Државната матура предизвика проблем на правниот факултет!

• Креатор на темата Креатор на темата DimceY
  • Време на започнување Време на започнување
Галама прават тие што се зезнати, всушност тие што самите се зезнале.и нормално, како е можно бог да чува они да бидат виновни и оп факултетот бил онаков, државата била срање...блаблабла.
Едвај чекам тие мамини мази кога ќе стигнат кај Родна или кај Арсен....кој ли тогаш ќе биде крив.

Арсен....Арсен....хмммм....е тој нема да ви бара математика...:pos2:

Не ми се верува во тоа што го читам.
Заради еден испит на крајот од средното образование да ти биде одземена можноста да студираш 4 години на одреден факултет? :nesvest:
Грешка им бил изборот-да, но нели луѓе сме, грешки правиме.
Стварно претерувате...
Не сум запознаена многу со случајот, но ако има место зошто па да не ги пуштат и со математика?Е сега, ако нема место, се знаеше дека кандидатите ќе бидат селектирани според приоритетните предмети.
Сакале или не, ќе си ги сносат последиците...:toe:

Е па нека си ја признаат грешката, а не целата вина да ја префрлаат на владата и факултетот.

Не ми се верува во тоа што го читам.
Заради еден испит на крајот од средното образование да ти биде одземена можноста да студираш 4 години на одреден факултет
? :nesvest:
Грешка им бил изборот-да, но нели луѓе сме, грешки правиме.
Стварно претерувате...
Не сум запознаена многу со случајот, но ако има место зошто па да не ги пуштат и со математика?Е сега, ако нема место, се знаеше дека кандидатите ќе бидат селектирани според приоритетните предмети.
Сакале или не, ќе си ги сносат последиците...:toe:

не е заради еден испит заради несериозноста на идните студенти, јас знам разговарав со многу деца што планираа да се запишат и знаеш сите што ми викаат ма кур ме боли ќе праам што сакам ќе полагам социологија/историја/филозофија на матура, а ќе пробам на електро/машински/ПМФ да се запишам Е ТОА Е ВЕЌЕ НЕСЕРИОЗНОСТ и никој не им е крив воопшто значи коа се работи за вашата иднина не треба многу курчење и праење фраери

Доста ме цитиравте бе.:)
Па знам, секакви (деца) има...
А на пример и да го полагале приоритетниот предмет-пак некои немало да ги примат зашто нема место.Што се бунат? :toe:

Доста бранихте државата и факултетите !!! Државата е крива како прво воведе матура која што беше катастрофа!!!!! Не само за правниот секаде направија проблеми.. и ако може да ми одговоре некој зш математика беше поделна на основно и високо ниво??? Полагав високо ниво само за да добијам 2 ка и немам никаква предност на машинскиот факултет на кој поднесев документи!!!
А за правниот факултет свакам дека математика не е потребна ама не е потребен ни англискиот јазик наместо тие со математика да имаат приоритет тие ке бидат исфрлени!!! Колку добија 5 ки математика а колку англиски, колку не положија математика а колку не положија англиски??? Поарно ке беше да се полага и математика и англиски и да се виде кој колку знае!!!

Доста бранихте државата и факултетите !!! Државата е крива како прво воведе матура која што беше катастрофа!!!!! Не само за правниот секаде направија проблеми.. и ако може да ми одговоре некој зш математика беше поделна на основно и високо ниво??? Полагав високо ниво само за да добијам 2 ка и немам никаква предност на машинскиот факултет на кој поднесев документи!!!
А за правниот факултет свакам дека математика не е потребна ама не е потребен ни англискиот јазик наместо тие со математика да имаат приоритет тие ке бидат исфрлени!!! Колку добија 5 ки математика а колку англиски, колку не положија математика а колку не положија англиски??? Поарно ке беше да се полага и математика и англиски и да се виде кој колку знае!!!

Како бе не е потребен англискиот? Се читаш ли што пишуваш? Нормално дека за правен факултет е потребен странски јазик, како не е потребен?
Како може тие шо полагале математрика да имаат приоритет? Математика е ПРИРОДНА наука, а на правен факултет се изучуваат ОПШТЕСТВЕНИ науки!
Нема никаква логика. Затоа добро треба да се размислува пред да се бира предмет за матурата!
И не треба да ги примат, за да им дое памет на наредните генерации дека треба да пазат што и како прават!
Не може заради сопствена неодговорност на детето, државата да биде крива!

Странскиот јазик е секаде подеднакво потребен!!! Англиски полагаа тие ученици кои што немаат блага веза од математика, додека математика полагаа настварно ученици кои што знаат и математика и англиски!!! И зш некои што има полагано математика да не биде примен на правен факултет, а некој со полагано англиски да има ист третман со тие што имаат полагано математика на машински факултет???

Странскиот јазик е секаде подеднакво потребен!!! Англиски полагаа тие ученици кои што немаат блага веза од математика, додека математика полагаа настварно ученици кои што знаат и математика и англиски!!! И зш некои што има полагано математика да не биде примен на правен факултет, а некој со полагано англиски да има ист третман со тие што имаат полагано математика на машински факултет???

Затоа што математиката АПСОЛУТНО НЕ Е потребна на ПРАВЕН факултет!
Се знае какви предмети се бираат доколку сакаш да студираш на правен!
А ако некој сака со математика да влезе на правен, тогаш ќе си чека. Треба на крај да се остават тие, па ако има место добро, а ако не, ќе си наоѓаат друго чаре!
Не може некој со предмети како македонски, англиски, историја и социологија на пример, да не влезе заради некој со математика и слични предмети!

Добро, еве, никој не им прави проблеми за трета и четврта година во средно, нека одат на кој смер сакаат, дали природно-математички, јазичен или општествен нема врска, ама кога ќе дојде матура ќе си полагаш тој предмет што ти го бара факсот.
Јас отидов на јазично уметничко подрачје, ама кога ќе дојде време за полагање матура, ќе полагам математика затоа што планирам да се запишам или на ПМФ или не ФЕИТ, нема да се правам фраерка, да полагам англиски и да аплицирам потоа на овие факултети.

денес професорката по математика ни кажа дека ништо чудно нема да биде кога ние ке сме матуранти...тоа значи 2010 математика ке биде задолжителен предмет за полаганје матура...што значи дека ке имаме 3 задолжителни...јас од сега кажувам дека ке паднам а и 80% од средношколците ке паднат...кај нас во орце кажаа дека солидни ученици пагале на оваа матура со била сега камоли па другите...и само едно не ми е јасно....што ке ми е математика да полагам...свашта

денес професорката по математика ни кажа дека ништо чудно нема да биде кога ние ке сме матуранти...тоа значи 2010 математика ке биде задолжителен предмет за полаганје матура...што значи дека ке имаме 3 задолжителни...јас од сега кажувам дека ке паднам а и 80% од средношколците ке паднат...кај нас во орце кажаа дека солидни ученици пагале на оваа матура со била сега камоли па другите...и само едно не ми е јасно....што ке ми е математика да полагам...свашта

Kaко ќе ви кажат, така ќе правите. И непотребни се коментари од таков тип зашто пак ќе си легнете на брашното:) Само повтарај си редовно, верувај не е воопшто некоја голема физолофија.

Dobro de narode i mene me odbija od praven fakultet a zasto?Zasto sum odbrala vo interni predmeti za polaganje informatika i pravo.E sea fintata e vo toa sto imalo pregolem broj na kadidati i prvo gi ' cistea ' takvite ko mene, pa posle po uspeh itn.Samo so ne e taka ednostavno koa ke zavrsis strucno pravno sredno uciliste, praven smer, si ucel ustav, pravo, i sto uste ne i da ne te primat.A za tie nekoi si listi za fakultetite moze se pojavile moze i ne vo nekoi skoli, deneska i profesorite ne se odgovorni za nisto samo znam i sigurna sum deka kaj nas niso ne se znaese za tie listi.Site ti vikaat odberi si so sakas, od tie so ti se dadeni ne e bitno kaj ke ides.I ne e se taka ednostavno narode kako so vie mislite, do dusa ja probav sea na dr fakultet zaso vise mi e smaceno od se ama ima i luge so od sekogas sakale da bidat pravnici a zaso toa da ne im se dozvoli poradi eden predmet???????

Dobro de narode i mene me odbija od praven fakultet a zasto?Zasto sum odbrala vo interni predmeti za polaganje informatika i pravo.E sea fintata e vo toa sto imalo pregolem broj na kadidati i prvo gi ' cistea ' takvite ko mene, pa posle po uspeh itn.Samo so ne e taka ednostavno koa ke zavrsis strucno pravno sredno uciliste, praven smer, si ucel ustav, pravo, i sto uste ne i da ne te primat.A za tie nekoi si listi za fakultetite moze se pojavile moze i ne vo nekoi skoli, deneska i profesorite ne se odgovorni za nisto samo znam i sigurna sum deka kaj nas niso ne se znaese za tie listi.Site ti vikaat odberi si so sakas, od tie so ti se dadeni ne e bitno kaj ke ides.I ne e se taka ednostavno narode kako so vie mislite, do dusa ja probav sea na dr fakultet zaso vise mi e smaceno od se ama ima i luge so od sekogas sakale da bidat pravnici a zaso toa da ne im se dozvoli poradi eden predmet???????

па ти си уште поголем талент си завршила правен смер и знаеш дека таму немаш ама баш никаква потреба од информатика и си полагала информатика на матура.јес да може ти било полесно ама затоа сеа ќе плачеш :toe: и крив ќе ти е некој ....

Затоа ви велам, идете си деца гимназија:)

Се извинувам ако се повторувам со некој, не го прочитав муабетов од почеток до крај...Оваа година, да не претерам, ама некои 70% од матурантите гледаа полесно да поминат на матурата без воопшто да обрнат внимание на тоа кој факултет што бара...си одеа со тезата „ај први сме, ќе ни прогледаат низ прсти“...па зашто да учам 3 книги физика кога можам да си ги земам прашањата филозофија шо ќе се паднат и да учам 2 листа....жал ми е што ќе го кажам ова, ама сега нека си се сносат со последиците:(

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom