Симпатизер или навивач?

• Креатор на темата Креатор на темата Fantom
  • Време на започнување Време на започнување
Викторе возот за поголем дел од генерациите што треба да си го подржуваат локалниот клуб (во твојот случај Вардар) мора да се сложиш е поминат одамна,да не навлагаме од кога,како и зошто,и под кои околности пошто тоа е муабет што води до “масоните и буш :)’’

Твоето плукање по нив како луѓе е залудно и нема да има никаков ефект,ситуацијата си ја знаеш и сам.Потсети се на Спарта и ЦСКА и целата гужва и фама потсети се на месец една пред и месец дена после тоа лето и ке сватиш дека тоа беше само огромна маса луѓе со набиена вештачка емоција и тешко помодарство.Биди си среќен што си го подржуваш клубот неизвештачено и искрено,пошто кога и да натераш со плукање и ругање да го гледа ке добиеш само ситуација “пред и после ЦСКА и Спарта’’

На крај каева во недостиг на асален фудбал во државава гледање на странски наметнати првенства е најмал проблем,кога ке ми текне на Кометал Ѓорче и целата фама што се крена околу тоа ми се превртуваат црева бетер него тогаш.

Јас еве на пример идам на МЗТ утакмици цел живот добро лошо таму сум,Вардар го гледав порано редовно(дома гости без разлика)сега само на дербиња на Јужна,навивам за Милан со ист интезитет како и за другите два.

Ипак не се измислилил уште “љубовпремаклубометар’’ за да можеш да кажеш кој е симпатизер кој е навивач тоа се само термини секој си знае како му е дур прати.

Викторе возот за поголем дел од генерациите што треба да си го подржуваат локалниот клуб (во твојот случај Вардар) мора да се сложиш е поминат одамна,да не навлагаме од кога,како и зошто,и под кои околности пошто тоа е муабет што води до “масоните и буш :)’’

Ипак не се измислилил уште “љубовпремаклубометар’’ за да можеш да кажеш кој е симпатизер кој е навивач тоа се само термини секој си знае како му е дур прати.

Тоа сеуште не значи дека се/сте во право кога велите дека еднакво е навивањето за локалниот клуб и странскиот.

Ако основен критериум е присуство и можноста за присутво на утакмиците не се/сме...

пр:
јас сум симпатизер на:
вердер бремен
вердер бремен аматери
наполи
лече
локомотива
морекомб
бордо
цирих
партизан
севиља
франција(ко репрезентација)

а иначе фан сум на Македонска репрезентација(во кој било спорт)

а има два клуба кои што ми се во срце уште од 5-6 години

1. Арсенал
2. Вардар

:toe:

:salut:

Виктор секоја чест на нашите навивачи и подржувачи на нашите македонски тимови. Но нас од друга страна ни се наметнати силните фудбалски лиги на други држави. Постојано на телевизија ги гледаме англиската, италијанската, шпанската, германската и други лиги. А кажи ми кога на телевизија даваат пренос на некој натпревар од македонска лига? Во нашите дневни весници за македонски фудбал има 5 реченици, додека за светскиот фудбал неколку страници. Значи наметнато ни е на некој начин непратењето и ненавивањето на нашите домашни екипи, а наспроти тоа засакување на некој странски фудбалски тим.
А ете пример ќе кажам сум читала навивачи на Милан кои се и од Франција, Шпанија, Германија ... кои се од држави со силна фудбалска лига а навиваат за италиански тим. Ова е само пример.
А не се согласувам со таа дефиниција што ја даде фантом што се навивачи а што симпатизери. Сметам дека не е разликата во тоа дали посетуваш фудбалски натпревари или не. Туку јас ги диференцирам тие поими во тоа дали редовно или поретко пратиш некој тим и ги следиш неговите натпревари.
А во секој случај многу е подобро кога би имале можност да бидеме постојано дел од натпреварите на тимот што сме го засакале. Да ја чуствуваме таа атмосфера на победа и тагата при пораз. Секако дека не е исто како на телевизија. Но во секој случај си го сакаме тимот за кој навиваме.
А еве само да кажам колку и да го сакам мојот тим кога би играле пример Вардар- Милан не знаеш колку би била горда на победа на Вардар :)

Според мене и јас сум навивач на Челзи ако не сум присуствувал на некој натпревар.Симпатизер е сосема друго ја такви има во моето друштво кога тогаш гледат фудбал и ако го победи неговиот тим на Челзи или на некој др јак тим ке зборува и ке провпцира а доколку изгуби исто како ништо да не била и да го потесеташ ти нешто ке ти каже шо ме боле куро.....Некој спомна дека нема дифиниција за навивач што оди на натпревари и навивач што не оди поради одредени прочини.Во скоро време учев социологија не знам кој социолог беше, поради такви работи луѓето го поделил во три класи(висока , средна и ниска) но имало проблеми бидејки имало и богати и многу побогати(и менаџерот на фирмата спаѓа во богати и директорот но не земаат иста плата) а и двајцата спаѓале во иста ВИСОКА класа па затоа ги поделил на:

_ _ _ _ _ повисока висока класа
Висока-|
|_ _ _ _ _пониска висока класа

_ _ _ _ _ повисока средна класа
Средна-|
|_ _ _ _ _пониска средна класа

_ _ _ _ _ повисока ниска класа
Ниска-|
|_ _ _ _ _пониска ниска класа

Воглавно така ке ти дојде и со навивачите не знам на друг начин да обајснам.

Јас сум ООООГРОООМЕН ФАН НА ИНТЕР И НА МАКЕДОНИЈА
иначе симпатизер сум на Фиорентина,Њукасл,Наполи и Италијанска репрезентација.
Поз

Glory Glory Man United,Glory Glory Man United,Glory Glory Man United as the reds go marching on. Ова кажува се

Исто и ова

Viva Ronaldo
Viva Ronaldo
Running down the wing
Hear United sing
Viva Ronaldo :helou:
а исто и ова
I was born, to be United,
Daddy told me, when I was just a baby,
When I was five, I went down the Warwick Road,
Now I'm addicted, the only place I go.

Take me home, United Road,
To the place, I belong,
To Old Trafford, to see United,
Take me home, United Road.

Навивач сум на Манчестер Јунјтед и Вардар а симпатизер сум на Интер,Барса,Партизан

абе имаше едно Фан Клуб Манчестер на форумов........??

абе имаше едно Фан Клуб Манчестер на форумов........??

Абе добро де јас ја искористив инсирацијата моја да покажам далу сум симпатизер или навивач со песна. Ама на чомбе и столица и нив им се пропеа и они на тој начин сакаат што да праам такви сме. Грешки :pos: никој не е совршен:helou:

Муабетов е, не може да си симпатизер кога ги знаеш сите навивачки песни од клубот, имаш колекција од 6-7 дресови+знамиња+шалови и други реквизити(капчиња,приврзоци,чорапи и сл.) и се караш со кој ќе стигнеш за твојот омилен клуб.:helou:

Муабетов е, не може да си симпатизер кога ги знаеш сите навивачки песни од клубот, имаш колекција од 6-7 дресови+знамиња+шалови и други реквизити(капчиња,приврзоци,чорапи и сл.) и се караш со кој ќе стигнеш за твојот омилен клуб.:helou:

Потпочно точно:)

а исто и ова
I was born, to be United,
Daddy told me, when I was just a baby,
When I was five, I went down the Warwick Road,
Now I'm addicted, the only place I go.

Take me home, United Road,
To the place, I belong,
To Old Trafford, to see United,
Take me home, United Road.

Навивач сум на Манчестер Јунјтед и Вардар а симпатизер сум на Интер,Барса,Партизан

Eve ti го целиот муабет, тебе и на сите оние кои мислат дека знаат за што зборувам и мислат дека сами знаат што зборуваат. Не ми го ни прочитавте првиот пост бидејќи ве мрзи, ама тоа е ваш проиблем. Кој Варвик роуд, кој Олд Трафорд, што имаш ти со нив? Како те учел тебе татко ти на Варвик Роуд од пет години кога живееш некаде во Маџари... Фудбалски клуб и навивање за истиот е на рамниште на религија а поголем од политичка партија или идеологија. За да се поврзеш и бидеш дел од таа цела слика треба многу повеќе од шалче песна и кабелска телевизија.

Не сте вие криви. Криви се вашите родители кои не ве научиле да цените вистински вредности и не ве израснал здраво, умешно и во вистински правец.

Вие не можете ни да ја видите разликата, како деца на богаташ сте, не знаете за сиромаштија, не ја сфаќате.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom