Пушењето го намалува коефициентот на интелигенција

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790
еве јас што мислам ... на пример некој ако е под 16-17 год. и ако пуши цигари најверојатно тоа ке му влијае на IQ а на некој што е над 17 сигурно не влијае.
Кажи ми ова твое истражување е или твое мислење? Сакам да знам факти.

Lorddd

Титула - Лорд
Член од
18 март 2007
Мислења
1.067
Поени од реакции
53
Гледам многу го испуштаат ова:
долготрајното консумирање на тутунски производи го намалува коефициентот на интелигенцијата
Значи да не мислите дека пушач 5 години и ова се однесува на него, барем според ова истражување. Инаку јас ни малце не се согласувам со истражувањето, не сум пушач ама ајде бре, ова е жива глупост само некои митови за да се намали пушењето :). Еве дедо ми од 65 години живот, 55 пуши и мислам дека коефициентот на интелигенција му се зголемува со секоја цигара, не да му се намалува:).

Член од
16 јануари 2009
Мислења
85
Поени од реакции
3
замислете колку ќе бев интелигентен ако не пушев :vozbud:

Член од
10 јуни 2006
Мислења
118
Поени од реакции
7
Леле, ова е добра пропаганда против пушењето, но за жал мислам дека врска нема со пушењето. Јас лично сум пушач веќе 6 години. Во 2-ра година средно коефициентот на интелегенција ми беше 127, а сега пред отприлика 6 месец ми беше 138. Не велам дека сум станала попаметна од цгарите, туку сакам да докажам дека нема врска со коефициентот на интелегенција.:toe:

искрено браво ако го правиш тоа :smir: многу луѓе не го почитуваат тоа. но, сепак, како во кафич или ресторан да го избегнам чадот на твојата цигара? :toe: најлошо од се е што пушачите се свесни што се може да им се случи и повеќето се со став "е ако де, мене нема ништо да ми биде", што е отприлика еднакво на руски рулет. често сум слушнала и "ако ми е пишано да добијам рак, ќе добијам пушел/а или не", што исто така е прилично глупава идеја. пушењето неизбежно предизвикува трајни, неповратни, неизлечиви последици. секако ти го знаеш тоа и свесен си што се може да ти направи, и сега ете отприлика знаеш како би ти изгледале белите дробови за некое време, ама го знаеш тоа само како факт. кога, не дај Боже (стварно не ти посакувам, дај Боже да си жив и здрав и да ги побиеш сите факти околу пушењето :) ) би добил некоја болест предизвикана од тоа, би бегал од цигарите и не би викал "добро, ај не гњавете сега", туку "еееее, кога ми збореа..." :star:
едит: не фаќаат боја белите дробови, скапуваат, мутираат, се стеснуваат крвните садови... да продолжам? :)
Па баш така и е! Ако треба да добијам рак ке добијам без разлика на се. Пример е баба ми, има починато од рак на бели дробови, а ниту една цигара во животот нема запалено, а исто така во домот никој друг не пушел.

Од друга страна па не оди ти таму кај што се пуши, јас на пример кај што не се пуши не седам повеќе од 10 минути. Никој нема право да ме ограничува во мојот избор, без разлика дали и глупав или не. Ако ми е дозволено со закон некаде да запалам цигара ке ја запалам.
До пред 3-4 години на никого не му сметаа цигарите, а сега одеднаш леле, леле...:nesvest:

tomislayer

Елегантно дебел =)
Член од
18 ноември 2008
Мислења
1.482
Поени од реакции
82
Можно е да е вистина! Дедо ми требаше асма да фати и да ги откаже цигарите за да му текне дека се штетни! х) Абе вие пушачите сеа пушите и викате не кењајте ќе пушам мое си е, ама на вашите деца (коа ќе имате некоја асма или слично) ќе им викате не пуши синко да не бидеш ко мене (и тука проследено со кашлање и едвај дишење и шлајмови исплукуење)... ко дедо ми шо и вика на мајка ми!

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Следно: пушењето цигари е фактор за да станеш убиец. :tapp:

Што нема само да им текне за да ги уништат тутунските производители.

M

makedon^

Гостин
Мислам дека нема врска со интелигенцијата. Сепак цигарите се многу штетни за организмот, тие се чист отров кој полека труе. Но пред се за нормалниот развој на човекот е битна храната. Јас на пример во семејство каде што нон стоп се пушат дома по 2 пакети на ден па немам никакви проблеми со имунитетот или слично. Тоа е поради здравиот начин на живот што го водам, со здрава храна, без маснотии, и се трудам да биде што поприродна и не зготвена, свежа. И да пушам цигари не верувам дека би имал некаков друг проблем, освен со белите дробови или дишните патишта. Сепак тоа што јадеме е пресудно за здравјето а не цигарите. Татко ми пуши можеби 25 години, но сега има проблеми со здрвјето, полесно се разболува, нагло ослабе, му се одзеде силата на еден начин. Тоа е пред се од брзиот начин на живот и цигарите. Но тој пуши мн. Затоа оставете го навреме бидејќи цигари и плус нездравата храна и брз начин на живот во иднина ке донесат мн негативни последици.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
добиваат рак и луѓе што не пушат, причините за рак се многубројни.
меѓутоа, 9 од 10 пушачи умираат од болести предизвикани од цигарите. а муабетов се сведува на "ако треба да ме згази кола, ќе ме згази, па ај ќе стојам на сред улица кога е најпрометно". до пред 100 години никому не му сметал ни кокаинот, ни опиумот, па замисли сега леле, леле :smir: тоа е најглупа можна филозофија.

Леле, ова е добра пропаганда против пушењето, но за жал мислам дека врска нема со пушењето. Јас лично сум пушач веќе 6 години. Во 2-ра година средно коефициентот на интелегенција ми беше 127, а сега пред отприлика 6 месец ми беше 138. Не велам дека сум станала попаметна од цгарите, туку сакам да докажам дека нема врска со коефициентот на интелегенција.:toe:

Па баш така и е! Ако треба да добијам рак ке добијам без разлика на се. Пример е баба ми, има починато од рак на бели дробови, а ниту една цигара во животот нема запалено, а исто така во домот никој друг не пушел.

Од друга страна па не оди ти таму кај што се пуши, јас на пример кај што не се пуши не седам повеќе од 10 минути. Никој нема право да ме ограничува во мојот избор, без разлика дали и глупав или не. Ако ми е дозволено со закон некаде да запалам цигара ке ја запалам.
До пред 3-4 години на никого не му сметаа цигарите, а сега одеднаш леле, леле...:nesvest:

Член од
27 ноември 2008
Мислења
1.433
Поени од реакции
341
еве јас што мислам ... на пример некој ако е под 16-17 год. и ако пуши цигари најверојатно тоа ке му влијае на IQ а на некој што е над 17 сигурно не влијае.
а зошто така мислиш?
го прочита негде или си го измисли????

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Уште некое истражување и ќе откријат дека ако дишиш многу ќе ти израснат брчки.:nesvest:

covekot

Postbiheviarist
Член од
17 февруари 2009
Мислења
27
Поени од реакции
1
Уште некое истражување и ќе откријат дека ако дишиш многу ќе ти израснат брчки.:nesvest:
Nema da ti izrasnat brcki ama moze da ti se slosi ili da padnes u nesves:nenene:

Nisto sto e mnogu ne e arno pa duri ni da disis :)

Член од
23 ноември 2008
Мислења
302
Поени од реакции
10
Па напротив јас сите интелегентни луге шо ги знам пушаат цигари и тоа мининимум 1 кутија дневно :pos:

Член од
20 март 2009
Мислења
46
Поени од реакции
1
Ej ova so cigarive nema vrska.Samo da znaes.Znam luge so pusat m a imaaat visok koeficient na intelegencija.:nenene::nenene::nenene:

Kajgana Shop

На врв Bottom