Од 1 јануари пластичните ќеси забранети за употреба!

Член од
24 август 2008
Мислења
1.120
Поени од реакции
163
Абе колку шо сватив јас прво работава беше за да се користет платнени кеси зш овие се тешки зарециклирање ама нишо од тој муабет зш на крај испадна дек пак ќе се користеле овие пластичниве само ќе се наплаќале.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ќе си зејте зембиљо и трк на пазаруење. крај, нема веќе азно-мазно со пластика. Само зембиљ, како во 19 век, во кој реално не живееме, ама така се однесуваме.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
Ќе си зејте зембиљо и трк на пазаруење. крај, нема веќе азно-мазно со пластика. Само зембиљ, како во 19 век, во кој реално не живееме, ама така се однесуваме.
Зембиљ од шаренконец црно црвено со тро бело по ќошината и тро шајак на рамката да не сечит... мераци :) шегата настрана има убави и практични торби, и онака до сега пазерев во платнени торби имајќи го во предвид квалитетот на тоа што го нарекуваа пластично ќесе.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Па гарфилд и во цела германија со зембиљ, со плетена или платнена кошница, платнени торби и пред се со ранчиња идат во супермаркет да купат нешто па пак не жувеат во 18ти век а си плаќаат по 15 евроценти за голема подебела пластична кеса која ќе можат повеќе пати да ја употребат и која е поотпорна на кинење.
И многу ама искрено многу ми е жал што гледте во законов смао како некој парите да ви ги земе буидејќи јас гледам можност за отстранување на пластичните кесиња кои по една упптреба се кинат и само завршуваат како “украси“ на дрвјата или по улиците.
Не заборавајте законот не ве обврзува да купите кеса, ама знам дека ви е тешко да ссе прилагодите и д аземате со себе платнена торба или ранче кога идете на да купите не толку многу работи од супермаркет.
Јас во германија веќеќ повеќе од 3 години си се навикнав со ранче да си одам во супермаркет и нит им давам пари за кеса ниту пак ми смета тоа.
Навика е верувајте за кратко време ќе се навикнете да носите со себе нешто да немора да купувате кеси. А лебот ќе почнат да го пакуваат во целофан уште од фурна па нема да биде нехигиенски да се стави во платнена торба или ранец.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.226
Поени од реакции
34.520
Гаго, кесата која ми ја наплатија е сосема идентична со тие што до завчера не ги наплаќаа. Мала, пластична, бела, со одвратен мирис и логото на Жито Лукс. :toe:

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Гаго, кесата која ми ја наплатија е сосема идентична со тие што до завчера не ги наплаќаа. Мала, пластична, бела, со одвратен мирис и логото на Жито Лукс. :toe:
Да да знам ацид, ама тоа најверојатно ќе биде само во наредниов месец додека не ги потрошат залихите и се додека не почнеш да не им ја купуваш таа кеса.
Реално кеса сега ти треба да купиш леб ради хигиенски причини ама вечеч приметувам дека поголемиот дел од лебовите веќеќ почнуваат да се ставаат во целофански обвивки. А за лебот ќе треба да направат книжни кои нема да ги наплаќаат ради хигиена. А тие пластичните сега ти ги наплаќаат ради страв да не им лупнат казна, пошто казните им се драконски.
Јас денес купив леб за баба ми кој го ставив во пластична кесичка од тие чкаротот за која дадов 1 денар, а потоа во друг супермаркет купив леб за дома во целофан и не им купив кеса.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
Да да знам ацид, ама тоа најверојатно ќе биде само во наредниов месец додека не ги потрошат залихите и се додека не почнеш да не им ја купуваш таа кеса.
Реално кеса сега ти треба да купиш леб ради хигиенски причини ама вечеч приметувам дека поголемиот дел од лебовите веќеќ почнуваат да се ставаат во целофански обвивки. А за лебот ќе треба да направат книжни кои нема да ги наплаќаат ради хигиена. А тие пластичните сега ти ги наплаќаат ради страв да не им лупнат казна, пошто казните им се драконски.
Јас денес купив леб за баба ми кој го ставив во пластична кесичка од тие чкарото за која дадов 1 денар, а потшо во друг супермаркет купив леб во целофан и не им купив кеса.
Веќе од поодамна има фурни кои лебот го продаваат во убави хартиени кеси :) (оние поразумните)

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Безбели Гаго не мислиш дека е законов арен?? Која му е идејата?? промена на менталитетот или?

Еве, кај мене, тука, има акции, секојдневни, за рециклираее, за сортирање на ѓубрето, на отпадот, дури и јас еден македонски билмез почнав да не ставам стакло со пластика и храна во иста ќеса за ѓубре. Престанав да ставам хартија со пелени или друго. Престанав да фрлам недискриминаторно батерии итн.

Се полецка си сортирам.
Во пластични ќесиња оти ме кошта многу да купувам црни вреќи пластични за ѓубрето, а и вака ми е пофункционално бидејќи во секој супермаркет, не во една, ами во две ќеси ми ги товараат продуктите, бесплатно.
А функционира.
Понатаму, од пластичните шишиња кои не се користат за производство на термални подјакни за планинарење и алпинизам и арктичка облека, се прњват други полезни работи, дел од тие полезни работи се прават и од пластичните, рециклирани ќесиња.

В ред, Македонија нема култура на рециклирање, на сортирање ѓубре, на хигиена, ама на тоа треба да се удри, а по зембиљите или ќесите.

Не треба мојон комчија да фрли ќеса ѓубре од пенџере оти го мрзи да оди до контејнер или не треба да се пика се во една иста и потоа тоа се да оди на отпад.

Треба драконски казни за тоа, а не за забрана на пластика.

Нејсе, идејата сдека сме во 19 век ја гледам во тоа што сега и натаму ќе се давиме во ѓубре, ама ќе пазаруваме со зембиљче.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Безбели Гаго не мислиш дека е законов арен?? Која му е идејата?? промена на менталитетот или?

Еве, кај мене, тука, има акции, секојдневни, за рециклираее, за сортирање на ѓубрето, на отпадот, дури и јас еден македонски билмез почнав да не ставам стакло со пластика и храна во иста ќеса за ѓубре. Престанав да ставам хартија со пелени или друго. Престанав да фрлам недискриминаторно батерии итн.

Се полецка си сортирам.
Во пластични ќесиња оти ме кошта многу да купувам црни вреќи пластични за ѓубрето, а и вака ми е пофункционално бидејќи во секој супермаркет, не во една, ами во две ќеси ми ги товараат продуктите, бесплатно.
А функционира.
Понатаму, од пластичните шишиња кои не се користат за производство на термални подјакни за планинарење и алпинизам и арктичка облека, се прњват други полезни работи, дел од тие полезни работи се прават и од пластичните, рециклирани ќесиња.

В ред, Македонија нема култура на рециклирање, на сортирање ѓубре, на хигиена, ама на тоа треба да се удри, а по зембиљите или ќесите.

Не треба мојон комчија да фрли ќеса ѓубре од пенџере оти го мрзи да оди до контејнер или не треба да се пика се во една иста и потоа тоа се да оди на отпад.

Треба драконски казни за тоа, а не за забрана на пластика.

Нејсе, идејата сдека сме во 19 век ја гледам во тоа што сега и натаму ќе се давиме во ѓубре, ама ќе пазаруваме со зембиљче.
Полека полека гарфилд неможе се наеднаш, се малку по малку. A за пластични шишиња и хартија не ти треба кеса која ќе ја фрлаш заедно со нив, нив можеш да ги собираш и во платнени вреќи кои ќе ги употребуваш повторно за истата цел за собриње за празни пластични шишиња или на хартија.
А за другото ѓубре ќе си купиш посебно кеси за ѓубре од 5 или 10 литри. Е сега знам дека дополнително се плаќа за тоа ама пак тогаш нема народот да ги расфрла ко овие сега туку повеќе ќе ги почитува и ќе ги користи исклучиво за собрање на ѓубре, па така тие ќе завршуваат само во ѓубре.
И мислам дека сега не е ни време ни ред д апочнам да го објаснувам системот по кој фубкционира гермнаското сортирање на ѓубрето од кое сите профитираат и тие што рециклираат, и тоа што околината е почиста и тоа што помалку несортирано ѓубре што ќе треба да се фрла и најбитено плаќање помала сметка за ѓубретарина. Ама тоа во некое попогодно време, не ли гледаш дека нашиов нерод неможе да се откаже сеуште од безгрижното собирање и фрлање на пластични кесулиња по нашата убава природа.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Јасно, ама може место плукање на улица 50 евра, нека има и несортирање ѓубре 50 евра, па да видиме.

Туку се средивме, па и тоа само уште ни преостана.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Јасно, ама може место плукање на улица 50 евра, нека има и несортирање ѓубре 50 евра, па да видиме.

Туку се средивме, па и тоа само уште ни преостана.
Мене ако ме прашаш гарфилд јас би и за 100 евра.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Така де.

Тука од стан ќе те избркаат ако не сортираш ѓубре, на улица ќе те фрлат, куќа ќе ти одземат. Не е до ќесите, до (не)кулутрата е.

П.С. Башка е секси млади девојки со зембиљчиња по гранапи.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Jebiga...glup narod ova Makedonskiov...duri i koga e vo stranstvo... :)

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ostaj sea i ti....ne ja bigjaa so nas...you can take the opinok, but you can not take the opinlakot!

Kajgana Shop

На врв Bottom