѓе сме, грешки правеме.
Стварно претерувате...
Не сум запознаена многу со случајот, но ако има место зошто па да не ги пуштат и со математика?Е сега, ако нема место, се знаеше дека кандидатите ќе бидат селектирани според приоритетните предмети.
Сакале или не, ќе си ги сносат последиците...:toe:

Девојко еден совет, поготово ако се запишеш на правен факултет. Во живот, а и на факс многу повеќе ќе гледаат да те згазат , да бидат пред тебе него ли некој да ти прости. И не ми е јасно.некој полага математика така???? значи цели на природна наука, како може после да се премисли и да оди на правен.мене ова едноставно не ми иде.
Уште нешто -зашто некој кој полагал математика и којшто се премислил т.е. којшто до 5 за 12 бил неодлучен што сака да прави во животот да биде еднаков со некој кој си ги полагал потребните предмети и којшто бил сигурен и одлучен дека сака на правен????
уште повеќе тие конкурси и потребни предмети биле објавени во март-што правеле тие луѓе цела година , не ли размислувале што сакаат да прават ???
на крај, едноставно е тие што се зезнати си направиле избор и едноставно ќе мораат да живеат со својот избор.

Девојко еден совет, поготово ако се запишеш на правен факултет. Во живот, а и на факс многу повеќе ќе гледаат да те згазат , да бидат пред тебе него ли некој да ти прости. И не ми е јасно.некој полага математика така???? значи цели на природна наука, како може после да се премисли и да оди на правен.мене ова едноставно не ми иде.
Уште нешто -зашто некој кој полагал математика и којшто се премислил т.е. којшто до 5 за 12 бил неодлучен што сака да прави во животот да биде еднаков со некој кој си ги полагал потребните предмети и којшто бил сигурен и одлучен дека сака на правен????
уште повеќе тие конкурси и потребни предмети биле објавени во март-што правеле тие луѓе цела година , не ли размислувале што сакаат да прават ???
на крај, едноставно е тие што се зезнати си направиле избор и едноставно ќе мораат да живеат со својот избор.

Колега.....алал да ти е...немам коментар, освен да те пофалам...:wink:

Само што прочитав дека квотата била пополнета.
Не треба да биде еднаков, се согласувам.Имавме време и разни начини да се информираме.
Сега не сфаќам зошто се прави галама кога нема место.Претпоставувам знаеле дека приоритетните предмети се поважни од успехот.

Јас не знам што се буните кога од порано имало излезено конкурс и бил доставен до средните училишта. Кој здрав се определил за математика,а знае дека на Правен не се учи математика,ја полагал и сега сака да студира право.:nenene:

Само што прочитав дека квотата била пополнета.
Не треба да биде еднаков, се согласувам.Имавме време и разни начини да се информираме.
Сега не сфаќам зошто се прави галама кога нема место.Претпоставувам знаеле дека приоритетните предмети се поважни од успехот.

Галама прават тие што се зезнати, всушност тие што самите се зезнале.и нормално, како е можно бог да чува они да бидат виновни и оп факултетот бил онаков, државата била срање...блаблабла.
Едвај чекам тие мамини мази кога ќе стигнат кај Родна или кај Арсен....кој ли тогаш ќе биде крив.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom