Симпатизер или навивач?

• Креатор на темата Креатор на темата Fantom
  • Време на започнување Време на започнување
Но оноа ништо не сме направиле за него... а што прават останатите навивачи? Одат на натпревари, се собираат заедно да гледаат, можат да влијаат на клубот преку нивните фан клубови еден минимален процент или воопшто да не влијаат. Тоа што не одиме на натпревари поради далечината и што не живееме во таа земја не не прави помалку навивачи според мене. Сигурна сум дека ако еден ден одам на Сан Сиро на натпревар навивачите што одат постојано на натпревар нема да се разликуваат нималку од мене.
А и денес е 21 век постои интернет навивачите на одреден клуб се поврзани преку форуми, фан клубовите се на нет така што и ние или во случајов јас сум дел од нив.
Така што како и да е јас не се чуствувам нималку како симпатизер.

А за тоа дека има македонци што ги подржуваат клубовите точно и им симнувам капа. Кај нас треба многу да се вложува на тоа поле но тоа е друга тема да не мешам. Кажав кога ке има барем малку квалитетен фудбал и некорумпиран во Македонија јас ќе ги подрам дефинитивно. До тогаш ќе одам на репрезентативните натпревари и тоа е тоа.

Преку постов и ZIKS ќе добие одговор:

Се тапкаш во место, ист одговор како онај рано сабајле ми даде, само поинаку спакуван.
За болдираното: Поддршката од навивачите на еден натпревар значи многу, а не минимален процент. Замисли преполн стадион со луди навивачи vs. празни трибини, ниеден гледач, само редари без работа.
То шо си на форум те прави дел од клубот, и менуваш нешто? Колку што ќе го натераш TonInter да биде за Милан, толку менуваш и таму.
И не е битно како се чувствуваш, битно е што си. Ти си симпатизерка.
Ако јас се чувствувам како Парижанец, парижанец ќе станам?

Иначе Smert, не е само fan збор за тоа во странство. Fan, supporter, hooligan, casual.

Фантон си слушнал за различно мислење ти и почитување на туѓото мислење?

Ако си ти симпатизер супер.

Јас сметам дека сум навивач и тоа е тоа.

Не сметам дека навивач е личност што иде на стадион и подржува некој тим, а симпатизер е личност што следи тим а не иде на натпревари.
Ваква дефиниција не ни постои туку ти си ја смисли. Епа како што ја измисли така јас си мислам дека друго значат овие поими и така си ги дефинирам.

А тоа Парижанец се осеќам, дали ќе станеш е сосема по различно и не мешај баби и жаби.

Почитувам туѓо мислење де, не те терам да мислиш ко мене. Само дискутираме, или и тоа ќе го забраниш?:)

А за Парижанец дали се осеќам, и дали навивач се осеќам, е баш исто. Ако се осеќаш како некој и нешто, не значи дека си тоа.

Ок дискутираме Парижанецу.

Град е една работа, тим и клуб се друга работа.
Јас го сакам Милано и сакам да живеам таму, но не се чуствувам како Миланка ли како се викаат тие таму :pos:
Но јас го сакам Милан, го следам секој натпревар од дома, не сум во состојба да одам на натпревари, но сум исто што и останатите навивачи на овој клуб. Ако е навивач само оној кој оди на натпревари тогаш за милан навиваат 80 000 лица и тие се навивачи. А оние милиони регистрирани фан навивачи и на овој тим се само симпатизери? Не би рекла.

Ај доста е ... јас не се чуствувам јас сум навивач. За останатите кој како сака:smir:

Симпатизери??? Па тоа не е политичка партија па ќе бидеш симпатизер.
Или можеби клубовите спаѓаат у Здруженија на граѓани???

Има клубови кои спаѓаат во Акционерски друштва, ама не е тоа темата.

фатом не почитуваш туѓо мислење:smir:
пак на сите ни наметнуваш мислење дека сме симпатизери но сепка не сме

јас цел живот гледам спорт и значи цело време сум била симпатизер:nesvest:
во македонија нема ниту добри тимови ниту некоја добра и убава лига па да идам секоја недела на натпревари и да сум според тебе "навивач"

еве конкретно за милан, тимот на кој сум навивачка:pipi:
за жал живеам во оваа земја и неможам да идам на секој натпревар на милан но има многу миланези што идат на сите натпревари но немора да значи дека се којзнае какви навивачи..не паѓаат сите во депресија кога милан ќе изгуби..не се дераат кога ке дадат гол, не слават после цела недела кога ке победат....
но има и италијанци што навиваат за милан а не идат на натпревари

јас зачленета сум на многу фан клубови на милан, ги знам сите новости , ги гледам сите натпревари но сепак не во живо
и затоа не сум навивач???

Се запали по Милан само пошо игра во јака лига и пошо Кака е убав. Алал да ти е, биди си навивач.

И јас се зачленив на официјалната страна на Париз сега, од утре ќе ми дадат документ дека сум парижанец.

Се запали по Милан само пошо игра во јака лига и пошо Кака е убав. Алал да ти е, биди си навивач.

И јас се зачленив на официјалната страна на Париз сега, од утре ќе ми дадат документ дека сум парижанец.

стварнооо:vozbud: леле бравооо

јас почнав да сум за милан заради кака но денес е поинаку...ако сака нека иде во челзи, реал... нема да престанам да сум НАВИВАЧ на милан

но ај што е со другите спортови на пример кошарка, тенис...
секаде имам свои фаворити за нив навивам но сепак никогаш не сум била на нивни натпревар и пак сум обичен симпатизер:nenene:

или за македонските тимови
на кошарка идев порано и бев навивач сега не идам и сум симпатизер
или ракомет редовно следам но само еднаш сум била и не сум навивач:uvo:

ти биди си "симпатизер" а јас навивач и готово
неќам пак да се караме...можам да останам без ' :pipi:

Значи вака Фантом,во цел свет има Фан Клубови и во нив се зачленуваат навивачите и плаќаат чланарина,со тоа што следат некој натпревар во живо.затоа има Фан Клуб во Србија,Бугарија,Хрватска.Мислам официјален фан клуб.Сега еве и во Македонија почнува тоа.Почнаа да се отвараат нови фан клубови.Милан,Манчестер Јунајтед,Баерн и итн имаат свои фан клубови во Македонија.А зашто се тие??Јас како фан на Манчестер Јунајтед,не можам да одам секој месец да го гледам Манчестер.Затоа преку тие фан клубови кога ќе гостува Манчестер пример во Хрватска,Србија...со соработка меѓу нив се догавара гледање на мечот на стадион.Така да повеќе предност за билети би имале фан клубовите на тимот во близина на стадионот каде се игра мечот.

навивач и симпатизер разлика од тука до Индија !!

може да симпатизираш повеќе клубови , но можеш да навиваш и да сакаш само еден !!

Значи вака Фантом,во цел свет има Фан Клубови и во нив се зачленуваат навивачите и плаќаат чланарина,со тоа што следат некој натпревар во живо.затоа има Фан Клуб во Србија,Бугарија,Хрватска.Мислам официјален фан клуб.Сега еве и во Македонија почнува тоа.Почнаа да се отвараат нови фан клубови.Милан,Манчестер Јунајтед,Баерн и итн имаат свои фан клубови во Македонија.А зашто се тие??Јас како фан на Манчестер Јунајтед,не можам да одам секој месец да го гледам Манчестер.Затоа преку тие фан клубови кога ќе гостува Манчестер пример во Хрватска,Србија...со соработка меѓу нив се догавара гледање на мечот на стадион.Така да повеќе предност за билети би имале фан клубовите на тимот во близина на стадионот каде се игра мечот.

убаво кажа зиак92

Оваа поделба јас би ја направил меѓу навивач и подржувач на клубот.
Навивач според мене е секој оној кој страсно навива за својот клуб, гризе нокти, влегува во конфликти со спротивставени страни итн.
Подржувач е навивач кој со купување карти и плаќање чланарина го помага и подржува клубот.
Симпатизер како што кажаа погоре е човек кој понекогаш гледа, понекогаш не натпревари и само симпатизира некоја екипа притоа знаејќи само 2-3 играчи и толку.
Тоа е мое мислење.

Ако си ти симпатизер супер.

Јас сметам дека сум навивач и тоа е тоа.

Супер, си го кажа мислењето (што не значи дека е исправно) ај сеа посматрај шо имаат другите да кажат.
---------------------------------------------------------

Глејте сеа, терминологијата ви ја препуштам вас, можете да се нарекувате себе си навивачи, симпатизери, фанови, фенови или фрижидери. Разлика има помеѓу двата типа на луѓе кои следат фудбал а ги посочи Фантом а вие не ги разбирате воопшто.

Проблемот со навивањето во Македонија за странски клубови не е само кај нас. Постои исто така и во Албанија, Босна, Србија, Украина, и слични земји кои се или неодамна по својот развој биле на рамниште на просечна африканска земја. Во ситуација кога сме соочени натпреварите од домашното првенство да се играат покрај кочини и на пољанки а единствените посилни натпревари да бидат продадени на кладилниците за засрамувачки резултати, сите се вртат кон оние кои нема да ги посрамотат. А тоа е ниско и оддава лош карактер, личност која сака да победува постојано па макар и лаж и мами во таа цел. Најверојатно воопшто нема ни да сфатите што сакам да ви кажам, ама тоа е ваш проблем. Ќе се правдам во од...

Никогаш нема да се соочите со ситуација да видите англичанец или германец или италијанец итн... да навива за Партизан, или Вардар или Левски. Макар тимот му е на дното од табелата никогаш нема да попушти. Тоа е нормално. Исто така никогаш нема да видите македонец ревносно да навива за Бриж или за Фенербахче. Нивната лига не е доволно атрактивна, ги нема на телевизија и немаат константен успех. Вашето “навивање“ е лажно, да не речам комунистичко, бидејќи сте одбрале да бидете симпатизери на клубови кои ви биле наметнати. Зошто никој по ѓаволите не навива за La Galaxy? Бекам игра таму. Или зошто никој не навива за оној тим од Дубаи каде Габриел Батистута ја заврши кариерата. Затоа што не ви се понудени.

Секогаш ќе бидете квази навивачи секогаш ќе ви се смеам и ќе ве плукам. Се` до моментот додека не ве видам на натпревар на локалниот клуб како го поддржувате и давате живот за него. Бидејќи тоа е вистински навивање. Она, каде можеш да ги почуствуваш емоциите на толпата, идентификацијата со својот крај, да седнеш кај Наџак после утакмица, да се облечеш во црвено црно и да доживееш тотален странец да те гушне на јужна на гол. Да славиш со играчите во истиот момент, да трчаш по автограм и да го гледаш нивниот тренинг. ДА дебатираш со пријателите дали тоа што Црвен вика по Брага е затоа што му е најблиску или слабо игра и да го опцуеш коа ќе помине низ тунелот пошто не го бива и треба да си оди... ДА БИДЕШ ПРИСУТЕН.

Ај сеа, барајте некоја јапонска телевизија, и кај нив фудбалот е скап бизнис, можеби ќе сфатите дека од секогаш сте навивале за Нисан од Осака, само не сте знаеле.

Ок дискутираме Парижанецу.

Град е една работа, тим и клуб се друга работа.
Јас го сакам Милано и сакам да живеам таму, но не се чуствувам како Миланка ли како се викаат тие таму :pos:
Но јас го сакам Милан, го следам секој натпревар од дома, не сум во состојба да одам на натпревари, но сум исто што и останатите навивачи на овој клуб. Ако е навивач само оној кој оди на натпревари тогаш за милан навиваат 80 000 лица и тие се навивачи. А оние милиони регистрирани фан навивачи и на овој тим се само симпатизери? Не би рекла.

Ај доста е ... јас не се чуствувам јас сум навивач. За останатите кој како сака:smir:
Сакаш да кажиш дека можиш да се рамниш со воџите на Фоса дел Леони?:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom