Државната матура предизвика проблем на правниот факултет!

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Да речеме Tender-Girl дека си во право.

Тогаш,ќе треба сите факултети да бидат општи,и се да учите.
Па вие пак премислувајте се колку сакате.

ВО средно се бунат општо А зашто имале биологија,а сеа сакате да имате фора секаде со се.
Заврши тин фазата,бевте известени,имавте време да се одлучите и да изберете.
Не е ни мој,ни на владата и факултетите проблем ако вие не знаете што сакате на крај краева.

Член од
6 јули 2006
Мислења
117
Поени од реакции
8
Искрено како што тргнало од прво одделение треба да се одлучиш што ќе студираш, бог да чува.
Оваа година листите беа малце покасно издадени па ние веќе имавме одбрано што ќе полагаме а ако не ви текнува се протестираше па постоеше и надеж дека нема да има матура.
Јас знам дека по хаосна и збркана у живот не сум била. Епа сега мора да ги трпат сите последиците поради неорганизираноста на образованието.
Друга работа, тие што се постари сега можат да јадат тоа што не треба колку сакаат и да зборат дека биле попаметни дека ние сега сите сме глупи ама не се во право.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Искрено како што тргнало од прво одделение треба да се одлучиш што ќе студираш, бог да чува.
Оваа година листите беа малце покасно издадени па ние веќе имавме одбрано што ќе полагаме а ако не ви текнува се протестираше па постоеше и надеж дека нема да има матура.
Јас знам дека по хаосна и збркана у живот не сум била. Епа сега мора да ги трпат сите последиците поради неорганизираноста на образованието.
Друга работа, тие што се постари сега можат да јадат тоа што не треба колку сакаат и да зборат дека биле попаметни дека ние сега сите сме глупи ама не се во право.
За ова сами сте си криви.
Нема протести,нема проблеми,поорганизирано.

Страдајте си сеа што бевте наивни,слободно,што друго да ви кажам.
Исто како што сега сте наивни и мислите дека владата и факултетите ќе ви признаат грешка и ќе ве пуштат со математика на правен.:helou:

Mainframe

Mr.Goodkat
Член од
14 јануари 2008
Мислења
336
Поени од реакции
30
За известување, бевме известени на време кои предмети за кој факултет се потребни. Знам дека барем во моето школо беше така: прво ги пријавувавме екстерните (каде имаш еден избор: математика или англиски, македонски е задолжителен) а интерните дури неколку недели покасно. А тие децава што со математика отишле на правен најверојатно се премислиле и решиле да ризикуваат. Само лошо е тоа што кривицата ја бараат на друго место и прават скандал поради нивна грешка

еци^^^

Walking the line of nature's palm
Член од
9 декември 2005
Мислења
2.945
Поени од реакции
58
Сигурна сум дека сите знаеја што ќе студираат уште од првиот ден во 4та година. А ако знаеш што ќе студираш, сигурно знаеш и кои предмети би биле во игра ако се полагаат приемни испити, или како сега-матура. Поголемиот дел од листата на предмети кои беа истакнати од факултетите се вклопуваше со приоритетните предмети кои ни ги форсираа во 4та година. Така да, патетично е ако некој се буни заради нешто што се одвиваше регуларно. И како што кажа некој погоре, сами се си криви оние кои сметаа на варијантата-па сигурно ќе се направат отстапки. Кога јас се пријавував за на медицина, едно девојче пред мене имаше полагано интерни филозофија и географија. И фино лепо и кажаа дека го смешила факултетот и да се упати кон друго место. Вината не е во системот, вината е во народот.

Mainframe

Mr.Goodkat
Член од
14 јануари 2008
Мислења
336
Поени од реакции
30
Сигурна сум дека сите знаеја што ќе студираат уште од првиот ден во 4та година. А ако знаеш што ќе студираш, сигурно знаеш и кои предмети би биле во игра ако се полагаат приемни испити, или како сега-матура. Поголемиот дел од листата на предмети кои беа истакнати од факултетите се вклопуваше со приоритетните предмети кои ни ги форсираа во 4та година. Така да, патетично е ако некој се буни заради нешто што се одвиваше регуларно. И како што кажа некој погоре, сами се си криви оние кои сметаа на варијантата-па сигурно ќе се направат отстапки. Кога јас се пријавував за на медицина, едно девојче пред мене имаше полагано интерни филозофија и географија. И фино лепо и кажаа дека го смешила факултетот и да се упати кон друго место. Вината не е во системот, вината е во народот.
Баш тоа. Не може некој со филозофија да влезе на медицина или на информатика и да исфрли од конкуренција некој со потребните предмети, а со помалку бодови

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Апсолутно можеш да се премислиш што ќе студираш. Меѓутоа колкави се шансите некој наместо на правен да се запишена медицина или електро???НИкакви ! Џабе паламудите.
А случајов со правниот факултет ви е типичен македонски синдром.Секогаш другите се криви, никогаш вие. Јас кога се запишувава на правен маедно 100 пати проверив што и како се полага .А сега некоја ладна глава што не се умарала со користење сива маса за тоа што ќе студира и што да полага дига галама. Што ве кошташе во март или април да отидете до факултет и да прашате што треба да полагате???Епа драги мои другови и другарици средно школо заврши!!!!!! Нема веќе лагано. Јас ви гарантирам , зашто знам како функционира правен дека на никој нема да му е гајле за овие неинфорирани. На крај краева ова ќе им биде една убава животна лекција.

Jukka

chili
Член од
16 мај 2007
Мислења
537
Поени од реакции
2
go podrzavam mac ubavo kaza ...... pred nekoj den slusnav za toa deka bile odbieni od fakultetite poradi nesoodvetni predmeti koi gi polagale od maturata ne samo za praven, e pa na praven ne se odi so matematika i geografija na pr .....
a mortisha obrazovanieto toa go znaeme deka ne e orgranizairano, takva ni e drzavata, ama vie bi trebalo poseriozno da ste si ja svatile rabotat..... e sega slednava generacija neka uci od vas

Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.202
Поени од реакции
1.943
За ова сами сте си криви.
Нема протести,нема проблеми,поорганизирано.

Страдајте си сеа што бевте наивни,слободно,што друго да ви кажам.
Исто како што сега сте наивни и мислите дека владата и факултетите ќе ви признаат грешка и ќе ве пуштат со математика на правен.:helou:
Не ми се верува во тоа што го читам.
Заради еден испит на крајот од средното образование да ти биде одземена можноста да студираш 4 години на одреден факултет? :nesvest:
Грешка им бил изборот-да, но нели луѓе сме, грешки правиме.
Стварно претерувате...
Не сум запознаена многу со случајот, но ако има место зошто па да не ги пуштат и со математика?Е сега, ако нема место, се знаеше дека кандидатите ќе бидат селектирани според приоритетните предмети.
Сакале или не, ќе си ги сносат последиците...:toe:

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Не ми се верува во тоа што го читам.
Заради еден испит на крајот од средното образование да ти биде одземена можноста да студираш 4 години на одреден факултет? :nesvest:
Грешка им бил изборот-да, но нели луѓе сме, грешки правеме.
Стварно претерувате...
Не сум запознаена многу со случајот, но ако има место зошто па да не ги пуштат и со математика?Е сега, ако нема место, се знаеше дека кандидатите ќе бидат селектирани според приоритетните предмети.
Сакале или не, ќе си ги сносат последиците...:toe:

Девојко еден совет, поготово ако се запишеш на правен факултет. Во живот, а и на факс многу повеќе ќе гледаат да те згазат , да бидат пред тебе него ли некој да ти прости. И не ми е јасно.некој полага математика така???? значи цели на природна наука, како може после да се премисли и да оди на правен.мене ова едноставно не ми иде.
Уште нешто -зашто некој кој полагал математика и којшто се премислил т.е. којшто до 5 за 12 бил неодлучен што сака да прави во животот да биде еднаков со некој кој си ги полагал потребните предмети и којшто бил сигурен и одлучен дека сака на правен????
уште повеќе тие конкурси и потребни предмети биле објавени во март-што правеле тие луѓе цела година , не ли размислувале што сакаат да прават ???
на крај, едноставно е тие што се зезнати си направиле избор и едноставно ќе мораат да живеат со својот избор.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Девојко еден совет, поготово ако се запишеш на правен факултет. Во живот, а и на факс многу повеќе ќе гледаат да те згазат , да бидат пред тебе него ли некој да ти прости. И не ми е јасно.некој полага математика така???? значи цели на природна наука, како може после да се премисли и да оди на правен.мене ова едноставно не ми иде.
Уште нешто -зашто некој кој полагал математика и којшто се премислил т.е. којшто до 5 за 12 бил неодлучен што сака да прави во животот да биде еднаков со некој кој си ги полагал потребните предмети и којшто бил сигурен и одлучен дека сака на правен????
уште повеќе тие конкурси и потребни предмети биле објавени во март-што правеле тие луѓе цела година , не ли размислувале што сакаат да прават ???
на крај, едноставно е тие што се зезнати си направиле избор и едноставно ќе мораат да живеат со својот избор.
Колега.....алал да ти е...немам коментар, освен да те пофалам...:wink:

Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.202
Поени од реакции
1.943
Само што прочитав дека квотата била пополнета.
Не треба да биде еднаков, се согласувам.Имавме време и разни начини да се информираме.
Сега не сфаќам зошто се прави галама кога нема место.Претпоставувам знаеле дека приоритетните предмети се поважни од успехот.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Јас не знам што се буните кога од порано имало излезено конкурс и бил доставен до средните училишта. Кој здрав се определил за математика,а знае дека на Правен не се учи математика,ја полагал и сега сака да студира право.:nenene:

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Само што прочитав дека квотата била пополнета.
Не треба да биде еднаков, се согласувам.Имавме време и разни начини да се информираме.
Сега не сфаќам зошто се прави галама кога нема место.Претпоставувам знаеле дека приоритетните предмети се поважни од успехот.
Галама прават тие што се зезнати, всушност тие што самите се зезнале.и нормално, како е можно бог да чува они да бидат виновни и оп факултетот бил онаков, државата била срање...блаблабла.
Едвај чекам тие мамини мази кога ќе стигнат кај Родна или кај Арсен....кој ли тогаш ќе биде крив.

Kajgana Shop

На врв Bottom